Gospodarstvo

'Glavna težava v prihodnjem letu bo Francija'

Ljubljana, 30. 11. 2011 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bonitetna ocena Francije je ogrožena, čeprav je Francija gospodarsko močna in glede zadolženosti ne odstopa močno od Nemčije. A njeni temelji so šibkejši, kar se kaže v višji brezposelnosti mladih, togem trgu dela, višji rasti stroškov dela in slabšem plačilnobilančnem položaju.

Glavna težava v območju evra bo prihodnje leto Francija, ki bo zelo verjetno izgubila najvišjo bonitetno oceno AAA, je danes ocenil Robert Senz iz družbe za upravljanje Raiffeisen Capital Management. V družbi pričakujejo, da bo ECB prisiljena v vlogo posojilodajalca v skrajni sili, razplet krize pa bo odvisen od modrosti politikov. Po Senzovih besedah so vlagatelji predolgo verjeli politikom, da bodo spoštovali pakt o stabilnosti in rasti, ki naj bi zagotavljal javnofinančno disciplino in stabilnost območja evra.

V času konjunkture se je zdelo, da evropska gospodarska in denarna unija kljub dejstvu, da ne izpolnjuje pogojev za optimalno valutno območje, vseeno deluje. Težave v institucionalni strukturi evrskega območja je razkrila šele svetovna finančna in gospodarska kriza.

Po letih zbliževanja cen zadolževanja članic območja evra, ki se je v letih od 2001 do 2008 ustalila na zelo nizkih ravneh, je kriza in posledično poslabšanje javnofinančnih kazalcev pripeljala do pravega kaosa na trgu državnega dolga v območju skupne valute.

Medtem ko je sodeč po ceni zavarovanja za državni dolg (CDS) verjetnost delne nezmožnosti plačila za Grčijo in Portugalsko že tako blizu 100 odstotkov, pa se je v zadnjem času povečala tudi za Italijo (44 odstotkov) in Španijo (38 odstotkov).

Na trgu državnih obveznic članic območja evra tako vlada izjemna raven negotovosti, ki odvrača vlagatelje, še posebej tiste iz azijskih držav, ki iščejo naložbene priložnosti. Prihaja tudi do erozije klasične investicijske baze za državne obveznice članic območja evra, ki so dolgo veljale za zelo varno naložbo. Članice območja evra tako vse težje prihajajo do novih finančnih sredstev in refinancirajo svoje obveznosti. Kriza ogroža že tudi Nemčijo.

Zakaj Francija?

Protest pred bonitetno hišo Moody's.
Protest pred bonitetno hišo Moody's. FOTO: Reuters

Bonitetna ocena Francije je ogrožena, pa čeprav je Francija močno gospodarstvo in glede zadolženosti ne odstopa močno od Nemčije. Vseeno pa so francoski gospodarski temelji šibkejši, kar se kaže v višji brezposelnosti mladih, togem trgu dela, višji rasti stroškov dela in slabšem plačilnobilančnem položaju.

Senz je na današnjem srečanju z novinarji v Ljubljani dejal, da politiki v območju evra zaenkrat še ne ponujajo zadovoljivih odgovorov na krizo in bil bi zelo presenečen, če bi se to zgodilo.

V luči tega bo po njegovih besedah ključna vloga Evropske centralne banke (ECB), ki naj bi ključno obrestno mero spustila močno pod raven enega odstotka, ob tem pa naj bi bila tudi prisiljena v neomejene odkupe državnih obveznic članic območja evra oziroma v vlogo posojilodajalca v skrajni sili. Pri tem naj bi svojo pomoč pogojevale z izvedbo varčevalnih ukrepov in reform. A samo to ne bo dovolj, saj ECB ne more razrešiti institucionalnih in strukturnih pomanjkljivosti območja evra. To je naloga politike in če uspe državam prepričati trge, da bodo stabilizirale javne finance in pognale rast, je videti luč na koncu predora. Samo ukrepanje ECB pa bi na kratki rok prineslo olajšanje na trg državnih obveznic, a na daljši rok povečalo gospodarska in finančna tveganja.

Pravi odgovor bi po Senzovih besedah sicer predstavljala fiskalna unija, a ob tem ne verjame, da bodo države evrskega območja naredile pogumne korake v tej smeri.

Tudi v Raiffeisen Capital Management v prihodnjih četrtletjih vidijo možnost recesije, v vsakem primeru pa naj bi naslednje leto minilo v znamenju nizke rasti ter deflacijskih trendov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
09. 12. 2011 13.17
NE PRIHODNJE LETO TO JE ŽE ENIH PAR LET!
Jericho
09. 12. 2011 11.23
Prihodnje leto se bo vse sesulo, ne samo finančni sistem, ker je vse narejeno na narobnem principu. Celoten svet je zasnovan na pridobivanju moči in oblasti in to ne gre več. Čas je za spremembe, ste pripravljeni?
AnonSi Dot Tk
04. 12. 2011 11.33
Glavna težava ne bo Francija, glavna težava so POHLEPNI POLITIKI; TAJKUNI!!! A ni že čas, da nekaj naredimo? Revolucija se je začela po celem svetu.*
odpisan
03. 12. 2011 18.46
+1
to je stara civilizacija in demokracija,ni to neki kup pazne slame
odpisan
03. 12. 2011 18.43
+1
kaj vas boli glava za francijo,ko bodo imeli dovolj eu jo bodo poslali k vragu,gospod mirage je bil tako bogat da je država ko je bila na psu prišla k njemu izkat pomoč
yarrick
01. 12. 2011 21.23
+2
Glede na ZADNJI poiskus svetovnih centralnih bank, da bi priskebele sredstva za likvidnost svojih podružnic, bi rekel da je morala biti ena izmed največjih Eu bank tik pred tem da propade.Dvomim, da bi drugačče ECB in FED dosegli dogovor o tem,da ZDA "posodi" evropski uniji večje količine denarja po izjemno nizkih obrestih( pod 1%) za naslednje tri mesece.Mi lahko kdo razloži od kje denar, če pa FED rezerve tako an sveto trdijo da niso znova zagnali "kopirnih strojev" (v tem primeru bolj računalnikov, na katerih ustvarjajo "denar") in potihem uveljavile QE3? Karkoli že, Francija bo izgubila 3A če ne še kaj več, Nemčija bo čutila kar precej posledic tele krize, ostala evropa takoj za njimi, potem pa še ves svet...Pa da vidimo kako se bo to razpletlo. Zase me ne skrbi toliko (sem pač pravi časi prišel k pmeti in se usmeril v kmetovanje oz pridelovanje hrane), bolj bo problem za vse tiste ki nimajo NIČ, deanrp a se bo zopet vozil v samokolnicah v trgovine samo za OSNOVNE dobrine. Vso srečo vsem, potrebovali jo boste.
franceljtancelj
01. 12. 2011 06.30
+3
Francija nikakor nebo problem, bo pa problem Francoska vlada. Zakaj? Zato ker so vodilni preveč pošteni? Verjetno ne. Podobna situacija je tudi pri nas. Dragi politiki mali narod hoče samo ŽIVET.
crnkamn
01. 12. 2011 12.42
+1
francija je ze nekaj let nazaj presegla 60% in ima ze 80% gdp to debt ratio, isto kot nemcija, in zadnje case aktualna madzarska. vecina tistih drzav ki se je sele prikljucila eu, z izjemo kejsne danske in svedske, vecina krsi lastna pravila in pogodbe o stabilnosti evra, torej maastrihtskega kriterija! trenutno je to 17 clanic EU.
Nimivseeno
30. 11. 2011 20.57
+3
Glavna težava prihodnje leto bo poizkus elite, da propade evro in dolar in se uvede nova svetovna elita in nov svetovni red, napovedan iz strani Busha starejšega.
Nauders
30. 11. 2011 21.48
+0
tako je, vse je odvisno, kako se bodo oni zmenli
Jimi1
30. 11. 2011 20.32
+2
Prav za prav je vse v hudem padanju v brezno dolgov. Grčija je glede na vse še kot kaže najmanjši problem.... V teh časih je najboljše , če si brez dolgov, pa tudi upnik ni dobro biti nikomu, ker izgleda, da se dolgov ne bo dalo več zlepa izterjati.....
Tadej Skof
30. 11. 2011 16.37
+1
Tadej Skof
30. 11. 2011 16.36
če neznajo dobro ljudi vodit
wsharky
30. 11. 2011 15.35
+8
... in nas Borutek, je zelel Slovenijo prikljucit 'nemsko-francoskemu' vlaku ... he he he ...