Gospodarstvo

Fructal bo utrpel veliko škodo

Ajdovščina, 14. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi umika Fructalovih borovničevih sokov s prodajnih novic po Srbiji in Črni gori, bo ajdovsko podjetje utrpelo veliko škodo.

Fructal bo po ocenah podjetja utrpel krivično izgubo
Fructal bo po ocenah podjetja utrpel krivično izgubo FOTO: POP TV

Potem ko je srbsko ministrstvo za zdravje v torek izdalo nalog, da se s prodajnih polic v Srbiji in Črni gori umakne vse Fructalove borovničeve sokove, ker so v njih odkrili preveliko vsebnost radioaktivne snovi, v ajdovskem podjetju ocenjujejo, da bodo utrpeli veliko škodo. Direktorica marketinga Suzana Bavčar Rože je povedala, da bo škoda zagotovo ogromna, saj je s tem padlo zaupanje v Fructalove proizvode, tako da bodo morali vložiti veliko energije in časa za povrnitev tega zaupanja, v konkretnih številkah pa škode še ni mogoče določiti oz. jo bo tudi sicer težko določiti.

Borovnic v Evropi primanjkuje, po mnenju nekaterih znanstvenikov, pa je radioaktivnost rastlin posledica katastrofe v Černobilu
Borovnic v Evropi primanjkuje, po mnenju nekaterih znanstvenikov, pa je radioaktivnost rastlin posledica katastrofe v Černobilu FOTO:

Iz Fructala so še sporočili, da tako kot vsi evropski proizvajalci tudi oni uporabljajo surovino, ki prihaja iz Ukrajine, baltskih držav in Poljske, saj drugod v Evropi borovnic za industrijsko proizvodnjo enostavno ni dovolj. V pojasnilu so še zapisali, da predvidevajo, da tudi proizvajalci iz nekdanje Jugoslavije uporabljajo to surovino, ter poudarili, da je vsa proizvodnja borovnic v teh državah kontrolirana v skladu z evropskimi predpisi oz. varna in primerna za uporabo pri proizvodnji sokov in drugih izdelkov.

V Fructalu ponovno poudarjajo, da je izmerjena vrednost 24-krat nižja od dovoljene po merilih EU in da torej borovničev nektar ustreza vsem najvišjim evropskim standardom. Prepričani so, da ti standardi ustrezajo varnosti potrošnikov v Srbiji in Črni gori.

Srbsko ministrstvo za zdravje je v torek sporočilo, da je izdalo nalog, po katerem bodo s prodajnih polic v Srbiji in Črni gori umaknili vse borovničeve sokove, ki jih v Sloveniji proizvaja Fructal, v Makedoniji pa Fructal MAK. V teh sokovih so namreč odkrili preveliko vsebnost radioaktivne snovi. Borovničeve sokove bodo tako vrnili proizvajalcu, medtem ko so ostali Fructalovi sokovi zdravstveno ustrezni in primerni za prodajo.

Poleg tega v Fructalu pričakujejo, da bo tudi slovenska država aktivno pristopila k razreševanju situacije, v kateri se je Fructal znašel na podlagi predpisov, ki so dvoumni in po njihovem mnenju nimajo strokovnih podlag. Vsekakor pa je potrebno storiti vse, da se prepreči nadaljnja škoda, še izpostavljajo v Fructalu in dodajajo, da so o vseh podrobnostih že obvestili vse slovenske pristojne organe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja