Gospodarstvo

Fitch ohranil bonitetni oceni NLB in NKBM, obeti ostajajo negativni

London/Varšava, 10. 07. 2014 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bonitetna agencija Fitch je ohranila oceni za kratkoročni in dolgoročni dolg NLB in NKBM pri BB-, obeti pa ostajajo negativni. Je pa Fitch za eno stopnjo izboljšal oceno vitalnosti obeh največjih slovenskih bank. Fitch je ohranil tudi oceno Abanka in Banke Koper.

Bonitetna hiša Fitch
Bonitetna hiša Fitch FOTO: Reuters

Dvig ocene vitalnosti za NLB in NKBM, obe v 100-odstotni državni lasti, z b- na b so v bonitetni hiši utemeljili z obsežno državno dokapitalizacijo decembra lani. Država je namreč v okviru ukrepov za krepitev stabilnosti bank lani NLB dokapitalizirala za 1,55 milijarde evrov, NKBM pa za 870 milijonov.

Banki sta po ocenah agencije zdaj ustrezno kapitalsko okrepljeni, da lahko pokrijeta morebitne dodatne izguba z naslova slabih posojil. Ob koncu prvega trimesečja je bil njun količnik kapitalske ustreznosti Tier 1 pri 19,4 odstotka oz. 16 odstotkih. V Fitchu pozitivno ocenjujejo tudi likvidnostno stanje obeh bančnih ustanov, kjer težav z refinaciranjem obveznosti ne vidijo.

A v bonitetni hiši na drugi strani opozarjajo na še vedno šibko kakovost posojilnega portfelja, in to kljub prenosu dela slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Delež slabih posojil, ki zamujajo več kot 90 dni, je bil pri NKBM 28 odstotkov, pri NLB pa 18,6 odstotka.

V Fitchu pričakujejo počasno izboljšanje kakovosti posojilnega portfelja, saj so razmere v slovenskem gospodarstvu še vedno zaostrene. A bistvenega poslabšanja po priznanju izgub na podlagi lanskih pregledov bank ne pričakujejo več.

Sposobnost ustvarjanja dobičkov NLB in NKBM v bližnji prihodnosti ob vsem tem še ne bo močna, opozarjajo v agenciji.

NLB
NLB FOTO: Reuters

Fitch je ponovno ocenil tudi tretjo 100-odstotno državno banko - Abanko. Njeno oceno dolgoročnega je ohranil pri B-, banka pa ostaja na seznamu ustanov, ki bi jim v agenciji lahko oceno v kratkem še zvišali.

Še letos se namreč po dokončni zeleni luči Bruslja pričakuje drugi del dokapitalizacije Abanke. Prvi del v višini 348 milijonov evrov je država vplačala decembra lani, za banko je rezerviranih še 243 milijonov evrov, prav tako pa bo sledil prenos terjatev na DUTB.

Vse to naj bi dodatno izboljšalo solventnost Abanke. Kapitalski količnik Tier 1 naj bi se po tej operaciji povzpel z okoli devet odstotkov ob koncu 2013 na več kot 20 odstotkov. Fitch naj bi na tej podlagi dolgoročno oceno zvišal na B+, oceno vitalnosti pa z b- na b+.

Dolgoročna bonitetna ocena Banke Koper pa ostaja pri BBB, saj v Fitchu vidijo italijansko bančno skupino Intesa San Paolo kot močnega lastnika, ki trdno stoji za koprsko banko.

Fitch se je sicer v zvezi z državnimi bankami dotaknil tudi privatizacije, ki so del načrtov prestrukturiranja NLB, NKBM in Abanke. Prodaja teh bank bi lahko vodila v revizijo ocen, a se v Fitchu zavedajo, da bo privatizacija ob dejstvu, da je postopek za NKBM že v teku, glede na trenutne razmere zahtevna.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kg1
11. 07. 2014 08.53
+0
To je pesek v oči...dajejo ocene koliko se lahko banke pufajo pri ameriški monetarni banki...koliko sužnji so...nlb razstrelit z vsemi direktorji vred...
Brabus
10. 07. 2014 14.08
+5
NKBM , dokazano LOPOVI.Barabe, ste mi ukradli delnice.