Gospodarstvo

Fructal: Delavci se kljub obljubam bojijo za svojo prihodnost

Ljubljana, 26. 07. 2011 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./M.K./STA
Komentarji
209

Na občini Ajdovščina so ob novici o prodaji Fructala srbski družbi Nectar presenečeni, imajo pa tudi določene zahteve. Medtem družba zagotavlja, da ne bo selila proizvodnje, delavci pa so vseeno zaskrbljeni.

Fructalova tovarna v Ajdovščini
Fructalova tovarna v Ajdovščini FOTO: POP TV
Predstavnica zaposlenih na Fructalu Olga Trošt je poudarila, da se delavci v podjetju kljub vsem obljubam bojijo za svojo prihodnost. Povod za to so tudi slabe izkušnje s prejšnjimi lastniki. "Bilo nas je 835, zdaj nas je 370," je med drugim poudarila Troštova.

Ajdovski Fructal je kupila družba Nectar iz srbske Bačke Palanke. S Pivovarno Union je pogodbo podpisala v ponedeljek, so sporočili iz Pivovarne Laško in dodali, da bo celotna kupnina namenjena znižanju njihovih obveznosti do bank. Nectar bo za 93,73-odstotni delež v Fructalu v gotovini izplačal 35,3 milijona evrov. Prodaja bo predvidoma zaključena do konca novembra.

"Pri odločitvi za prodajo družbe Fructal ni bila merodajna le cena, ki jo je ponudil kupec, ampak tudi jasne zaveze, ki bodo zagotavljale nadaljnji razvoj blagovne znake Fructal in ohranjale proizvodnjo na obeh lokacijah – tako v Ajdovščini kot tudi v Kamniku, ki jih je podala družba Nectar," je prodajo komentiral predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko.

Fructalov jabolčni sok - 4
Fructalov jabolčni sok - 4 FOTO: Špela Zupan

Da imajo takšne načrte, je povedal tudi predsednik in lastnik Nectarja Slobodan Radun. "V Fructalu načrtujemo dodatna vlaganja v razvoj sadjarstva in lokalnih pridelovalcev sadja, še posebej v Ajdovščini in celotni Vipavski dolini. V Nectarju se tudi zavedamo, da bo občina Ajdovščina naš ključni partner pri zagotovitvi razvoja Fructala v prihodnosti, in razumemo skrb lokalne skupnosti za prihodnost družbe. Nectar je zasnovan na filozofiji družbene odgovornosti, zato bi se želeli po združitvi podjetij aktivno vključiti v razvoj lokalne skupnosti," je povedal.

Židan: Fructalov sok ni najcenejši, njegova prednost je kakovost

Nectar je največji proizvajalec brezalkoholnih pijač, marmelad in džemov v Srbiji, cilj družbe pa je po besedah predsednika in lastnika Nectarja Slobodana Raduna postati največja tovrstna družba na trgu bivše Jugoslavije.

Prav to je od novega lastnika pričakoval tudi kmetijski minister Dejan Židan. "Kar je meni kot slovenskemu kmetijskemu ministru pomembno, je, da novi lastnik obdrži proizvodnjo in razvoj v Sloveniji ter da da zaveze in garancije lokalni skupnosti o medsebojnem sodelovanju," je dejal. 

Ob tem je spomnil, da Fructalov sok ni znan po tem, da je najcenejši, ampak je njegova prednost kakovost, ta pa je vsaj delno osnovana tudi na zelo dobri lokalni surovini. "Pri proizvodnji sadja je dolžina transportne poti strahovito pomembna," je dejal.

Občina: Če ne bo po naše, bomo ustavili prodajo

Na ajdovski občini so nad novico presenečeni, saj je, kot so zapisali, še prejšnji teden za favorita veljal londonski Argus Capital. Ponudba Argusa je bila najvišja, saj je sklad za Fructal menda ponudil kar 50 milijonov evrov, je na današnji izjavi pojasnil svetovalec župana za gospodarstvo Peter Velikonja. Občino so ob tako visoki vsoti zaskrbele namere sklada, zato so se še prejšnji teden na ministrstvu za finance pogovarjali o tem.

Zgodba se zna vleči tudi zaradi pridobivanja potrebnih soglasij - Nectar bi lahko s Fructalom namreč presegel monopolni prag v Srbiji in v BiH. Svetovalec ajdovskega župana za gospodarstvo Peter Velikonja

Prodajalcu na občini sicer očitajo, da se ni posvetoval z njimi. "Neuradno je bilo namreč dogovorjeno, da občina Ajdovščina s kupcem pred odločitvijo o prodaji podpiše pogodbo o treh ključnih zahtevah: odkup 25 odstotkov plus ene delnice, da ostane Fructal samostojna pravna oseba in da ohrani najmanj sedanje število delovnih mest," so sporočili. Dogovor je zdaj stekel mimo njih. "Če nas je kdo izigral, bomo ugotovili v prihodnosti," ob tem pravi župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak. "A mislim, da stvari lahko vidimo tudi z optimistične plati: zakaj ne bi nekje obstajal kapital, ki bi imel interes v Ajdovščini obdržati proizvodnjo sokov in to še oplemenititi z razvojnimi programi?" se je vprašal.

Občina Ajdovščina se je sicer predhodno pogajala z vsemi štirimi potencialnimi kupci, ob tem pa so se odločili favorizirati kupca, ki bo sprejel njihove zahteve. "Od uprave Fructala smo prejeli neuradne informacije, da je Nectar v kupoprodajni pogodbi z Unionom sprejel zaveze, ki gredo v smer zahtev občine in zaposlenih, vendar bomo vztrajali, da podpiše pogodbo tudi z občino," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Če nas je kdo izigral, bomo ugotovili v prihodnosti, pravi župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak.
Če nas je kdo izigral, bomo ugotovili v prihodnosti, pravi župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak. FOTO: POP TV

S predstavniki Nectarja se bodo pogajali že danes. "Med vsemi štirimi, s katerimi smo se pogajali, je Nectar nakazal najmanj veselja za kakšne podpise, tako da mislim, da bodo pogajanja zelo trda," je napovedal Velikonja. A če se ne bodo uspeli dogovoriti, bo zahteva občine, da skupščina Laškega – večinski delež imajo banke in Kapitalska družba (Kad) – ustavi prodajo. V nasprotnem primeru bodo uporabili vsa pravna sredstva za zaščito interesov zaposlenih in lokalnega gospodarstva, napovedujejo.

Za občino favorit avstrijski Spitz

Svetovalec župana za gospodarstvo Velikonja je danes razkril še, da so na občini kot najbolj ustreznega kandidata za nakup Fructala ocenjevali avstrijskega proizvajalca sokov Spitz, ki je ponudil okoli 30 milijonov evrov. Ta je želel preseliti svojo proizvodnjo v Ajdovščino, ima pa tudi trge v tujini. Druga izbira bi bila srbska Grupa Stanić, medtem ko sta Argus in Nectar že od vsega začetka dala najvišjo ponudbo. Kljub današnji objavi o prodaji Nectarju se bo občina še pogovarjala z Argusom in Spitzem.

V občini Ajdovščina so sicer aprila sami želeli odkupiti večinski delež v Fructalu. Ker pa bi občina težko zbrala dovolj denarja za kaj takega, si bodo prizadevali za odkup vsaj 25-odstotnega deleža in ene delnice, so napovedali takrat. Kasneje so se z državo sicer pogajali o sredstvih za pridobitev 51-odstotnega lastniškega deleža v Fructalu, a država ni našla sredstev za to, je pojasnil Velikonja.

KS Naložbe vztrajajo pri prevzemni ponudbi

Vse, kar se pomembnega dogaja v skupini Pivovarne Laško, bo vsekakor vplivalo na postopek prevzema. Zato želimo in pričakujemo, da bodo politični lobiji, ki so že začeli s svojimi aktivnostmi, spoznali, da s tem najbolj škodujejo prav dolgoročnemu razvoju Pivovarne Laško. KS Naložbe

Na sklenitev pogodbe o prodaji Fructala so se odzvali tudi v družbi KS Naložbe, ki je 8. julija objavila namero za prevzem Pivovarne Laško. Kot so navedli, vztrajajo pri prevzemni ponudbi, pri čemer upajo in si želijo čim manj odprodaj delov premoženja skupine Pivovarna Laško.

"Če bo odprodaj delov premoženja skupine Pivovarna Laško še več, bi to vplivalo ne samo na prevzemno ponudbo, ampak na celotni postopek prevzema," so v družbi KS Naložbe, ki jo prek ciprskega holdinga Kalantia Limited lastniško obvladuje privatizacijski mogotec Igor Lah, zapisali v sporočilu za javnost. V KS Naložbe so še poudarili, da morajo vsi postopki potekati transparentno, še posebej ves čas trajanja prevzemne ponudbe.

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor Potocnik 1
27. 07. 2011 14.19
na to bi morali misliti leta 91, ko so volili da bodo hlapci sami vodili drzavo!!! zdaj je ze prepozno Hlapec vedno ostane hlapec in ne more vodit drzave!!!! cestitke Nektarju!!
Medo72
27. 07. 2011 12.26
Na žalost hitro drvimo proti koncu mi slovenčki.Še lastno mater bi pridali za denar.Prodaja lahko vsak orangutan še posebej,če ti to negdo drugi prej ustvari.A prodaš samo 1x.Vse bomo razprodali in ko ne bo več nič za prodat bomo hlapci na svoji zemlji kot je za nas že značilno.Tisti,ki trdijo,da je to edini izhod verjetno niste še nič prigarali in vam je taka prodaja nekaj normalnega.Dober gospodar kupuje slab pa prodaja tisto kar so njegovi predniki ustvarili.To lahko počne vsaka opica.In mi imamo srbe za zaostale in sebe za napredne in dobre gospodarje.Da nas srbi kupujejo je sramota.Vseeno pa raje kot italjani.
hotchilipoper
27. 07. 2011 08.42
Pregnana prodaja Isto se je dogajalo z Elanom TREBA JE NAREDIT NEKAJ OVINKOV,DA BO PRIŠEL FRUCTAL V PRAVE ROKE-TAJKUNOV
kivzfccz
27. 07. 2011 08.37
Ja, ni kaj denar je sveta vladar. Je pa zelo moteče, da ni nobenega od zaposlenih v času, ko je Union prevzemal Fructal takrat to ni motilo. Vsi so hiteli prodajati delnice in jim je bilo prav malo mar , kje bodo delali oni in njihovi otroci. Celo za najbolj zavedne Fructalovce so se imeli ,Delnice so prodajali po 3050 takratnih sit,izkoristili možnost notranjega odkupa po ceni cca 1000 sit in jih nazaj prodali po 3050 sit. ZATO NAJ SEDAJ NOSIJO KRIŽ, KI SO SI GA NALOŽILI, KAJTI IZDALI SO SAMI SEBE. KOT SE JE SEDAJ IZKAZALO TUDI DOMOVINO
Skopušnik
27. 07. 2011 08.07
Pa kaj * ta Polšak?? Kakšni pogoji neki, a je Fructal občinski? ČE mu kej ne paše nej občina skešira denar za Fructal... da bi mene en tako zafrkaval namerno odpeljem firmo drugam
REMINGTON
27. 07. 2011 08.06
Tisto kar z vojno ni doseženo leta 91 se sedaj doseže z denarjem.
robek35
27. 07. 2011 08.01
Niso krivi Srbi ampak nasi Tajkunii in njihov pohlep
Samo.Jst
27. 07. 2011 07.51
"Delavci se kljub obljubam bojijo za svojo prihodnost"... utemeljeno, za balkance velja "obićanje ništa ne košta"... pri nas pa "obljuba dela dolg"... razlika je očitna
JEZKE-BLOKIRAT
27. 07. 2011 05.21
no pa so prodal slovenijo tukaj je spet negdo debelo kuverto dobu verjetno glih zupan ki je najbol glasn
kinezimonstrumi
27. 07. 2011 01.49
skoda slovenije najlepsa dezela v galaksiji
PejtGaPogledatBrane
27. 07. 2011 01.11
Joj, zakaj nismo leta 1918 ostali v Avstriji... TO JE TO!!!!
PejtGaPogledatBrane
27. 07. 2011 01.00
A Mercator pa Merkur sta pa lahko odprla svoja vrata v Srbiji!? KAJ PA JE NAROBE S SRBI, HRVATI....? ne razumem vas! Sej so slovenčki zafural pol podjetij v Slovenjij in NE SRBI problem je v našem dvorišču!!!!
bilokoji
27. 07. 2011 00.53
Srbija ni v EU,pa je kupila kupila velikega FRUCTALa. Slovenija je v EU pa je kupila???? Prodala je pa skoraj vse kar ima. Srbi ni EU za vas????
MirkoiSlafkoNikadRobom
27. 07. 2011 00.42
čez kako leto nihče ne bo več vedel kaj je Fructal, bravo Šrot in ostali asi...
McSurfer
27. 07. 2011 00.38
Nadzorniki Pivovarne Laško so prodali Fructal,da bodo vrnili dolgove Slovenskim bankam,katerim je vseeno komu,tudi samemu hudiču,če bi bilo možno. Sam nikdar nisem in ne bom najemal kreditov pa tud račun mam ves čas prazen.Moj denar mam rajš doma,kakor,da bi omogočil požrešnim bankirjem,da le-tega posojajo raznoraznim tajkunom in mafijozom.
Justice1
26. 07. 2011 23.53
V tej državi bi lahko lep oživeli , z bistveno nižjo zadolženostjo boljšim zdravstvom, šolstvom, brezplačnimi avtocestami,nižjimi cenami nepremičnin, če si narod ne bi vedno znova izvolil na oblast kriminalce najslabše vrste. En mandat bi moral biti Polšak predsednik vlade pa bi bilo marsikaj drugače.
sloeuro
26. 07. 2011 23.39
Tako vam bom rekel. Srbi so že zafurali Slovenskega paradnega konja softwarske industrije Hermes Softlab ... sedaj Comtrade. O tem se nič ne piše ampak se verjetno še bo in to zelo kmalu. Vam v Fructalu pa lahko samo želim srečno!
TurbinaOdStargaGolfa
26. 07. 2011 23.01
donato
26. 07. 2011 22.51
Slovenija pada v brezno iz katerega se ne bo več rešila!
Jimi1
26. 07. 2011 22.44
mirko53...še hujše kot si napisal je. Pri nas se celo znanja in domačega know-howa bojijo, pa se podpira zgolj neumne in lizunske ovaduške kadre. Ravno takšnim so na koncu preko UDBA zaslug podarjali podjetja in nekrita posojila zanje. Sami etično in moralno najslabši preverjeni in lojalni ovaduški kadri iz časov ZKS in SZDL !