Gospodarstvo

Gospodarsko ministrstvo: Sankcije proti Rusiji lahko dolgoročno negativno vplivajo na Slovenijo

Ljubljana, 31. 07. 2014 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nove sankcije EU proti Rusiji bi lahko imele na gospodarsko sodelovanje med Rusijo in Slovenijo dolgoročno večje negativne učinke, kot jih je mogoče oceniti zdaj, tudi zaradi zvišanja cen nafte in plina, pravijo na gospodarskem ministrstvu.

Ruski rublji
Ruski rublji FOTO: Thinkstock

Veleposlaniki članic EU so se v torek dogovorili za uvedbo prvih gospodarskih sankcij proti Rusiji zaradi podpore proruskim separatistom v Ukrajini, na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so danes razkrili nekaj več podrobnosti o t. i. tretji stopnji sankcij.

Te vključujejo prepoved izvoza blaga s potencialno dvojno rabo (civilno in vojaško) in občutljivih tehnologij. Pri tem gre predvsem za postavke iz carinske nomenklature "deli za stroje, deli za črpalke in drugi stroji".

Direktor centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije Aleš Cantarutti je ocenil, da nove sankcije EU proti Rusiji na slovenska podjetja zaenkrat ne bodo imele neposrednih učinkov. Kot je dejal, gre bolj za nekakšen psihološki učinek, je pa vprašanje, kako se bodo razmere odvijale na dolgi rok. Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve so ocenili, da gospodarske sankcije proti Rusiji ne bodo imele znatnega neposrednega učinka na slovenska podjetja. Po oceni ministrstva bi lahko prišlo do upada slovenskega izvoza v Rusijo za približno 0,1 odstotka na letni ravni.

Lani je Slovenija v Rusijo iz te carinske tarife izvozila za približno šest milijonov evrov blaga. Del izvoza lahko podjetja realizirajo tudi preko tretjih držav, vendar tega na ministrstvu ne morejo točno oceniti.

Kot pravijo, gre v glavnem za tehnologijo in naprave, ki se uporabljajo pri pridobivanju nafte, pa tudi pri transportu energentov, medtem ko plinski projekti zaenkrat niso prizadeti.

Pri proizvodih z dvojno rabo je nabor proizvodov širši, skupni obseg izvoza blaga s potencialno dvojno rabo (civilno in vojaško) in občutljivih tehnologij pa tako znaša 25 milijonov evrov letno. To so sicer prve ocene, navajajo na ministrstvu.

Posebej je prepovedan izvoz orožja in vojaške tehnike, prepovedane so tudi storitve, povezane z omenjenim izvozom, in tehnična pomoč na tem področju. Slovenija Rusiji sicer ne dobavlja vojaške opreme.

Paket ukrepov vsebuje tudi omejitev dostopa ruskim bankam z več kot 50-odstotnim lastništvom države do mednarodnih finančnih in kapitalskih trgov. Prepovedano je financiranje kakršnihkoli poslov z več kot 90-dnevnim rokom. V sankcije so zajeti tudi kreditni posli, izdaja obveznic ter lastniški vrednostni papirji in finančni derivati.

Na ministrstvu ocenjujejo, da je deset do 15 odstotkov slovenskega izvoza podprtega z instrumenti izvoznega financiranja, a vsi ne tečejo prek ruskih bank v pretežni državni lasti. Na tem področju je lahko potencialni negativni učinek na blagovno menjavo z Rusijo največji.

Tretji del ukrepov se nanaša na zamrznitev premoženja fizičnih oseb in organizacij, ki so povezane z destabilizacijo razmer v Ukrajini. Na ministrstvu ocenjujejo, da v tem delu ne bo negativnih posledic na slovensko blagovno menjavo z Rusijo, a pri tem niso upoštevani morebitni povračilni ukrepi, ki jih bo Rusija uvedla proti članicam EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevski
02. 08. 2014 21.12
+4
Rusija lahko v odgovor na sankcije ustavi ves uvoz iz Slovenije in podraži nafto in plin za nekajkrat. To pa ne bo več 0,1 %.
slonicka
02. 08. 2014 14.34
+5
zdaj si kar nabavite kakšen sod vina da se boste pozimi greli adijo ruski plin
Brabus
02. 08. 2014 07.20
+8
Bla,bla,bla,še kako bomo občutili,ker se ližemo z kauboji in hinavsko EU.
User1063544
01. 08. 2014 15.46
+7
Ajde 24ur dajte objavit zadnjo novost in sicer dragi bralci: KIJEV je uradno objavil satelistke posnetke (v tem trenutku sta nad Doneckem dva Ukrajinska fotoaparata in sicer Sich-1 in Sich-2) ki dokazujejo da Ukrajina za čas napada na MH17 ni imela nameščenih protiletalskih baterij. Rusi so to pogledali in primerjali z njihovimi posnetki in so ugotovili da je KIJEV SPET prezentiral ponarejen dokazni material in sicer so SPET ugotovili razlike v #tag-ih kot so to ugotovili pri posnetkih pogovora O KATERIH SE VEČ NE GOVORI. Rusi so tudi preverili pogoje osbvetlitve na posnetkih ki tudi dokazujejo da so ti posnetki iz nekega drugega časovnega obdobja. Poleg vsega pa imajo rusi tudi svoje satelite in seveda tudi posnetke na katerih se pa protiletalske baterije lepo vidijo. Zakaj se o tem poroča, malo objektivnosti pa to... Baje se to za medije spodobi... Al pa da vam spet začnemo pisati o konfliktu v Gaze. Kako teroristi kopljejo tunele za tihotapljenje orožja.. V resnici pa je za orožje bore malo če ne skoraj nič, ker bolj potrebujejo hrano, zdravila in obleke.
User1063544
01. 08. 2014 15.53
+7
Evropa pa lepo sankcionira EVROPEJCE... Saj ko se bodo države začele cepiti od te pokvarjene Unije te še bo štala.. AJA Zakaj ne poročate o protestih v Berlinu itd... ???? Aja... ker sem teoretik zarote in vi bralci rabite trdni dokaz: RT.com pa se malo načitajte da nete bedarij tu gor pisali...
skorumpiranpolitik
31. 07. 2014 19.00
+10
Samo bed-aki in butalci gredo v te sankcije!
torkov
31. 07. 2014 17.55
+9
Danes je ukrajinski novinar in 'eden od ljubljencev' trenutne vlade za ukrajinsko Hromadske TV v živo povedal, da ima regija Donjeck 4 milijone prebivalcev in od teh je 1,5 milijona popolnoma nepotrebnih in da jih je treba ubiti. Na regijo, je povedal, mora vlada gledati kot na surovine in delati v interesu države in ne prebivalcev, ki tam živijo. Tukaj imate direkten komentar, kako trenutna ukrajinska vlada gleda na prebivalce jugovzhodnih regij Ukrajine in kakšen cilj imajo in zakaj bombardirajo to regijo.
luckyss..
31. 07. 2014 17.40
+15
Če bi se odprto postavili na pravo stran in zavrnili sankcije proti Rusiji bi vsekakor imeli več koristi kot škode - glede na to da Evropa z nami ravna kot s hlapci...
mijavci
31. 07. 2014 16.12
+13
Naši hvalijo Ruse kot boga ob enem pa cela evropa protestira proti Rusiji in jim grozi z sankcijami, me prav zanima na katero stran bi se naš Erjavec postavil v evropskem parlamentu. Predvidevam da bi nekaj jeclal za prvim ovinkom pa bi evropo pljuval Ruse pa hvalil,
.jest
31. 07. 2014 21.01
+6
To je isto, kot bi napisal, da cela evropa protestira proti Palestini. Nekaj je, kar morajo izvajati politični lizači amerike, nakaj pa, kar misli vsak državljan zase.
MavritoGazarinni
31. 07. 2014 15.50
+7
jst lahko sam rečem,da si drva prštimjte,tisti k na plin kurte...drgač s te ga začne se na črko j konča pa na črko L
Piškica
31. 07. 2014 15.48
+7
auaaaaa, in kaj bomo zdej? Jokcal v Sloveniji, v Bruslju pa vsako tako odločitev podprli in se delali da smo ful za to..... itak, kaj pa drugega....
JApajaDAja
31. 07. 2014 16.12
+1
Kukulol
31. 07. 2014 16.22
-1
2 milijona folka bo 740 milijonski evropi govorili kako pa kaj hahahaahah pa kje ti živiš človek božji. jaz bi poleg rusije dodal še slovenijo za sankcije.. nekaj gnilega je v pod alpski državici.
antiXfashizmXeuXgso
31. 07. 2014 18.02
+3
Imaš prav, nekaj gnilega je......kot npr. ti in tebi podobni...