Gospodarstvo

Grčiji tudi hitra pomoč?

Bruselj, 16. 03. 2010 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O velikem javnofinančnem primanjkljaju in javnem dolgu Grčije, ki ogroža stabilnost evra, bodo v Bruslju spet razpravljali vsi evropski finančni ministri.

Grkinja čaka na plačilo v trgovini.
Grkinja čaka na plačilo v trgovini. FOTO: Reuters
Zasedanja finančnih ministrov se bo udeležil tudi slovenski minister Franc Križanič.

Finančni ministri EU bodo v Bruslju spet razpravljali o velikem javnofinančnem primanjkljaju in javnem dolgu Grčije, ki ogroža stabilnost celotnega območja evra.

Ministri držav z evrom so v ponedeljek zvečer po peturnem srečanju opredelili "tehnične modalitete" za hitro pomoč državi, če bo potrebna. Šef evroskupine luksemburški premier Jean-Claude Juncker je po ponedeljkovem srečanju večkrat poudaril, da Grčija ni zaprosila za pomoč in da evroskupina še vedno meni, da pomoč ne bo potrebna. Prav tako je poudaril, da bodo končno odločitev o mehanizmu pomoči Grčiji sprejeli voditelji EU – bodisi na srečanju prihodnji teden bodisi kdaj drugič.

Na vprašanje, za katero možnost pomoči gre: za niz posojil članic Unije, ki bi jih usklajevala Evropska komisija, ali za možnost, da se Evropska komisija zadolži na finančnih trgih in zagotovi jamstva Grčiji za novo zadolževanje, je Juncker odgovoril, da ne gre za jamstva. Dodal je, da bodo "pri teh kolektivnih prizadevanjih sodelovale vse države z evrom".

Slovenija ostaja solidarna

Slovenija bo v primeru potrebe pomoči evroskupine Grčiji prispevala 0,48 odstotka kredita, pa je danes v Bruslju povedal finančni minister Franc Križanič. Instrument morebitne pomoči Grčiji bo vzpostavljen kot kredit, ne kot subvencija, ki bo imel za 0,5 odstotne točke višjo ceno od tiste, po kateri bo država sredstva pridobila, je še dodal.

Evroskupina je v ponedeljek v glavnem oblikovala instrument za pomoč Grčiji pri premagovanju težav za financiranje njenega dolga, ob čemer v EU sicer ocenjujejo, da pomoč ne bo potrebna. "Ta instrument bo odplačan, ko oziroma če bo nastopil, tako da bo z vidika javnih financ držav, ki bomo pomagale, celo prinesel nekaj dodatnih sredstev," je pojasnil minister Križanič.

"Mi imamo po standardu Evropske centralne banke 0,48 odstotka deleža in po tem deležu se bomo vključili v pomoč, če bo potrebno, česar pa ne pričakujemo," je povedal. O zamisli za vzpostavitev Evropskega denarnega sklada po vzoru Mednarodnega denarnega sklada za pomoč državam z evrom pa je minister povedal, da "za zdaj ta ideja ne gre naprej, je pa v zraku". Slovenija po njegovih besedah trenutno vzpostavitve Evropskega denarnega sklada ne podpira. "Trenutno gledamo na problem kot začasen in ostajamo solidarni," je dejal minister.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
16. 03. 2010 22.29
Abacus
16. 03. 2010 22.28
solidarnost je lepa cednost.
alterego
16. 03. 2010 19.51
Grčiji tudi hitra pomoč - bo dobila ekspres kredit preko SMS-a?
Nauders
16. 03. 2010 19.33
zakaj pomagat? a bo men kdo pomagal?
skydrol7
16. 03. 2010 18.13
Grcii odvzeti clanstvo v EU......dokler ne balancira svoj budget.......in stabilizira politicno stanje v drzavi.