Gospodarstvo

FOTO: Protestni shod pred Alpino: 'Borimo se za delo. Ne bomo dovolili, da nam jo vzamejo!'

Žiri/Ljubljana, 02. 03. 2016 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Pred stavbo obutvenega podjetja Alpina v Žireh je potekal protestni shod zaradi napovedanega zmanjšanja števila zaposlenih. Shoda so se udeležili tudi predstavniki ZL, ki zahtevajo sklic nujne seje Odbora DZ za finance in monetarno politiko, na kateri bodo govorili o načrtih slabe banke glede družbe Alpina.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Protestni shod zaradi Alpine
    02:37
    Iz 24UR: Protestni shod zaradi Alpine
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj bo z Alpino?
    11:09
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj bo z Alpino?

Žirovci so se danes v velikem številu zbrali pred Alpino. Na mirnem shodu so protestirali proti ravnanju direktorice podjetja, DUTB kot lastniku in pripravljenemu načrtu prestrukturiranja. Na današnji seji nadzornega sveta njihove zahteve niso bile uslišane, če jih država ne bo poslušala, pa so pripravljeni tudi na proteste v Ljubljani.

"Dovolj nam je načrtnega izčrpavanja in uničevanja podjetja Alpina," so izpostavili delavci, njihovi družinski člani in drugi prebivalci Žirov. S transparenti so državi in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) sporočali: "Alpina je naša, ni vaša!", "Slovenci! Ne dovolimo, da razprodajo naše znanje!", "Slovenec sem! Ne jamram! Borim se za delo!" in "Alpino nazaj Žirovcem! Zahtevamo sposobno vodstvo!"

Pred Alpino se je zbralo več kot 1000 ljudi. Nagovorili so jih predstavniki delavcev, nekdanji direktorji, predstavniki sindikatov in lokalnih skupnosti. Kot je izpostavil starosta žirovskega čevljarstva Adolf Križnar, je zelo užaljen in razočaran nad tem, kar se dogaja. "Ne dovolimo, da nam ukradejo, kar smo z velikim trudom ustvarjali," je poudaril.

Zahteve, v katerih so se združili tako zaposleni kot lokalna skupnost, so prekinitev po njihovem mnenju koruptivne pogodbe s podjetjem Ametam, odstavitev direktorice Barbare Vtič Vraničar, opustitev namere o odpuščanju zaposlenih in sprejetje drugačnega načrta preoblikovanja družbe.

Na današnji seji nadzornega sveta njihove zahteve niso bile uslišane. Predstavnik delavcev v nadzornem svetu Bojan Starman, ki je nekdaj Alpino tudi vodil, je poudaril, da bi lahko dal kakšne dobre nasvete v dobro tovarne. "Vendar so bolj gluhi za nasvete. Zato vztrajajo s postopki, ki so jih pripravili. Mislijo, da je to edina rešitev, mi pa smo prepričani, da to ni res," je izpostavil Starman, ki je prepričan, da sta krčenje razvoja in selitev proizvodnje v tujino začetek konca.

Na DUTB danes niso pojasnili, kakšni so bili sklepi seje. Poudarili pa so, da DUTB "odgovorno upravlja s predmetno naložbo in si skupaj z vodstvom družbe prizadeva zagotoviti dolgoročen obstoj Alpine".

Žirovski župan Janez Žakelj je pojasnil, da po njegovih informacijah pogodba za nadaljevanje svetovanja s podjetjem Ametam vendarle ni bila sklenjena in je bilo podpisovanje zaustavljeno ter je potrebno dodatno soglasje lastnikov, kar mu po torkovem sestanku na ministrstvu še daje upanje.

"Alpina potrebuje sposobno vodstvo, ne pa dragih svetovalcev," je poudaril in dodal: "Žirovci ne jamramo, smo pa besni in ne bomo dovolili, da nam Alpino vzamejo." Kot pravi, bodo vztrajali in jih bo država morala slišati. Če pristojni ne bodo slišali današnjega sporočila iz Žirov, nameravajo protest organizirati tudi v Ljubljani.

Predstavnica sveta delavcev v Alpini Helena Rupnik je dejala, da Alpina potrebuje gospodarno vodstvo, ki je sposobno voditi podjetje brez svetovalcev. "DUTB pa je nam in Alpini čez noč vzela sposobnega in gospodarnega direktorja Matjaža Delopsta in ga zamenjala z nesposobnim vodstvom in dragimi svetovalci," je opozorila.

V Alpini v Žireh je 355 zaposlenih, po načrtu prestrukturiranja pa naj letos število delovnih zmanjšali za največ 55. Vendar kot opozarja predsednik sindikata KNSS - Neodvisnost Alpina Žiri Nijaz Šehić, ima podjetje za odpravnine v letošnjem letu rezerviranih 854.000 evrov, kar kaže na to, da bo odpuščenih več kot 120 ljudi. Poteka tudi zapiranje nekaterih Alpininih trgovin. Trgovska mreža naj bi se do sredine aprila znižala z 90 na 80 prodajaln.

Žirovci so se danes v velikem številu zbrali pred stavbo Alpine v Žireh.
Žirovci so se danes v velikem številu zbrali pred stavbo Alpine v Žireh. FOTO: Damjan Žibert
Na usodo Alpine vezanih 350 družin

Predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič je izpostavil, da je na usodo Alpine vezanih 350 družin. "Moramo storiti vse, kar lahko in moremo, da preprečimo propad te tovarne. Kajti v Sloveniji tovarne ne propadajo zaradi dela delavcev, ampak zaradi slabega dela managerjev, zaradi pogoltnosti kapitala, ki vidi samo dobičke," je dejal.

Kot je poudaril, je treba preprečiti odpuščanje delavcev Alpine in ukinitev razvoja, ki pomeni propad vseh delovnih mest. Semolič je skupaj z drugimi govorniki in udeleženci shoda DUTB in državo zato pozval in od njiju zahteval, naj naredita vse, da se prepreči propad Alpine.

Vodstvo: Prestrukturiranje je nujno

V vodstvu Alpine so se že odzvali. Uprava vztraja, da je program prestrukturiranja Alpine nujen, shodi, kot je današnji, pa po njenem mnenju ne vplivajo dobro na blagovno znamko, zaupanje poslovnih partnerjev in ugled Slovenije.

Kot je sporočila direktorica Alpine Barbara Vtič Vraničar, so s socialnimi partnerji odprli postopke posvetovanja glede načrtov. "Odprti smo za pobude in predloge, vendar takšne, ki temeljijo na argumentih in resno pripravljenih načrtih," je izpostavila.

Ob tem je odločno zavrnila "kritike posameznikov, ki jemljejo delne in interesno všečne podatke brez resničnega poznavanja vsebine, ki stoji v programu, ki so brez trdnih argumentov in imajo namen povečevanja napetosti in slabe klime v podjetju in okolici".

Žal ji je, da trditve, ki se "neargumentirano pojavljajo v javnosti, povečujejo nervozo in napetost med delavci". "Vloga uprave je, da pripravi strategijo in jo skupaj z zaposlenimi izvaja. Pri tem mora upoštevati interese vseh deležnikov, ampak bistveno je peljati podjetje, da bo stabilno in poslovno uspešno v korist lastnika, ne glede na to, kdo to je," je izpostavila.

Medtem ko delavci trdijo, da predlagam program prestrukturiranja z odpuščanji in selitvijo proizvodnje vodi v propad Alpine, v upravi trdijo prav nasprotno - da je brez temeljitega celostnega poslovnega prestrukturiranja celotne skupine Alpina njena prihodnost lahko ogrožena, izvedba začrtanega programa pa, da je nujna za nadaljnji razvoj Alpine.

"Program je odziv na dejstvo, da je poslovanje skupine Alpina v preteklih letih nenehno nazadovalo, ukrepov za spremembo trendov pa ni bilo. Letni prihodki so v zadnjih štirih letih nihali, dodatno je njen položaj slabšala visoka zadolženost skupine Alpina," so spomnili v upravi.

Program prestrukturiranja vsebuje tudi ukrepe na strani povečevanja prodaje in dviga marž, kar pa je dolgotrajni postopek, ki bo dal rezultate šele čez čas. "Hkrati pa trg od nas zahteva prilagoditev tudi na stroškovni strani, saj tekmujemo s konkurenco, ki ima svojo proizvodnjo na Balkanu, v vzhodni Evropi in v Aziji," pojasnjuje direktorica.

Kot pravi, je zaradi splošne situacije velik pritisk na cene tudi s strani končnih kupcev in brez ustrezne stroškovne prilagoditve, ki zahteva tudi zmanjševanje proizvodnih stroškov, Alpina po njenem mnenju nima prihodnosti. "Zadnjo besedo ima vedno trg. Alpina se bo trgu morala prilagoditi, ali pa je ne bo več," je izpostavila.

Od lanske jeseni vodi celosten program poslovnega prestrukturiranja, v katerega je vključenih 13 podjetij iz skupine Alpina in 1535 zaposlenih. Poslovanje skupine je v preteklih letih nenehno nazadovalo, ukrepov za spremembo trendov pa ni bilo. Letni prihodki so v zadnjih štirih letih nihali med 61 in 57 milijoni evrov, lani pa so znašali le še 47 milijonov evrov, je pojasnila.

'Dovolj nam je načrtnega izčrpavanja in uničevanja podjetja Alpina,' so opozarjali delavci.
'Dovolj nam je načrtnega izčrpavanja in uničevanja podjetja Alpina,' so opozarjali delavci. FOTO: 24ur.com

ZL zaradi Alpine zahtevala sklic nujne seje

Poslanska skupina ZL je danes zahtevala sklic nujne seje odbora DZ za finance in monetarno politiko, na kateri bodo govorili o načrtih DUTB glede družbe Alpina. V ZL se zavzemajo za to, da se spremeni načrt prestrukturiranja in družbe ne privatizira, saj bi lahko to pomenilo, da družbe s priznano blagovno znamko ne bo več v Sloveniji.

"Dogajanje v Alpini je zaskrbljujoče in lahko privede do tega, da v Žireh ne bo več Alpine, ki zaposluje 355 ljudi," je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal vodja poslanske skupine Luka Mesec. Opozoril je, da podjetju, ki ima 70-letno tradicijo ter v 11 podjetjih v Evropi zaposluje skupaj 1500 delavcev, grozi zaprtje matičnega oddelka v Žireh, česar direktorica Barbara Vtič Vraničar ne zanika. Sprejeta je že bila odločitev o odpovedi pogodb 55 delavcem, hkrati pa se načrtuje selitev obratov iz Romunije v BiH, špekulira se o prenosu proizvodnje iz Slovenije v Romunijo, je navedel.

"DUTB je trenutno upravo postavila izključno zato, da pred privatizacijo čim bolj poveča tržno ceno - ne glede na vse družbene in druge stroške," je dejal Mesec.

Družba je dobro stoječa, negativno je poslovala - lani je ob 47 milijonih evrov prihodkov beležila 522.000 evrov izgube - zaradi odplačevanja posojil. Mesec pravi, da tudi direktorica priznava, da je družba finančno stabilna in ima odličen razvoj, in da so za negativno poslovanje odgovorne finančne mahinacije nekdanjih lastnikov, predvsem družbe Infond Holding 2.

Ta je delež v Alpini v letu 2006 pridobil med drugim od Slovenske odškodninske družbe, ki sta ga takrat vodila direktor Marko Pogačnik, danes poslanec SDS, in predsednik upravnega odbora Milan Podpečan iz NSi, je dejal Mesec.

"Še sedaj ostaja nerazčiščen, a utemeljen sum družinske povezave med Infond Holdingom 2 in takratnim Sodom, saj je Infond Holding vodil Podpečanov sin," je povedal Mesec in dodal, da je to izpostavil, ker se SDS in NSi v tej zgodbi glasno oglašata, "sta pa odgovorni za dolgove, ki podjetje bremenijo".

Odboru bodo predlagali, da vlado pozove, naj kot skupščina DUTB ustavi program prestrukturiranja. Predlagali bodo tudi, da se naredi plan B: ali delavski odkup, če je to mogoče, ali prenos na Slovenski državni holding (SDH).

Alpine sicer ni v strategiji v upravljanja z državnimi naložbami, ampak bi jo morali zaradi njenega pomena opredeliti kot strateško in omogočiti prenos na SDH, menijo v ZL. Gre za eno redkih slovenskih blagovnih znamk, ki so v vrhu svetovnih verig vrednosti, in cilj bi moral biti, da se podjetje in blagovno znamko zadrži ter ohrani delovna mesta in razvoj v Sloveniji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murinar
08. 03. 2016 09.11
Sinični odmevi so dali sliko ,kako slovenski janičarji financirajo "svoje brate hrvate-tate" Sram vas naj bo v dno duše -BANDA
LOPOVEpredZID
08. 03. 2016 08.17
+1
Če zaprejo Alpino, bomo naslednje leto brali, da so prejšnje leto pridelali več miljonske čiste dobičke!!! Naj delavci zažgejo vse skupaj in konc ironije!!!
murinar
08. 03. 2016 09.11
nikhrast
06. 03. 2016 18.16
Še zdaj ni nobeden povedal kako biti uspešen v takšni tovarni in plačevati delavce po 20 eurov na uro, to pa ni nič nenavadna plača v industriji po razvitem svetu. Mogoče pa mislite da je v Sloveniji še ta minimalna plača previsoka ali pa de bi vse delali avtomati. Kot da bi IKEA imela tovarne doma na Švedskem.
nikhrast
03. 03. 2016 15.56
-3
A ni to sremota, tako velika navadna šuštarija v razviti državi. Mura, Peko, Alpina, Polzela..., kaj sploh delajo v razviti državi, design center je doma, tovarne pa v tretjem svetu. V Sloveniji je vse preveč neizučene delovne sile, posledica prejšnega režima, takrat si bil vreden če si umazan hodil po tovarni. Pa kako so se cajti spremenili, zdaj je pamet bolj pomemmbna kot mišice.
LLLEPI
03. 03. 2016 16.46
+5
Slovenci smo tako pametni da bomo kmalu zaprli vse tovarne in bomo vsi postali politiki in se bomo samo se prepirali ali smo levi ali desni
nikhrast
03. 03. 2016 17.56
-8
Saj so po razvitem svetu že zdavnaj zaprli navadne tovarne.
eFranjo
03. 03. 2016 13.59
+4
pravilno. zbrcat lopove iz firme čimprej tem bolje.
ROMELS
03. 03. 2016 12.16
+3
Žirovci! S svojimi predpisi bodo vas vladajoči spravili v zapor.
trdovrat
03. 03. 2016 16.22
+5
Vseh sigurno ne morejo, lahko so pa tako pokvarjeni da se spomnijo kakšnih glob. V slogi je moč. Dokler boste držali skupaj ste varni!
SLOKILL
03. 03. 2016 10.26
+0
Bil sem tam. Nekako nisem videl Karantanjskih zastav in podobnih zastav. Kje so bili zavedni Slovenci?
trdovrat
03. 03. 2016 11.35
Bodo prišli, ko bo delo opravljeno. Kot vedno do sedaj.Bi pa moral "zavedni" poudariti!
Našvasan_zob
03. 03. 2016 09.28
+6
"Pred Alpino se je zbralo več kot 1000 ljudi" --- Slovenski zapori nikakor niso v stanju sprejeti 1000 novih zapornikov.... (Nč ne nagovarjam, samo pravim, v kolektivnem ravnanju je ključ....)
trdovrat
03. 03. 2016 11.37
+4
V slogi je moč! Zato nas vsi politolopovi želijo "skregati" med sabo, pa čeprav za malenkostne stvari!
BARCA 2014
03. 03. 2016 08.17
+18
V intervjuju je Barbara Vič Vraničar napisala, da je najbolj ponosna na to, da dela to, kar je veseli. VERJETNO JE MISLILA NA UNIČEVANJE PODJETIJ?
trdovrat
03. 03. 2016 11.38
+8
Veseli jo verjetno preračunavanje odstotkov prigrabljenega!
sparky11
02. 03. 2016 21.36
+26
Ne poznate Žirovcev in Žirovske krvi!!! Ko vidijo, da nimajo več kaj izgubiti, se postavijo na vse štiri in se borijo za tisto, kar se jim jemlje. Na žalost tukaj zelo pozno, saj je dolga leta denar romal na eksotične TTR-je, da so pristali na slabi banki, pa so naivno vrjeli v poštenost ... Ko bo Žirovska kri zavrela, sta možni samo dve varianti: popoln štrajk in polom ali pa zgodba o uspehu, ki bo primer dobre prakse! Zapomnite si!
murinar
03. 03. 2016 09.03
+8
murate
03. 03. 2016 09.49
+0
sparky v Žireh pogrešam novo tovarno, podjetnika ,ki bi znanje Alpininih delavcev uporabil za zagon novega podjetja ,ukradejo lahko žirovcem vse, znanje pa nosite s sabo in ga boste nesli v grob, če ga ne boste predali svojim otrokom. K.om.unis.tične jurišne ideje pa nesi z ŠANK IN DOBRO ZAPIJ
kokošnjak
02. 03. 2016 21.32
+37
Podpiram vas . Alpina mora ostati v Žireh. Delavci so predragi ne zaradi plač temveč dajatev državi, zato naj to zaščiti država. Direktorje in svetovalce pa poslat v bosno pa naj naredijo svojo firmo iz nič, če so sposobni.
sparky11
02. 03. 2016 21.38
+16
delavci so predragi zaradi kreditov ala merkur. Firma bi stala dobro, če nebi bila krava molznica za premožne jahte slovenske politike ...
CestniKolesar370Wattov
02. 03. 2016 21.52
+18
Delavci so predragi zaradi kreditov, ki se jih vzema, da se ohranja plače ultra sposobnega javnega sektorja z vsemi prepotrebnimi kadri. Kakšen spisek vseh uradnih delovnih mest v JS bi zelo prav prišel, ker dvomim, da za večino sploh vemo čemu služijo, razen za črpanje denarja, ki pride iz realnega sektorja. Počisti javni sektor, v zapor z lopovi in samo zaradi nižjih davkov se slovenskemu delavcu plača poveča za 30%. Ampak državni fevdalci še niso rekli zadnje.
donbon
02. 03. 2016 21.14
+10
Če poveš popravici te ne objavijo. Tako bom pa povedal: Smo Slovenci, Ne jamramo, Saj nam je Super. Dobre službe, Dobre plače, svetla prihodnost za mlade, karijere, itd, da o novodobnih lastnikih ne govorimo: so razumevajoči, delajo za dobrobit podjetja, zaposlenih in lokalne skupnosti. Zavidajo nam vsi, celo naši vzorniki Švicarji.
trdovrat
02. 03. 2016 21.21
+5
Komentar mora biti zavit v vato. Za pametnega dovolj. Škoda, da tisti, ki jim je namenjen , ne bodo razumeli. Premajhen domet, drugače ne bi bili lastniki!
eFranjo
03. 03. 2016 14.03
borovec123
02. 03. 2016 20.37
+27
lahko samo tole povem pred cca 20 leti sem dajal kruh sebi + še 3em saposlenim pa še kakšen honorarec se je našel,potem se je to začelo zmanjševat,ampak zadnjih par let pa še zame ni več,nič se ne dogaja ,folk nič več ne rabi oziroma je brez denarja vse stoji nikaamor se nič ne premakne,samo miljon novih predpisov komplikacij ,evidenc ,takšnih in drugačnih blagajn,groženj,ustrahovanj,kontrol,inšpekcij,ampak samo to,biznisa pa od nikoder,ne vem kako si tale naša vladato predstavlja,sej sploh nimajo vpogleda v realni svet kaj se s folkom dogaja, da nimajo niti za osnovno preživetje
Sršen
02. 03. 2016 20.57
+13
?asjeza
02. 03. 2016 20.22
+7
saj se ne splača več delat...........pejte na socialno pa to
ONniON
02. 03. 2016 20.42
+8
zelo slabo je stanje , nisem si mislil da bo slovenija kdaj ekonomsko in socialno tako nizko
kokošnjak
02. 03. 2016 21.35
+8
Res se ne splača delat. Predlagam vsi pojdimo na borzo in v penzijo pa naj za nas poskrbita premier in erjavc.
tali?ni tom
02. 03. 2016 20.13
+26
se pravi,če je treba prestrukutrirat tovarno je potem nujno odpustit oziroma za vedno odstranit "vodstveni" del ki denar od prodaje namesto nazaj v proizvodnjo daje drugam! tovarna je brez problemov nekih večjih seveda delovala do dneva ko je slovenski kapitalistični kanibalizem razprostrl svoje kremplje! rezultat,32 milijard uradno,neuradno vsaj 50 milijard dolga najmanj do leta 2045,sedaj smo pa leta 2016! vprašam mramorja,cerarja,in nato glavne akterje,janeza,boruta,in ostalo enoto ki je aktivno pomagala kapitalističnim frendom , a je to normalno? narod je na dnu,dela ni,kjer je je minimalna,nekaj mal več,javna uprava se širi kot kuga,upokojenci so na kolenih mladina brez prespektive! a je to normalno? prereka se pa o letu 45 in in izdajalcih in Titu ki je , četudi se ga obtožuje da je kradel ,verjetno ni ker je mel čut da se to ne sme bil pravi amater napram tem! vodil je državo ,20 milijonov nas je bilo takrat in nekaj , vse državno,se pravi bi se lahko prodajalo v sili pa je mel manj pufa kot tile remek asi doktorski dandanes! noro no!
kokošnjak
02. 03. 2016 21.35
+5
ONniON
02. 03. 2016 19.58
+16
slovenija še v tako hudo gospodarski in socialni krizi po osamosvojitvi ni bila, kar se danes dogaja je milo rečeno abotno , imamo 32 milijardni dolg, nič ne deluje v državi, plačilna disciplina na psu, javne storitve na psu, vojske praktično ni več, ogromen trend izseljevanja je ...itd po osamosvojitvi smo imeli komaj 5 milijardni dolg
jazbec44
02. 03. 2016 19.55
+12
Tako se dela Žiri!Fabrika je vaša,vaši dedi in očetje so jo gradili.Ne dovolite,da jo pokvarjenci oropajo in poceni prodajo tujcem.Stavka do konca!Svobodna Primorska je z vami.
CastrumFF
02. 03. 2016 20.33
-13
Pises kot tisti partizani ki so znali samo bezat in se skrivat po gozdovih!! hehehehe
trdovrat
02. 03. 2016 20.54
+9
Po "skrivanju po gozdovih", so pričeli iz nič in ustvarili toliko, da vam še do sedaj ni uspelo vse "zapiti". V tistem času nam je bilo vsako leto boljše, kako je pa v "demokraciji" si pa odgovori sam!
CastrumFF
02. 03. 2016 21.19
-1
"Boljse" na racun kreditov in posojil,predvsem iz ZDA! ehehehehhe Znamo kako se je koncalo!
trdovrat
02. 03. 2016 21.24
-1
murate
03. 03. 2016 10.01
+0
trdovrat po 2ww se je ves svet razvijal z neverjetno hitrostjo in zato je bil napredek tudi v YU , ki je bila bolj ali manj zaprta za navadne državljane.Ali bi se sploh dalo ubežati razvoju, ne glede na to kdo bi zmagal državljansko vojno v Slo ali YU je veliko vprašanje. Mislim da ubežati nebi bilo mogoče, bi pa verjetno danes imeli bolj zdrav kapitalizem in bi lažje funkcijonirali na odprtem evropskem trgu. Tako so pa sinovi velikih partizanov postali najprej direktorji firm in potem lastniki z 1 marko v žepu in danes se to plačuje in bodo plačevali še naši otroci.
trdovrat
03. 03. 2016 12.01
+1
Samo sinovi partizanov? Zakaj so nam pa "osamosvojitelji" slikali Švico? Če mi je kaj znano iz zgodovine, Švicarji niso v fevdalizmu, kamor naši rinejo nas! Pa ne mislim samo sinove partizanov!
plotter123
02. 03. 2016 19.27
-6
SDS-ove barabe harajo po slovenskem gospodarstvu
trdovrat
02. 03. 2016 21.03
+5
O, tudi druge, tudi druge! Vse dogovorjeno!
Sršen
02. 03. 2016 18.44
+26
Poznamo to prakso postopnega odpuščanja delavcev,najprej nekaj potem malo več in na koncu vsi,seveda pa vse do konca pokradene firme ostanejo zaposleni vsi mrhovinarji,da lahko v miru pokradejo kar je vrednega in obenem uničijo dokumente,ki bi jih morda bremenili za njihovo nesposobnost vodenja zapravljene firme!!!!Pozdravljeni iz Slovenskega propadlega Detroita Maribora.
plotter123
02. 03. 2016 19.29
+0
drži ++ tipičen primer je PRESAD Gabrovka in še kaki...medtem pa kriminalci s polnimi žepi že načrtujejo nove podvige lastninjenja zasebnega premoženja...oz s pomočjo SDS-a nove nacionalizacije ki bi slovenijo spet spremenila v tlačansko družbo
CestniKolesar370Wattov
02. 03. 2016 18.33
+6
Gledam Alpina Shop, da vidim to obutev. Pohodno obutev vem, da imajo na top nivoju. Pogledam ostalo obutev... Ženski čevelj MODENA 81402Z. Baje "trendovski videz" in moja babica pri 90ih letih bi se strinjala. Takšne čevlje priporočam za dekleta do 20 let, delujejo boljše, kot deviški pas. Moški čevelj BRAD 6A951Z. Približno takšne je imel dedek za k nedeljski maši, odkartal je pa 20€ za njih, ne pa 100. Po videzu nivo Ebaya do 10$, po kvaliteti pa ne vem. Vem pa, da imajo top pohodniško obutev in za tek na smučeh prav tako.
plotter123
02. 03. 2016 19.29
+0
CestniKolesar370Wattov
02. 03. 2016 19.54
+1
Upam da tvoja žena obuje MODENA 81402Z obutev za v lajf. Sumim pa, da si mlajši. Upam, da jih obuje tvoja nova <3, ko jo boš predstavil prijateljem ali pa peljal na žurko kjer bo polno tvojih prijateljic.
jazbec44
02. 03. 2016 20.03
+6
Friedman;butci tvojega kova so priopeljali slovenskega delavca do lakote.Pohlepni kot ste ,ste hoteli še pitno vodo.V vodi vas bomo utopili.
CestniKolesar370Wattov
02. 03. 2016 20.26
+1
Ti boš v prvi vrsti svoje spodnje hlače napolnil z rjavo snovjo. Kako sem jst koga spravil do lakote? Ta je pa res nova in še bosa zraven. Samo povem, da Alpina ni šla v korak s časom. Tek na smučeh ni nek mainstream šport, njihova obutev za prosti čas je pa 30+ let za časom. Zakaj svoji ženi ne kupiš MODENA81402Z, ki predstavljajo trendovski videz? Jst sem otrok 80 in 90ih. Nosili smo neke low budget gumjaste sandale, ko smo nagi skakali v morje. Dobri, da ne pohodiš ježka. No, danes so mi teli gumjasti sandali na ženski bolj seksapilni, kot Alpinini MODENA 81402Z z vsem svojim trendovskim videzom. Pohodni čevlji bi lahko bili ena top znamk na svetu. Ampak na oddelku za marketing so verjetno zaposlovali rastline. Ljudje kot si ti, bi pa konkurenčne znamke pregnali iz države, zaprli trg in vsi bi imeli obute prelepe Alpinine MODENA čevlje za ženske. Če boš pa rekel, da je sam design Alpina obutve manj kot 20 let za časom, potem si pa ohrovt in ti ni pomoči.
jazbec44
02. 03. 2016 21.19
+5
Friedman prodana duša,za zahodnjaške Nike papuče bi še mamo prodal.Samo,da bi bi te ne bilo sram pred Nizozemci na morju in bi zmanjšal svoj kompleks ničvrednosti.Slovenska podjetja so proizvajala čudovite stvari in še bi jih prodajala,če nisi ničvredneži tvojega kova pevpričali ljudi kako je vse slovensko slabo in samo tuje nekaj vredno.Zato smo razprodali imetje;imamo pa siromašno delavstvo v plastičnih Nike papučah,ki niti v morje ne skače več.Butl SDS-ovski.
CestniKolesar370Wattov
02. 03. 2016 21.33
-3
Edini ohrovt tle si ti. Ti povem zakaj? Zato, ker za Alpina čevlje (razen pohodniške) še nisem slišal do danes, ko sem pogooglal za to grozo. Kompleksa ničvrednosti pa nimam. Slovensko gor ali dol, kupujem tisto, kar je primerno mojemu budgetu, okusu in željah. Če mi daš na mizo slovenski in tuj proizvod, ki sta ista in imata isto ceno, kupim slovenskega. Ne moreš pa forsirat naprej enih Alpina MODENA81402Z, ki so eni najgrših čevljev, kar sem jih videl v zadnjih letih. Slovenski ali pa tuji, mi je vseeno. Pokaži mi iste čevlje od katerekoli tuje firme in rekel bom, da so butli, kot si ti. Mimogrede, tiste tvoje plastične Nike za 50€ kar imej. Pri recimo 120€ se šele začne kvaliteta. Pa mimogrede, ta pokvarjeni Zahod mi daje plačo. Kaj sem dolžan tebi, da kupujem Alpina? Ti povem: Ničesar. Rajši odgovori na pomembno vprašanje. Ali bi kupil Alpina MODENA81402Z za svojo izbranko? Ali se ti zdi, da so Alpina MODENA81402Z in podobni čevlji najboljši v rangu 90€, ali mogoče 10x lepše dobiš za 20€? A bo šlo? Ali pa to: Tujec ti prodaja jastoga na žaru za 10€, Slovenec ti ponuja kos trde žemlje za 10€. Kaj boš jedel?
jazbec44
02. 03. 2016 21.52
+5
Razumem MODENA81402Z ni bil čevelj ki bi osrečil tvojo baburo.Problem vas desničarjev je ,da zaradi drevesa ne vidite gozda.Verjetno ne razumeš kaj sem hotel povedati.Zato ti bom narisal.Alpinini čevlji so kvalitetni in udobni.Največ kar lahko dobiš za svoj denar.Pancerji,tekaški,sandali,planinski čevlji ne razpadajo,ne puščajo in so lepi.In poceni.Razen MODENA81402Z.
CestniKolesar370Wattov
02. 03. 2016 21.57
+1
Štekam. Še enkrat preberi kaj sem napisal. Alpina Tibet + Alpina Nepal (to dvoje poznam) je 1A v svetovnem rangu in tudi jaz kupim Alpina Nepal TAKOJ pred sezono. Prav tako tekaški čevlji. Zakaj potem tako majhno povpraševanje? Ker so za marketing zadolženi nesposobneži. Delavci tle seveda niso krivi, krivo je vodstvo. Da smer podjetja ne gre v pravo smer, imaš pa kot dokaz MODENA81402Z. Edino kar sem rekel čez Alpino je, da proizvajajo nezanimive produkte, razen zgoraj naštetega. Če človeku pokažeš MODENA81402Z kot svojo "trendovsko" obutev (kot se reklamira na strani), se pa sprašuješ kako, da podjetje še stoji.
MajKer
03. 03. 2016 20.31
Se popolnoma strinjam, trendovska obutev... Za koga? Za babice?