Gospodarstvo

Gospodarsko zaupanje v EU je šlo krepko na bolje

Bruselj, 29. 03. 2010 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gospodarska klima v območju evra in v celotni EU se je marca po februarskem premoru v skoraj enoletnem trendu krepitve občutno izboljšala. Najbolj se je zvišala v Nemčiji, v Grčiji pa je najbolj padla.

Lesna industrija
Lesna industrija FOTO: Reuters

Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je v evrskem območju okrepila za 1,8 točke, na 97,7 točke, v celotni EU pa za dve točki, na 99,6 točke. V Sloveniji se je vrednost ESI zvišala za 1,6 točke. Kazalnik gospodarskega razpoloženja se je v obeh območjih po skoraj letu dni izboljševanja tako povsem približal dolgoletnemu povprečju, potem ko je marca lani dosegel najnižjo vrednost od začetka meritev leta 1985.

Kot poudarjajo v Evropski komisiji, kjer raziskavo opravljajo, pa se bo morala gospodarska dejavnost še precej okrepiti, da bodo vrednosti indeksa dosegle ravni pred izbruhom svetovne finančne in gospodarske krize.

Vrednost ESI, ki opisuje splošno gospodarsko dejavnost, se je marca v primerjavi s februarjem v EU zvišala za dve točki, na 99,6 točke, v območju evra pa se je okrepila za 1,8 točke, na 97,7 točke. Februarja se je vrednost indeksa v EU okrepila za 0,4 točke, v območju evra pa upadla za 0,1 točke.

Razpoloženje se je poslabšalo v Grčiji, Italiji in na Cipru

ESI se je sicer zvišala v večini držav EU, razpoloženje pa se je znova najbolj poslabšalo v Grčiji (2,8 točke), ki se je znašla v resni gospodarski in javnofinančni krizi. Poleg Grčije so sicer padec zabeležili še v Italiji (1,5 točke), na Cipru (0,8 točke) in na Češkem ter Finskem (0,6 točke).

V Grčiji je zaupanje v gospodarstvo zaradi javnofinančne krize še dodatno padlo.
V Grčiji je zaupanje v gospodarstvo zaradi javnofinančne krize še dodatno padlo. FOTO: Reuters

Najbolj se je vrednost zvišala v Nemčiji, na Poljskem in v Veliki Britaniji

Med ostalimi gospodarsko pomembnejšimi članicami se je ESI februarja v primerjavi z januarjem najbolj popravila v gospodarsko najmočnejši članici Nemčiji (3,4 točke), o precejšnji rasti indeksa pa so poročali še iz Poljske (2,7 točke), Velike Britanije (2,6 točke) in Nizozemske (2,4 točke). Izboljšanje je bilo medtem manj izrazito v Franciji in Španiji (1,4 točke).

V Sloveniji se je vrednost zvišala za 1,6 točke

Kot omenjeno, se je vrednost ESI v Sloveniji marca v primerjavi s februarjem zvišala za 1,6 točke, z 90,4 na 92 točk. Februarja se je gospodarsko razpoloženje v Sloveniji sicer poslabšalo, vrednost indeksa pa je padla z 92,3 na 90,4 točke.

Najbolj, za štiri točke, se je v Sloveniji marca izboljšalo razpoloženje v storitvenem sektorju (štiri točke). Za tri točke se je popravilo v industriji, za dve pa v trgovini na drobno. Razpoloženje pa se je znižalo med potrošniki (za štiri točke) in v gradbeništvu (kar za šest točk).

Po navedbah Evropske komisije pa dejstvo, da kljub izboljšanju BCI vztraja na sorazmerno nizki ravni, potrjuje pričakovanja, da se bo okrevanje industrije v prihodnjih mesecih nadaljevalo, čeprav industrijska dejavnost še ne bo dosegla ravni pred krizo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

casinio
29. 03. 2010 19.39
v sloveniji že počasi okreva?ampak ne v ta pravo smer
trlbabalan
29. 03. 2010 19.30
nehajte nas obkladati s temi bedarijami!
trlbabalan
29. 03. 2010 19.30
kaj to so EU politike intervjujali?