Gospodarstvo

Gazela Elektrončku

Ljubljana, 25. 10. 2007 22.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zlato gazelo za leto 2007 je kot najhitreje rastoče slovensko podjetje prejela skupina Elektronček.

Joc Pečečnik je prejel zlato gazelo
Joc Pečečnik je prejel zlato gazelo FOTO: POP TV

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je na sklepnem izboru za najhitrejše rastoče podjetje v letu 2007 - Slovenska gazela nagrado zlata gazela podelil družbi Elektronček iz Mengša, srebrna gazela je solkansko podjetje Instrumentation Technologies, kateremu je nagrado podelila veleposlanica Portugalske, predsedujoče članice EU, Marie do Carmo Allegro de Magalhaes. Bronasto gazelo je iz rok predsednika sveta Gazel Matjaža Gantarja dobila blejska družba Seaway.

Letošnje slovenske gazele so izvozile za skoraj milijardo evrov blaga in storitev, izvoz letošnje povprečne gazele pa je znašal 2,3 milijona evrov, medtem ko je lanska izvozila za 1,5 milijona evrov blaga in storitev. Skupaj je 500 najhitreje rastočih podjetij ustvarilo 149 milijonov evrov dobička. Povprečna gazela je letos zaposlovala 31 ljudi, lanska pa 41. Letošnje gazele so v petih letih ustvarile 8817 delovnih mest. Povprečna plača v najhitreje rastočih podjetjih je bila 1242 evrov.

Kot poudarjajo podeljevalci nagrade zlata gazela - ta se izbere na podlagi lestvic sveta gazel, uredniške komisije Gazel in lestvice 500 najhitreje rastočih v državi - so se za podelitev nagrade Elektrončku odločili, ker je ta razvila celotno lastno proizvodnjo igralniških avtomatov, od programske opreme do mehanske konstrukcije. Podjetje Elektronček, ki ga je leta 1989 ustanovil Joc Pečečnik, je v začetku razvijalo alarmne sisteme, pozneje pa se preusmerilo v izvoz in servisiranje računalnikov in nato v proizvodnjo računalniških blagajn. V igralništvo je skupina Elektronček vstopila pred desetimi leti, ko je pod blagovno znamko Interblock razvila lasten igralniški avtomat in z njim dosegla velik uspeh na londonskem sejmu igralnih avtomatov. Interblock je danes uveljavljena in zaščitena blagovna znamka v več kot 74 državah, med katerimi so tudi ZDA.

Kot so sporočili iz Elektrončka, si prizadevajo postati najboljši v svoji tržni niši in z igralniškimi avtomati pokriti celoten svetovni igralniški trg. Poleg tega pa si želijo z eno ali več postajnimi igralnimi mizami doseči vodilni tržni delež v Evropi.

Naziv srebrne gazele 2007 je pripadel podjetju Instrumentation Technologies, ki se ukvarja z razvojem in trženjem elektronskih instrumentov ter sistemov, ki jih uporabljajo v pospeševalnikih osnovnih delcev in razvojno-raziskovalnih laboratorijih po svetu. Osnovne dejavnosti letošnje bronaste gazele, podjetja Seaway, so navtično načrtovanje in razvoj ter gradnja jadrnic in motornih bark.

Kot ugotavljajo v časopisni družbi Dnevnik, ki je organizatorica izbora za Slovensko gazelo, je v petih letih povprečna gazela prihodke od prodaje povečala za skoraj sedemkrat, medtem ko jih je lanska gazela v petletnem obdobju povečala za šestkrat. Povprečni petletni indeks rasti čistih prihodkov od prodaje je za letošnjih petsto gazel 686, za lanske je bil 610. Tempo hitre rasti tako gazele povečujejo že od leta 2003, odkar obstajajo primerljivi podatki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

warezovc@email.si
29. 10. 2007 09.25
kar tako naprej ... dej mi siht!
mike99
26. 10. 2007 21.52
Bravo Joc, ti si CAR in legenda.Lahko smo ponosni slovenci na njega, kot tudi naprimer Boscarol al pa Akrapovic, to so sposobni ljudje ki imajo vizijo in zeljo po uspehu in imajo ugled po vsem svetu. Ampak Joc je pa se vedno najvecji car!
Goky
26. 10. 2007 08.41
Vsa pohvala in čestitke vsem trem, kar tako naprej.