Gospodarstvo

FOTO: 47.000 podpisov za dvig minimalne plače

Ljubljana, 16. 12. 2009 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čas ni zaveznik ljudi, ki prejemajo minimalno plačo (431 evrov) ali malenkost več, je povedal Dušan Semolič, ki je ministru Svetliku izročil dve škatli zbranih podpisov, s katerimi zahtevajo dvig minimalne plače.

Že ob prihodu na ministrstvo je Semolič povedal, da sta dve škatli zbranih podpisov, ki sta ju prinesla skupaj z Milošem Utrošo, jasen poziv vladi, naj nekaj naredi.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je iz rok predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča prejel 47.000 podpisov na zahteve po dvigu minimalne plače na 600 evrov neto in umiku najbolj spornih delov predlagane pokojninske reforme.

Kot je znano, so sindikati na delavskih demonstracijah 28. novembra zahtevali dvig minimalne plače na 600 evrov neto. Nasprotovali pa so tudi napovedani pokojninski reformi, predvsem dvigu najnižje starostne meje za polno pokojnino na 65 let, ter izenačitvi upokojitvenih pogojev za moške in ženske.

Sindikati-3
Sindikati-3 FOTO: Blaž Garbajs

Po sestanku je Semolič povedal, da so s predajo podpisov izrazili trdno odločenost, da se v socialnem dialogu izborijo za dvig minimalnih plač. Zatrdil je, da čas ni zaveznik ljudi, ki prejemajo minimalno plačo (431 evrov) ali malenkost več. "Mudi se," je bil jasen. Po podatkih sindikatov več kot 150.000 delavcev namreč prejema nekaj več kot 500 evrov neto plače, prag revščine pa je po izračunih ministrstva za delo pri 562 evrih.

Nasprotujejo tudi pokojninski reformi

V sindikatih sicer obenem nasprotujejo tudi napovedani pokojninski reformi, predvsem dvigu najnižje starostne meje za polno pokojnino na 65 let, ter izenačitvi upokojitvenih pogojev za moške in ženske. Sindikati so prepričani, da bi moral biti glavni kriterij za upokojitev delovna doba in ne starost, kar je danes ponovil tudi Semolič.

Sindikati-8
Sindikati-8 FOTO: Blaž Garbajs

Svetlik je medtem izrazil zadovoljstvo, da so s Semoličem in Milošem Utrošo, sekretarjem ZSSS, v pogovorih ugotovili, da vsi vidijo podobne težave.

Izhodišča se sicer razlikujejo, vlada tako išče rešitev, kako bi v čim krajšem času brez škodljivih ekonomskih posledic dvignila minimalno plačo na raven minimalnih življenjskih stroškov in ne na 600 evrov, a pri nobenem vprašanju se pogajanj ne zavrača, oba partnerja pa sta odločena, da se v najkrajšem možnem času zaključijo pogajanja o obeh perečih temah. Pri minimalni plači je to lahko zelo hitro, pri pokojninski reformi pa bo razprava daljša.

Imamo 101 način za nadaljevanje boja. Dušan Semolič

Vlada po zagotovilih Svetlika tudi razume stališča sindikatov, da bi moral biti pri pokojninski reformi večji poudarek na delovni dobi kot na razvitosti.

Semolič je posebej poudaril pomen petkove seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na katerem bo vlada prvič predstavila predlog novega zakona o minimalni plači. Prav seja ESS bo po njegovem mnenju lakmusov papir tega, kam vodi socialni dialog, še posebej veliko pa pričakujejo od vlade kot posrednika med delodajalci in delojemalci. Če se bo izkazalo, da dialog ni produktiven, pa je Semolič posvaril pred poglabljanjem delavskega nezadovoljstva, ki se kaže v stavkah po podjetjih in panogah, omenil pa je tudi možnost referenduma o pokojninski reformi in splošne stavke.

'Breme se lomi le na delavcih'

Lidija Jerkič
Lidija Jerkič FOTO: Skei Slovenije

Predsednica Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Lidija Jerkič pa je v današnjem odprtem pismu premierja Boruta Pahorja pozvala k takojšnjem ukrepanju, da bi delavci lahko preživeli krizo. ''Preostane nam seveda tudi ulica, z nami ali brez nas, pa vendar za razliko od nekaterih politikov, v tem ne vidimo rešitve,'' je zapisala Jerkičeva.

Jerkičeva je izrazila prepričanje, da bi bila skupna volja za veliko skromnost na strani zaposlenih, če bi vedeli, da to delamo vsi. ''Tako pa se breme lomi le na delavcih, ostali pa menjajo položaje. Pozdravljamo prilagajanje javnega sektorja dejanskim možnostim in na podlagi dialoga s partnerji, pozdravljamo zniževanje neprimerno in neokusno visokih plač in odpravnin, pozdravljamo obe pomoči delodajalcem (subvencioniranje), pozdravljamo poskuse za spremembo zakona o delitvi dobička (s pripombami), a mnogo je še stvari, ki jih je nujno urediti.''

Višja minimalna plača in davčna razbremenitev plač delavcev sta ukrepa, ki jih je po njenih besedah mogoče izvesti. Pri tem pa v SKEI zahtevajo, da se davčne razbremenitve odrazijo na višjih neto plačah delavcev, ne le manjših stroških delodajalcev. ''Ne dopustimo si, da se ponovi napaka zakona o subvencioniranju delovnega časa, ko subvencij nekateri niso uporabili za nadomeščanje izpada plač delavcem,'' pravi Jerkičeva.

V SKEI Pahorja še pozivajo, da v celoti vendarle odločno ukrepa zoper ''vse ekscese in nepravilnosti, ki se v tej državi dogajajo in ki jih spremljamo z veliko mešanico osuplosti, prizadetosti, nemoči in ogorčenja na eni strani in velikega občutka krivičnosti in neenakosti: nepojmljive odpravnine, divja privatizacija, izčrpavanja podjetij, uzurpacija položajev''.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
19. 12. 2009 14.25
LAHOVNIK JE PODPISAL DIPLOME ANKICI ŠROT IN POSEBNI SKUPINI VZEMISEBIKARNAJVEČMOREŠ
Tonček Balonček
19. 12. 2009 11.52
A te podpise bodo odnesli an Karitas in RK? Pa saj je bil glavni projekt zloma komunizma ta, da se politika umakne iz gospodrastva in da se vzpostavi trg! V čem je problem, naj izvbažajo, če morejo! Jim branita Pahor in Lahovnik?
pepar
18. 12. 2009 09.10
Cofar 17.12.2009, 09:59 Ni kaj,ti si tipičen tip podjetnika,ki ima dejavnost s katero se da služiti le s poceni delovno silo.Se pravi v tvoji proizvodnji ni nobenega lastnega(tvojrga znanja),ni vzpodbud za inovativnost,ker jih dušiš in jih tudi ne bi nagradil.Izdelki ki jih proizvajaš sodijo v čas Jugoslovanskega gospodarstva.Nimaš nobenih ambicij v podjetništvu,ker ti kljub predpotopni proizvodnji zaradi hlapcev,ki delajo zate še vedno ostane za super luksuzno življenje,ki ga živiš,ngospodarska situacija v državi zradira,te ni,amen.Dokler bo Slovenija polna takih "PODJETNIKOV",ki jim je glavna skrb služenje s kopanji jarkov,al pa proizvodjo gat in nimajo pojma o novih tehnologijah razen interneta in najmodernejšega mobitela ,katerega ne znamesto da bi vlagal v posodobitev proizvodje.Skratka,si podjetnik,katerega ena napredna ajo uporabljat,bo naša država vedno dalj od Evrope in vedno bližje Kitajski. Skratka beda.
Buena Vita
18. 12. 2009 01.54
cofar pa dejmo o šiviljah živela in delala sem v parizu,kjer sem šivala,,moja norma je bila 72 oblek na dan,patronu je bilo vseeno koliko časa potrebujem za te obleke,on je samo rekel,pubel-zanič,ali empikabel-super;;,po tem se je tudi plačalo,slabo slabo plačilo,dobro, dobro plačilo pridem domov v ljubljano in hočem vzet SP,grem se menit za posle in hudirja PRIZEMLJIHO ME POGAJANJA,norma je 11 otroških oblekic na dan po šivilji, ko sem računala em ven vlekla minuse--zato sem se zabila v kuhinjo in kuhala,bolše sem kuhala več gostov sem imela moti me ker se nikakor ne more v sloveniji sprejeti beseda MASA-VELIKO,ČE BOŠ VELIKO DELAL,VSAJ VEČ DELAL BOŠ NEKAJ IMEL,VSE OSTALO JE PRELIVANJE IZ SKLEDE V SKLEDO NA KONCU OSTANE KAPLCA FLEKSIBILNOST BO TAKRAT KO NEBODO DELOVCI ZAVAROVANI KOT CANADSKI MEDVEDI,KO BO IMEL PRAVICE DELODAJALEC,SEDAJ IMA DELODAJALEC ENO NOGO V GROBU,DRUGO V ARESTU,,,TEGA NIHČE NOČE SLIŠAT,IN KO IZGUBIJO VELJAVE SEKRET-DIPLOME,KO BOŠ LAHKO ZAPOSLIL DELOVCA KI DELA IN USTVARJA DOBIČEK IN DIPLOMCA KI IMA LEVE ROKE,ALI OČI NA RITI NE V GLAVI SAMA BI PA POSLALA VSAKEGA DELOVCA V TUJINO ,NAJ TAM SPROBA SVOJE SPOSOBNOSTI
Buena Vita
17. 12. 2009 23.20
Buena Vita
17. 12. 2009 23.20
COFAR-UPS ČE SI SP-EJEC SMO NA ISTI VALOVNI DOLŽINI SAMO DA OSEBNO SEM MNENJA DA BI SE DALO VSE UGODNOSTI OBDRŽAT ČE BI SE VEČ DELALO,ČE BI PRODUKTIVNOST BILA ZAGOTOVLJENA S PRIHODOM DELOVCA NNA DELOVNO MESTO--ŽAL NI TAKO DOKLER DELOVEC VES DAN KRIČI DA NEBO TAKO MALO PLAČAN KOT LAHKO MALO NAREDI,-DO TAKRAT SE NE MOREJO UREDITI ZADEVE NA DELOVNEM PODROČJU,DO TAKRAT DOKLEJ IMAJO LENUHI PODPORO V VLADAH ,DO TAKRAT NEBO DOVOLJ KRUHA ZA VSE
d899
17. 12. 2009 22.56
naj dajo tist zakon o delitvi dobička kot OBVEZEN, to bi bil prvi korak...
ena-tm
17. 12. 2009 19.39
cofar - razmišljam s svojo glavo in s 400€ se NE DA preživet. Ne vem kdo tebi plačuje položnice,te hrani, oblači....Mislim,da bi moral sam poskusit preživet mesec s 400€, pa se potem lahko pogovarjava. Mogoče bi - kot si omenil - prepotentni direktorji in menedžerji, manj v svoje žepe tlačil, pa bi bila raja vsaj pošteno plačana.
arbenowskee
17. 12. 2009 13.19
sej bi se dal minimalno placo dvignt, vendar logika diktira da bo treba ukint druge ugodnosti. recimo brezplacno zdravstvo in brezplacno solstvo ipd... denar je prihajal "iz zraka" samo v jugi, zdej ne gre vec tako.
Cofar
17. 12. 2009 10.41
bronco40 vsaj eden ki mal razmišlja s svojo glavo! Višje plače bodo pomenile določene podražitve predvsem v storitvenih dejavnostih, kjer je vse vezano na promet!
Brabus
17. 12. 2009 10.16
Sej se strinjam, da se minimalec poviša na 600€. Samo, a se bo dvignila plača tudi tistim, ki sedaj dobijo 600€ na 700€???? In tako gre to naprej v neskončnost. Vedno bo skupina ljudi nezadovoljna s svojo plačo.
Cofar
17. 12. 2009 10.00
ena-tm mal razmišlajjte s svojo glavo: ne pa samo LEJ KAJ SEMOLIČ GOVORI!
Cofar
17. 12. 2009 09.59
logiostik18 pa pejt na svoje, dans ma vsak možnost odpret s.p. in lahko zaslužiš več kot katerkoli direktor :) Ker moraš vedt: V veliki večini ljudje ne zapravljajo tako kot včasih in se prodaja samo MADE in CHINA. Panoge, ki bodo morale konkurirati robi iz Indija, Kitajske, Južne Amerike, ne bodo morale, ker je tam dobesedno ljudstvo zasužnjeno. In če pač delaš v taki branži, ki jo resno ogroža konkurnca s teh trgov.... ja žal potem se morte sprijaznit, da ali bo delal zelo mal ljudi v teh branah pa bodo mel dost dobre palče ali pa obdržimo raven zaposlentosti pa jih plačamo manj! Oprostie Mura je imela 3.000 zaposlenih! Če si vsaj kokr tok EKONOMISTA bi lahko vedu, da moraš vsak mesec naredit BAJNE vsote denarja da samo min. plačo z vsemi prispevki in zakonskimi dodatki. SLO pa ima ob enem še drug problem: Nas je samo 2.000.000!! Ni nas ko v ITaliji 60 milijonov! Tko, da..... Tudki govort o netu 600€,,,,, Nej gre Semolič na svoje pa nej jih plača 600€! Se vidi da je človek vedno držal rit v udboni in topli predobro plačani državni službi in niti ne zna razsodno razmišljat! Sem pa nipasl tudi da jasno da človek ne more živet s 400€ neto! In ne vem zakaj bi moral podjetniki reševat delavna mesta in dajat visoke plače - ko grejo BANKE k hudiču, ni problem MILIJONI € da se rešuje par tisoč zaposlenih in njihovih prepotentnih direktorjev, potem pa čudežno denar vedno izgine, namesto, da bi pogledali da je morda v SLO na 10.000 delavnih mest resno ogroženo, pa bi mal spustil kake prispevke in kako drugo davščino, da bi bilo življenje nekoliko cenejše in bi delavec resnično neki imel! Tko, da..... Semoliču bi pa rad rekel le tole: Če se ne bo spremenila DELAVNA ZAKONODAJA v prid podjetjem - potem lahko upraičeno priačkujete da bo v SLO št. brezposelnih narašačlo - kajti,m danes ko nekdo dobi službo, zakonodaja tratira podjetje skoraj že kot socialno ustanovo in kot ustanovo za ustvarjanje dobička! Kajti zaposleni v SLO niso plačani po učinkovitosti ampak po min. plači! To pa je velika razlika. Da o odpuščanju ne izgubljamo besed. KEr ima zaposlen človek več pravic ko njegov delodajalec. Pa še tole: Morda zaposleni niti ne vejo. če podjetje nima nobenega invalida zaposlenega na toliko in toliko zaposlenih plačuje penale na to, ker nima nobenega invalida v podjetju! In kdo to gor plača, kdo mislite da plača socilo v SLO??? Jaz osebno ne živim v stari JUGI, živim v Kapitalizmu, torej upravičeno pričakujem, da služim jaz in ne sosed ki nič ne dela! Torej, zamislite se kdo je kriv za nastalo situacijo! Sigurno ne podjteniki! Bo pa tale recesija naredila dve stvari: TAVELKE FIRME bodo še močnejše, TAMALI PODJTNIKI - za te je pa že druga pesem.... mislim, da bomo priča izgubi marsikateri brezposlenosti če vlada ne bo nič naredila!
ena-tm
17. 12. 2009 09.48
Cofar - s 400€ se NE DA preživeti ne pa normalno živeti!!!
logistik18
17. 12. 2009 01.32
Ej Cofar,a si ti vredu?
Cofar
17. 12. 2009 00.10
SE pa strinjam da se od 400€ neto ne da normalno živet! Vendar se je treba vprašat, ali bi radi imel samo 100.000 brezhposelnih ali 150.000 in več!
Cofar
16. 12. 2009 22.17
Moje mnenje je, da bo dvig minimalne plače pomenu novih 50.000 brezposelnih! Zakaj sem tega mnenja: Ker je vse odvisno od tega, katere panoge bodo plačo 600 neto zdržale. Jasno pa je treba vedt, da v koliko se določenim procentom ne bo odpovedala vlada in pa da se bi se moral delavci za višje plače prilagodit tudi z novo podjetjem bolj prijazno zakonodajo kar se tiče zaposlovanja in tudi odpšuščanja ter raznih regresov, odpravnin itd.... do takrat naše gospodarstvo ne bo moralo plačat v določenih panogah 600€ neto! Sej danes, če doštudirate računalništvo ne boste mel tko zlo slabe plače. Ne morte pa jasno emt tolk ko en v Nemčiji. Konec koncev je tudi kupna moč manjša! Tko, da tole kar se tiče Semoliča - nej on raj pove kok ma!! Pa nej raj on zaposli za neto 600€ vse une, k bodo zarad nega na cesti!
bron
16. 12. 2009 21.32
ŠE KAHEL SE JE POSRAL. KO JE OBLJUBLJAL 1000 EVROV PENZIJE. VSAKA ČAST VLADI ONA PA JE PRIDELALA 100000 BRESPOSELNIH DELOVNIH MEST.
Buena Vita
16. 12. 2009 21.09
1 ooo€ prosim--samo obljubljeno,nič več
NDH
16. 12. 2009 20.55
plače iste kot pred 15 letim, a glejte cene, neki so govoril za Jugoslavijo itd. kle bo prav tako, vojna bo butnila k tko več nebo šlo, a vi se še bolj štulte švabom