Gospodarstvo

Gradbinci: Država bi lahko pomagala vzpostaviti normalno stanje

Ljubljana, 15. 04. 2010 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriza v gradbeništvu je mimo, cene stanovanj pa so se že skoraj stabilizirale, so danes na okrogli mizi sklenili slovenski gradbinci, ki želijo, da bi jim svojo roko vendarle ponudila tudi država.

Okrogla miza gradbincev
Okrogla miza gradbincev FOTO: Blaž Garbajs
Na Gospodarskem razstavišču so v sklopu slovenskega finančnega sejma danes slovenski gradbinci, nepremičninarji ter ljubljanski župan spregovorili o stanju na trgu nepremičnin. Skupaj so sklenili, da se je trg nepremičnin umiril, cene so se bolj ali manj že stabilizirale, gradbeništvu pa bi morala roko v kriznih časih ponuditi tudi država.

Ljubljanski župan Zoran Janković vztraja pri oceni, da bodo cene stanovanj letos dosegle ceno 2.000 evrov za kvadratni meter, v Mariboru pa naj bi po besedah direktorja podjetja Konstruktor Aljoše Sevčnikarja cene stanovanj že dosegle najnižjo točko ter se celo začele dvigati. Predstavnik Vegrada Ivan Kroflič je prepričan, da je znižanje cen stanovanj v ljubljanski soseski Celovški dvori prineslo dobre učinke, saj se je povpraševanje povečalo, v promet pa gredo predvsem manjša stanovanja.

Janković ponosen na slovenske gradbince

Župan je gradbince razdelil v dve skupini. Eni so tisti, ki gradijo kakovostno, v roku ter redno plačujejo podizvajalce. "Slabi pa so tisti, ki so neodgovorni v kvaliteti in do svojih podizvajalcev," je izpostavil. Dodal je, da je sam na naše gradbince ponosen. "Imamo izjemno dobro gradbeništvo, izjemno veliko znanja, naši objekti so vrhunski," je ocenil ljubljanski župan.

Okrogla miza gradbincev
Okrogla miza gradbincev FOTO: Blaž Garbajs

Kakšna je prihodnost?

"Kriza je mimo, to so sedaj normalni pogoji poslovanja," je poudaril Jožef Murko iz nepremičninske agencije. Janković je ob tem poudaril, da bodo gradbinci in prodajalci stanovanj morali začeti delati z vsakim kupcem individualno, se z njim pogovarjati, poslušati in upoštevati njihove želje. Kroflič pa je temu še dodal, da kadar je kriza doma, podjetja izhod iščejo v tujini. Tako je tudi z Vegradom, ki je že sklenil posle v Libiji, to pa ni edina država, v kateri vodijo pogovore, je pojasnil.

Več pomoči s strani države!

Sogovorniki so sicer menili še, da je gradbeništvo pomemben del vsakega gospodarstva, saj nudi veliko delovnih mest, nanj pa je vezanih tudi ogromno drugih podjetij in obrtnikov. Zato so menili, bi morala gradbeništvu roko v kriznih časih ponuditi tudi država. Možnosti za njeno pomoč pri vzpostavljanju normalnih razmer je veliko, so menili.

Sevčnikar je tako na primer izpostavil, da lahko država spodbudi investicije z gradnjo in obnovo javne infrastrukture. Kroflič je izpostavil potrebo po spodbujanju gradnje najemniških stanovanj, Janković pa je pozval k spodbujanju projektov, za katere je trenutno še mogoče dobiti evropska sredstva. Izpostavil je tudi potrebo po definiranju jasne zakonodaje, ki bi urejala področje plačilne nediscipline. Gradbinci bi morali prodati svoje zaloge, javnost pa bi morala spodbujati optimizem glede gradbenega sektorja, je še menil ljubljanski župan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarzan1
19. 04. 2010 19.00
A DA BI SPET DENAR NAKAZOVALI NA SVOJE RAČUNE NE TROSITE TRAPARIJ ,NAVADNI DRŽAVLJANI CAS IMAMO DOST
gordo
18. 04. 2010 23.52
mbhudournik
18. 04. 2010 20.52
SEJ BO TUDI ZA STOZICE SE IZKAZALA VELIKA GOLJUFIJA CEZ PAR LET. KRIV PA NE BO NOBEDEN SE NAJMANJ JANKOVIC
mbhudournik
18. 04. 2010 20.50
ne vem kdo vodi to drzavo delodajalci ali vlada. ocitno ne vlada. ONA SPREJEMA ZAKONE IN ONA JE VSE TAKO NASTAVILA,DA SE GRADBINCI BOGATIJO IN POL SE GREDO CISTE LOPATE. LEPO VAS PROSIM ,CE BI BLO EN KANCEK PRAVNE DRZAVE BI VSI TI GOSPODJE SEDELI V ZAPORU
Justice1
18. 04. 2010 19.27
Država naj lopove že enkrat zapre in vzpostavi normalno stanje!!! Tio ne naredi , ker so tisti, ki bi to morali narediti skorumpirani!
Justice1
18. 04. 2010 19.24
Potem, ko so nas oropali pri gradnji avtocest, prodajajo stanovanja po 3x proizvodnih cenah....in ker odiranje ne gre več kot nekoč jih mora v vmesnem času financirat državna NLB namesto, da bi zahtevala vračilo kreditov in jih tako prisilila, da prodajo po normalnih cenah, vrnjen denar pa potem posojala proizvodnim podjetjem, ki izvažajo, nas hočejo še enkrat oropat, tokrat kar neposredno z napadom na proračun ( namesto, da bi denar namenili za zdravstvo, državno šolstvo - ne tisto cerkveno oz. Jambrekove šole, preko katerih javni denar pretaka v svoje žepe , pokojnine), naj se denar da NLB ( to imenujejo dokapitalizacija) NLB pa njim. Nehajte nam krast denar, ki ga zbiramo za naše potrebe!
bunto
18. 04. 2010 16.59
Sami se naj poberejo kmetavzarji saj so pokrali celo državo, sedaj pa pričakujejo da bo jih rešila država oz. davkoplačevalci. Svašta pič. rodi samo para neče
franceljtancelj
18. 04. 2010 14.37
Sami poštenjaki!!!!???????????????
Jimi1
18. 04. 2010 10.42
Ja gradbeni lobij se je toliko razbohotil, ker ga je zagovarjala aktualna politika, ob tem pa so pozabili na podjetja, industrijo ter tehnološkui razvoj in lastne izdelke ter blagovne znamke v SI. Ob tem ali bodo brez posla Slovenci ali pa Bosanci ni kaj dosti za razmišljati. Edina pomoč, ki jo gradbincem lahko pride od države je le v obliki nove javne infrastrukture in vlaganj v energetiko in to ob pogoju "dumpinških" cen, ne pa ob kartelnem dogovarjanju domačih izvajalcev...
Miryam
18. 04. 2010 08.19
Likvidacija, Stečkj Država pa naj prispeva Avtobus in sendvičć za Bosno, Kosovo ali tja kjer je ta nekvalitetna, neevropska nepotrebna delovna sila doma.
pravakritika
17. 04. 2010 20.52
....taglavnega bo pa itaq Gadafi za glavo skrajšal.....
SLOVENIASTAN
17. 04. 2010 20.37
nobene roke gradbincem ce ne bodo oni gradili pa bodo z veseljem avstrjiska slovaska al pa hrvaska podjetja Kje pa je bla njihova roka v casu gospodarske ekspazije ,nikjer samo so nabijal cene preko vsake mere
Spetsnaz
17. 04. 2010 19.07
Imamo odlicne in pridne gradbince ! Imamo zelo slabe pokvarjene, goljufive lastnike in direktorje gradbenih podjetij. Bosanci svaka cast ! Da me ne pljuvate..sem Slovenac!
alterego
17. 04. 2010 17.31
kaj mislijo, da bojo kuvajtski šejki kupovali ta stanovanja? a njihovi delavci pa stanovanj ne rabijo? in kako neki bi jih kupili, če jim še plač ne izplačujejo!?
tarzan1
17. 04. 2010 13.20
a da bi še naprej kral gradbinci zame to noso baroni ampk lopovi
luciluk
17. 04. 2010 10.17
luciluk
17. 04. 2010 10.17
Gradbinci: Država bi lahko pomagala vzpostaviti normalno stanje...............kako a da bo še naprej 3000EUR/m2. Bu1dale, iskreno upam da pade čimveč gradbenih podjeti!!! Če država pomaga gradbincem, bo zopet jasen znak, da je država okupator slovenskega naroda in jo je potrebno izbrista na enak način kot l.45 v B.rovu!!!!!!!!!!!! Celoten kolektiv.
231koak
16. 04. 2010 22.50
naj bi še padale, tako je na drugih trgih. Če počakam še leto privarčujem nekje 20 000 EUR, kar se mi ne zdi tako slabo.Pa še krediti bodo ugodnejši potem ko bo do banke lastniki večine novogradenj.
spidi33
16. 04. 2010 21.54
ja po besedah jankovića imamo vrhunske gradbince, ki pa se siti obljub o nebesih počasi in sigurno vračajo v svoje rodne kraje.....
12345s
16. 04. 2010 20.50
Bravo Janša !!!