Gospodarstvo

Gorenjeva hčerinska družba seli proizvodnjo v Velenje

Velenje, 06. 07. 2012 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Gorenjeva hčerinska družba Aska bo celotno proizvodnjo iz tovarne v švedski Vari preselila v Gorenjeve proizvodne obrate v Velenju. Selitev je del aktivnosti za optimizacijo proizvodnih lokacij.

Gorenje
Gorenje FOTO: POP TV

Iz Gorenja so sporočili, da je upravni odbor njihove hčerinske družbe Aska sprejel odločitve o selitvi proizvodnje. Tako se bo v naslednjem letu proizvodnja iz tovarne v Vari na Švedskem preselila v Gorenjeve proizvodne obrate v Velenju. Bodo pa v Vari ostali oddelki za razvoj, upravljanje blagovne znamke Asko in marketing.

"S tem bo delo v družbi Asko ohranilo približno 50 od 500 zaposlenih," pravijo v Gorenju. Proizvodnja v Vari sicer predstavlja sedem odstotkov v strukturi proizvodnje Skupine Gorenje.

Iz Gorenja so sporočili, da je upravni odbor Aska odločitev sprejel na podlagi podrobnih analiz, selitev proizvodnje in ohranitev omenjenih oddelkov pa je bila najbolj optimalna z ekonomskega vidika.

Skupina Gorenje je švedsko družbo Asko sicer prevzela leta 2010. "Kljub številnim projektom za izboljšanje poslovanja posluje Asko negativno in slabše od načrtovanega. Poleg tega se konkurenca proizvajalcev iz držav z nizkimi stroški kot tudi največjih igralcev, ki v zadnjih nekaj letih povečujejo delež proizvodnje v državah z nizkimi stroški, povečuje, pritiski na prodajne cene pa zaradi presežnih kapacitet in gospodarskih razmer naraščajo," pravijo pri Gorenju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
06. 07. 2012 15.32
+6
mimo večenja v srbijo,ne vem komu lažejo
binmister
06. 07. 2012 15.22
+5
Kar niso izropali ali uničili bodo razvozili po bivši Jugoslaviji največ v Srbijo .Že koliko vsega je ostalo v Srbiji Slovenskega kar so si prisvojili in nismo dobili nobene odškodnine .Zakaj vlada dovoli da Slovenska podjetja selijo iz države ?
molotov
06. 07. 2012 22.47
+4
Hahhaha ma se ti *_----Zakaj vlada dovoli da Slovenska podjetja selijo iz države ? ------Slovenska vlada dovoli da propadajo velika slovenska podjetja kot so ; PRIMORJE VEGRAD SCT MIP MURA LIPA .................In kolk še drugih,,,,,, Zakaj vlada dovoli da ljudje životarijo iz meseca v mesec,,zakaj mora vlada jemati denar meni tebi upokojencem javnemu sektorju revežem za saniranje bank in svojih umazanih riti,,,,Vlada nam jemlje kruh... A ti veš kaj to pomeni??????????
PolnKontejner
06. 07. 2012 15.11
+7
Čez pol leta pa v Srbijo. Že ničkolikokrat videno.
Jimi1
06. 07. 2012 15.09
+5
Iz članka razberen sledeče.... Razvojniki in komercialisti na Švedskem predstavljajo 10% zaposlenih v podjetju. No po Slovenskih izkušnjah kjer sem delal...cca tja do 5% za podjetje 200 ljudi. Razvoj Gorenje pušča zgoraj, da ga ne bo kontaminiralo z slovenskimi zdrahami, sem pa se seli zgolj proizvodnja zaradi cenejše del sile....