Gospodarstvo

FOTO: Od 61.700 evrov dalje za stanovanje v Celovških dvorih. Vas zanima? Za oddajo ponudbe imate 45 dni časa

Ljubljana, 13. 10. 2016 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
133

Začenja se prodaja prvega svežnja stanovanj v Celovških dvorih, ki jih ima v lasti slaba banka. 56 stanovanj po izhodiščni ceni od 61.700 do 238.400 evrov bo naprodaj po principu kdo da več. Za oddajo ponudbe imate 45 dni časa. In še nasvet: dobro si oglejte stanovanja, opazujte sosesko in povprašajte pri bodočih sosedih, kako so zadovoljni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Celovški dvori
    02:07
    Iz SVETA: Celovški dvori
  • Iz 24UR: Začenja se prodaja prvega svežnja stanovanj v Celovških dvorih
    02:28
    Iz 24UR: Začenja se prodaja prvega svežnja stanovanj v Celovških dvorih

Nepremičninski trg bo od jutri dalje bogatejši za 56 stanovanj, ki jih prodaja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Gre za težko pričakovano prodajo stanovanj v ljubljanskem naselju Celovški dvori, naprodaj pa je prvi sveženj stanovanj, in sicer 56 od 226 stanovanj. Najprej se bodo prodajala stanovanja v devetnadstropnem bloku, ki je najbližje železniški progi oziroma najbolj oddaljen od Celovške ceste. Ta sklop stanovanj velja za bolj atraktivnega, predvsem na račun razgleda.

Glede na objavljen seznam je naprodaj 14 garsonjer, devet dvosobnih stanovanj, 24 trisobnih stanovanj in devet štirisobnih stanovanj. Najmanjše stanovanje ima skupno površino 37,1 kvadratna metra, največje pa meri 243 kvadratnih metrov.

Stanovanja v lasti DUTB v Celovških dvorih izvirajo iz stečaja družbe Vegrad AM.
Stanovanja v lasti DUTB v Celovških dvorih izvirajo iz stečaja družbe Vegrad AM. FOTO: Miro Majcen

Stanovanja sanirali in pripravili na prodajo

Vsa stanovanja so v dobrem stanju, zatrjuje prodajalec, saj so jih pred začetkom prodaje pregledali in po potrebi tudi sanirali. Kjer je bilo potrebno, so opravili zamenjavo parketa, servis oken in vrat, vsa stanovanja in skupne prostore so očistili, prav tako so stanovanja, ki jih prodajajo, sveže prebeljena. A dejstvo je, da Celovški dvori niso nova soseska, saj stojijo že sedem let, kar pomeni, da so ta stanovanja toliko časa že prazna. Stanovanja tako niso nova.

Kako bo potekal postopek prodaje?

Postopek prodaje vodi agencija Stoja Trade, ki je bila izbrana z javnim naročilom.

Prodaja prvih 56 stanovanj bo potekala tako kot pri soseski Nokturno pri Kopru, kar pomeni, da bodo v obdobju 45 dni potekali dnevi odprtih vrat in zbiranje zavezujočih ponudb. Zanimanje za stanovanja je veliko, zatrjuje prodajalec, saj naj bi bilo v bazo vpisanih že več kot 2000 potencialnih kupcev, prav tako imajo za ta konec tedna naročenih že več kot 300 ogledov. Prav zato DUTB pričakuje, da se bodo stanovanja dobro prodajala in da bodo "prodana hitro ter po višji ceni".
Kupec si bo najprej ogledal stanovanje, na posebnem obrazcu nato označil želeno stanovanje ter podpisal popis lastnosti pomanjkljivosti posameznih delov stavb. Nato bo oddal svojo ponudbo (po pošti ali osebni) ter vplačal aro. DUTB bo po zaključku zbiranja ponudb pregledal prispele ponudbe in izbral tistega ponudnika z najboljšo ponudbo.

Prodajalec jamči, da bodo vsa stanovanja ob podpisu prodajnih pogodb s strani novih kupcev prosta vseh bremen. Etažna lastnina in vpis posameznih delov stavb poslovno-stanovanjskega kompleksa v zemljiško knjigo pa je prav tako urejen, zatrjuje DUTB, ki je postala pravnomočna lastnica stanovanj v Celovških dvorih šele konec julija letos.

Kakšne so cene?

Seveda prodajalec vztraja, da so izhodiščne cene nadpovprečno dobre glede na razmere na nepremičninskem trgu. Tako so izračunali, da je povprečna cena za kvadratni meter računske površine stanovanja 1500 evrov. Tako je izhodiščna cena za najmanjšo garsonjero s 37,1 kvadratnimi metri 61.700 evrov, medtem ko je najdražje štirisobno stanovanje ocenjeno na 238.400 evrov. Prodajne cene za vsako od enot so objavljene na spletni strani www.celovskidvori.eu, kjer si lahko ogledate tudi seznam in opis stanovanj.

Prodaja stanovanj z dnevi odprtih vrat in zbiranjem zavezujočih ponudb bo potekala med 14. oktobrom in 29. novembrom. Stanovanja si bo v tem terminu mogoče ogledati vsak dan med 9. in 17. uro, po dogovoru tudi izven omenjenega časovnega okvirja. A prodajalec opozarja, da se je potrebno za ogled stanovanj naročiti, kar lahko naredite tudi prek spleta.

DUTB bo od petka do 29. novembra omogočala ogled prvih 56 od skupno 226 stanovanj, ki jih prodaja v ljubljanski soseski Celovški dvori.
DUTB bo od petka do 29. novembra omogočala ogled prvih 56 od skupno 226 stanovanj, ki jih prodaja v ljubljanski soseski Celovški dvori. FOTO: Miro Majcen

Lahko oddate največ tri ponudbe?

Kupci bodo lahko oddali zavezujoče ponudbe najmanj v višini izhodiščnih prodajnih cen na posebnem obrazcu. En kupec lahko odda ponudbo za največ tri stanovanja, pri čemer mora navesti preferenčno listo. Pri oddaji ponudbe za nakup stanovanja pa mora potencialni kupec plačati 3000 evrov varščine. Odpiranje ponudb bo komisijsko ob prisotnosti notarja. Stanovanje dobi oseba z najvišjo ponudbo. V primeru, da bosta dva kupca ponudila popolnoma enako ceno, bo izbrana tista ponudba, ki bo oddana prva.

'Soseska neupravičeno stigmatizirana'

Prodajalec vztraja, da so stanovanja na kakovostni ravni primerljivih poslovno-stanovanjskih novogradenj, od 6. do 9. nadstropja pa so celo nadstandardna, kar pomeni, da imajo vgrajene pametne instalacije, talno gretje in tako dalje. Prav tako vztrajajo, da se soseske Celovški dvori neupravičeno drži sloves 'leglo kriminala', saj so se številne negativne zgodbe izkazale za neresnične, prav tako so z omejitvijo dostopa do skupnih garaž iz le-teh pregnali nezaželene obiskovalce.

Vzorčno stanovanje ima enega najlepših položajev v naselju.
Vzorčno stanovanje ima enega najlepših položajev v naselju. FOTO: Miro Majcen

Eno od stanovanj v 8. nadstropju je prodajalec opremil in služi kot vzorčno stanovanje. In sicer gre za trisobno stanovanje s 116 kvadratnimi metri neto tlorisne površine. Stanovanje ima bivalni prostor s kuhinjo, eno otroško sobo, spalnico, kopalnico, vežo in stranišče ter seveda dolg balkon in dve parkirni mesti, zaradi česar je uporabne površine zgolj 81,2 kvadratna metra.

V galeriji preverite, kako je prodajalec uredil eno od vzorčnih stanovanj.

Na stavbi vidni znaki razpadanja

V tej prvi lameli je zasedenih že precej stanovanj, pogled na druga, že naseljena stanovanja, pa razkriva prve znake odpadanja ometa na balkonih ter rjavenja balkonskih ograj. Vendarle je bila soseska zgrajena že leta 2009. Na vprašanje glede garancij, prodajalec odgovarja, da DUTB da dve leti garancije na vse skrite napake, ki seveda niso navedene na popisu lastnosti pomanjkljivosti posameznih delov stavb, ki ste ga morali podpisati ob oddaji ponudbe. Garancija za splošne konstrukcijske napake stavbe sicer velja 10 let, a ne od dneva nakupa stanovanja, pač pa začetka uporabe stavbe, kar pomeni, da poteče leta 2020.

Na vprašanje, koliko namerava DUTB iztržiti s prodajo teh stanovanj, odgovora nismo dobili, saj je za takšne ocene po mnenju slabe banke še prezgodaj. Vsekakor pa je seštevek vseh izhodiščnih cen za teh 56 stanovanj dobrih sedem milijonov evrov. Ana slabi banki so prepričani, da bodo iztržili precej več, še posebej, ker se hvalijo tudi z nudenjem ugodnih pogojev financiranja. Ali, kot je dejal predstavnik nepremičninske agencije Stoja, ki ji je bila zaupana prodaja, nepremičninski trg v Sloveniji je znova precej živahen. Kot pravijo, dobrih ponudb nepremičnin na trgu ni, kar si štejejo v prid pri prodaji stanovanj v Celovških dvorih.

Vzemite si čas za nakup. Dobro opazujte sosesko, preglejte stanovanje, ki vas zanima, pa pogovorite se z bodočimi sosedi.
Vzemite si čas za nakup. Dobro opazujte sosesko, preglejte stanovanje, ki vas zanima, pa pogovorite se z bodočimi sosedi. FOTO: Miro Majcen

Previdno pri nakupu. Vzemite si čas ter opazujte in poizvedujte

Nikar se ne zaženite prehitro. Stanovanja si v miru oglejte, preverite tudi druge stavbe v soseski, da boste lahko ocenili, v kakšnem stanju so na primer tiste enote, ki so že nekaj let naseljene in jih niso za potrebe prodaje pred kratkim uredili. Spoznajte morebitne bodoče sosede in jih povprašajte, kako so zadovoljni s stanovanjem, sosesko in predvsem, kaj vam svetujejo. Pa vzemite si čas in opazujte sosesko nekaj dni v različnih obdobjih dneva, da začutite njen utrip in boste si tako lahko na lastni koži ustvarili svoje mnenje.

Lahko pa s seboj na ogled pripeljete tudi kakšnega od 'mojstrov', ki vam lahko nekoliko bolj strokovno preveri električno napeljavo, vodovodni sistem itd., ali pa s seboj pripeljete opremljevalca notranje opreme, ki vam bo svetoval, kako opremiti stanovanje. Kar nekaj stanovanjskih enot ima namreč zelo neprijetno razvrstitev prostorov, saj ponuja ogromne dnevne prostore s kuhinjo, dolge hodnike in velike balkone ter terase, medtem ko so sobe zelo ozke in bolj spominjajo na kabinete kot pa na otroške sobe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenija981
15. 10. 2016 08.51
+0
SPRIJAZNITE SE!!!! VI STE YUGOSLOVENI. Če bi bila pravna država, bi od teh stanovanj polačali tudi male ljudi, katerih so delali pošteno........, mali ljudje, katerih so danes otroci lačni,......... in bodo še ti nedolžni otroci čutili posledice takih nategov ljudi, ki se vam dobesedno vsak dan na 24 ur zvecer smejejo v fris in vas nategujejo z krajo tistih malih dohodkov z vseh strani...................Žalostno!!!!................ Ta denar od teh dvorov... ne bo niti za plače v DUTB....... Vi Yugosloveni sploh veste kaj je v resnici DUTB????? ...... LP! Slavko iz Linza.......
ferencz 1
14. 10. 2016 22.14
+3
pa kaj vi delate reklamo za ta poshrana stanovanja. še garancije ne bodo mogli vnovčiti za nekvalitetno izdelano delo izvajalca, ker je šel že vstečaj! čisti nateg folka, ta stanovanja niso vredna 710 ojrov za kvadrat!
FesterAdams
14. 10. 2016 22.08
Ne zanima me. Sploh pa ne v močvirju...
dartford
14. 10. 2016 15.14
+0
To so nove Fužine. V vrtcih so slovenski otroci v manjšini
hotchilipoper
14. 10. 2016 13.49
+2
In kako hočejo začet dražbo,a to od 1500€ naprej
BUONcaffee
14. 10. 2016 11.07
+2
Kot sem razumel gre za dražbo, kar pomeni, da bo na koncu cena dražja od konkurence. Sicer pa 1500 eur za meter že v štartu predrago.
tron3
14. 10. 2016 10.06
+16
Vrli kupci pridite tja vendar nič kupit, ker naslednjič bo cena manjša za 30%.
devlon
14. 10. 2016 08.26
+3
(vsi, ki pravijo, kako ne bi živeli v Ljubljani ipd..., je predvsem zato, ker ne morejo. S povprečno plačo v LJ človek postane tlačan, ko večino življenja dela za ene precenjene cigle in živi standard 'reveža'. Malo, staro, zjeb* stanovanje, ali pa kredit, ki traja desetletja, pa brez garaže itd... Slab standard, torej. Na Štajerskem si pa parček kupi za 60-70 jurjev stanovanje za vikat. ostalih 50 jurjev data pa za avto. Zato so v majhnih krajih tudi sami dobri avti...)
vstajnik1941
14. 10. 2016 09.39
+5
Dont tumbing - ljudje na podeželju morajo delat, če druzga ne drva sekat, da ji ne zebe v guzico! To je tudi razlika med trenerkistanom in podeželjem
krneki1413
14. 10. 2016 08.00
+24
Preveč lepo, da bi bilo res. Iz prve roke. Jaz živim v tej soseski, pa vsakemu, ki slučajno pomisli, da bi kupil stanovanje takoj povem, da niti po razno. Od 7ih do 23ih kričanje (živalsko dretje) otrok na igrišču, za njimi pa pijani najstniki do 4 zjutraj. Dvigala vsa " poscana" pa ne od psov ampak od otrok. Pri smetnjakih groza, da ne veš, če je smisel ločevati, ker je na koncu vse zmešano. Sosed ti gleda v krožnik, da o razporeditvi prostorov niti ne govorim. In še se najde kar veliko takšnih in drugačnih cvetk. Vsi ki imate namen kupiti stanovanje vam iz svojih izkušenj povem, da raje kupite starejše stanovanje, kot pa tole.
vstajnik1941
14. 10. 2016 08.08
+0
devlon
14. 10. 2016 08.19
+15
proofreader
14. 10. 2016 10.01
+2
pizzamargerita
13. 10. 2016 22.34
+17
raje pod kozolcem kot v tem trenirkastanu. V vrtcu v tem okolisu NI NITI ENEGA SLOVENSKEGA OTROKA! kar jih stanuje v blizini, vozijo otroje raje drugam. Sodelavka je imela hcer tam pol leta... domov nosila samo juzno govorico, mami pri 2 letih doma rekla "ajd bjež tamo".... katastrofa. geto.
takje
13. 10. 2016 21.43
+15
Tote preplačane, z vlago napite dvore bi bilo potrebno zravnati z zemljo!!
proofreader
13. 10. 2016 19.38
+48
In ko bodo vse prodali, ne bo zadoščalo niti za plače zaposlenih na DUTB.
izbrisaniodpotv
13. 10. 2016 20.00
+8
mackon08
13. 10. 2016 20.50
+6
Myroommyrules
13. 10. 2016 21.09
+2
SEJBOBOL
13. 10. 2016 21.49
+2
kakšne nagrade šele sledijo ko prodajo ........
PegySue
13. 10. 2016 19.32
+45
Da bi dala 238.400 za stanovanje v bloku,za povrhu pa še v Ljubljani!? Hvala ne,si raje kupim hišo na Gorenjskem in vikend na Dolenjskem ali Štajrskem za ta denar. V Ljubljano pa po avto,z denarjem,ki bi mi ostal....
mackon08
13. 10. 2016 20.51
+7
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SEJBOBOL
13. 10. 2016 21.50
+1
avto pej iskat raje na primorsko je bol zdrav ni soli ....
devlon
14. 10. 2016 08.20
+3
razlicni smo. jaz pa raje v Lj, da grem peš v sluzbo, ali pa s kolesom, kot da bi se vsak dan po cesti guzval
jezek007
13. 10. 2016 19.04
+9
Na daleč soseska sploh ni videti slaba, stanovanja dosti velika in lokacija je super... ampak kaj ko je na tako slabem glasu. Sem se tudi sam malo zanimal, ampak kaj, ko je samo kritiziranje, kamorkoli pogledam.
vzdev
13. 10. 2016 18.50
+9
Da bi živel v bloku. Ne hvala.
estelle.r
13. 10. 2016 20.22
+6
No no, če bi moral, pač bi. Nimajo vsi denarja a za bajte.
regrat29
13. 10. 2016 21.00
+14
@estelle.r Za tak dnar ko ta stanovanja stanejo dobiš ornk bajto, na stokrat lepši lokaciji izven mesta in hrupa.
vzdev
13. 10. 2016 21.34
+3
@estelle.r, če nebi imel denar za hišo, si bi pač kupil neko staro in jo počasi obnavljal. Vsekakor pa je to boljše od življenja v bloku.
pizzamargerita
13. 10. 2016 22.35
+2
v bloku ja. samo tukaj pa niti zastonj ne.
johanca123
13. 10. 2016 18.50
+18
Predrago za tale trenerkistan!
spacepan
13. 10. 2016 18.31
+9
Mislim.... "prodaja" se nekaj kar je itak v lasti srpske mafije....1500€ je definitno previosko za m2 v getu kje bi slovenec bil v manjsini, kaj sele da bi tam imel druzino, stanovanja bojo definitivno sla po nizji ceni od 1500 m2, in to mutnim kupcem, ki bojo tam namestili ali studente ali mutno "zlahto".
johanca123
13. 10. 2016 18.51
+4
In čez ene pet let te bo zbudu un možak k se dere s peršinga, gledal bi ga pa lohk direkt iz dnevne!
NoSugar
13. 10. 2016 18.26
+13
Ta stran blokov je še bolj hrupna, kot tista, ki gleda na Celovško. Na Celovški vpadnici se promet ponoči umiri, na tej strani pa celo noč verglajo avtobuse - tam zadaj je garaža in delavnica LPP.
CHANEL MADEMOISELLE
13. 10. 2016 18.12
+5
Kakšne vodovodne cevi je dala pa Hilda vgradit?
borut_p
13. 10. 2016 18.18
+12
azzurro9111
13. 10. 2016 21.21
+1
mertseger
13. 10. 2016 18.10
+14
Vsak dan hodim tukaj mimo, bi rekel da še ene 30% predrago glede na ceno, pol stanovanj funkcionalno neuporabnih, niti se ne predstavljam z malimi otroci živet v tem getu.