Gospodarstvo

Gospodarstveniki svarijo vlado: Gospodarstvo hlasta za kisikom!

Ljubljana, 10. 09. 2013 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Naj vlada deluje tako dobro, kot je slovenska košarkarska ekipa delovala proti Španiji," gospodarstveniki pozivajo vlado k boljšemu ukrepanju. Ne strinjajo se z napovedanim dvigom davkov, saj da sistem tega ne bo vzdržal.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič, podpredsednik OZS in predsednik UO OZS Branko Meh, predsednica TZS Marija Lah, predsednik ZDS Milan Lukič, generalni sekretar ZDOPS Igor Antauer in izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc so danes javnosti predstavili trenutne razmere v gospodarstvu in vlado pozvali, naj se odzove na njihove predloge.
Predsednik GZS Samo Hribar Milič, podpredsednik OZS in predsednik UO OZS Branko Meh, predsednica TZS Marija Lah, predsednik ZDS Milan Lukič, generalni sekretar ZDOPS Igor Antauer in izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc so danes javnosti predstavili trenutne razmere v gospodarstvu in vlado pozvali, naj se odzove na njihove predloge. FOTO: Blaž Garbajs

Na Gospodarski zbornici Slovenije so danes predstavniki slovenskega gospodarstva z ramo ob rami pozvali slovensko vlado, naj prisluhne predlogom in končno začne ukrepati v pravi smeri. Kot je najprej pojasnil predsednik GZS Samo Hribar Milič, imamo popolnoma napačno ekonomsko politiko, zato smo se ujeli v pas zadolževanja. Ukrepi vlade so zgrešeni, je prepričan. "Eno so besede, drugo pa so dejanja," pravi. Kot pravi, ministri priznavajo, da je gospodarstvo zelo obremenjeno, a da želi po drugi strani ministrstvo za finance več priliva iz naslova davka na poslovne nepremičnine. Poleg tega je po njegovih besedah mogoče slišati, da zdravstvo potrebuje več denarja, sicer bodo prizadeti bolniki, po drugi strani zdravstvene reforme ni od nikoder. "Pravijo, da gremo resno v privatizacijo, po drugi strani pa temu sledijo poskusi, kako preprečiti privatizacijo Telekoma, in to iz vrst koalicije. Pravijo, da bodo opravili s politično korupcijo in klientelizmom, a po drugi strani se nadaljuje politikansktvo, nestrokovno kadrovanje in upravljanje državnega premoženja," še dodaja. Vse to so skupaj s svojimi predlogi v obliki dokumenta z naslovom Kisik za gospodarstvo vladi posredovali že pred dobrim mesecem, a vlada do zdaj ni ne odgovorila ne sklicala sestanka. "Ni treba, da nas vlada posluša. Mi le želimo, da ne gredo stvari iz slabega na slabše," pravi in dodaja, da smo v obdobju petih let vsak delovni dan izgubili 75 delovnih mest. "Vsak delovni dan je na novo na zavod prijavljenih skoraj 10 brezposelnih z visoko izobrazbo," opozarja in vlado svari, da z višjimi davki ne bomo rešili države, temveč povzročili nova odpuščanja in še večjo stisko državljanov.

Samo Hribar Milič, predsednik GZS
Samo Hribar Milič, predsednik GZS FOTO:

Hribar Milič: Vlada bi morala delovati tako, kot je slovenska košarkarska ekipa delovala proti Španiji!

Hribar Milič vladi očita, da ne deluje usklajeno. "Naj vlada deluje tako dobro, kot je slovenska košarkarska ekipa delovala proti Španiji. Želimo ekipo, ki bo sodelovala. To je za celotno Slovenijo ključnega pomena!" je prepričan. Kot pravijo gospodarstveniki, imajo občutek, da ministri hodijo v službo, ne opravljajo pa svojega poslanstva, za katerega so bili izvoljeni. "Sami sebi so bolj nevarni, saj je veliko nesporazumov v vladi," pravijo in dodajajo, da njihov namen še zdaleč ni rušenje vlade, saj da bi to pomenilo novo izgubo časa. Želijo le boljše in predvsem hitrejše delovanje.

Branko Meh z Obrtne zbornice Slovenije opozarja, da bi uvedba novega nepremičninskega davka in dvig zdravstvenih prispevkov najbolj občutila mikro podjetja in samostojni podjetniki. "To bi le podaljšalo njihovo agonijo. Če se vlada ne bo odpovedala davku na nepremičnine, na to ne bomo mogli pristati. Gospodarstvo rabi kisik," je prepričan.

Slovenija po kupni moči daleč pod evropskim povprečjem

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Marija Lah je dejala, da trgovci definitivno stojijo za tem skupnim dokumentom, ki so ga posredovali vladi. Postregla je s podatkom, da so prihodki v trgovini od leta 2008 padli za 14 odstotkov. "Do januarja 2011 je bila slovenska trgovina podobna evropski, nato pa je strmoglavo padla," je opozorila. Velik problem v Sloveniji je kupna moč, pravi. Slovenija je namreč po njenih besedah v letu 2008 za Evropo zaostajala za 9 indeksnih točk, kar je bilo še kar primerljivo, a kaj ko smo leta 2011 zaostali že za 16, v letu 2012 pa za kar 18 indeksnih točk. Meni, da je treba dvigniti zaupanje, a predpogoj je verodostojnost. "Trgovci v Sloveniji smo absloutno proti zviševanju DDV, zviševanju nepremičninskega davka, poleg predlaganih ukrepov pa poudarjamo tudi to, da Sloveniji primanjkuje tudi ukrepov za povečevanje potrošnje!" je prepričana.

Kot so zapisali v dokumentu, ki so ga poslali vladi, se gospodarstveniki strinjajo, da ni več prostora za nove obdavčitve podjetij in da je nujna davčna razbremenitev, sicer sistem ne bo vzdržal. V kriznih štirih letih in pol je gospodarstvo izgubilo že 90.000 delovnih mest, zato so nujni ukrepi, kot so davčna razbremenitev in kultura, zagon gospodarstva in konkurenčnosti, strukturne reforme in sanacija bančnega sistema, so prepričani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
14. 09. 2013 22.01
+3
Komentiranje prepovedano
13. 09. 2013 22.11
+6
Gospodarstvo hlasta predvsem po odstranitvi nesposobnega managementa. Tako preprosto je to.
finec
12. 09. 2013 15.31
+8
Ne mislim da vem kaj dosti o podjetništvu, vem pa sigurno da so Milič in kompanija vse prej kot gospodarstveniki.
ikoz
11. 09. 2013 14.59
+7
Vojsko treba ukinit nobene koristi od njih
Nauders
14. 09. 2013 21.59
+0
neeee pa ja neeeee tud če za jest ne bojo imeli, se še spomnili ne bodo na to
ena_1
11. 09. 2013 09.47
+6
Davek na dobiček podjetij je pri nas eden najnižnjih v Evropi ... problem je le v tem, da naša podjetja delajo še na star način, veliko ročnega dela brez posebne dodane vrednosti, lastniki podjetij pa dobiček namesto v posodabljanje proizvodnje in razvijanje novih, zanimivih produktov raje porabijo za svoje dobre avte in dopuste. Pa o tem, kako GZS in OZS nasprotujeta davčnim blagajnam, raje sploh ne bi... oni so vendar vsi pošteni LOL.
Nauders
14. 09. 2013 22.01
-1
halo, da se malo bolj pozanimaj : 1. davek na dobiček je znižan iz 20 na 15 % 2. dvig dobička je zvišan iz 20 na 25 % ukrep da dol padeš
ena_1
16. 09. 2013 14.45
+1
Davek na dobiček je v letu 2013 17% in je med najnižjimi v Evropi in v zakonu je zapisano, da se bo še nižal do 15%. Tudi prag za vstop v obvezen DDV je prestavljen na 50.000, prej se zavezancem sploh ni treba prijavit v sistem in DDV-ja obračunavat!
24ur.com je t
11. 09. 2013 09.00
+7
vlada se na gospodarstvo požvižga. Jaz lahko iz prve roke povem, da pri nas kvalitetni produkti nimajo kaj iskati, če pa že, sprejmejo zakone ala frizer ne sme strišt, ampak lahko špila avtomehanika in avtomehanik ne sme popravljati, ampak sme strišti. Pa se mi poraja vprašanje zakaj je temu tako in sem dolgo časa mislil da so nesposobni, ampak je v večjem procentu prisotno to, da en bullshit produkt zlobirajo u fertik kao ful hud produkt in istočasno prepovejo ali pa vsaj onemogočijo predstavitev znanstveno dokazanega produkta, vodilnega v celem svetu, samo v Sloveniji ni vreden počenega groša, ker nekomu pač tako ustreza. Bodo pa določeni nesposobni posamezniki na račun tega dvignili gospodarsko rast svojemu žepu. Če je Bratuškova mislila dvigovati gospodarsko rast na takem nivoju, se bojim da je rezultat na dlani in da se volilci temu pač ne smemo čuditi.
comment123
10. 09. 2013 22.41
+18
Odmevi, gospodarski minister, davek na nepremičnine: Višji davek naj plačujejo podjetja, ki jim ne gre dobro in imajo velika skladišča in druge poslovne prostore, manj naj plačujejo tista podjetja, ki jim gre dobro ! To je povedal med drugimi neumnostmi. Sprašujem se ali je bil pod vplivom česa ali pa je totalni bk....Slovenija uboga, res ni rešitve...
Uporabnik565636
10. 09. 2013 21.05
-3
E dragi moji gospodarstveniki, ko delate brez racuna in si placujete pol place na roke, je pa dovolj kisika, ane?
ivo55
10. 09. 2013 19.19
+9
Še mafija zavida aktualne bančne rešitve lopovskega lobija...Nori davki so le posledica, kolateralna škoda.
slovenicu
10. 09. 2013 17.42
+30
Da pride tujec v Slovenijo postavit podjetje, mora biti nor! Davek na davek, kubični metri papirologije, zdaj pa še en davek?!? Se vam je zmešalo? Kako naj bo podjetnik konkurenčen v tem svetu? To vodi samo v propad!
mate08
10. 09. 2013 16.55
-5
GOSPODARSTVO HLASTA ZA NEPOVRATNIMI SREDSTVI OD DRŽAVE.....
krnekdoo
10. 09. 2013 17.08
+8
Ti si tudi izumitelj, ja komu pa je država najprej pobrala ta sredstva???
AlternativeFacts
10. 09. 2013 17.16
+1
Leta 1996 je politika podelila naslednji odpustek kapitalu. Prispevne stopnje delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je znižala s 15,5 na 8,85 odstotka, češ da bo to dvignilo konkurenčnost slovenskega gospodarstva - v zameno za izsušitev pokojninske blagajne. Od leta 1996 do sredine leta 2010 je namreč v pokojninsko blagajno zaradi tega ukrepa priteklo nekaj več kot 8 milijard evrov manj.
mate08
10. 09. 2013 17.27
+2
krnekdo, od mene kot davkoplačevalca so pohopsali nepovratna sredstva, jim še zmanjšali prispevke, delavce NE-plačujejo....in tem POŽERUHOM še ni dovolj....
Transformerji
10. 09. 2013 16.52
Strašno zgrešena izjava - smo že dvakrat izgubili!
antonino
10. 09. 2013 16.39
+13
če samo naženete milića, bo gospodarstvo že lažje zadihalo. Kaj je ta človek v življenju naredil drugega, kot da samo kriči - morate bolj delat
maneno48
10. 09. 2013 16.27
+27
vse gre po grškem scenariju, kjer so reševali banke in tatove !
maneno48
10. 09. 2013 16.25
+22
SLOVENCI, treba bo izprašit vladne riti !
AlternativeFacts
10. 09. 2013 16.06
+6
Evo vam kisik....."Več kot 16 tisoč dolžnikov dolguje več kot 960 milijonov evrov | .....Novih je šest dolžnikov (pet pravnih in ena fizična oseba). Dve pravni osebi sta v razredu od 5.000 do 10.000 evrov, dve pravni osebi sta v razredu od 50.000 do 100.000 evrov, ena pravna oseba pa je v razredu od 100.000 do 300.000 evrov. Novi dolžnik (fizična oseba) je v razredu od 5.000 do 10.000 evrov. Glede na pretekli mesec se je dolg povečal, kar je posledica dolga novih dolžnikov. "
plotter123
10. 09. 2013 16.06
+21
Zaradi takih kot je Milič gospodarstva v sloveniji sploh ni več , bay the way a je ta baraba že povedala koliko ima plače z dodatki ???
24uric
10. 09. 2013 16.04
+12
o seveda hlastate razni miliči &co za denarjem
fredifart
10. 09. 2013 15.59
+15
Karkoli obdavcite v gospodarstvu, ne bo pilo vode. Tega ne bo zdrzal nihce vec. Ne pozabite, da ste vzpodbujali nastanek mikro in majhnih podjetij zadnjih par let. Ce date gor 1% bodo vsi, ki se se mucijo s tem prenehali. Pomeni nadaljnih 100.000 plus na zavodu in sesutje sistema. Ne igrajte se.
AlternativeFacts
10. 09. 2013 15.46
+18
Naj povedo, zakaj naši gospodarstveniki ne gredo v Avstrijo po kredite, saj smo v EU in trg to omogoča? Za razliko od naših radodarnih bank, bi morali tam pokazati načrt z vsemi izračuni. Pri nas so pa molzli banke, in te banke danes sanira kdo? Ja bravo narod, ljudje ki delajo za 800€ na mesec in upokojenci, katerim je edino penzija vir dohodka, sami pa so nezanimivi tudi za sivo ekonomijo. In vi rabite kisik? Ma vi rabite svinec....
krnekdoo
10. 09. 2013 16.36
+8
Pravi gospodarstveniki imajo račune na bankah v tuji lasti, in tam tudi kredite. Primer; Akrapović. Upam, da take ne mešaš z "gospodarstveniki" prisesanimi na državni proračun.