Gospodarstvo

Golobičevi tezi o Teš 6: Slovenija je majhna država velikih nakupov in Teš 6 je patria Pahorjeve vlade

Ljubljana, 31. 03. 2017 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Teš 6 ni bil toliko energetski projekt, ampak imenitna priložnost za krajo, v tem smislu je postal sežigalnica evrov, je preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 povedal nekdanji predsednik Zaresa in nekdanji visokošolski minister Gregor Golobič.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Golobič Teš 6 označil za Patrio Pahorjeve vlade
    01:42
    Iz SVETA: Golobič Teš 6 označil za Patrio Pahorjeve vlade
  • Iz 24UR: Besedni obračun pred komisijo
    03:16
    Iz 24UR: Besedni obračun pred komisijo
Gregor Golobič pred preiskovalno komisijo državnega zbora o Teš 6 ni šparal jezika.
Gregor Golobič pred preiskovalno komisijo državnega zbora o Teš 6 ni šparal jezika. FOTO: POP TV

Teš 6 je bil namesto energetskega projekta bolj priložnost za krajo, v tem smsilu pa je postal sežigalnica evrov, je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ, ki ugotavlja politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri investiciji Teš6, povedal nekdanji predsednik Zaresa Gregor Golobič. 

Gregor Golobič ima dve tezi: da je Slovenija majhna država velikih nakupov, kupljivi so politika, mediji in stroka, Teš 6 pa je projekt, ki je to razgalil doslej na najbolj brutalen način; in da Teš 6 ni naravna nesreča, ki se nam je zgodila, ampak je patria Pahorjeve vlade; najbrž to pomeni, da nihče ne bo politično odgovarjal.

Kot je pojasnil, je bil v vladi - v vladi Boruta Pahorja je bil minister do izstopa Zaresa poleti 2011 iz koalicije - deležen očitkov, češ kaj se vtika v energetiko, če to ni njegov resor. Predvsem tedanji gospodarski minister Matej Lahovnik je bil alergičen na to, da bi se kdo vtikal v projekt, ki ga je zastavil očitno s svojim prihodom na ministrstvo, je dejal.

Sumljivo je, če pes ne laja 

Za Golobiča je glavni problem, da vlada ni opravila svojega dela. Po njegovem mnenju je bila ključna jesen 2009, in to v smislu Sherlocka Holmesa - sumljivo je namreč, če pes ne laja. Nenavadno se mu zdi, da predsednik vlade reče, da ni mogel dobiti nekih gradiv, to je zanj norčevanje. "Predsednik vlade lahko dobi vse informacije, ki jih želi, če jih hoče."

Ne vlada ne predsednik vlade in ne resorni minister leto in pol niso čutiil potrebe, da bi se pozanimali o pogodbi z Alstomom, je izpostavil. Vlada ni imela stališča o Tešu 6 - to je nekaj, kar težko štejemo v nabor čednosti takratnega predsednika vlade, da to zanj ni predstavljalo problema in očitno še danes ne, je dejal.

Za Golobiča sta pri Tešu 6 pomembni dve obdobji: prvo obdobje, ki je bilo kronano s podpisom pogodbe z Alstomom poleti 2008 (čas vlade Janeza Janše, v katerem je prišlo do delitve na dva stebra: HSE in Gen energija - to je bila po Golobičevem mnenju politična kupčija, da so se stvari naprej odvijale, kot so se) in drugo obdobje v času Pahorjeve vlade - neaktivnost v letu 2009 in "vlečenje za nos" v letu 2010.

Ob nastopu Pahorjeve vlade usoda Teša 6 po njegovem mnenju še ni bila zapečatena, cena projekta je odločevalce postavljala pred izvršena dejstva v časovno stisko (vlada sicer ni uspela dobiti pogodbe, par strani je Golobič od anonimnega vira prejel v teh dneh), v Pahorjevi vladi se je to realiziralo do konca. "Ko je bilo to doseženo, je Lahovnik tudi odstopil, izključno zato," je dodal.

Matej Lahovnik po Golobičevem mnenju ni bil član šaleškega lobija, bil pa je kot nekdo, ki je šel mimo, ko se je dogajalo posilstvo.
Matej Lahovnik po Golobičevem mnenju ni bil član šaleškega lobija, bil pa je kot nekdo, ki je šel mimo, ko se je dogajalo posilstvo. FOTO: Aljoša Kravanja

Lahkovnik kot nekdo, ki je šel mimo, ko se je dogajalo posilstvo 

Lahovnik sicer po Golobičevem mnenju ni bil član šaleškega lobija, bil pa je kot nekdo, ki je šel mimo, ko se je dogajalo posilstvo; dejansko je bilo tako, da je bil Uroš Rotnik glavni, dokler ni Lahovnik odšel z ministrstva. Nekdanji minister težko izključi, da je bil Teš 6 predmet Lahovnikove privolitve za prihod v vlado. "Bolj pomembno od tega, kaj se je dogajalo, je tisto, kar se ni," je poudaril.

"Čista laž je bila, da projekta ni bilo možno ustaviti, predsednik vlade je bil zaveden, zavestno ali ne," je izpostavil in dodal, da je to to, kar Teš 6 dela za patrio Pahorjeve vlade. Če bi imel kdor koli na vladi vpogled v to pogodbo, bi zanesljivo o tem tekla resna debata, ali se plača in gre naprej ali ne, vendar pa se to ni zgodilo, pogodba pa je z izpolnitvijo odložnih pogojev stopila v veljavo konec 2009.

Tako direktor HSE Borut Meh v času izpolnitve odložnih pogojev kot Lahovnik sta po Golobičevi oceni vedela, da pogodba vsebuje člene, ki govorijo o tem, da če starševske garancije in plačila (poleg 25 milijonov evrov še prva tranša 85 milijonov evrov) do konca decembra 2009 ne bo, imata strani pravico prekiniti pogodbo v 14 dnevih - to pomeni, da je bila pogodba do 31. decembra 2009 neoperativna, neveljavna.

Zaradi lobijev potrebovali leto in pol, da so prišli do nekaj informacij  

Golobičeva teza je, da Meh tega ni storil sam, s to dilemo je bil seznanjen Lahovnik in brez njegovega strinjanja tega ne bi naredil. Ali je Lahovnik obvestil Pahorja, ne ve, zanesljivo pa ni obvestil vlade ali dal pobude za sklic skupščine HSE o tej "perverziji, o izstopu s tega vlaka".

Zaradi vpliva lobijev so potrebovali več kot leto in pol, da so prišli do nekaj informacij o Tešu, zasluga pa gre Darji Radić, ki je na položaju zamenjala Lahovnika - do njenega prihoda je bil Rotnik tako rekoč predsednik vlade. Pomisleke o Tešu 6 je izrazil tudi Aleksander Mervar, z njimi je bil seznanjen tudi Lahovnik, a je bil deležen šikaniranja; da bi ga utišali, je kasneje dobil službo namestnika direktorja Elesa.

Golobič je zavrnil, da bi vlada marca 2010 sprejela sklep, da podpira projekt, kar je na zaslišanju pred komisijo dejal Pahor. "Ni res, takšnega sklepa vlade ni," je dejal.

Golobič se je tudi vprašal, ali ima slovenska država tukaj ambicijo priti do dna. Na tožilstvih po njegovih besedah namreč marsikaj še stoji. Ob tem je navedel, da je Rotnika kot pravna svetovalka spremljala Anita Dolinšek, ki je bila lani dvakrat v DZ kot kandidatka za sodnico v Celju, ki je pristojno za zgodbo v Tešu. "Blagor tistim, ki misijo, da je to naključje," je dodal.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
01. 04. 2017 17.59
+2
Treba je vzpostaviti novo, močno LDS. Desnjakarji z levo-kaviar kvizlingi niso dobra izbira.
ferencz 1
01. 04. 2017 17.15
+17
Ta Pahorček se res dela kot debilček, in ni nič kriv. Spomnimo se mao tiste njegove lubice Dimcove, voddje kabineta, ki so jo vegradovi delavci zgradili bazen. To je čista SD mafia!
DonDonDan
01. 04. 2017 20.11
-4
To je "kusur" zaradi katerega je režim Poharju odbil najboljšo informatorko !!! Tako se to dela, ti naivko !
staridida
01. 04. 2017 16.31
+2
Raje vrabca v roki-kot goloba na strehi...
puspan
01. 04. 2017 16.36
+0
Uporabnik113089
01. 04. 2017 14.29
+3
LDS-ovci zaslišujejo LDS-ovce. Višek parlamentarne demokracije.... Kot bi Himmler zasliševal Eichmanna....
Kollerik
01. 04. 2017 18.01
+1
da, kot da bi hoteli zaslišati glavnega krivca svinjarij v DUTB širclja SDS, pa potem to zaslišanje prepreči US krivosodje.. Trreba je ščitit velike lopove a ne, zagovornež velikih kriminalcev....
Fifi 24
01. 04. 2017 21.31
-1
A pol JJ & co kopmunajzarji ne smejo zasliševat ker je bil njihov (no mogoče še je?) in to eden bolj zagriženih ?
luciluk
01. 04. 2017 13.35
+3
Da niu imel ZARES svojega piskerčka pri Teš6 ne verjamem. Drugače pa ZARESOV apartiček zaslišuje ljubljenega vodjo, hahahah res kredibilno, tov.Hanzi.
mackon08
01. 04. 2017 10.59
+3
Še malo pa se bodo vsi izdali, samo kaj pomaga ko pa se nikomur nič ne bo zgodilo. Nihče me ne prepriča, da je drugi tir nujen za nas. Nujen je samo za nekatere posameznike, za Slovenijo globalno nič.
Janez_53
01. 04. 2017 09.11
+2
Izvirni greh je bil podpis pogodbe v času Janševe vlade!!! Očitno je bila pogodba namerno tako sestavljena, da jo je lahko vsak bral in razumel tako, kot mu je v tistem trenutku odgovarjalo!!! Vsi, ki so imeli moč odločanja v rokah pozneje, pa so bili nesposobni ali skorumpirani. Če so bili zavedeni, so torej bili nesposobni opraviti svoje delo, za kar bi morali odgovarjati. Skorumpiranci pa so v naši državi pravzaprav zaščitena vrsta že od časa samostojnosti Slovenije!
McClain
31. 03. 2017 22.26
+4
hahahahaha, kdo se javlja.Prodajal GPS sledilce pošti Slovenije po dva jurja pa pol. Sledilci bili trikrat tolk vredni kot vozila.Hahahahaha, ironija
totinori
31. 03. 2017 22.08
+21
Sedaj ko se je končno pojavil nekdo, ki je obelodanil vsaj večino resnice, za kar smo v glavnem vsi vedeli oziroma nam je bilo jasno, da gre za ogromno korito iz katerega se bo krmilo več vladnih garnitur, bo po njemu padlo z leve in z desne. Na vse možne načine ga bodo skušali diskreditirati in postaviti na laž. Največja nevarnost je v tem, da preiskovalna komisija ne bo uspela zaključiti preiskave v svojem mandatu. Po volitvah bo seveda v novi "ustreznejši" sestavi, ki bo poskrbela, da iz te moke ne bo kruha. Tako kot je bilo s preiskavo trgovine z orožjem. Sicer pa je vsakemu otroku jasno, da Janševa vlada zaradi okoljevarstvenih razlogov ne bi smela niti pomisliti na tak projekt, tudi če bi imeli zagotovljeno za polovico nižjo ceno premoga od obljubljene. Cel svet je že dve leti govoril o prihajajoči gospodarski krizi, oni pa so se še naprej obnašali kot da sledijo leta "debelih krav"! Cel svet se otepa fosilnih goriv, oni pa hočejo ravno s to umazano tehnologijo poskrbeti za naš lepši in boljši jutri. Pahor je imel možnost projekt ustavit, a je raje gledal stran, razen če Janša že takrat ni imel odločilnega vpliva nanj (ker je pač imel močne argumente) !? In kakšen bo razplet? Za nagrado bo Janša izvoljen za premjeja, Pahor se bo pa lahko še en mandat slikal kot predsednik. Preiskovalna komisija, tožilstvo in v končni fazi Ustavno sodišče bodo pa poskrbeli, da ne bo nihče odgovarjal (razen morda kakšne majhne ribe, da bo raja manj nergala). Pri takšnem koritu politična pripadnost in navidezna sovražnost niso nobena ovira, ker so interesi preveliki!!!
luciluk
01. 04. 2017 13.40
-3
aljosasaherl
31. 03. 2017 21.20
+0
Sodelujem tako kot si rekel ! misli da smo pozabili da ko je bil v vladi in vedel kašni zakoni se bodo sprejemali ustanovil podjetjena Nizozemskem, ki ima monopol v sloveniji za beleženje elektronske porabe študetskih bonov in aparatur s katerimi lahko to preverjamo!!!!! Za to pa je tudi odstopil takratni minister za gospodarstvo G: Matej Lahovnik!!!!!! Ne delaj se norca G Golobič!
komarec
31. 03. 2017 21.11
+5
Za kaj ne moremo komentirati bodočega koncerta Tomsona? Ni treba na tem portalu pisati o demokraciji, pišite raje o svinjariji.
sodelujem
31. 03. 2017 20.29
+12
Mu ni uspelo piskra pristavt,probal je, sedaj pa pljuva. Pravilno, se vsaj kaj izve.!
CIGU MIGU
31. 03. 2017 20.01
+3
poznam krivca,in to je moja nona
supergigi
31. 03. 2017 18.43
+4
The Godfather Theme Song.
Ka pa mislis
31. 03. 2017 18.03
+10
Haha Golobic se je najdu pametovat. Rotnika je zamenjal s Totom ker ni hotel se za njega kradit.
01xxy
31. 03. 2017 17.30
+37
Upajmo, da se bodo Slovenci streznili in bodo Pahorja namesto v predsedniško palačo poslali na Dob!
tron3
31. 03. 2017 15.36
+10
Grega as pravi, ruši vse po vrsti, Cerar in Pahor sta sedaj na meniju.
Northwest
31. 03. 2017 15.23
+0
Gregor nikoli mi nisi bil vsec,tokrat pa kapo dol.Lepo si povedal.
wolfterier
31. 03. 2017 15.34
+15
Torej je Teš6 nastal na neznanem kraju ob neznanem času od neznanih izvajalcev,a ne,Gregi.Na Nizozemskem preiskujejo uteje davkov,hitro zapri svoje nabiralnike !!!
AndrejPaTo
31. 03. 2017 15.23
+2
Ja koga pa še ta Šoštanj zanima? Zdaj se pripravlja na drugi strani, ne morete biti tako za časom - se mudi.
hotchilipoper
31. 03. 2017 15.22
+16
Golobič ja, ta je pretkan tukaj nekaj meglo meša in plačo vleče,na nizozenskem je pa polovični lasnik dveh tovarn,fino a ne?
krtofl
31. 03. 2017 15.26
+3
in kaj zato če je lastnik....na tv3 je lepo opisal potek....človk ma dober spomin...
wolfterier
31. 03. 2017 15.36
+10