Gospodarstvo

Gorenje gre v dokapitalizacijo

Velenje, 28. 05. 2010 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako so se odločili delničarji podjetja, lastniki pa so sprejeli predlog o spremembi sestave nadzornega sveta. Zdaj bodo imeli delavci enega predstavnika manj med nadzorniki.

Delavci Gorenja
Delavci Gorenja FOTO:

Delničarji Gorenja so na današnji skupščini na podlagi nasprotnega predloga Kapitalske družbe sprejeli sklep o povečanju osnovnega kapitala v prvem krogu za 25 milijonov evrov, enak znesek bo zagotovljen tudi v drugem krogu, ki bo izveden letošnjo jesen.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je na novinarski konferenci po skupščini povedal, da bodo vse delnice v prvem krogu dokapitalizacije ponujene Mednarodni finančni korporaciji (IFC), članici skupine Svetovne banke. Prednostna pravica obstoječih delničarjev pa je izključena. IFC naj bi 25 milijonov evrov nakaz predvidoma v mesecu dni.

Po oceni Bobinca bo dokapitalizacija skupini Gorenje omogočila še hitrejše izpolnjevanje strateškega načrta, hitrejše vlaganje v razvoj novih izdelkov in storitev, morebitne prevzeme, prestrukturiranje na področju izdelkov za dom in divizije Ekologija, energetika in storitve, ki ima večji potencial rasti.

Takoj po vstopu IFC v lastniško strukturo Gorenja je predvidena druga dokapitalizacija, ki bo potekala v treh krogih. V obeh krogih dokapitalizacije bo cena novoizdane delnice identična, torej 13,32 evra za novo delnico, kar predstavlja šestmesečno povprečje enotnega tečaja Gorenjeve delnice.

V drugem krogu dokapitalizacije posebnih omejitev pri vpisu delnic ne bo, preostale morebiti razpoložljive delnice pa se bodo ponudile tretjim osebam.

Imenovalli nov nadzorni svet

Na skupščini so delničarji imenovali tudi nov nadzorni svet, ki bo zastopal interese delničarjev. V njem so Peter Kraljič, Maja Makovec Brenčič, Keith Miles, Uroš Slavinec in Marcel van Assen. Njihov štiriletni mandat se bo začel 19. julija letos.

Lastniki so potrdili tudi spremembe statuta, ki bo spremenil sestavo nadzornega sveta. Zdaj ga bo sestavljalo šest predstavnikov kapitala in štirje predstavniki delavcev. Pred tem je imela vsaka stran v nadzornem svetu pet svojih predstavnikov, poročajo Finance.

Prav na sestavo nadzornega sveta je Vseslovensko združenje malih delničarjev napovedalo izpodbojno tožbo zaradi netransparentnega delovanja in odločanja nominacijskih odborov pri pripravi predlogov sestave novih nadzornih svetov.

Dobro poslovanje

Gorenje
Gorenje FOTO: POP TV

Bobinac je izpostavil tudi letošnje poslovanje skupine Gorenje, ki je v prvih treh mesecih letos ustvarila skoraj 291 milijonov evrov prihodkov od prodaje ali 1,5 odstotka več kot v prvem četrtletju lani. Dobiček iz poslovanja (EBIT) pa je znašal 7,8 milijona evrov, medtem ko so imeli v enakem obdobju lani sedem milijonov evrov izgube.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) skupine Gorenje se je glede na primerjalno obdobje lani potrojil, s sedem na 21 milijonov evrov, čisti dobiček pa je znašal 517.000 evrov.

Po Bobinčevih navedbah se na trgih zahodne Evrope prodaja gospodinjskih aparatov povečuje, medtem ko je na vzhodnih trgih, kot so Rusija, Ukrajina, Poljska upadla za 12 odstotkov. V Gorenju ugotavljajo, da je letos prodaja gospodinjskih aparatov v Sloveniji upadla za sedem odstotkov. Tovrstne padce skuša Gorenje nevtralizirati s povečanjem prodaje v zahodni Evropi in na trgih izven Evrope.

Gorenje je letos na večini trgov povečalo svoj tržni delež, število zaposlenih so v prvem četrtletju letos zmanjšali za 4,2 odstotka. Letos naj bi Gorenje število zaposlenih zmanjšalo za okrog 300. Glede nabavnih trgov je Bobinac pojasnil, da jim ne gre v prid visoka cena pločevine in nafte, dražijo se tudi prevozi. Zato je za drugo polovico letošnjega leta napovedal bolj trdna pogajanja z dobavitelji. Ocenjuje namreč, da je treba racionalizirati vse stroškovne postavke.

Dejal je, da so naložbe Gorenja usmerjene izključno v izboljšave in razvoj novih izdelkov ter storitev. Zavzema se tudi za zmanjšanje zadolženosti in povečanje dolarskega izvoza.

Glede prestrukturiranja dolga Gorenja, ki zapade v poplačilo v naslednjih dveh letih, je Bobinac poudaril, da je v postopku uskladitev financ v višini do 150 milijonov evrov. Za dobo sedem let z dveletnim moratorijem pa je že odobreno 50 milijonov evrov posojil. Med 75 in 100 milijonov evrov za dobo pet do sedem let pa je v postopku odobritve.

Katero družbo bodo prevzeli?

Na vprašanje, katero družbo namerava Gorenje letos prevzeti, je prvi mož Gorenja odgovoril, da imena ne more razkriti, potrdil pa je, da so v četrtek oddali zavezujočo ponudbo in pričakuje, da bo posel sklenjen do konca junija letos. Gre za družbo, ki se tudi ukvarja s proizvodnjo gospodinjskih aparatov in je iz Evrope. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za švedski Asko.

Članica uprave Gorenja Mirjana Dimc Perko pa je povedala, da Gorenju v naslednjih štirih letih zapade v poplačilo 400 milijonov evrov dolgoročnega posojila, ki ga bodo poskusili z IFC refinancirati.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
30. 05. 2010 13.45
Ta vzgledna slovenska tvrdka, ki je se bolj zapufana kot drzava,hoce se nekaj dodatnega kapitala uniciti ,preden bo sla na kant.Ce bi tako dobro poslovali ne bi bili do vratu zadolzeni, tako da ne dobijo nobenih kreditov vec . . . .. Pozresni delnicarji koljejo osla ki jim serje cekine. . . ..
spam1
29. 05. 2010 15.42
Slab direktor? Od kdaj že? Aja, moral bi delat minus, da bi bil dober, al kako? Čisti prihodki od prodaje 765.686.043 EUR Čisti dobiček ali izguba obračunskega obdobja 11.972.104 EUR
Nandadevi
29. 05. 2010 14.49
Ali niso Bobincu že enkrat zaradi izjemne priljubljenosti in sposobnosti izmerili Tintaro z pajsarjem ali kako se že reče Barunglo.
Nandadevi
28. 05. 2010 20.17
Ker so rezultati v vseh ampak absolutno vseh podjetjih katastrofalno slabi na robu propada je potrebno nagnati vse ampak absolutno vse nadzornike, Direktorje in Managerje. Ko so delili nagrade so rekli, da so samo oni odgovorni saj so jih samo oni dobili sedaj pa naj poberejo svoje puhle glave in masne riti.
igog
28. 05. 2010 15.48
GORENJE GRE V PRODAJO POTEM KO SO GA REVEŽI V ČASU KRIZE REŠLI!!! RDEČA RAZPRODAJA SE JE ZAČELA!!
Nandadevi
28. 05. 2010 14.23
Gorenje so hoteli Japonci kupiti za skladišče, Bobinac je zanič pevec in še slabši direktor.
Uroš Palhartinger
28. 05. 2010 14.19
Pa nekateri pravijo da FORUM21 ne mara tujega kapitala... Tujega kapitala morda res ne mara, toda keš je keš in ta jim ne smrdi...
MYDAY
28. 05. 2010 14.18
bobetko bo sedaj izdal nov singel z naslovom: LOVA DO KROVA
beton
28. 05. 2010 14.02
"enega delavca manj med nadzorniki" to po domače pomeni,da bodo delavce lahko še bolj goljufali... banda pokvarjena