Gospodarstvo

Grki doma, Slovenci v tujini

Luxembourg, 21. 07. 2006 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med državljani EU se Slovenci najredkeje odločimo za preživljanje počitnic v svojih turističnih krajih.

Večina državljanov Evropske unije počitnice najraje preživlja doma, na dopust pa se največkrat odpravijo z osebnim avtomobilom, kaže raziskava Evropskega statističnega urada Eurostat. Najpogostejše transportno sredstvo, s katerim se Evropejci odpravijo na počitnice, je avto (58 odstotkov), sledijo letalski prevoz (25 odstotkov) ter vlak in avtobus (po osem odstotkov).

Slovenija je med novimi državami EU v lanski turistični sezoni dosegla eno najnižjih rasti nočitev.
Slovenija je med novimi državami EU v lanski turistični sezoni dosegla eno najnižjih rasti nočitev. FOTO:

V EU doma najraje počitnikujejo Grki (90 odstotkov potovanj, daljših od štirih dni v domovini), sledijo Španci (88), Francozi (83) in Poljaki (82). V tujino pa se na počitnice najraje odpravijo Luksemburžani (99 odstotkov), Belgijci (79) ter Slovenci in Irci (po 73 odstotkov).

Po drugih članicah EU največ potujejo Luksemburžani (81 odstotkov potovanj, daljših od štirih dni), Belgijci (61), Irci (57) in Danci (50). V tretje države pa se na počitnice najraje odpravijo Slovenci (63 odstotkov potovanj, daljših od štirih dni), Litovci (35), Latvijci (30) in Avstrijci (26).

Z avtomobilom najraje - Slovenci

Večina Evropejcev se na počitnice odpravi z avtomobilom, izjemi sta Irska in Velika Britanija, kjer prevladuje letalski prevoz. Z avtomobilom se na počitnice najpogosteje podajo Slovenci (82 odstotkov potovanj, daljših od štirih dni), Francozi (73), Španci (71) in Nizozemci (67). Z letalom pa gre na dopust največ Ircev (66 odstotkov), Britancev (51), Dancev (39), Luksemburžanov (38) in Švedov (35).

V lanski poletni počitniški sezoni so v primerjavi z letom 2004 porast v številu nočitev beležile vse članice EU, za katere je Eurostat razpolagal s podatki, izjema je le Malta, kjer se je število nočitev lani zmanjšalo za odstotek. Največjo rast nočitev so v omenjenem obdobju beležili v Litvi (19,8 odstotka), Latviji (18,0 odstotka), Luksemburgu (12,0 odstotka) in na Poljskem (9,6 odstotka). V Sloveniji se je število nočitev povečalo za 0,2 odstotka.

Največ nočitev so sicer v lanski sezoni beležile Italija (126 milijonov), Španija (120 milijonov), Nemčija in Francija (po 83 milijonov) ter Velika Britanija (80 milijonov). Slovenija je v enakem obdobju v počitniških nastanitvah beležila dobra dva milijona nočitev, še navaja Eurostat.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.