Gospodarstvo

Fructal zavrača očitke

Ajdovščina, 10. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Fructala zagotavlja, da vsi njihovi sokovi in ostali izdelki iz sadja ustrezajo slovenskim in evropskim standardom.

V ajdovskem podjetju Fructal so potrdili, da izmerjena količina cezija 137 v omenjenih sokovih presega normative, veljavne v Srbiji in Črni gori, ki pa so bistveno strožji od standardov Evropske unije.

Poleg tega dodajajo, da pri nabavi surovin in proizvodnji sokov in drugih izdelkov upoštevajo najstrožje predpisane standarde, ki veljajo v EU in tudi v Sloveniji. Kot zatrjujejo, so za včerajšnje odkritje črnogorskih sanitarnih inšpektorjev krivi nekoliko strožji standardi, ki veljajo v Črni gori. Prav tako pojasnjujejo, da gre za majhno količino - pol palete - borovničevih sokov, ki jih bodo iz Črne gore poslali nazaj v Slovenijo.

Andrejka Lipovž iz Fructal tako pravi: "Lahko poudarim, da je sledljivost in celotna dokumentacija na razpolago in izkazuje popolno ustreznost, tako da je skrb potrošnikov v Sloveniji in tudi v drugih državah, kamor prodajamo ta izdelek tako kot tudi ostale popolnoma odveč."

Fructal: Daleč pod predpisano mejo EU

Fructal se bo moral prilagoditi strožjim standardom Črne gore
Fructal se bo moral prilagoditi strožjim standardom Črne gore FOTO:

Dobavitelj borovničevega koncentrata, iz katerega so bili narejeni tudi proizvodi, ki so jih analizirali v Srbiji in Črni gori, je bilo nizozemsko podjetje SVZ International. Dobavitelj surovine je, tako v Fructalu, kot običajno dostavil analizne izvide, iz katerih je razvidno, da borovničev koncentrat ustreza predpisom EU o varni hrani, tudi v točkah, ki zadevajo radioaktivnost.

V Fructalu so tudi sami preverili kakovost koncentrata in proizvodov iz surovine, in sicer v akreditiranem laboratoriju Neotron iz Modene v Italiji. Iz izvidov za surovino in proizvode izhaja, da je vsebnost cezija 137 minimalna oziroma v enem primeru pod mejo detekcije, vsekakor pa daleč pod predpisano mejo EU.

Analize, opravljene v omenjenem italijanskem laboratoriju, so namreč pokazale vsebnost cezija 137 50 Bq (becquerelov) na kilogram soka iz koncentrata. Evropski predpis EEC 737/90 pa dovoljuje maksimalno vrednost 600 Bq na kilogram, kar po pojasnilih Fructalovih predstavnikov kaže, da je bila vsebnost cezija v koncentratu bistveno pod dovoljenimi vrednostmi.

Gre za konkurenčni boj?

V črnogorskem inštitutu za zdravje pa so v Fructalovem borovničevem nektarju v 200 ml steklenički izmerili vsebnost cezija 137 25,9 Bq na liter, kar je dvajsetkrat manj kot dovoljujejo predpisi Evropske unije. V predpisu, ki ga citira Inštitut za zdravje Črne gore, pa ni predpisana mejna vrednost - ocena ustreznosti je prepuščena pooblaščeni osebi v akreditiranem laboratoriju, še poudarjajo v Fructalu in dodajajo, da so njihovi proizvodi skladni z veljavno zakonodajo ter da v celoti zagotavljajo sledljivost in dokumentacijo, ki potrjuje njihove trditve.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou