Gospodarstvo

Kako bo presežek stanovanj na trgu vplival na cene?

Ljubljana, 12. 02. 2010 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse več analitikov napoveduje, da bo letos težko leto za gradbenike. Nepremičninski trg stagnira že dobro leto, nekateri gradbinci pa se zaradi tega že soočajo s težavami.

Božo Jašovič
Božo Jašovič FOTO: 24ur.com

Vse več analitikov napoveduje težko leto za gradbenike. Ker se je zadnje leto prodaja stanovanj prepolovila, novih investicij v gradbeništvu ni bilo – panoga se je rekordno skrčila –, gradbincem pa se je zaradi velikih investicij v preteklih letih nabralo precej neprodanih stanovanj.

V prvih treh četrtletjih 2009 pa je bila v Sloveniji prvič ponudba večja od povpraševanja. Banke so kredite, dokler so imele ustrezna zavarovanja, še lahko podaljševale. Vse več informacij, tudi iz bančnih krogov, pa kaže na to, da gradbinci dolgo ne bodo več mogli čakati na boljše čase.

 V javnost je nedavno pricurljala informacija, da naj bi NLB razmišljala o tem, da bi Vegradu zaradi težav pri odplačevanju kreditov spomladi zaplenila stanovanjsko sosesko v Ljubljani – Celovške dvore. Poleg tega pa NLB Leasing podjetju že zaplenja gradbeno mehanizacijo (gradbene stroje, kamione). Vegrad ima tudi sicer blokirane vse bančne račune v Sloveniji, za izplačilo dela plač režijskim delavcem pa je moralo podjetje najeti likvidnostni kredit.

Rast cen novogradenj in rabljenih stanovanj
Rast cen novogradenj in rabljenih stanovanj FOTO: Banka Slovenije

Zaplemba premoženja je zadnja možnost

Prvi mož NLB Božo Jašovič je včeraj povedal, da lahko banka pomaga tistim komitentom, ki imajo poslovni potencial. "S komitenti se je treba pogovarjati in videti, ali lahko nepremičnine, ki so dokončane ali so na zalogi, ali lahko banka pomaga te nepremičnine prodajati, zato da se odplačajo kreditne obveznosti in se olajša finančno breme podjetij."

Eden od principov reševanja položaja v gradbeništvu je tudi ta, da banka kreditira prebivalstvo pri nakupu nepremičnin – "gradbeniki imajo nepremičnine na zalogah in zakaj ne bi tu aktivnosti koordinirali v dobro vseh," pravi Jašovič, ki konkretnih korakov, ki jih je banka že storila in ki jih še namerava, ni želel osvetliti. V praksi bi to pomenilo, da bi banka svojim komitentom omogočila ugodnejše kredite za nakup stanovanj podjetij, ki ji dolgujejo denar in stanovanj ne morejo prodati.

Število evidentiranih transakcij z nepremičninami
Število evidentiranih transakcij z nepremičninami FOTO: Banka Slovenije

Gradbinci bodo morali cene še spustiti

Neuradno pa je slišati, da je zaplemba premoženja tista skrajna možnost, ki se je v banki neradi poslužujejo, saj niso usposobljeni za prodajanje nepremičnin. Najprej bi banka tako poskusila gradbenikom pomagati prodati stanovanja. Bodo pa gradbinci morali za to znižati cene, je bilo prvič slišati tudi iz bančnih krogov.

Da bi gradbinci morali znižati cene, je pred kratkim dejal tudi minister za finance Franc Križanič. Po njegovem bi se cena za kvadratni meter novogradnje v Ljubljani morala znižati na okoli 1.500 evrov. To bi gradbincem pokrilo vsaj stroške gradnje stanovanj, meni minister.

Zaloge gradbenih podjetij v letu 2008
Zaloge gradbenih podjetij v letu 2008 FOTO: Banka Slovenije

Podatki Banke Slovenije – leta 2009 prvič v Sloveniji povpraševanje manjše od ponudbe

V prvih treh četrtletjih 2009 je bilo na nepremičninskem trgu prvič v Sloveniji povpraševanje manjše od ponudbe. Število transakcij je bilo za polovico manjše kot v enakem obdobju leta 2008 in za 64 odstotkov manjše kot v enakem obdobju leta 2007.

Po podatkih Geodetske uprave (Gurs) so se cene stanovanj najbolj znižale v drugem četrtletju 2009 – za 13,5 odstotka, v tretjem pa za 10,3 odstotka. Povprečna cena za rabljena stanovanja je bila v Sloveniji 1.660 evrov/m².

V banki Slovenije ugotavljajo tudi, da se je padanje cen nekoliko umirilo, vendar pa "zaradi visoke gradbene aktivnosti v preteklosti in visokih zalog trend rasti v prihodnjih mesecih ni vzdržen".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

altromondo rimini
11. 07. 2010 16.26
Kaj je idealni prebivalec slovenije: človek ki pridno dela po 8 ur na dan, pošteno plačuje davke, varčuje na banki, zavaruje imetje kar ga ima, hodi v cerkev in se ne vmešava v politiko. Živi naj v čim manjšem stanovanju-garsonjeri zato da lahko v neko naselje natrpajo čimveč pridnih delavcev. Veliko evropejcev se temu že poizkuša upirati-zaenkrat neuspešno. Začeti bo treba pri tistih, ki NA VELIKO KRADEJO-ne v zapor ampak ZAPLENIT PREMOŽENJE.
altromondo rimini
11. 07. 2010 16.06
Ne trudite se s tem forumom. Smo v dobi modernega suženjstva. Že dolgo je jasno, da so največji lopovi POLITIKI, ODVETNIKI, BANKE, ZAVAROVALNICE... Cerkev pa ljudi duševno pomirja da ne ponorijo. Če vam še ni jasno si poglejte dokumentarni film ZEITGEIST na googlu. V sloveniji je vse še toliko bolj skorumpirano, ker je majhna in se v visokih krogih več ali manj vsi med seboj poznajo.
Runar
27. 03. 2010 15.03
1. Dejstvo: Gradbene firme so dobile ogromne kredite (na kakšni osnovi?????) s katerimi so hotele nadalje izkoristiti državljane - da preko njih ob prodaji pridobijo enormne dobičke (hm - zakaj pa s temi ogromnimi dobički niso investirali - hm -zakaj sploh potrebujejo kredite???) 2. Rešitev: Banka naj zaseže te nepremičnine, ki se sedaj prodajajo po trgu neprimernih cenah - saj ti konkretni prodajalci z ogromnimi krediti niti niso pripravljeni cen spustiti na realno ceno, po kateri bi ljudje lahko kupovali - zakaj bi si potem zaslužili podaljševanje rokov? 3. Banka naj proda stanovanja svojim komitetnom - torej jim za ta stanovanja "proda" še kredite - je to tak problem? 4. Rezultat: nepremičnine prodane, banka ima svoj denar spet na lagerju, državljani pa so zakreditirani za naslednih 30 let = torej potem takem bi morale biti banke na koncu še vseeno zadovoljne. 5. Vprašanje: Torej, zakaj se to ne zgodi??? Zakaj je to možno, da MI komitenti bank s svojimi sredstvi na računih še zmeraj neprostovoljno podpiramo podaljševanje odplačevanja kreditov takim nenasitnim Gradbenim tajkunom? 6. Še v razmislek: Tajkuni imajo dejansko izposojen NAŠ denar - mi pa pridno hodimo v službo in garamo, nalagamo denar na banko, samo zato, da lahko potem banka posodi NAŠ denar tajkunu, ki NAM potem proda npr. stanovanje po ceni s katero zasluži toliko, da se dejansko lahko le še smeje do konca življenja. Mi pa lepo pridno še naprej hodimo v službo, garamo - zato, da odplačujema kredit.... Ha - Ha ?!?
Uporabnik113189
14. 02. 2010 21.16
Nekoč sem delal na nekem mednarodnem projektu z ljudmi, ki so lastniki svojih podjetij po celem svetu. Ko smo se pogovarjali o analizi trga, sem predlagal da bi jo naredilo posebno specializirano podjetje. Nekaj časa so me debelo gledali, potem pa so mi razložili, da to kar sami naredijo, ker sebe in svojo konkurenco poznajo na pamet in je naročanje takšne analize bedarija. Če ne poznam svojega podjetja in konkurence, potem sem v zelo nerodnem položaju. Če poznamo sami sebe, potem je tukaj po mojem skromnem mnenju kratka analiza dogajanja v našem gradbeništvu.. Zadnja leta so bile cene gradbenih parcel NORE Ali je bila tudi cena gradnje nora. Niti slučajno, ker so naše čiste lopate najemale same tuje delavce za sramotne zneske. Domači gradbinci jim niso mogli konkurirati niti v sanjah, zato so se naši zidarji po letu 90 zaposlili v drugih panogah samo v gradbeništvu ne. Skratka več kot polovica zneska do dveh tretjin po kvadratnem metru so pograbili novi lastniki denacionaliziranih ali drugače pridobljenih nepremičnin. Ta velikanski denar so si v resnici razdelili odvetniki, tajkuni, hohštaplerji in seveda ne smemo pozabiti občin. ( ekonomisti bi rekli, da so zaračunali BOGATO BOGATO rento pri kvadratnem metru) . IN GA ZAPRAVILI za neumnosti oziroma nekateri so ga tudi preselili neznano kam. Tega denarja ni več. Gradbeništvo je dobilo v resnici drobtinice. Ostale so samo zgradbe, za katere so banke dale kredite, katerih realna cena je manj kot polovična. Morda tretjino. Kupcev po tako veliki ceni ni in jih tudi ne bo cene se bodo izenačile z Dunajskimi. Nepremičninski balon je počil ali pa še bo. Glavne barabe pa so z denarjem že izginile. Banke bodo nekaj svojih kreditov izterjale, drugi del pa odpisale na račun dražjih storitev. Pri tem nima smisla govoriti o slovenskih ali tujih. Vse so iste. Kdo je kriv? Po mojem mnenu banke in naša politika, ki takšnega procesa nenormalnih rent niso zaustavili. No Pahor je z Lahovnikom sedaj zgodbo ustavil za kar mu gredo vse čestitke. Žal prepozno. Denar je izginil in izguba je že preložena na celotno državo. Ni se ji mogoče izogniti, ker so pri tem udelžene tudi tuje banke in je pljuvanje samo po slovenskih smešno. Ostaja samo preprosta resnica, da so nas "nategnili" in da bomo našo neumnost plačevali naslednjih dvajset let, tako kot smo sedaj dvajset let metali denar skozi okno. Banke namreč nič ne pozabijo in njihove pogodbe so neizprosne. Stanje zelo dobro poznajo in danes vse bežijo iz gospodarstva, ter dajejo kredit samo na ime in priimek. In ne samo banke, v naši državi so se danes vsi preusmerili na glavarino. Samo da je ime in priimek, račun bomo že našli..Le na kaj me spominja ta stavek..Na ruski pregovor, samo da je glava, vrv se že najde.
capcarap
14. 02. 2010 20.41
Enostavno ne kupujte stanovanj, razen če ni res nujno! Še jokali bodo tile izkoriščevalci!
Indigo Pingvin
14. 02. 2010 19.25
d1ck 13.02.2010, 13:45 Pozivam vse da se odrečejo nakupu nepremičnin za naslednja 3 leta! Samo če bomo delovali skupaj lahko zaustavimo to absurdno rast cen. -------------------- Se strinjam!!
bostjan_safaric
14. 02. 2010 14.12
Nekatere banke pri življenju ohranjajo le še državljani (beri: davki)
justime
13. 02. 2010 20.36
zadnji čas da se neha misliti le na gradbene gigante ki izkoriščajo delavno silo v svojo korist in da cene nepremičnin padejo.tako si bodo lahko mlade družine privoščile stanovanja za normalne cene in bodo lopovi manj odirali.
bnam 2707
13. 02. 2010 20.20
V Sloveniji ne potrebujemo takih bank,ki so v korist samo ene skupine.Ne potrebujemo bank,ki niso v korist državljanov.preav tako ne potrebujemo takih politikov,ki niso zmožni banke postaviti pred dejstvo.Prvo kot prvo bi nacionalna banka morala biti v korist vseh državljanov,ne pa ,da jih odirajo z visokimi obrestmi,ki so najvišje dačeč naokrog.Najbolje bi bilo,da vsi državljani,ki imajo svoje raćune odprte v NLB,te takoj zaprejo in gredo tja,kjer bodo imeli tudi koristi.Prepričan sem,da bo NLB klecnila do tal.
Nauders
13. 02. 2010 19.55
Slovenija na ravni leta 1990
Adolph
13. 02. 2010 18.38
Ja, kaksna pametna poteza . . . .Sodelovati se samo s tistimi ki imajo se kaj denarja . . . . Potem pa ne rabimo bank, pametnjakovic Jasovic . . ..
luciluk
13. 02. 2010 18.33
luciluk
13. 02. 2010 18.33
Vladi priporočam prodajo NLB!!! Vzrok, janičar (NLB) javno nateguje slovence!!! Bolano je da državna banka noče prisilit gradbince v znižanje cen temveč raje oblublja nove kredite že tako zapufanemu prebivalstvu. Dokončno NLB ni več banka ki bi delovala za SLO temveč deluje izključno proti Slovencem!!! Vsaka tuja banka bi Vegrad že zdavnaj prisilila v prodajo stanovanj po nižji ceni, ne NLB jih bo še ujčkala. Bolano, perverzno je tole držvno bančništvo, ki drži povprečnega Slovenca za goltanc in mu onesrečuje življenje. Dragi sodržavljani ne čutite domoljubja do NLB ker ona do vas čuti toliko kot do pasjega dreka. N'č!!!! Pahor prodaj NLB čim prej ker ne želim zopet tudi jaz dokapitalizirati bančnega monstruma, ki mi krade denar in mi onemogoča nakup fleta po razumni ceni!!!!! Prodajte NLB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
d1ck
13. 02. 2010 13.45
Pozivam vse da se odrečejo nakupu nepremičnin za naslednja 3 leta! Samo če bomo delovali skupaj lahko zaustavimo to absurdno rast cen.
pezo
13. 02. 2010 10.37
Pa še to ! ...Po podatkih Geodetske uprave (Gurs... Tile mojstri na GURS že pol leta skrivajo podatke na Javnem vpogledu ... ki ga MI plačujemo, in dokler nova aplikacija ne deluje bi naj vzdrževali staro !
pezo
13. 02. 2010 10.28
Ko je šlo vse navzgor, se cedili dobički in so navijali cene, so se zgovarjali na tržno gospodarstvo, ko se je cikel obrnil navzdol(kar je normalno), bi se pa zopet šli državno plansko....
blue05
13. 02. 2010 10.14
za tako slabo plačanimi delavci pa taki stroški gradenj, nekaj gre hudo narobe! V ceni objekta so še privatne hiše, mar ne....
Sweet_Cocaine
13. 02. 2010 09.47
Ce firma ne placa delavce, dela normalno naprej. Ce pa ne placa banke, pa jo takoj zaprejo. Ce delavci ne dobijo denarja se tozbe na sodiscu vlecejo par let. Ce banka ne dobi denarja, se takoj zaplenijo stroji oziroma cel blok. Drek od drzave.
Principat
13. 02. 2010 09.33
po vseh učbenikih , strokovnih analiz ,visoko kvalitetne raziskave itd., ne dajo cene na tržišču , ključ je skrit , kapitalistično demokratsko obnašanje na tržišču je privedlo do SITUACIJE kakršno se sedaj odvija po celem svetu,vendar bi država tu morala reagirat , ne da se izgovarja , da nima pristojnosti--čisti blef---prodajte po čim višji ceni,cena višja -večji davek,PRODAJAJO pa naši prijatli
sebaLatino
13. 02. 2010 08.36
Sem bil pravkar na Dunaju. Cena m2 stanovanja je od 1000 EUR naprej, odvisno od lokacije in stanja. Obnovljeno stanovanje v 14.bezirku stane 1100 EUR /m2. Torej ne vem zakaj bi bilo v LJ dražje, kvečjemu cenejše bi moralo biti. Gradbena cena je do max. 700 EUR, potempa je še vedno precej prostora. Če bodo cene padle na 1500 pa bo žal folk začel kupovati in cene ne bodo padle bolj.