Gospodarstvo

Gospodarstvo opozarja na škodo pri "igranju" s privatizacijo

Ljubljana, 29. 07. 2014 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko se je vlada po skoraj enem mesecu odločila za odmrznitev privatizacije, gospodarstvo opozarja na škodo pri "igranju" s tem. "Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države," so ocenili na GZS, v Združenju Manager pa menijo, da je škoda že storjena.

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je poudarila, da je bil prejšnji sklep vlade – ko se je ta v začetku meseca odločila za zamrznitev postopka privatizacije – napaka. Tako je prav, da je prišlo do odprave sklepa, je dejala in dodala: "Žal pa je škoda že bila storjena."

Spomnila je, da je sredi junija s polnimi zakonskimi pooblastili zaživel Slovenski državni holding (SDH), ki je zadolžen za izvedbo napovedanih prodaj podjetij v državni lasti, odločitev vlade, ki je z zamrznitvijo privatizacije prinesla nov zastoj v teh zapletenih procesih, pa da je bila nenavadna.

Podjetja za prodajo
Podjetja za prodajo FOTO: 24ur.com

'Draga igra z verodostojnostjo države'

"Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države. Pred nekaj tedni blokada, včeraj odmrznitev sklepa vlade v odhajanju o postopkih privatizacije je opomnik novi vladi in politikom, kako se postopati ne sme," pa je ocenila izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za zakonodajo in politike Alenka Avberšek.

Sleherno omahovanje – že v navadnem trgovskem poslu, kaj šele pri strateški prodaji državnega premoženja – daje po njenem mnenju "jasen signal, da ponudnik izgublja pogajalsko pozicijo, da bo zato iztržek nižji, tako po ceni kot drugih vezanih pogojih". "Če se je vlada doslej o teh vprašanjih odločala brez strateških podlag, je na novi vladi, da te napake preseže," je poudarila in dodala: "Zgolj načelen sklep o deblokadi za odpravo dvoma v kredibilnost vlade in države ne bo dovolj - ne za investitorje, ne za Evropsko komisijo, ne za davkoplačevalce, še posebej, če so bili razlogi za zamrznitev kakorkoli utemeljeni."

Odprava teh razlogov bi morala biti po mnenju Avberškove v paketu z odmrznitvijo javno predstavljena kot signal vsem deležnikom, da kljub vsemu država ve, kaj počne in da ve, kako, zakaj in kako naprej. "Da gradi na transparentnih in dolgoročnih rešitvah, ki dajejo učinke že danes, in da je to edini način k iskanju konsenza za večje zaupanje domačih in tujih investitorjev za naložbe," je še dodala.

'Privatizacije ni več moč ustaviti'

"Sprememba sklepa o privatizacije je bolj forma, kot pa dejanska sprememba vsebine, saj privatizacije ni mogoče več ustaviti. Že ob zamrznitvi je bilo jasno, da kam drugam kot po privatizacijski poti ne moremo iti. Saj nimamo denarja, država podjetja slabo upravlja, Bruselj nam žuga in OECD daje navodila," pa je dejal predsednik uprave družbe Numerica Partners Igor Erker.

Alenka Bratušek - 1
Alenka Bratušek - 1 FOTO: Reuters

V Slovensko-nemško gospodarski zbornici so pojasnili, da so bili nemški vlagatelji po sklepu vlade o zamrznitvi postopka privatizacije zaskrbljeni. Odločitev vlade se jim je zdela politična, ravno tako tudi odločitev o nadaljevanju postopka privatizacije. "Nemški investitorji bodo postopek privatizacije v Sloveniji spremljali tudi v prihodnje in pričakujejo, da se bodo postopki, ki so v teku, tudi zaključili. Poleg tega od prihajajoče nove vlade pričakujejo, da se bo omenjenega procesa lotila z vso resnostjo in v skladu s smernicami OECD in EU," so dodali.

Spomnimo ...

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je v ponedeljek na predlog SDH spremenila sklep o privatizaciji, s katerim je tik pred volitvami zamrznila proces privatizacije – takrat se je odločila, da SDH do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih.

V skladu s ponedeljkovo odločitvijo vlade se proces privatizacije nadaljuje. Vlada je ob tem naložila finančnemu ministrstvu, da v sodelovanju s SDH do začetka septembra pripravi pregled pogojev prodaje kapitalskih naložb v državah EU, predvsem z vidika nefinančnih zavez.

Kot so danes pojasnili v SDH, se vsi prodajni postopki kapitalskih naložb nadaljujejo v skladu s pristojnostmi SDH, veljavno zakonodajo in sklepom DZ. V prihodnjih dneh se bodo posvetovali s finančnimi in pravnimi svetovalci, ki vodijo prodajne postopke, ter zastavili novo časovnico za posamezne prodajne postopke, ki že potekajo ali je njihov začetek načrtovan v kratkem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zemljemerec
02. 08. 2014 06.50
+1
Bo nova Vlada pobrala kar je še ostalo.Potem pa upam, da jim končno denarja zmanjka.
armadilo
31. 07. 2014 11.29
+0
Mislim, da je vsem politikom jasno, (če jim ni so precej bogi), da bo s privatizacijo vsakega državnega podjetja delo izgubilo kar nekaj zaposlenih. Vsak novi lastnik bo namreč pregledal poslovanje podjetja in določil koliko dela mora vsak opraviti (temu se reče optimizacija delovnih procesov, ki se v državnih podjetjih ne izvaja, ampak se zaposluje nove ljudi) Tako bo ugotovil, da ima podjetje od 10 -30% zaposlenih preveč in jih odpustil. Tudi, če podjetje posluje pozitivno je danes vsakemu lastniku cilj optimizacija in zaslužek. Vprašajte se zakaj bi plačeval 30 ljudi, za neko delo, če lahko to delo opravi 20 ljudi, ki jih lahko bolje plača z manjšim stroškom za podjetje? Naši politiki se pa zelo trudijo ohraniti ta delovna mesta, ker bo seveda škodovalo njihovi politični karieri, če koga po privatizaciji odpustijo.
walter2
31. 07. 2014 12.13
+1
Problem je v tem,da novi lastnik tistih 20 ljudi,ki bi lahko opravili delo predhodnih 30 ne bo bolje plačal,saj se mu gre izključno za dobiček in jih bo le še izsiljeval ali boste delali.če ne na ulico.
slonicka
02. 08. 2014 20.00
me zanima kdo so oni da lahko raspolagajo iz našo lastnino saj ni čudno če smo zgubljene ovce
puspan
29. 07. 2014 18.36
+4
Slovenija v prostem padu brez zadrzke.
ferencz 1
29. 07. 2014 18.14
+3
Za posrat, a vam ne bo padla provizija v žep menagerčki, da ste tko živčni!
ferencz 1
29. 07. 2014 18.13
+3
Ko preberiša časopis in kdo je delal revizije v letih od 2004 do 2012 NKMB, NLB, te pa prime na sekret! Ameriške firme KPMG, Delloitte, Ernest in Young!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
29. 07. 2014 21.02
ferencz 1
29. 07. 2014 18.12
+1
AMeriški lakajio opozarjajo, da ni šlo vse po načrtu ameriške chamber!
DonMiltonFriedman
29. 07. 2014 16.32
-2
Tle komentatorji misljo, da če se podjetje privatizira, da se ga proda za par milijonov in potem ne dobi iz njega nobenega denarja nikoli več... Naj se privatizira čisto vse. To odpira trg za investitorje in dela konkurenco. Več konkurence pomeni večjo gospodarsko rast. Eni pa jokajo za čas Juge, ko smo vsi jedli isto pašteto in isti šmorn.
21tara
29. 07. 2014 17.23
+2
Zmeraj je bilo dosti za tiste pri koritu, nekoč pa tudi če smo vsi jedli isto pašteto in isti šmorn pa smo bili zgleda bolj zadovoljni kot sedaj. Sedaj pa ne vidim kakšnega zadovoljstva. Zgleda, da si ti tisti pri koritu, pa soliš pamet nam drugim. Privatizira naj se, samo, da lastniki ne postanejo roparji.
Nikiiy
29. 07. 2014 16.07
+8
Največjo gospodarsko škodo so Slovencem zadali Komunistična partija, Gospodarska zbornica Slovenije smrtni udarec pa ustanovtev Kardeljeve Filozofije FDV.
21tara
29. 07. 2014 17.27
+2
Sedaj pa največjo škoda dela Sloveniji stranka SDS.
ich123
29. 07. 2014 18.35
-3