Gospodarstvo

Bo Južni tok rešil težave?

Ljubljana, 16. 01. 2009 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je že enajsti dan brez ruskega plina. Kdaj ga bomo dobili, sta prvega moža Gazproma spraševala tudi Pahor in Türk.

O morebitnih tožbah zaradi nedobav plina na srečanju niso govorili, je povedal Lahovnik.

Iz Geoplina, ki slovenski trg oskrbuje z zemeljskim plinom, so sporočili, da stanje dobav iz Rusije ostaja nespremenjeno, kar pomeni, da je Slovenija že enajsti dan brez ruskega plina. Direktor Alojz Stana je ob tem zagotovil, da oskrba vseeno ostaja nemotena, saj družba izkorišča tudi druge vire. Od danes naprej bodo tako zemeljski plin lahko uporabljali tudi odjemalci, ki so zdaj uporabljali nadomestni energent, razen pogodbeno prekinljivih odjemalcev. Še vedno pa pozivajo k racionalni rabi, čeprav upajo, da se bo zaradi otoplitve dnevna poraba nekoliko zmanjšala. "Geoplin tudi pričakuje, da bo ruski partner pojasnil razloge višje sile, ki naj bi preprečevali nadaljnje dobave zemeljskega plina iz Ruske federacije," so še zapisali.

Pahor in Miller sta Izmenjala mnenja o gradnji Južnega toka.
Pahor in Miller sta Izmenjala mnenja o gradnji Južnega toka. FOTO: Dare Čekeliš

'Intenzivirali bomo pogajanja'

Prav v času plinskega mrka je Slovenijo obiskal predsednik uprave ruskega Gazproma Aleksej Miller, ki pa je uradno pri nas zaradi dogovarjanj o gradnji plinovoda Južni tok, katerega del bi potekal tudi čez slovensko ozemlje. Najprej se je sestal s premierjem Borutom Pahorjem, ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom in v. d. direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janezem Kopačem, pozneje pa še s predsednikom Danilom Tükom.

Z odločitvijo o zagotovitvi poteka trase plinovoda Južni tok preko našega ozemlja od meje z Madžarsko proti Italiji bi postavitev plinskih terminalov v Jadranskem morju blizu slovenske obale postala nesmiselna. S plinovodom Južni tok bo Slovenija tudi povečala svojo energetsko in siceršnjo varnost, utrdila svoj položaj v Evropi in prispevala k energetski stabilnosti v evropskem prostoru. Urad predsednika

Türk meni, da je projekt Južni tok za Slovenijo strateškega pomena, zato je treba čim prej razjasniti odprta vprašanja in sprejeti ustrezne odločitve. Z omenjenim plinovodom bi postala postavitev plinskih terminalov blizu slovenske obale nesmiselna, naša država pa bi si z njim zagotovila energetsko varnost, je prepričan.

"Potrudili se bomo, da najdemo takšne rešitve, ki bodo v interesu obeh strani. Če slovenski strateški interesi ne bodo upoštevani, potem sporazuma ne bomo podpisali," pa je zatrdil Lahovnik. "Pospešena dinamika je dogovorjena, težko pa komentiram, ali bo prišlo do sporazuma ali ne," je dodal. Če bodo dogovor vendarle sklenili, bo Lahovnik kot resorni minister vladi predlagal, naj izreče stališče o sporazumu, ki ga mora nato ratificirati še državni zbor.

Pahor: Slovenija je nezadovoljna

V okviru vljudnostnega obiska se je Miller sestal tudi s predsednikom Türkom.
V okviru vljudnostnega obiska se je Miller sestal tudi s predsednikom Türkom. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenija je Millerjev obisk izkoristila tudi za pogovor o reševanju plinskega spora. Premier Pahor je Millerju izrazil nezadovoljstvo zaradi motene oskrbe in izrazil pričakovanje, da se spor med Rusijo in Ukrajino čim prej reši. Dejal je še, da Slovenija in ostale članice EU ne morejo biti razsodniki in ne talci nerešenih vprašanj med Rusijo in Ukrajino, Slovenija pa bi raje od zagotovil videla, da bi plin znova začel nemoteno pritekati. "Ta zgodba nas uči, da moramo zmanjševati svojo energetsko učinkovitost samo od enega vira," pa je poudaril Lahovnik.

V dveh večjih slovenskih trgovskih centrih so zmanjšali temperaturo nakupovalnih prostorov. V BTC-ju v Novem mestu in Murski Soboti je temperatura 20 stopinj celzija, kar je dve oziroma tri stopinje manj kot običajno.

Gazprom bo začel z dobavo plina zahodni Evropi takoj, ko bo Ukrajina odpravila blokado, odgovarja Miller. Kljub temu da je nekdo v Ukrajini očitno preprečil sklenitev dolgoročne pogodbe med Gazpromom in Naftogazom, bo Gazprom nadaljeval pogajanja s sosedo Rusijo, je dodal.

Kaj je Južni tok?

Južni tok je le eden od dveh projektov, s katerima se želijo Rusija in evropske države izogniti krizam, ki jih zaradi spora med Rusijo in Ukrajino doživljamo skoraj vsako leto. Trasi obeh plinovodov zato potekata južno od Ukrajine.

Zaradi povečane uporabe premoga pa se je močno povečala onesnaženost zraka v Bosni in Srbiji. Količina žveplovega dioksida v zraku je kar štirikrat večja od normalne vrednosti. Bolnišnice so polne ljudi, ki imajo težave z dihanjem, nekateri celo izkašljujejo kri.

Prvi plinovod pod imenom Nabucco skupaj načrtujejo evropska naftna podjetja pod vodstvom avstrijskega ÖMV. Njegova trasa je že določena, iz Azerbajdžana preko Turčije, Bolgarije, Romunije in Madžarske do Avstrije. Ta plinovod bi torej potekal mimo naše države.

Drug projekt pa je italijansko-ruski Južni tok. Iz Turčije bo potekal prek Bolgarije in Srbije na Madžarsko, od tu naprej pa njegova trasa še ni določena. Možnosti sta dve, bodisi preko Avstrije ali Slovenije. Slovenska vlada bi rada videla, da plinovod z odcepom potuje po našem ozemlju, s čimer bi se izognili morebitnim novim plinskim krizam.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speady
26. 02. 2009 11.08
Lahovnik je toplovodar,ne plinovodar!
Vesela deklica
21. 01. 2009 13.00
Danes sem, med drugim, v nekem časopisu prebrala tole: 'K sreči Sovenci za zdaj še ne zmrzujemo.Morda je to vzrok, da so slovenski pogajalci med obiskom predsednika uprave ruskega Gazproma z novimi pogoji, ki naj bi zagotovili naše strateške interese postavili na ko cko možnost, da bi ruski plinovod Južni tok iz Sibirije potekal čez Balkan do Italije tudi skozi slovensko ozemlje, čeprav se je prejšna vlada z Rusi o tem že dogovorila.Miler je pred kamerami pokazal očitno mrkost, a tudi neomajnost, saj imajo še vedno možnost, da južni tok speljejo čez Hrvaško, mi pa bomo ostali na hladnem.' Kdo vraga misimo, da smo. Končno bo tudi zimski turizem odpadel. Tolk o sranju in še čem.
ttkxx
18. 01. 2009 21.29
dost je sranja.! (:
Snip84
17. 01. 2009 15.25
rus se napil vodke pol pa...gas niet! hahaha:D
Vesela deklica
17. 01. 2009 14.56
bučka11, eno je kurjenje na drva, drugo pa industrija, ki je vezana na pli. A kapiraš?
zogby
17. 01. 2009 14.09
12345s Točno tako je! Jaz še nobenega nisem žalil,nekateri pa žalijo,ker občutijo nek sram oz. zavidanje in skušajo v svojih glavah to spremeniti,ker se v resničnem svetu to ne obnese!
sandi91
17. 01. 2009 12.58
Najbolj nesmiselno je biti odvisen od enega ponudnika, saj lahko ta ponudnik (beri rusija v navezi z ukrajino) izkorišča to bodisi na ceni ali pa na pogojih poslovanja (plačilo za storitve, krajši roki, slabša kvaliteta storitev). Podpiram gradnjo plinovoda tudi iz drugih držav, ki niso v dogovoru z rusi.
12345s
17. 01. 2009 12.45
mileni, na napačnem forumu si! Zogby, na takšne komentarje se ozirajo samo tisti,ki tudi sami imajo "kompleksne žulje"
theta
17. 01. 2009 10.53
Kak južni tok? Turk... Rusi so nam glih zaprli plinovode... a če zgradimo še en plinovod do njih, pa onga nam ne bodo nikoli zaprli? Mater si naiven za nekoga ki je bil pr vrhu ZN...
Ana Le?nik
17. 01. 2009 09.55
mah bomo pa na drva kurl
Tomazena
17. 01. 2009 08.17
JANŠEVA vlada nič ni podpisala! Ravnala je modro. To vidimo šele zdaj! Od Rusov je dobra samo vodka in babuške. Bil sem tam v Leningradu....Tile buteljni bodo pa kar vse podpisali....Čez leto in dan se bo pa vse ponovilo...
SloVeNeT
17. 01. 2009 06.39
jst bi pa rusom zagotovil, da bo šla trasa južnega toka čez Slovenijo, samo sam do konca zime, pol bi si pa premislu, pa na začetku naslednje bi isto naredu, sam tko da jim pokažeš, da se vsi znamo norca delat, sej rusi so carji, sam korupcija pr njih je pa v podnu in tele izsiljevalske fore tud...
kriss714@amis.net
17. 01. 2009 02.19
Zogbi, on samo s svojim primerom hoče dokazati, da je v preteklosti "južni tok" Slovencem že močno škodil. Bi bil cajt, da ga obrnemo. Po Savi navzdol.
zogby
17. 01. 2009 02.02
"mileni ...slovenci narod hlapcev, brez identiteta in zgodovine..." Hlapci so povsod,kjer obstaja oblast,seveda. Kar se pa tiče Slovenske identitete in ZGODOVINE,če tega ne poznaš si pa zares neveden! Ali preveč rad črniš Slovenijo,četudi z lažmi,sigurno imaš hud kompleksni žulj.
12309
17. 01. 2009 00.23
Stara gospa je šla celo tako daleč, da se ji zdi že opskurno, če Rusi branijo svoje interese. Evropejcem takšna drža ne more biti v interesu.
symy1
17. 01. 2009 00.10
zdi se mi da se tele predsedniki pridejo le slikat.
Fabiano
16. 01. 2009 23.49
kva bi dal, da Evropa najde kakšen drug vir energije in da odjebe Rusijo tko, kokr jo še noben ni. mamicu jim of him
david68
16. 01. 2009 23.35
Kako boš z Rusim rešsval spor,ko so pa še svojega prijatelje Srbe nategnili?
laufer
16. 01. 2009 23.25
Osel gre samo enkrat na led, kako veliki osli moramo še postati, da se ne bomo pustili nategovati?
alduri
16. 01. 2009 22.30
Sej majo tudi druge drzave pinske dovode, pa se ostale brez plina. Zdej si bojo politi mal zepe napolnil. Srbi so Tusom prodal NIS pod ceno, za zahvalo se pa sedaj zmrzujejo.