Gospodarstvo

Grki po nove milijarde: Evro bomo obdržali! Poučna zgodovina: Grki so s pomočjo Američanov leta skrivali dolgove

Atene, 06. 07. 2015 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Natalija Švab/STA
Komentarji
424

Aleksis Cipras je po referendumu dejal, da se bo "spremenil ton dialoga v Evropi". Pa se je oglasilo nekaj tistih, ki pravijo, da bi bilo treba spremeniti tudi ton in iskrenost dialoga v Grčiji. Spomin na grške finančne poteze, ki so državo pripeljale v kaos, so namreč še žive.

Grčija
Grčija FOTO: Reuters

Dan po grškem referendumu se začenja naporna pot do dogovora. Nekateri menijo, da smo se zbudili v nekoliko drugačno Evropo, odgovora na vprašanje, kakšno, pa ni prav jasnega. Grški premier Aleksis Cipras je dejal, da je to "zmaga demokracije, ki je ni mogoče izsiljevati niti v najtežjih okoliščinah." Povedal je tudi, da bo glas grškega naroda "spremenil ton dialoga v Evropi".

Pa se je oglasilo nekaj tistih, ki pravijo, da bi bilo treba spremeniti tudi ton in iskrenost dialoga v Grčiji. Predvsem glasni so v Nemčiji, kjer pravijo, da bi bil čas, da oni zapustijo evroobmočje in spet uvedejo svojo valuto.

Prav tako so ob pobudi Ciprasa, da se Grkom odpiše del dolgov, ker trenutni dolg ni vzdržen, spet privreli na dan že malo pozabljeni podatki o grškem gospodarjenju z javnim denarjem. Cipras sicer pravi, da je dokaz, da je odpis nujen, poročilo IMF, a tam tudi pravijo, da so rešitev reforme. Te pa so nekaj, čemur se Grki močno upirajo na vseh področjih, tudi na gospodarskem, čeprav se je država znašla v situaciji, ko je njena glavna "gospodarska panoga" kar Grčija sama, za nekaj raznolikosti pa skrbita še turizem in ladjarstvo.
 

POMEMBNI TERMINI ZA GRČIJO V PRIHODNJIH DNEH

6. julij: Evropo čaka dan številnih srečanj, na katerih bodo voditelji ocenjevali posledice grškega referendumskega "ne" in iskali možne poti naprej. Sestala se bo delovna skupina članic območja evra, ki pripravlja srečanja finančnih ministrov držav z evrom.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ter vodilni predstavniki evrskih institucij - predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se bodo o ukrepanju pogovarjali zjutraj na telekonferenci.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande se bosta pogovarjala v Parizu ob delovni večerji. Italijanski premier Matteo Renzi se bo zjutraj sestal z ministrom za gospodarstvo Pierom Carlom Padoanom, o Grčiji pa bo razpravljala tudi španska vlada.

Evropska centralna banka bo morda odločala o grški prošnji za povečanje obsega nujne likvidnostne pomoči grškim bankam (ELA).

7. julij: Vrata bodo na ta dan po napovedih znova odprle vse grške banke, trgovanje naj bi znova steklo na borzi v Atenah.

Na pobudo Merklove in Hollanda je Tusk za ta dan sklical izredni vrh držav v območju evra, ki se bo začel ob 18. uri. Tusk bo o situaciji v Grčiji spregovoril tudi v Evropskem parlamentu.

10. julij: V plačilo zapade za dve milijardi evrov grških zakladnih menic, ki so sicer večinoma v lasti grških bank. Država bi predvidoma za poplačilo morala izdati nove kratkoročne dolžniške vrednostne papirje. Ta termin bo predvsem pomemben za bonitetno oceno Grčije pri mednarodnih bonitetnih hišah.

13. julij: V plačilo zapade novih 455 milijonov evrov dolga Grčije Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF).

17. julij: V plačilo zapade še za milijardo evrov grških zakladnih menic.

20. julij: Izteče se rok, do katerega morajo Atene vrniti okoli 3,5 milijarde evrov dolga ECB. Če Grčija tega dolga ne bo pravočasno poplačala, ECB po mnenju strokovnjakov grškim bankam ne bo mogla več nuditi nujne likvidnostne pomoči.

Če bo do dogovora s posojilodajalci kljub referendumskemu "ne" prišlo, večina tistih, ki so izpostavljeni do Grčije, vključno s Slovenijo, pričakujejo, da se za dogovorom ne bo skrivala kakšna nova past ali prevara po zgledu preteklih, ko so Grki najprej prirejali svoje javne bilance, nato pa se odločili, da dolgov ne bodo plačali. Pri čemer seveda ne gre izključiti niti krivde bank, ki so jim posojale, kaj šele vloge ameriških bank, ki so jim pomagale rdeče številke skrivati pred Evropo.

Kako točno je potekalo "friziranje" grških financ in kako nujno je država potrebovala kakšno reformo, je že pred časom razkrila investicijska bančnica Miranda Xafa. Grški finančni ministri so menda veljali za čarovnike. Najprej je izginila iz bilanc inflacija, nato še primanjkljaj.

"Vzemimo za primer grške železnice. Te na leto prinesejo milijarde izgub, imajo več zaposlenih kot potnikov, celo nekdanji minister Stefanos Manos je dejal, da bi bilo ceneje, če bi država vsem potnikom plačevala taksi. Da izgube ne bi bile zabeležene v bilancah, so si omislili mehanizem, po katerem so železnice izdale delnice, država pa jih je kupila," je razložila.

Nekaj kasneje je v njeno pisarno prišel takratni finančni minister Peter Doukas. V poročilu za evroobmočje je pisalo, da ima država 1,5 odstotni primanjkljaj. V resnici je bil 8,3 odstotni in veliko nad 3-odstotno mejo. "Omenili smo, da je situacija alarmantna, da so potrebni proračunski rezi. Pa je rekel, da so olimpijske igre pred katerimi ne želijo protestov in nezadovoljnih ljudi."

Bankirji niso verjeli v bankrot države z evrom, zavajali pa so tudi Nemci in Francozi

Pa so si sposodili še več. In zakaj so jim posojali? Bankirji pravijo, da zato, ker ni nihče verjel, da bi lahko država z evrom, valuto, ki je tako odvisna od močne Nemčije, bankrotirala. Zato je obstajalo obdobje, ko se je evroobmočje skoraj enačilo z Grčijo in so tudi šibke države denar dobivale po skoraj enakih pogojih kot gospodarsko močna in stabilna država.

Vse ideje o prilagajanju podatkov sicer niso zrasle na grškem zelniku. Pravilo zadolženosti pod 60-odstotki BDP sta med prvimi prekršili Nemčija in Francija, zato je bilo težko pričakovati, da se ga bodo držale manjše članice.

Kronologija nenavadnih grških finančnih potez. (Več o njihovi politični plati lahko preberete TUKAJ)

2001 – januarja tega leta se je Grčija evoobmočju pridružila kot njegova dvanajsta članica. Da je to lahko storila, je morala izpolnjevati nekaj strogih pogojev, ki bi naj bili dokaz o finančnem zdravju države. Ni jih bilo malo, ki so takrat opozarjali, da Grčija na vstop ni pripravljena, da bodo šibke države novo skupno valuto le slabile. A takrat so jo odnesli le s svarilom takratnega predsednika ECB, da se naj lotijo reform.

2004 – Grki so priznali, da so lagali o svojih financah, da so lahko vstopili v evro. Pa tudi, da njihov primanjkljaj ni bil pod zahtevanimi 3 odstotki že od leta 1999.

2005 – pokazali so se stroški olimpijskih iger leta 2004, država je uvedla par ukrepov, da bi obvladala proračun, a so bili začasni, takšen je bil tudi njihov učinek.

2009 – premier George Papandreou prizna, da bo proračunski primanjkljaj 12,7 odstotka BDP. Ali skoraj štirikrat več od napovedi. Sledi reakcija bonitetnih hiš, ki državi oklestijo bonitetno oceno in otežijo dostop do finančnih trgov.

2010 – tudi uradno se začne grška drama varčevanja in mednarodnih posojil brez večjega učinka. Po eni strani zato, ker se rešuje izpostavljene banke in s tem pravzaprav usodo Evrope, po drugi, ker na vidiku ni resnih reform.
 

Ko Američani prirejajo grške (in še čigave) finančne knjige

Čeprav so te dni znani ameriški ekonomisti, med drugim Krugman in Stiglitz, Grke pozivali, naj glasujejo proti, so pred krizo precej sodelovali pri kuhanju krize v evroobmočju, pa ne le z napihovanjem nepremičninskega balona, ki je z zlomom Lehman Brothers svetovno gospodarstvo potisnil v recesijo, ampak s konkretnim sodelovanjem v grškem prirejanju številk.

Goldman Sachs se za Grčijo kreiral načine, kako je pred Brusljem prikrivala milijardne dolgove in si še naprej izposojala preko meja zmožnosti, brez da bi se večina zavedala nevarnosti. Še tri dni pred zlomom Grčije so njihovi finančniki prišli v Atene in ustvarjali finančni instrument, ki bi dolgove grške zdravstvene blagajne potisnil v zelo oddaljeno prihodnost. Rešitev je bila precej podobna tisti, ki je ameriškim posojilojemalcem omogočala, da najamejo še drugo hipoteko za plačilo dolgov.

Ta ideja se sicer ni uresničila, so pa iznajdbe te banke in JPMorgan Chase uporabili že večkrat prej, pa ne le Grki, ampak tudi Italijani in Portugalci. V nekaterih primerih so banke denar posodile vnaprej, zapisi pa se v knjigah še niso pojavili. Grčija je na ta način dobila denar na račun obljube o prihodnjih dohodkih letaliških taks in prihodkov od iger na srečo. Kritiki takšnih poslov opozarjajo, da gre za zavajanje investitorjev, saj niso zabeleženi kot dolgovi in skrivajo resnično stanje države. Nekateri od teh finančnih instrumentov so celo nosili imena grških bogov.

In zakaj Grkov ni nihče rešil pred lastno zapravljivostjo, dokler je še bil čas? "Če država želi zavajati, to zagotovo lahko počne," je že sredi grške krize razložil nekdanji sodelavec IMF Garry Schinasi.

Po drugi strani so na Wall Streetu prepričani, da grški finančni problemi niso krivda bankirjev. Ti so zgolj izkoristili dobičkonosno simbiozo z zapravljivimi vladami. Grška vlada naj bi za "inovativne instrumente" bankam plačevala tudi do 300 milijonov dolarjev nagrade. Poleg tega opozarjajo, da vsi derivati finančnih instrumentov niso nujno slabi. Le meje je treba poznati. A teh v letih pred krizo niso poznali ne bankirji, ne vlade.

Ker Grki želijo še več denarja iz mehanizmov, v katere prispevamo vsi, torej v primeru dogovora ostaja le upanje, da je bila lekcija poučna in se bodo pristopi k javnim financam v Grčiji in še kje spremenili.

Grki pričakujejo spremembe, ne verjamejo, da bodo ostali brez evra

Grška javnost medtem pravi, da pričakuje spremembe. Zaenkrat predvsem na relaciji Bruselj-Atene, ne obratno. Prav tako le peščica tistih, ki so glasovali proti pogojem posojilodajalcev verjame, da bodo ostali brez evra. "Gre za lažno propagando. Mi si želimo ostati v Evropi. Nikoli ni šlo za dilemo ali evro ali drahma," je za Guardian dejala Irini Apostolopoulou.

Posebej odločni pri glasovanju proti so bili mladi, v tej starostni skupini je brezposelnih 55-odstotkov ljudi. "Proti smo, ker nimamo česa izgubiti," je novinarjem dejal mladenič. "Mislim, da je "ne" večje tveganje za njih kot za nas, zato bodo popustili," je še dodal v pričakovanju, da se stvari vrnejo tja, "kjer so nekoč bile".

Selektivno branje? Kaj res piše v poročilu IMF, ki ga Cipras jemlje kot podlago za pogajanja …

Medtem ko so po objavi rezultatov referenduma številni evropski politiki dejali, da od Ciprasa pričakujejo res dober seznam predlogov in ukrepov, če želi drugo priložnost, je ta dejal, da želi, da se uresničijo ideje iz poročila IMF, torej delni odpis dolgov in podaljšanje moratorija na grške obveznosti.

Le da poročilo IMF ni tako enostransko, ampak precej kritično do obeh strani. Tako pravi, da grški dolg ni vzdržen, kar trdi tudi Cipras. Nadalje, da bo treba podaljšati odplačilne roke, potrebni bodo morda tudi odpisi. Poročilo sicer predlaga podaljšanje pogojev dolgoročnih grških posojil z 20 na 40 let in kratkoročnih z deset na 20 let. Po tem scenariju bi bil potreben še tudi okoli 50 milijardi odpis od skupaj 300 milijard evrov dolga.

A poročilo tudi pravi, da odpisi ne bodo potrebni, če se Grčija končno loti strukturnih reform, tudi tistih, ki bi gospodarstvo naredile izvozno usmerjeno in konkurenčno. Lansko leto je kazalo že kar dobro, pravi poročilo. Takrat je sicer v kabinetu sedela vlada Antonisa Samarasa, v zadnjim mesecih pa je "prišlo do očitnega poslabšanja reformne dinamike".

Od začetka leta je Grčija spet v recesiji, zmanjšali so se davčni prihodki, narasel je proračunski primanjkljaj. Ciprasova vlada se je bolj kot z domačo politiko namreč večino časa ukvarjala s pogajanji v Bruslju.

Evropski voditelji proti odpisom, ker so se bali posledic

Dokumenti, ki jih je razkril WikiLeaks so sicer pred dnevi pokazali tudi, da je bila do vzdržnosti nemškega dolga že leta 2011 izjemno skeptična nemška kanclerka Angela Merkel, ki je menila, da bi bil potreben delni odpis, kar se je nato delno zgodilo leta 2012, a v omejenem obsegu. Z Merklovo so se strinjali tudi drugi voditelji, a so takrat blizu potopa plavale še Irska, Italija in Portugalska, zato se iz strahu pred tem, da bo Grčija postala nevzdržni zgled, za to niso odločili in so zahtevali ostrejše varčevanje.

Ciprasovo "prerazporejanje" prestrašilo ljudi

Je pa prihod Ciprasove vlade iz države odnesel nekaj denarja. Prav Miranda Xafa, ki je je dolgo kot grška zastopnica pri IMF in med delovanjem v drugih finančnih ustanovah, spremljala delovanje Grčije, je o tem pred časom spregovorila na predavanju na London School of Economics. "Vlada govori o prerazporejanju bogastva, nič pa ne pove o ustvarjanju prihodkov. Socialo želi vzdrževati s tujim denarje. Trdi, da potrebuje več časa, pravzaprav pa hoče več denarja," je bila kritična.

Povedala je tudi, kako upravlja z lastnimi financami: "Tega, da tvegam svoje bančne depozite v času, ko ni nobenega načrta za okrevanje države, ne vidim kot svoje patriotske obveznosti. Celo obratno. Ko banke ne bodo likvidne, bo vlada prisiljena priznati, da njihove ideje ne delujejo."

Dejala je še, da bi morala Grčija spoznati, da njen osnovni problem ni varčevanje, ne visok zunanji dolg, ampak nekonkurenčno gospodarstvo, ki ne omogoča prihodkov za servisiranje dolga in državne blagajne.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (424)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
12. 07. 2015 12.11
+1
Vsak si mora svoj kruh zaslužiti, zato je odgovorna vlada ne pa reševat zadev z socialo.
puspan
08. 07. 2015 19.57
+0
€ure kar obdrzite, zaradi mene se sto let. Ce ga boste do takrat se imeli, bo zagotovo veliko vreden.
ooResnicA
07. 07. 2015 18.15
+12
...a bo kateri ameriški bankir šel v čuzo....pa grški politik!????
Brabus
07. 07. 2015 16.33
+9
Se zadnjič poslušal komentar našega mesijo Lukeca. Kakšen populist. Plače pa 4000€. Za bruhat.
ooResnicA
07. 07. 2015 18.15
+8
...v predvolilnem programu ima napisano da si bo dal minimalno plačo.....eno govori drugo dela....
ooResnicA
07. 07. 2015 18.16
+1
....on pa socialist ja pa čuteč za svoj žep!!
franz1988
15. 07. 2015 12.00
+1
gostgozd
07. 07. 2015 15.41
+1
ne zavajajte - vsega je kriva siriza, ki je na oblasti par mesecev!
Brabus
07. 07. 2015 15.23
+1
Ma kakšne milijarde?? Potem naj dajo še nam tiste miljone , ki smo jih stran zmetali.
puspan
07. 07. 2015 09.13
+4
Odlicno. Danes grem na mojo banko z drugacnim tonom. Ce mi ne dajo kredita, bo vrag vzel salo.
Debely
07. 07. 2015 09.10
+9
Le zakaj me ne čudi, da imajo pri posledičnem slabljenju Evra prste vmes Američani. Same hijene.
simple_mind
07. 07. 2015 22.57
+1
Ni treba Američanov, je že v EU na pretek hijen, šakalov, termitov, vseh mogočih zajedalcev in zažiralcev, ne ?
Blažka Polc
07. 07. 2015 08.21
+4
kr naj trpijo. do sedaj so lepooo živeli. zdej pa naj si skusijo kako je življenje. pa tako se veselijo vsega na vsaki sliki. malo še naj počakajo pa bodi videli kako bodo potem veseli. pase zategnt, pufe vrnt itd,.. narod pa delat pa bo,..
patria
07. 07. 2015 08.10
-1
Čeprav ni tema, je več kot očitno kako se dosedanje elite in z njimi njihovi volivci bojijo vzpona ZL. Njihov odnos do poslancev ZL ( še posebej do Luke Mesec ) je enak - tako SDS kod ZAB, SD, NSI se obnašajo enako žaljivo. Pri žalitvah ( kar ni presenečenje ) tudi na tem portalu prevladujejo beli verniki.
puspan
06. 07. 2015 17.39
+5
Ne bi ona drzala stisnjeno roko nad glavo, ce bi bilo v nji vsaj 5€.
pingosok
06. 07. 2015 19.45
+3
gjah
06. 07. 2015 17.11
+10
>Grčija ne plača svojih obveznosti >Šef centralne banke Grčije Yannis Stournaras vsak dan kliče Draghija in ga prozi za dodatno likvidnost. (ne)inteligenca Grkov je očitna. KAR STE ZAKUHALI, POJEJTE. GRKI, JEJTE DR*K!
puspan
06. 07. 2015 17.39
+3
alenka.NN
06. 07. 2015 21.38
+8
RES JE !!!....arabe ene poKvarJene in naš ''lunatik'' z njimi...kok sem jezna na njih, jaz bom šparala, da bom njim posojala, oni pa....ah brez veze
Frane Šajn
06. 07. 2015 16.57
+18
Zakaj nastrada mali človek in nikdar pokvarjenci zato ker delajo z roko v roki neglede iz katerega kontineta so glavni cilj njihovega dela je vedno znova najti vire izžemanje navadnega človeka in ga prepričati, da je za to kriv on sam in neke izmišljene tete krize. Ljudje nehajte sanjat uščipnite se in se uprite z vsem svojim bitjem tem Tantalovim mukam ker jih drugače ne bo nikoli konec.
Jožajoža
06. 07. 2015 16.38
+9
tako se dela. tudi referendum v sloveniji bi bil s tako veliko večino NEEEEEEEEEEEEEEEEEE evropi.kajti, vsi davki, vsa dodana vrednost gre za tuje kredite in obresti, vsi krediti in lizingi sop pa pogojeni, da se kupuje nemška roba, v trgovinah pa zalagamo z denarjem lidle,hoferje,..........
Jume79
06. 07. 2015 17.27
+13
hod v tus, mel smo pa tud svoje merkatorje pa so nasi kekci vse zafural. nemci pac znajo mi pa ne...
Schnitzel
06. 07. 2015 16.35
+28
Naše banke so na lepe oči dajale kredite našim barabam, nemške in francoske banke pa grškim barabam. Mi moramo sami reševati svoje banke, nemške in francoske banke pa preko Grčije rešuje cela EU, vključno z nami. Hvala za tako EU.
Shisui
10. 07. 2015 14.29
Rešuje se tudi naš denar, glede na BDP, smo mi dali največ.
esmi
06. 07. 2015 16.34
-3
Čestitam Grkom, ki so prvi v evropi Bruslju rekli "NE". Slovenci na žalost nimamo takšnega poguma.
alenka.NN
06. 07. 2015 21.41
+6
Ka pa mislis
06. 07. 2015 16.33
+9
Kjer se jenkiji vmesavajo ne mores pricakovat nic normalnega. Al te napadejo, al pa si jim dolzn.
Frane Šajn
06. 07. 2015 16.58
+5
BlackBirdy
07. 07. 2015 09.41
+2
Saj so jenkiji to nardili načrtno, ker je bil $ že tako na podnu, da je pač trebalo nardit nekaj v Evropi, da se pol sama zj..e, da lahko spet začne $ rasti.
Maady
06. 07. 2015 16.16
+40
Mislim, da je čas da PAHORJA, Križaniča postavimo pred LJUDSKO SODIŠČE z obtožnico za GENOCID in vprašanjem kdo sta vidva ki sta si vzela pravico narediti 2 milijardi škode in sedaj veseljačita po državi in zakaj je Slovaška bolj cenjena ko so njihovi predstavniki ljudstva rekli NE..
Schnitzel
06. 07. 2015 16.17
+14
Schnitzel
06. 07. 2015 16.20
+13
pingosok
06. 07. 2015 16.11
+6
Grki so veseli,da ne moreš verjet-a mislijo,da jim bo božiček sedaj kar čez noč banke in trgovine napolnil ?! Res vejo ti levaki narod "nafarbat"-ni kaj !
Frane Šajn
06. 07. 2015 17.05
+3
Ja ti kar misli naprej samo za tvoj želodček, tu se zate svet neha in se ne boj za Grke znajo skrbeti zase. Nekateri med njimi mislijo za svoje vnuke in zanamce in na usodo tega umazanega sveta, da ga iztrgajo iz teh izkoriščevalskih rok hlapček!
Frane Šajn
06. 07. 2015 17.08
-1
levak pomeni pokončnost in ponos način mišljenja, ki ga ti ne boš nikoli dojel, pojdi si raje nabavit za par evrov papce in zviška glej na ljudi, ki tega nimajo ampak ne klečeplazijo.
pingosok
06. 07. 2015 18.07
+7
tvoj levi ponos si lahkv r... naklačiš-poglej nas,kje smo-daaaleč od opevane Švice !!
Maady
06. 07. 2015 16.04
+13
Halo PAHOR...KRIŽANIČ....kje je semafor....???
pingosok
06. 07. 2015 16.26
+4
Frane Šajn
06. 07. 2015 18.03
-2
Kako duhovit dopis. rdeča ja to je to barva življenja in zmage, bela je to se ve barva poraza in predaje!
pingosok
06. 07. 2015 19.02
+3