Gospodarstvo

FOTO: Inovativne lepotice na ogled

Portorož, 12. 05. 2009 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihodnost je svetla, če bo uresničena: mega jahte v portoroški marini, v družbi bark na hibridni pogon slovenskega proizvajalca Jerneja Jakopina.

Na letošnjem 14. razstavno-prodajnem salonu plovil Internautica, ki bo v portoroški marini potekal do nedelje, so pred tehnologijo postavili ekologijo. "Rdeča nit letošnje prireditve so novosti in inovacije, ki jih v zadnjem času proizvaja navtična industrija. Slovenci smo bili na področju inovacij na morju vedno protagonisti," je ponosen izvršni direktor razstave Jure Korenc.

Letošnja Internautica ponuja nove tehnologije, prijazne okolju.
Letošnja Internautica ponuja nove tehnologije, prijazne okolju. FOTO: Dare Čekeliš

Med 200 plovili, ki so na ogled, lahko torej najdete tudi okolju prijazne barke. Na razstavi se tako predstavljajo plovila z manjšo porabo goriva, plovila na hibdridni pogon in neslišna plovila brez izpustov. Med drugim bo na ogled tudi plovilo na hibridni pogon Green Line slovenskega proizvajalca Jerneja Jakopina, ki uporablja tudi ekološko bolj sprejemljivo tehnologijo baterij, sposobnih do 30.000 polnjenj in praznjenj. "Green line je naš odgovor tako na ekološke kot na ekonomske razmere v svetu," je poudaril Jakopin.

Optimizem kljub krizi

Direktor portoroške marine Marjan Božnik medtem kljub krizi, ki je zarezala tudi v navtično industrijo, ostaja optimist. Pri iskanju novih priložnosti je opozoril predvsem na prizadevanja marine, da ob skladiščih soli v Portorožu do poletja uredijo pristan za mega jahte. Portorož je od Brionov, Rovinja in drugih destinacij za mega jahte v severnem Jadranu oddaljen le dve uri. Z izgradnjo pristanišča za mega plovila in širitvijo svojega akvatorija ponuja Marina Portorož tudi priložnost za širitev in rast gospodarstva na Obali.

"Letošnja Internautica je lepa, bogata in pestra. Razstavljavcev in plovil je veliko, prav tako pa bo veliko tudi spremljevalnih prireditev," je pojasnil izvršni direktor Marjan Matevljič. Med razstavo se bodo sicer dogajale športne prireditve, med njimi regata Jacques Lemans Cup 2009, umetniške razstave in strokovna srečanja. V petek bo tako posvet o navtičnem turizmu in mega jahtah, v soboto, ko bodo dvignili tudi modro zastavo, pa bodo potekala predavanja o ekologiji v navtiki.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
12. 05. 2009 16.23
Nevem takaj si sres zivce...A moras biti v Pororozu??? Dokler lahko bodo kasirali..A ti nebi? Pojdi na kolo ter se zapelji po nasi ljubi domovini in bos videl lepote,jedel poceni hrano in pil odlicno vino. Pozabite credni nagon in ne rinite tja kamor rinejo vsi.
Foen
12. 05. 2009 14.27
In kaj je tle svetlega? unih par kilometrov morja k ga mamo bo kokakola namest že sedanjih mongoloidnih 2,5 do 3 evra po 4 evre, pice po 12 evrov???? Kaj mam jest od tega? Raj nej se poberejo s temi jahtami pa nej morje ostane državljanom, ne pa petičnežem s premoženjem sumljivega izvora. bog dej da jim bi vse propadl...
Juvee
12. 05. 2009 14.12