Gospodarstvo

FOTO: Med vzdrževalci največje zasebne zbirke letal na svetu

Salzburg, 22. 03. 2017 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Magdič, Svet
Komentarji
18

V hangarju, kakšnih 300 kilometrov severno od Ljubljane, vzdržujejo eno največjih zasebnih zbirk letal na svetu. Vanj običajno smejo zgolj delavci in ozek krog izbrancev. A ekipo Sveta na Kanalu A so spustili v zakulisje ekipe, ki skrbi, da eksotična, tudi zelo stara in redka letala, še vedno lahko letijo.

Reportaža iz Hangarja-7 bo v oddaji Svet na Kanalu A na sporedu nocoj ob 18:00.

Je najbolje prodajana energijska pijača na svetu, znana po sponzoriranju odštekanih prireditev in ekstremnih športnikov. Njen ustanovitelj pa eden najbogatejših Avstrijcev z ekstravagantnim življenjskim stilom. Dietrich Mateschitz je zagotovo eno najvplivnejših imen v svetu marketinga. Mateschitz je velik ljubitelj vsega, kar je povezano s hitrostjo, njegova verjetno največja strat pa sta letalstvo in letenje. Že od nekdaj je zapisan letalstvu, tudi sam ima dovoljenje za pilotiranje. Še posebej mu je pri srcu letalska flota v Hangarju-7, ki jo danes sestavlja več kot 35 primerkov, pilotirajo pa jih le najboljši akrobatski piloti, tudi glavni pilot letalskega dela Raimund Riedmann. Svojo zbirko delujočih starodobnih letal in helikopterjev je postavil na ogled ne tako daleč od nas, v Salzburgu. Tam je namreč glavna postojanka znane akrobatske letalske skupine Flying Bullsi.

Nad njo bdi vodja letalskega dela, ki je tudi glavni pilot Flying Bullsov, Raimund Riedmann.

Raimund Riedmann, glavni pilot skupine Flying Bulls.
Raimund Riedmann, glavni pilot skupine Flying Bulls. FOTO: Miro Majcen

Vsa letala in helikopterji so še uporabni, to pomeni, da jih je možno uporabljati?

Ja, seveda. To je ena velika posebnost tega muzeja. Te zbirke se ne da videti le tukaj v muzeju, mi lahko ta muzej po želji tudi premikamo. Od tukaj lahko letimo na zračne šove, kot recimo v Maribor, ki je naša zelo priljubljena destinacija. Tam vsako leto pred začetkom sezone postavimo našo postojanko za treninge. V soboto po treningih pa imamo v Mariboru potem tudi predstavo. Z našimi predstavami se selimo vse to Anglije, predvsem pa je na sporedu Evropa. Helikopterje občasno prepeljemo tudi dlje kot recimo v ZDA in na Japonsko.

Nameravate to zbirko v prihodnosti še kaj širiti?

Mi kot piloti bi seveda vedno želeli dobiti še kakšne nov primerek. Ampak če pogledamo, je naša zbirka že sedaj relativno popolna. Imamo dva relativno velika hangarja, ki sta polna. To je tudi naš največji problem, da nam zmanjkuje prostora za vse primerke. Če bi dogradili še tretji hangar, potem bi se lahko pogovarjali o širitvi. Mislim, da moramo biti zelo zadovoljni s tem kar imamo. V zbirki imamo primerke letal iz druge svetovne vojne, kot je recimo Lightning (Lockheed P-38 Lightning je lovec iz druge svetovne vojne ), ki je povsem enkraten primerek v svetovnem merilu.

Vsa letala v zbirki lahko še vedno letijo.
Vsa letala v zbirki lahko še vedno letijo. FOTO: Miro Majcen

Kateri primerek oziroma katero letalo je vaše najljubše?

To je zelo težko reči. Mislim, da je vedno tisto tvoje najljubše, ki ga v danem trenutku pilotiraš. Ti primerki so tako edinstveni, da se je zelo težko odločiti za enega najljubšega. Zame je zagotovo eno najlepših letal DC 6.

Letalo DC6 (na levi) je bilo nekoč v lasti jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita.
Letalo DC6 (na levi) je bilo nekoč v lasti jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. FOTO: Miro Majcen

Bi lahko rekli, da je to ena največjih zbirk zgodovinskih letal in helikopterjev na svetu?

To bi težko rekel, je pa zagotovo ena največjih v Evropi. Poleg tega je to muzej, v katerem so vsi primerki primerni za letenje. To je zagotovo naša največja posebnost.

Vsa razstavljena letala so delujoči oldtajmerji in jih uporabljajo na različnih letalskih mitingih in v zračnih šovih. Zanje pa redno skrbijo v sosednjem Hangarju-8, kamor pa obiskovalci in mediji nimajo vstopa. Med bolj zanimive igrače za velike fante v zbirki zagotovo spada Titovo zasebno letalo DC 6B, na katerega so še posebej ponosni. Nekoč znamenito letalo je bilo izdelano leta 1958, leta 2004 so ga strokovnjaki v Salzburgu temeljito prenovili. Ker je bilo treba pregledati vsak najmanjši vijak, je vse skupaj trajalo kar 4 leta. Zaradi svoje velikosti, edinstvenega starinskega videza in razkošne notranjosti velja za kronski dragulj zasebne flote Flying Bulls v Hangarju-7.

Ker Mateschitz zelo radodarno sponzorira tudi ekipe v formuli 1 in rallyju, boste v muzeju lahko videli tudi vrsto dirkalnikov, od oktobra lani pa je tukaj razstavljena tudi kapsula iz katere je leta 2012 z roba vesolja skočil Felix Baumagarner. Vse skupaj pa povezuje vrhunska kulinarika. Na vrhu steklenega muzeja je restavracija Ikarus, nagrajena z dvema Michelinovima zvezdicama. Njena posebnost je, da vsak mesec gostijo povsem različne glavne kuharje z vsega sveta, od indijske do francoske kuhinje.

V Hangarju 7 razstavljajo tudi letala, s katerimi najboljši piloti sveti letijo v seriji Red Bull Air Race.
V Hangarju 7 razstavljajo tudi letala, s katerimi najboljši piloti sveti letijo v seriji Red Bull Air Race. FOTO: Miro Majcen

Delček Hangarja-7 lahko doživite seveda tudi vi. Vstopnine ni, edino kar se vam lahko zgodi je, da bo muzej na pol prazen ko boste prišli, saj helikopterje in letala v času zračnih šovov odpeljejo. Zato pred obiskom preverite, kaj vse je na ogled tisti trenutek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mil?007
22. 03. 2017 17.51
-3
Največja takšna zbirka v Evropi mogoče, letalski muzej in podobne zbirke imajo v ZDA v vsaki malo večji vasi.
biggbrader
22. 03. 2017 17.15
+0
li ni bil Titi skromen komunist, ki se je vozil v Stoenki ?!
johanca123
22. 03. 2017 18.43
+2
Z čolničkom imenovanim Galeb je pa vesiljsko tehniko švercal!
hotchilipoper
22. 03. 2017 15.55
+12
No in letalo Titeja imajo avstrijci,res ste balkanci
Dragon_13
22. 03. 2017 15.51
-13
Meni še vedno ni jasno, kako da se je Felix Baumgartner dvigoval z balonom več ur, ko je končno dosegel željeno višino, pa je bil še vedno nad krajem, kjer je začel dvig, čeprav bi se zemlja v tem času morala odvrtet za nekaj 1.000 km naprej...
appollyon
22. 03. 2017 16.10
+4
teb izgleda marskaj ni jasno. Se pravi če skočiš boš dejansko pristal drugje. Mislim da enim manjka vsaj osnovna šola. Če ne drugega probaj skočiti v premikajočem vlaku, ki pelje s hitrostjo cca 70km/h se pravi okoli 2 m/s. pa povej svoje raziskave.
Dulimir
22. 03. 2017 16.42
+4
Atmosfera se vrti z zemljo, torej vse kar je v atmosferi se vrti hkrati z njo. Edini premik je posledica vetrovnih razmer.
mik2
22. 03. 2017 18.39
+1
Bogi Dragon_13, zate mora biti življenje res čudno, če tako preprostih stvari ne dojemaš, stvarnik je zelo šparal z logiko pri tebi!
1airbus
22. 03. 2017 19.51
hondica
22. 03. 2017 15.03
+0
Red bull ti da kriiilaaaa...
Kollerik
22. 03. 2017 14.58
+9
kje so messerschmitti, spiti, focke wulfi, mustangi itd... ? Nič od nič....
firewall
22. 03. 2017 15.54
+4
pop greznica
22. 03. 2017 14.36
+12
ne vem zakaj je treba te lepe stroje posrat z red bull emblemi
Vest-naroda
22. 03. 2017 14.45
+27
Zato, ker je njihov lastnik Red Bull. Če bi bil pa ti, bi jih pa lahko okrasil s svojim družinskim grbom. TO bi bilo šele nekaj lepega...
pop greznica
22. 03. 2017 14.49
+2
najbolj da tud na faraonovo masko napišemo Coca Cola
Cene Urban?i?
22. 03. 2017 16.00
+0
Najbolje bi bilo, da bi razmislil o razliki med zgodovinsko kulturno dediščino zaščiteno z mednarodno zakonodajo, restavrirano z javnim denarjem ter spravljeno v muzejih, ter zapuščenimi in neuporabnimi letali v zasebni lasti, restavriranimi s privatnimi sredstvi in shranjenimi v privatnih ustanovah. Morda bi ti trezen razmislek pomagal k temu, da ne izpadeš tako kot si.
1airbus
22. 03. 2017 19.52
1airbus
22. 03. 2017 19.54
+1
kaj pa prevčevi in drugi,kolk majo gor sponzorjev,to te pa nic ne mti?