Gospodarstvo
Oglas

Futuristična koncepta Goodyearovih pnevmatik Eagle-360 in IntelliGrip predstavljena v Sloveniji

Kranj, 09. 06. 2016 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Goodyear je tri mesece po 86. mednarodnem ženevskem avtosalonu tudi v Sloveniji predstavil vizionarski koncept pnevmatike Eagle-360, s katerim popolnoma spreminja predstavo o pnevmatikah.

 Strokovnjake in zainteresirano javnost je navdušil tudi z novo konceptualno pnevmatiko IntelliGrip, ki bo odigrala bistveno vlogo pri izmenjavi podatkov, na katere se med vožnjo opirajo avtonomna vozila prihodnosti.

Goodyear - 5
Goodyear - 5 FOTO: Goodyear

Na posebnem dogodku »Ženeva po Ženevi«, ki se je odvil v bližini Kranja, je Goodyear razkril dva vizionarska koncepta pnevmatik: Eagle-360 in IntelliGrip. Slednja sta na 86. mednarodnem ženevskem avtomobilskem sejmu že prevzela pozornost svetovne strokovne javnosti, tokrat pa so ju predstavili tudi strokovnjakom in medijem iz Slovenije, Hrvaške ter Srbije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pnevmatika Goodyear Eagle-360 z edinstveno obliko krogle

Konceptualna pnevmatika Goodyear Eagle-360 za avtonomna vozila prihodnosti zavzema edinstveno obliko krogle in ima možnost 360-stopinjskega obrata. Pnevmatike so z vozilom povezane prek magnetnih polj, podobno kot pri vlakih na magnetni blazini, s tem pa zagotavljajo udobnejšo vožnjo in zmanjšano raven hrupa.

Carlos Cipollitti, glavni direktor Goodyearovega inovacijskega centra v Luksemburgu, je na dogodku poudaril, da gre za koncept, ki je hkrati revolucionaren in edinstven: »Eagle-360 je prilagojena zahtevam avtonomne mobilnosti in je ključna pri zagotavljanju večje okretnosti vozila, saj se pnevmatika lahko giblje v vseh smereh, kar prispeva k večji varnosti potnikov.« Aktivna tehnologija pnevmatiki omogoča, da tudi v tveganih razmerah, kot so poledica ali nepričakovane ovire na vozni površini, zmanjšuje možnost zdrsa in tako pomaga pri ohranjanju varne smeri vožnje. Hkrati sferična oblika zagotavlja bočno gibljivost, kar pomeni, da lahko vozilo obide oviro, ne da bi spremenilo smer vožnje. Eagle-360 omogoča obrate za kar 360 stopinj in se lahko uspešno spopada s prostorskimi omejitvami pri parkiranju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pnevmatika Goodyear IntelliGrip je del vizije avtonomnih vozil prve generacije

Glavni direktor Goodyearovega inovacijskega centra v Luksemburgu Carlos Cipollitti je na dogodku predstavil tudi pametno konceptualno pnevmatiko Goodyear IntelliGrip, del vizije avtonomnih vozil prve generacije. Kot je izpostavil Cipollitti, so v Goodyearu pri snovanju konceptualnih rešitev prihodnosti na področju pnevmatik že usmerjeni v čas, ko bo na cestah zavladala generacija avtonomnih vozil: »Pametne pnevmatike, kot je konceptualna pnevmatika IntelliGrip, bi lahko pripomogle k zagotavljanju večje varnosti tako voznikov kot tudi pešcev.” Kot kaže raziskava Svetovnega gospodarskega foruma, bi lahko avtonomna vozila postala resničnost že v naslednjih desetih letih.

Pnevmatika s pomočjo napredne tehnologije senzorjev ter posebej razvite tekalne plasti sama zazna različne razmere na cesti, med drugim stanje vozišča in vremenske razmere. IntelliGrip samostojno oceni tudi stanje pnevmatike in vozila, saj je opremljena z napredno tehnologijo, ki temelji na Goodyearovem sistemu spremljanja obrabe ter tlaka v pnevmatikah s pomočjo senzorjev. Poleg zaznavanja stanja same pnevmatike in cestišča IntelliGrip hkrati komunicira z osrednjim računalnikom vozila, kar naj bi pripomoglo k boljšim voznim lastnostim ter večji varnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1