Gospodarstvo

Gripa zahtevala davek

Ciudad de Mexico, 06. 05. 2009 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
10

V Mehiki je nov virus gripe povzročil za 2,3 milijarde dolarjev škode. Da bi omilila posledice, bo vlada s posebno tržno kampanjo poskušala privabiti turiste.

Nov virus gripe, ki je prizadel Mehiko in se razširil po svetu, je močno prizadel mehiško gospodarstvo. Da bi preprečili širjenje virusa, so morali zapreti vsa javna mesta, kot so šole in restavracije. V državi so medtem našteli nove primere žrtev virusa, število smrtnih žrtev se je dvignilo na 42, medtem ko je število okužb naraslo na 913. 

Število smrtnih žrtev se je v Mehiki povzpelo na 29.
Število smrtnih žrtev se je v Mehiki povzpelo na 29. FOTO: Reuters

Oblasti so danes začele odpirati restavracije in trgovine, ki so jih pred tem temeljito razkužili. Na srednjih šolah in univerzah se bo pouk ponovno začel v četrtek, medtem ko se bodo učenci v osnovnošolske klopi in vrtce vrnili šele prihodnji teden. Kini, gledališča in nočni klubi ostajajo zaprti do nadaljnjega.

Izgube za več kot dve milijardi

Mehiški finančni minister Agustin Carstens je večkrat poudaril, da sta zaprtje javnih mest in upad turizma mehiškemu gospodarstvu povzročila izgubo v višini 2,3 milijarde dolarjev oziroma blizu 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda. Vlada bo poskušala škodo ublažiti s stimulacijskim paketom, ki bo vključeval 1,3 milijarde vredno spodbudo gospodarstvu, tržno kampanjo, s katero bodo poskušali privabiti turiste, ter posojila in subvencije v skupni vrednosti 380 milijonov dolarjev.

V državi kljub izboljšanju razmer število žrtev virusa prašičje gripe še vedno narašča in je trenutno obstalo pri 29. Z mehiškega ministrstva za zdravje so sicer sporočili, da morajo preiskave izvesti še pri 39 ljudeh, ki so v zadnjih tednih umrli zaradi problemov z dihali, vzrok za katere bi bila lahko prašičja gripa.

Ukrepi Kitajske

Države po svetu so se sicer preprečevanja širjenja virusa lotile na različne načine, a največ ogorčenja so bili v Mehiki deležni ukrepi Kitajske. Ta je zaradi nevarnosti širjenja virusa prašičje gripe odredila obvezno karanteno za okoli 70 Mehičanov, čeprav nihče ni kazal simptomov gripe.

Kitajska, ki je največji porabnik svinjine na svetu, je prejšnji teden prepovedala uvoz svinjine iz Mehike.
Kitajska, ki je največji porabnik svinjine na svetu, je prejšnji teden prepovedala uvoz svinjine iz Mehike. FOTO: Reuters

Mehika je to označila za diskriminatoren ukrep in je po svoje državljane poslala letalo, ki je v torek že poletelo iz Kitajske proti domovini. Istočasno je tudi Kitajska v Mehiko poslala svoje letalo, ki je od tam že poletelo z okoli 90 kitajskimi državljani na krovu. A skupina, sestavljena predvsem iz študentov in podjetnikov, je zaradi virusa prašičje gripe, ki razsaja tudi v Severni Ameriki, imela težave z vstopom v ZDA in je obstala v mehiškem obmejnem mestu Tijuana.

Prepoved uvoza mesa

V EU je prepovedan uvoz svinjine iz Španije ter kanadskih provinc Britanska Kolumbija, Nova Škotska in Ontario, in sicer od 2. maja naprej. Rusija je že pred tem uvedla prepoved uvoza vseh mesnih proizvodov iz Kalifornije, Teksasa in New Yorka ter uvoza svinjine iz ducata drugih ameriških zveznih držav, kjer so odkrili primere omenjenega virusa.

Prepoved uvoza vseh mesnih proizvodov velja tudi za deset latinskoameriških držav in Mehiko, kjer je prašičja gripa tudi izbruhnila. Ruske oblasti poleg tega odsvetujejo potovanje v Severno in Južno Ameriko. Kitajska pa se je medtem odločila, da prepove uvoz proizvodov iz svinjskega mesa iz kanadske province Alberta, potem ko so v eni od tamkajšnjih čred prašičev potrdili prisotnost virusa prašičje gripe.

Kitajska, ki je največji porabnik svinjine na svetu, je prejšnji teden prepovedala uvoz svinjine iz Mehike ter ameriških zveznih držav Teksas, Kansas in Kalifornija.

Gripa vplivala na ceno nafte

Medtem ko so se cene v zadnjih dneh zaradi prvih znakov, da je za ZDA najhujša kriza že mimo, spet nekoliko okrepile, pa analitiki opozarjajo, da bi lahko prašičja gripa, ki je izbruhnila pred dnevi in se naglo širi, zavrla okrevanje gospodarstva.

Bencin
Bencin FOTO: Dare Čekeliš

Sicer pa zadnji podatki kažejo, da se je proizvodnja na Kitajskem, ki je druga največja svetovna porabnica nafte, aprila prvič po devetih mesecih okrepila. Ta podatek bi lahko ugodno vplival na gibanje cen nafte, saj večja proizvodnja pomeni tudi večje povpraševanje po številu prebivalcev v največji državi na svetu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMSS
07. 05. 2009 10.16
Mehika naj pošlje račun proizvajalcu Tamifluja, ki je tudi povzročil paniko, da bi več prodal.....
doctor_46
06. 05. 2009 20.26
mislim da še en lep čas ne bodo imeli nič turistov v mehiki.
pikanet
06. 05. 2009 13.24
Bolezni se po novem zgleda šteje samo še v denarju....2,3 miljarde dolarjev.Ja denar ni vse,kot pravijo,ampak če ga pa imaš ni pa nič narobe,z njim kupiš vse ostalo ,tudi zdravje.
orangensaft
06. 05. 2009 12.41
Ja no, so dokazali, da se je ta gripa začela v Kaliforniji. in marsikomu paše da je "nastradla" Mehika. komaj čaka, da se kapitalizem in korporativizem zruši. nomadom je šlo najbolj fajn.
illuminati
06. 05. 2009 11.38
...in kakšna gripa bo naslednjič ???.......Barackova gripa ?...ribja gripa ?....konjska gripa?... .....Ko bo udarila zares kakšna močna gripa - se ne bo govorilo o 25-100 mrtvih ampak o par deset milijonih mrtvih - do takrat pa NASVIDENJE in uživajte še naprej !
JohnWayne
06. 05. 2009 11.30
včeraj sem poslušal drugi program nacionalnega radia, ko so razpravljali, kaj je sploh razlog za to gripo.. Tam so pred vrati volitve, kjer trenutni vladi ne kaže zelo dobro.. zato so za pomoč poklicali svoje sosede, američane. Ti so jim predlagali virus, za katerim je v mehiki umrlo 26 oseb (ne 175 al kolko že). Pasja bombica je bila skrbno načrtovana, predvsem datumsko.. S tem so preprečili vse shode, vse prireditve, itd, kjer bi lahko omajali že tako šibko vlado..
manco-capac
06. 05. 2009 11.15
Pri vseh težavah, ki pestijo revno Mehiko, je nekomu uspelo sesut tudi mehiški turizem!
suha_japka
06. 05. 2009 10.51
Kini, gledališča in nočni klubi ostajajo zaprti do nadaljnjega. Kini?
JohnWayne
06. 05. 2009 10.33
sploh pa.. kakšna gripa? mislite tisto.. ta izmišljeno?
JohnWayne
06. 05. 2009 10.27
škodo ocenjujejo na 2,3 miljarde dolarjev, v enem tednu pa je bil čisti dobiček od tamifluja 4 miljarde evrov.. kakšna škoda potem oz. za koga se sprašujem???