Gospodarstvo

Gradbincem še naprej trda prede

Ljubljana, 12. 05. 2011 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovensko gospodarstvo počasi okreva, najslabše pa je še naprej v gradbeništvu. Poleg tega da se znižuje vrednost opravljenih del, so še vedno velik problem tudi neporavnane obveznosti.

V prvem letošnjem četrtletju se je nadaljevalo okrevanje slovenskega gospodarstva, razmere pa še naprej ostajajo najslabše v gradbeništvu. Izboljšuje se tudi stroškovna konkurenčnost gospodarstva, vendar počasneje kot v večini članic evrskega območja, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Gradbinci so še naprej v težavah.
Gradbinci so še naprej v težavah. FOTO: Reuters

Mednarodne institucije za letos pričakujejo rahlo nižjo rast svetovnega gospodarstva kot lani. Pri tem pa glavno tveganje za nižjo rast od pričakovane predstavljajo visoke cene surovin, saj je bila dolarska cena soda nafte brent aprila medletno višja za 45 odstotkov, Umar ugotavlja v aprilski publikaciji Ekonomsko ogledalo. V Sloveniji vrednosti kratkoročnih kazalnikov gospodarske aktivnosti kažejo na nadaljevanje pričakovanega počasnega okrevanja slovenskega gospodarstva. "Po izključitvi sezonskih vplivov podatki za letošnje prvo četrtletje kažejo na rast nominalnega izvoza blaga, ki je bil medletno za 19 odstotkov višji kot v tem obdobju lani," navaja direktor Umarja Boštjan Vasle.

V prvih treh mesecih se je nadaljevala tudi rast realnega obsega industrijske proizvodnje predelovalnih dejavnosti, in sicer za 1,6 odstotka, ki pa za povprečno ravnjo iz leta 2008 zaostaja še za okoli 10 odstotkov. Razmere še naprej ostajajo najslabše v gradbeništvu. Realna vrednost opravljenih del se je po rasti v predhodnih dveh mesecih februarja precej znižala in izmed vseh dejavnosti najbolj zaostaja za povprečno ravnjo iz leta 2008. V gradbeništvu sta še naprej najvišja tudi število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi in znesek neporavnanih obveznosti. Tudi sicer je bila v prvih treh mesecih letos plačilna nesposobnost višja kot pred letom dni, saj je imelo marca dospele neporavnane obveznosti več kot pet dni v mesecu 6577 pravnih oseb, kar je 26,9 odstotka več kot marca lani. Skupni znesek teh obveznosti je znašal 434,8 milijona evrov in je bil za 53,3 odstotka večji.

Plačilna disciplina je še vedno problem.
Plačilna disciplina je še vedno problem. FOTO: Reuters

Izboljševanje stroškovne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva je bilo ob tem po ugotovitvah Umarja v zadnjem četrtletju lani ponovno manjše kot v večini članic evrskega območja. Do izboljšanja je prišlo zaradi padca tečaja evra in rasti produktivnosti dela.

Februarja nižja povprečna bruto plača

Zaradi rasti plač v zasebnem sektorju pa se je nadaljevala tudi visoka rast sredstev za zaposlene. K izboljšanju so znova največ prispevale predelovalne dejavnosti, relativno slabši položaj glede na ostale države pa je bil še naprej predvsem posledica nadaljnjega slabšanja stroškovne konkurenčnosti gradbeništva.

Na trgu dela se ohranjajo gibanja z začetka leta. Število delovno aktivnih po statističnem registru se je februarja sicer zvišalo, če izločimo sezonske vplive, pa je ostalo na enaki ravni kot januarja. Nadaljevalo se je zniževanje števila zaposlenih v gradbeništvu, v večini ostalih dejavnosti pa se je povečalo. Število registriranih brezposelnih oseb je konec aprila tako znašalo 111.561, kar je za 12.245 oziroma 12,3 odstotka več kot v istem mesecu lani.

Povprečna bruto plača v zasebnem in javnem sektorju se je februarja rahlo znižala. Do znižanja je prišlo v skoraj vseh dejavnostih, izstopala je le visoka rast plač v predelovalnih dejavnostih. Predvsem v farmacevtski industriji so prej kot v preteklih letih izplačali izredna izplačila za poslovno uspešnost in opravljene nadure v preteklem letu. Medletna rast bruto plače v zasebnem sektorju se je okrepila na 5,8 odstotka, v javnem pa je znašala 0,4 odstotka.

V prvih treh mesecih letos se je obseg kreditov domačih nebančnih sektorjev zmanjšal za 49,2 milijona evrov, za razliko od istega lanskega obdobja, ko se je povečal za skoraj 400 milijonov evrov. Nadaljnje upadanje kreditne aktivnosti je po oceni Umarja še naprej povezano tudi z zaostrenimi razmerami na strani virov financiranja bank.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
13. 05. 2011 17.21
Kako gradbincem trda prede, če so cene za m2 stanovanja v Ljubljani še vedno višje od 3.000 evrov? Če bi jim res "trda predla", bi cene stanovanjem spustili, tako pa ne duha ne sluha o tem. Jim ni treba...
Jimi1
13. 05. 2011 16.48
Dolenjska ima precej klavrno podobo... Revoz ukinja nočno izmeno, Danfoss se seli na Slovaško.... vsi z Revozom povezani izgubljajo delo zaradi napovedane manjše proizvodnje..... Nič kaj obetavno stanje, ki bi kazalo na izhod iz krize...
Madyy
13. 05. 2011 15.03
Tujo Balkabsko delovno silo domov, Družboslovce na prekvalifikacijo in resno Evropsko delo z Evropsko delovno silo. Saj kakšna je bila delovna sila.." majstor za sve majstor ni za šta " in ravno takšnimi vodilnimi ter še slabšimi direktorji in napol kriminalnimi nadzornimi sveti drugega kot klavrn konec ni možno bilo za pričakovati delali so petkrat manj kvalitetno in desetkrat dražje...
wizii
13. 05. 2011 13.40
bodo počakali na ustanovitev tistega nepremičninskega sklada, potem prodali ta stanovanja državi, jo obrali, vzeli nove kredite in ponovili isto zgodbo. tisti z največ vezami bobo lepo gradi in poslovali samo še z državo, ter dobro služili ob tem. Garantirani posli.
retro77
13. 05. 2011 09.41
se pridružujem antoninu: Pred krizo so elite (razni jankoviči in zidarji ipd) na veliko vlagali gradnjo nepremičnin za katerimi so stale banke, in ker so sedaj ta stanovanja predraga za nas reveže so banke ostale brez denarja. Ampak ker imajo te elite dobre povezave z direktorji državnih(bank od ljudi) se namesto zasega in prodaje nepremičnin lahko zmenijo za dokapitalizacijo banke z našim denarjem. Nevem a sem edini v tej državi ki mu gre v nos, da ljudje ki si ne moremo privoščit dragih nepremičnin plačujemo bankam zato, da ohranjajo vrednost nepremičnin na visoki ravni?!?!?!? Kot da nam manjka 100 pik v glavi!
dukenukem
12. 05. 2011 20.44
delavske plače v gradbeništvu so minimalne,kaj pa lahko pričakujete,delanje neplačanih nadur,na dopust te ne pustijo ,prevoz je plačan samo še 35km ,mislim katastrofa ,izkoriščanje presega vse meje ,zmerom več je delavskih nesreč ,kaj se gogaja, kamena doba
srebrnibreg
12. 05. 2011 18.58
Ko se samo spomnim izgradnjo rondoja v Spodnjem Brniku mi je jasno zakaj gradbinci tako slabo stojijo. Včasih so na roke kaj takega prej naredili kot zdaj z mehanizacijo.
kim llsung
12. 05. 2011 16.53
se huje prihaja kot cunami nikoli ne pride samo en kot nasa kriza po intervalih se razpada sam darka sarica pa ne poznam
ognjenorezilo
12. 05. 2011 16.47
do božiča bomo iz krize.. za to prevzemam s svojo ekipo vso odgovornost !!! so what pa še ta referendum
guruguru
12. 05. 2011 15.58
antonino: Se podpišem! Naj spustijo cene nepremičnin... ker smo tudi v tem svetovni prvaki! Garantiram, da jih bodo v večjem delu prodali....
ognjenorezilo
12. 05. 2011 15.06
do božiča bomo iz krize.. za to prevzemam s svojo ekipo vso odgovornost !!! so what pa še ta referendum
regall
12. 05. 2011 15.00
problem gradbeništva je v tem, da večina ljudi, kateri se ukvarjajo z njim po izobrazbi sploh niso gradbinci. Posledica je slaba kvaliteta izvedbe in necenjenost gradbenega poklica.
bemtisunac
12. 05. 2011 14.52
gospodarstvo crkuje če jaz prav vidim...spet čisto zavajanje 24ur..
Roxy79
12. 05. 2011 14.38
hja.. ma če mislijo gradbinci graditi pločnik v dolžini 500m pol leta..potlej bo še dolgo kriza. SRAMOTA..... mesec dni dela....... pa delajo že pol leta.
antonino
12. 05. 2011 14.26
dokler pa bodo stanovanja držale banke, banke pa bomo kar naprej zaradi tega sanirali davkoplačevalci, pa izhoda iz krize ne bo - A BANKIRJI TEGA RES NE VEDO, ALI NOČEJO ZARADI DOLOČENIH ELIT
antonino
12. 05. 2011 14.25
EDINA REŠITEV JE PRODAJA STANOVANJ PO NORMALNIH CENA, TAKO BODO PRIŠLI DO DENARJA IN BODO LAHKO ZAČELI GRADITI DRUGA STANOVANJA. KDOR BO PRVI TO NAREDIL, BO ZMAGOVALEC, BOSTE VIDELI - KDOR BO PA ČAKAL, BO PA VSAK DAN IMEL MANJ MOŽNOSTI PRODAJE IN VSAK DAN BODO NIŽJE CENE LE TEH- ZA TO NI POTREBNO ŠOLE, AMPAK LOGIKO
DarhVader
12. 05. 2011 14.07
ja seveda, če bodo takšne cene stanovanj naprej imeli, bodo vsi gradbinci propadli
pika poka ježek
12. 05. 2011 13.46
Da slovensko gospodarstvo počasi okreva??? Kje, kdaj, kako???