Gospodarstvo

'Gasili smo pereče tekoče problematike'

Brežice, 30. 03. 2011 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava Novolesa pravi, da je realizirala štiri ukrepe – uvedla prisilno poravnavo, stabilizirala poslovanje, vzpostavila dogovor z deležniki in začela socialni dialog. Zadnjo besedo imajo zdaj upniki.

Robert Štumpf in Sergej Murgelj
Robert Štumpf in Sergej Murgelj FOTO: Novoles

"Naš cilj je ohraniti zdravo jedro proizvodnje in čim večje število zaposlenih," je po prvem mesecu mandata nove uprave Skupine Novoles dejal predsednik uprave Sergej Murgelj. Povedal je, da sta s članom uprave Robertom Štumpfom v upravljanje prejela poslovni sistem z bistveno slabšo poslovno kondicijo, kot sta to pričakovala glede na prejeto dokumentacijo.

"Soočiti sva se morala predvsem s pomanjkanjem likvidnih sredstev oziroma terjatev, blokiranimi računi in grozečimi izvršbami, motnjami proizvodnje zaradi pomanjkanja materialov, veliko izgubo iz preteklega poslovanja, zastarelo tehnologijo v proizvodnji in konstantnimi pritiski za poplačilo obveznosti, vključno s plačami," je razložil Murgelj.

Uprava naj bi tako veliko energije porabila za "gašenje pereče tekoče problematike“. V enem mesecu je realizirala štiri ukrepe. Pravi, da je uvedla prisilno poravnavo v Novolesu, stabilizirala poslovanje Skupine, vzpostavila konstruktiven dogovor z vsemi deležniki in začela s socialnim dialogom.

Zadnjo besedo imajo zdaj upniki, ki bodo kmalu odločali od usodi Novolesa. "Ključno vlogo bodo v naslednjem obdobju odigrali upniki, predvsem banke in država, ter strateški partnerji, ki so neposredno vezani na Novoles, vendar je potrebno k sanaciji pristopiti v interesu ekonomike," je dejal Murgelj.

Za uspeh sanacije Novoles potrebuje kratkoročna obratna sredstva v višini 1,8 milijona, pri čemer potrebuje milijon evrov v roku 14 dni za financiranje tekoče proizvodnje, v nadaljevanju pa tudi sredstva za zagotovitev strateških surovin čez mrtvo sezono. "V nasprotnem primeru bo namreč izid prisilne poravnave vprašljiv," še pravijo v Novolesovi upravi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muhabc
09. 04. 2011 07.32
Vse je zamujeno. Službe bodo samo še v državnih upravah samo kaj bodo delali?
b77
30. 03. 2011 18.43
prisilka zopet natega vseh ŽIVELI
odbogaposlan
30. 03. 2011 18.24
DOSEŽKI SLOVENSKIH MENEĐERJEV
odbogaposlan
30. 03. 2011 18.23
PA PA NOVOLES