Gospodarstvo

Gorenje Tiki seli proizvodnjo v 'cenejšo' Srbijo

Ljubljana, 18. 06. 2010 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

306 zaposlenih v Gorenje Tiki v Ljubljani bo z novembrom izgubilo službo, ker proizvodnjo selijo k njihovim cenejšim kolegom v Srbijo. Do takrat naj bi dobivali redno plačo, prejeli pa naj bi tudi odpravnino.

Gorenje bo zaradi poglabljanja izgube likvidiralo družbo Gorenje Tiki, ki v Ljubljani proizvaja grelnike vode. Proizvodnjo bodo preselili v Srbijo. V Sloveniji jo bodo ustavili konec novembra, ko bo izgubilo delo 306 zaposlenih, ki naj bi po zagotovilih družbe do konca dela prejemali redne plače, vse dodatke in celoten regres.

Krivo tudi povišanje minimalne plače?

Gorenjevi delavci v hali v Velenju
Gorenjevi delavci v hali v Velenju FOTO: Reuters
Po prenehanju zaposlitve bo podjetje izplačalo odpravnine v skladu z zakonom ter ves čas nudilo pomoč pri iskanju novega dela v okviru Skupine Gorenje in na trgu. Gorenje

Vodstvo Gorenja se je za likvidacijo odločilo v četrtek, direktor Gorenja Tiki Dušan Goršek pa je z odločitvijo o prenehanju družbe danes obvestil tudi zbor delavcev. O njej bo predvidoma 30. julija odločala še skupščina Gorenja Tiki. Podjetje negativno posluje že od lani, prodaja pa je med letoma 2008 in 2010 upadla za 40 odstotkov. V tem obdobju je podjetje racionaliziralo poslovanje in znižalo stroške, da bi zagotovilo normalno pozitivno poslovanje, je dejal Goršek in dodal, da je prizadevanja nekoliko omejila uvedba minimalne plače.

Opozoril je, da kriza še traja in da se bo morda še dodatno poglobila, zato podjetje ne vidi možnosti dolgoročnega pozitivnega poslovanja. "To je tudi vzrok, da smo se nekoliko preuranjeno odločili za prenehanje delovanja družbe, dokler je še likvidnost, da še imamo dovolj denarja, da lahko delavce v celoti poplačamo," je dejal.

Podjetje namerava proizvodnjo v Ljubljani ustaviti konec novembra, postopek likvidacije pa naj bi se končal marca prihodnje leto. Do prenehanja proizvodnje so delavci upravičeno do plače, regresa in drugih nadomestil, ob koncu leta pa tudi do celovitih odpravnin. Obračunali naj bi jih po zdaj veljavnem zakonu, če pa bo v času izplačila odpravnin v veljavi nov zakon, pa bodo upoštevali za delavce ugodnejšo možnost obračuna, je pojasnil Goršek.

Brez dela bo ostalo 306 zaposlenih, od tega jih je 270 zaposlenih za nedoločen čas. V podjetju načrtujejo, da bodo plače in odpravnine uspeli izplačati vsem delavcev. "Seveda pa delamo do konca novembra, do konca novembra moramo produktivno in kakovostno delati, da zagotovimo ta likvidnostna sredstva," je opozoril.

'Vse višji stroški dela v Sloveniji'

Zaradi negativnega trenda, ki mu kljub številnim ukrepom za izboljšanje poslovanja tudi v prihodnje ne kaže preobrata v pozitivno smer, so se odločili, da podjetje pravočasno likvidirajo in preprečijo nastanek še večje poslovne škode in slabši izid za upnike v primeru stečaja. Gorenje

Trg grelnikov vode, ki so glavni proizvodni program Tikija, si po padcu prodaje zaradi svetovne gospodarske krize še vedno ni opomogel. Obseg prodaje v prvih petih mesecih letos je glede na enako lansko obdobje padel za dodatnih 10 odstotkov, prihodki so bili lani za 27 odstotkov nižji v primerjavi z letom prej. Podjetje je lani beležilo izgubo v višini 1,8 milijona evrov, v prvih petim mesecih letošnjega leta pa v višini 1,2 milijona evrov, je povedal Goršek.

Obremenitev plač in poslovanja, ki je v Sloveniji med najvišjimi na svetu, predstavlja dodaten pritisk na poslovanje in s tem konkurenčnost družbe. Stroški dela so se lani zmanjšali manj, kot je znašal padec prihodkov, letos pa so se celo povečali, kar je posledica dviga minimalne plače, še pojasnjujejo v podjetju.

Gorenje Tiki enostavnejše grelnike vode z nižjo dodano vrednostjo že štiri leta proizvaja tudi v Srbiji, kjer so stroški proizvodnje nižji. V tovarni v Stari Pazovi, ki trenutno posluje s pozitivno ničlo, z namenom dviga dobičkonosnosti obseg proizvodnje postopno povečujejo in do konca leta načrtujejo dobiček. Na druge trge z nižjimi stroški dela proizvodnje zaenkrat ne nameravajo razširiti, je še povedal Goršek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
21. 06. 2010 21.50
resslovenka, mi smo družba znanja, zato večina diplomantov naših štirih univerz kot prvo nalogo po diplomi odhiti na zavod za zaposlovanje!
RikavandenHass
21. 06. 2010 14.10
V Sloveniji se nobeno delo ne izplača, vse kar je Slovensko je škodljivo, nesprejemljivo, ksenofobično. .. Splača se samo uvoz Ameriških zapornikov pardon kriminalcev iz Qvantanama in podobnih muzlijev, palestinskih teroristov iz Malte Palestincev iz Gaze za Slovence nimajo pa niti dobre besede. Samo, da se siromaši Slovenija... Konec takšne LDS ovske Slovenije... Največ škode so naredili Milič in njegoova balkanska druščina v takoimenovani ne gospodarski pro Srbijanski zbornici.
resslovenka
21. 06. 2010 10.43
Vprašanje Tončku Balončku: Načelno imaš prav. Bojlerji res ne prinašajo omembe vredne dodane vrednosti. No in ko smo že pri tem: Kje pa so ti vrli diplomiranci in strokovnjaki? Ali živim v Sloveniji, pa sem morda zgrešila kakšen umotvor ki je že ali pa morda bo prinesel enormno dodano vrednost. Mislim da ne. Imamo pa toliko pametnjakovičev ki imajo na to temo za povedat. Eh, sami filozofi ki skrbijo le za lastno dobrobit.
Zakon1
21. 06. 2010 09.42
Bom povedal po domače: od sedaj dalje pri nas doma in naših sorodnikih kupujemo boljlerčke idr. le še od drugih proizvajalcev.
resslovenka
21. 06. 2010 08.40
Kakor se vse skupaj obrača kaže na totalen pogrom slovenskega gospodarstva. Kje in kaj je pravzaprav nacionalni interes? Selitve določenih programov ven iz Slovenije in s tem dobičkov v davčne oaze? Ali res ni formule kako bi to ustavili? In kdo bo, če se bo to nadaljevalo servisiral ves državni aparat? Razumem, da se je potrebno racionalizirati, ampak vse kar se trenutno dogaja, vse te anomalije presegajo meje dobrega okusa in zdrave pameti.
cev
21. 06. 2010 08.01
Med drugim je eden glavnih svetovalcev Bobinca tudi gospod, ki je zafural Drogo Portorož! Verjetno je tu z istimi nameni.
boko1970
20. 06. 2010 21.57
Stroški dela. Seveda ko pa je treba plačevati razne voluharje v nadzornih svetih. Nagrade za njih pa niso strošek. Potem pa še odpravnine, da revčki ne bodo lačni.
boko1970
20. 06. 2010 21.53
Ne vem kaj pa delate s temi aparati. Imam skoraj vse od gorenja, pa mi vse lepo deluje že kakih 8 let. Pa verjemte pri treh mulcih se veliko pere, kuha.
b77
20. 06. 2010 16.39
slovenska roba je tako ali tako zanič! VSE
RikavandenHass
20. 06. 2010 11.27
Slovenci bi morali v Srbijo prenesti ali preseliti Pahorja, Golubiča in Kresalovo saj so tam doma. Povrh pa zastonj še Turka, zbornice sazas in RTV. To bi bil pravi Slovenski praznik.
Andrejček
20. 06. 2010 11.21
jeti1 hehe evropski delavci pa sej ti po slovenije sami švedi kakšni evropski delavci ka maš od evrope nč plače maš še kr balkanske pa ka ste slovenci razvitejši od ostalih republik v čem a v tem k ste v natu pa €U zato jim pa plačujemo toliko davka da glava boli .
SLOVENISTAN
20. 06. 2010 10.38
Nikoli ne kupim nič od Gorenja!! Gorenje je včasih delal pralne stroje,ki so delovali leta in leta,danes pa....Smo kupili linijo "Pininfarina design"od Gorenja ko smo prenavljali kuhinjo,ni mi treba povdarjati,da so trije kuhinjski aparati stali kot celotna kuhinja,in ga ni aparata s katerim nismo imeli težav.Zato se splača,če kupujete Gorenje,doplačati za daljšo garancijo če sploh imajo to možnost.Zdaj imamo znamko MIELE in je "ferrari" proti Gorenju.
Irnes Abdijanovi?
20. 06. 2010 00.31
haha....pa to je KAPITALIZEM....čistiii
Nauders
19. 06. 2010 22.44
Cofar, zato pa kupujemo slo.izdelke, gorenje ima zelo kvalitetne izdelke
Tonček Balonček
19. 06. 2010 21.56
Cofar, ne moreš biti konkurenčen z izdelki, za aktere je npotrebno primitvno in preprosto delo (npr. sestavljanje), galvanizacija itd., če pa imajo kitajske delavke plače po par sto EUR brutto! Gorenje je cvetelo, ko je bilo še pol manjše in so prodajali po Jugoslviji in na Vzhodu, takrat so bile še carine, ni bilo deviz itd. Pa saj sta LTH /tam so začeli delo z zaporniki/ in Primat tudi že zaprta! Danes je teh tovarn beel tehnike ogromno, Gorenje pa ni več nižji cenovni razred kot Yanussi ali Matrix, Candz itd., ampak srednji! Imajo lep diyajn in [e kaj, sicer pa sestavne del itak iydeluje le mpar podjetij, npr. skoraj vse kompresorje dela Danfoss. TIKI /Termo in[titut kovinske industrije/ dela bojlerje, teh je seveda čedalje manj, gre za relativno primitivne izdelke, nik s so s erazvijali, praktično delajo enake boljlerje že 5o let, še kot trok s espominjam, kako je smrdelo iz te tovarne (galvana, lakirnica in še kaj!). Pri nas je "v svobodi" industrija popolnoma shirala, da en omenjam kmetijstva. Včasih je bila samozadostnost Slovenije s prehrano več kot 90 odstotna, danes ej tako le še z mlekom, mesom in jajci, vs eostalo je pa pod polovico, razen jabolk in vina! Pa veste koliko miljard smo vložili v kmetijstvo? Kam ej poniknil ta denar, s ene sprašuje nihče, še namanj pa SLS! Mi imao zdaj stadione in trgovske centre!
jeti36
19. 06. 2010 21.22
tud vodstvo naj se odseli v srbijo,požrešneži,sam za svoj žep gledajo.kdo bo pa kupoval izdelke,če bo vsak selil proizvodnjo v nerazvite države,europski delavci bodo pa na zavodu.
guna
19. 06. 2010 18.59
Saj selitve podjetij niso od danes, to traja že leta. V Srbijo, BIH, ...V Sloveniji je vedno manj delavnih mest zaradi tega, v tista podjetja, ki pa so še ostala pa pripeljejo delat ljudi iz teh bivših republik. Kakšna računica je to ? Kaj se gremo, a hočejo da državljani delamo za pest drobiža, tuji delavci za brez plačila, samo zato, da bodo taka podjetja podaljševala agonijo zaposlenim, zase naredila dobiček,konkurenčna pa itak nikoli ne bodo, ker jim v resnici niti ni v interesu, saj je taka računica bolj dobičkonosna.
Cofar
19. 06. 2010 18.33
tonček balonček s teboj se ne strinjam povsem! Delati je potrebno vse, kar se prodaja! To je današnji moto. Ne vidim razloga selitve in ukinjanje delavnih mest. Predvsem pa vidim en problem - pokažite mi koliko % Slovencev uporablja Gorenje izdelke??? včasih je uporabljalo izdlke skoraj vsako gospodinjstvo. Danes jih je samo še za vzorec! ČE bi Gorenje znalo prepričat v nakup predvsem v svojo reklamo po neki subvencionirani ceni za pokritje vseh stroškov podjetja - govorim zgolj pokritje stroškov podjetja in ohranjanje delavnih mest, bi jim bila to za tujino ogromna reklama če bi 90% gospodinjstev imelo vsaj en izdelek Gorenja! To je moja filozofija!
Cofar
19. 06. 2010 18.29
Kar smo sejali, sedaj žanjemo! ŽEleli smo imeti EU in imamo jo v vsej svoji veličini! Želimo imeti čedalje višje dohodke, zato prostora za majhne plače ni več! To je EU fantje in dekleta :) Zavedati se moramo, da so nam prodajali med in mleko. Na koncu pa nam bo ostala zgolj obglodana kost! To je EU!
Tonček Balonček
19. 06. 2010 17.53
Audy, pojdi ti enkrat geldat plačilčne liste kakšnega DEanca, pa boš videl davke in prispevke!!!! Ta izgovor je smešen. Pri 500 EUR plače je popolnoma vseeno, če je davkov in prispevkov za 200 ali pa 400 EUR! Jasno pa ej tudi, da če bomo hoteli v Sloveniji imeti vešje plče, bo treba delati akj bolj kompliciranega kot so bojlerji, pralčni stroji in frižiderji. Ampak če hočeš delati kaj takega z veliko dodane vrednosti, moraš imeti izobražene delavce in močan razvoj, ne pa polpismenih delavk in delavcev, to naj pač delajo po pakistanskih in kirgiških vaseh in na tistih zasidranih odpisanih aldjah v Šanghaju. Če pa ukineš Muro, ti ostane na cesti 1000 žensk, ki so šolske klopi (osnovne šole) nazadnej videl pred 30 leti ali še več. A ti naj pa delajo helikopterje in programirajo v C-ju? Avstrijci so napravili idealno s turizmo, kjer je lahko aktivna tui nešolamna populacija, kis eizobražuje na tečajih, v raznih aktivih kmečkih ž ena itd. Tam ena amnjša regija ustvari več posla ko0t vsa Slovenija!!! Mi bi delali pa bojlerje!