Gospodarstvo

Bomo z mariborskega letališča že letos leteli na Kitajsko?

Maribor, 02. 03. 2017 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je z vodstvom družbe Aerodrom Maribor podpisal pogodbo o 15-letnem najemu letališke infrastrukture in pripadajoče opreme. Družba je pred kratkim prešla v roke kitajskih vlagateljev, ki imajo resen namen že letos vzpostaviti 11 rednih linij iz Maribora - tudi na Kitajsko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Visokoleteči cilji za mariborsko letališče
    02:13
    Iz 24UR: Visokoleteči cilji za mariborsko letališče
  • Iz SVETA: Ambiciozni načrti za mariborsko letališče
    02:22
    Iz SVETA: Ambiciozni načrti za mariborsko letališče

Letališka infrastruktura in pripadajoča oprema, ki je v državni lasti, je od danes naprej uradno v 15-letnem najemu dosedanjega upravljavca - družbe Aerodrom Maribor, ki je nedavno prešla v roke ambicioznih kitajskih vlagateljev. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je namreč z vodstvom podjetja podpisal najemno pogodbo.

V imenu Aerodroma Maribor sta dogovor, ki v zameno za mesečno najemnino v višini 95.000 evrov omogoča tudi petletno podaljšanje najema, podpisala oba trenutna direktorja Ladimir Brolih in Boris Bobek. Ta je v družbo vstopil šele tik pred lastniškim prehodom od Delavske hranilnice k družbi SHS Aviation, za katerim stojijo azijski vlagatelji.

Kot je ob podpisu dokumenta povedal Gašperšič, gre za pomemben dan v razvoju letališča, ob tem pa izrazil prepričanje, da se s tem začenja njegov nov razvojni cikel. "Letališče Edvarda Rusjana ima s svojo lokacijo nedvomno potencial, da postane pomembno logistično središče, k temu pa bo nedvomno pripomogel tudi prihod pomembnih investitorjev v bližino, kot je podjetja Magna," je poudaril minister in dodal, da je pred Mariborom in celotno severovzhodno regijo resna priložnost gospodarskega preboja.

Mariborsko letališče je tudi uradno v najemu kitajskih vlagateljev.
Mariborsko letališče je tudi uradno v najemu kitajskih vlagateljev. FOTO: Mia Media

Novi lastniki so za dolgoletnega upravljavca mariborskega letališča, ki je bil nekoč v lasti Preventa in je zadnja leta čakal na dolgoročno rešitev, Delavski hranilnici odšteli sedem milijonov evrov, še tri pa jih bo po uspešno pridobljenem najemu prišlo na račun Rim projekta, preko katerega so tudi izpeljali prodajni postopek. Vodi ga prav tako Bobek, ki je sicer tudi prvi nadzornik Mestne občine Maribor, ki je bila v celotno dogajanje močno vpeta.

Ob oddaji ponudbe so novi lastniki napovedali za kar 139 milijonov evrov vlaganj. Zavezali so se tudi k zagotovitvi 1,54 milijona potnikov in 82.000 ton tovornega prometa letno v naslednjih nekaj letih, kar se delu strokovne javnosti zdijo močno pretirane številke, saj bi s tem prehiteli vsa okoliška letališča.

Na infrastrukturnem ministrstvu so si, kot je dejal tudi Gašperšič, želeli več ponudb, na koncu pa so se po enotedenskem dodatnem razmisleku vseeno odločili za oddajo edinemu ponudniku na javnem razpisu. Ministrova pričakovanja glede razvoja so bolj realna, saj si želi, da bi bile napovedi v čim večji možni meri uresničene, si pa, kot je dejal, ne dela utvar, da bodo tako visoke številke zelo težko uresničljive.

Na kakšen način bodo kitajski vlagatelji uresničili svoje velikopotezne načrte, bo bolj jasno že danes, saj bo te skupaj z mariborskim županom Andrejem Fištravcem prvič predstavil direktor podjetja SHS Aviation Pang Siu Yin. Oba sta bila tudi na podpisu pogodbe, a izjav za zdaj nista dajala.

Da imajo novi najemniki ambicije tudi v medcelinskih povezavah, za kar pa bo treba podaljšati letališko stezo, je pred časom potrdil tudi Fištravec in dodal, da bo treba s tem pohiteti, saj imajo kitajski vlagatelji resen komercialni interes, da bi na Kitajsko iz Maribora leteli čim prej. Še pred tem mora država sprejeti državni prostorski načrt, kar bi se lahko zgodilo v dveh letih, najverjetneje pa bodo že prej ločeno izpeljali vsaj tiste prostorske spremembe, ki bodo omogočile podaljšanje letališče steze na 3300 metrov.

Mariborsko letališče
Mariborsko letališče FOTO: Mia Media

Kitajski najemniki že letos napovedujejo 11 rednih linij

Le uro in pol po tistem, ko je infrastrukturni minister Gašperšič z vodstvom Aerodroma Maribor podpisal najemno pogodbo za mariborsko letališče, je načrte kitajskih vlagateljev skupaj z županom Andrejem Fištravcem predstavil prvi mož družbe SHS Aviation Pang Siu Yin. Med drugim je že za letos napovedal 11 rednih linij, tudi s Kitajsko.

Po današnji predstavitvi načrtov je postalo jasno, da so cilji vlagateljev, ki razpolagajo tudi z lastno floto letal v belgijski družbi VLM airlines, še bolj ambiciozni od v javnosti že predstavljenih, ki so napovedovali kar 139 milijonov evrov vlaganj, 1,54 milijona potnikov in 82.000 ton tovornega prometa letno.

Yin je namreč ob predstavitvi pred polno kazinsko dvorano mariborskega gledališča napovedal celo več. Vložiti nameravajo vsaj 300 milijonov evrov, zgraditi nove terminale, hotele, trgovski center. Poleg razvoja potniškega in tovornega prometa, kjer se želijo do leta 2028 ustaviti pri dveh milijonih potnikov in 160.000 tonah pretovora letno, načrtujejo vzpostavitev simulacijskega in servisnega centra, v povezavi z načrti Maribora glede krožnega gospodarstva pa tudi center za razgradnjo letal.

Kitajski najemnik je za letos napovedal vzpostavitev linij z Londonom, Berlinom, Hamburgom, Barcelono, Zürichom, Beogradom, Splitom in Podgorico na eni ter kitajskimi mesti Xian, Chongqing in Nanchang na drugi strani.

Sicer pa novi najemnik ni predstavil le srednjeročnih, pač pa tudi kratkoročne načrte glede letalskih povezav. Že za letos je napovedal vzpostavitev linij z Londonom, Berlinom, Hamburgom, Barcelono, Zürichom, Beogradom, Splitom in Podgorico na eni ter kitajskimi mesti Xian, Chongqing in Nanchang na drugi strani. Kot je dejal Yin, bodo to lahko storili s sedanjo 2800 metrov dolgo vzletno stezo, po podaljšanju najprej na 3300, nato pa tudi na 3800 metrov pa napovedujejo dodatne linije tudi z drugimi azijskimi državami.

Njihov belgijski letalski prevoznik trenutno razpolaga s šestimi letali Fokker 50, Kitajci pa napovedujejo nakup še šestih letal A320 in 15 letal A330, ki jih nameravajo registrirati v Sloveniji. Trenutno čakajo na letalski licenci v Belgiji in Sloveniji, ki naj bi ju dobili predvidoma maja ali junija, takoj zatem pa bodo zagnali promet, je dejal Yin, ki vidi veliko priložnost Maribora in Slovenije na različnih področjih, od gospodarskega do turističnega.

Pri svojih načrtih pričakujejo podporo tako lokalnih oblasti kot države, upajo na čim hitrejšo pridobitev AOC licence, hitre spremembe državnega prostorskega načrta, pa tudi nakup dodatnih 80 hektarjev zemljišč za načrtovano širitev v prihodnosti.

Mariborski župan Andrej Fištravec je optimističen glede razvoja mariborskega letališča.
Mariborski župan Andrej Fištravec je optimističen glede razvoja mariborskega letališča. FOTO: POP TV

Medtem ko Yin po predstavitvi ni dajal izjav medijem, da bi pojasnil, s čim bodo financirali vse načrtovane projekte in kakšne so garancije, da bodo ti tudi realizirani, župan Fištravec v njihove obljube ne dvomi. "Minister je danes govoril, da gre za zelo optimističen projekt, sam pa pravim, da gre za realističnega. Maribor s tem postaja globalni igralec in specialist za Azijo," je dejal Fištravec.

Kot je dodal, vlagatelji zagotovo v Maribor niso prišli, da bi tukaj zapravljali denar, torej niso kupili Aerodroma Maribora kar tako. V svetu po njegovem trenutno ni problem v denarju, pač pa v pravih projektih. Župan tudi stoji za besedami Yina, da bo še letos vzpostavljenih enajst rednih linij. "Skupaj delamo že več kot dve leti, dosegli smo nekatere sporazume o sofinanciranju povezav s kitajskimi mesti, ob tem pa gradijo floto, ki bo večja od tiste, s katero razpolaga naš nacionalni prevoznik," je še dejal Fištravec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senior68
07. 03. 2017 12.59
+1
V resnici sem prav navdušen nad zelo dobrim scenarijem in režijo tokratnega FAKE-a. Malo jim še manjka pri dodelavi PPT prezentacije, ki ne bi dobila pozitivne ocene v srednji šoli. Gospod Kitajec je samo gledališki igralec, ki si zna zavezati kravato (lahko je tudi samo kuhar iz kakšne kitajske restavracije), kateremu so v roko porinili usnjeno aktovko in na zapestje nadeli en fake rolex. Da bomo približno vedeli o čem so gospoda govorili: kataloška cena enega Airbusa 330 -200 (ta mali, pocenski) je 222 milijonov slovenskih Evrov x 15 = 3,3 milijarde Evrov. In to bo storil d.o.o. brez zaposlenih in z dvema kitajskima direktojema. Uau!!! Če ga naročiš danes, je najhitrejša možna dobava prvega tam nekje čez štiri do pet let. Vsak, ki je vsaj samo malo povohal aviacijo, mu bodo takele predstave zvabile nasmeh na ustnice. Tistim, ki se z aviacijo ukvarjajo za lastno preživetje, bo na oči padel mrak. In da ne bo kakšne zablode: tudi denar, ki je bil plačan kot kupnina za aerodrom, ni kitajski, ampak koroški iz slovenskega dela. Aja, še vic o tem kako postati milijonar v letalskem poslu: če imaš milijardo in jo vložiš v letalskega prevoznika.
puspan
06. 03. 2017 20.02
+1
Župan bo baterijske vložke, izdelane v Mariboru prevažal na Kitajsko.
staridida
04. 03. 2017 10.21
+6
Naj zrihtajo progo za Severno Korejo....
bossanoga
03. 03. 2017 13.01
+6
Naivni Mariborčani, na ves glas si zapojte tisto od Zorana Predina; Moj Maribor je tak fejst nor... Da boste lažje verjeli polspobnemu Fištravcu.
losser
02. 03. 2017 22.53
+14
diMarzio
02. 03. 2017 22.49
+11
Za vas ne vem, a jaz vsekakor nevidim možnosti, da bi (že) letos kamorkoli letel, kaj šele na kitajsko, kaj šele iz Maribora :)
vicente
05. 03. 2017 10.37
+3
kako da ne z ultralahkim letalom do Gradca,potem normalen avion do Frankfurta,in dalje na kitajsko,lahko jutri
21dcba
02. 03. 2017 21.40
+8
Letalska družba VLM Airlines je bankrotirala 2016.
revolucija_mb
02. 03. 2017 21.43
Ja floto letal piše da imajo to....je pa nekdo nesposoben vsekakor. :)
vicente
02. 03. 2017 21.19
+19
prva povezava bo mednarodni let ki bo povezal dve popolnoma različni deželi to bo povezava Ljubljana Maribor simbol letalske družbe bo vijolična žaba,potem bodo leteli do trsta ker je Trst naš.
vicente
02. 03. 2017 22.30
+8
potem bodo menda leteli v Turčijo ker imajo fuzbalerji tam priprave in se počutijo kot doma naslednji korak bo mednarodna povezava z Slovenj Gradcem,potem bodo videli kako naprej mogoče v Mežico ker je tam Topla
scipio
02. 03. 2017 21.18
+5
Aerodrom v vsako slovensko vas!
xxx1982xxx
02. 03. 2017 22.18
+0
glavno da je v okolici Lj ..drugi se pa lahk j -e -bemo ne ...
Senior68
03. 03. 2017 09.51
+2
Ljubljansko letališče je tudi okolica Maribora, glede na standarde, ki sicer veljajo v mednarodnem letalskem prometu. Me prav zanima, kateri Londončan, Parižan, New Yorčan ima manj kot eno uro do katerega od letališč
KungFuPanda
05. 03. 2017 09.19
+4
Recimo letališči Pariz Charles de Gaulle in Orly sta manj kot 1 uro narazen. Stansted in Heathrow sta kako uro narazen. V New Yorku imaš letališči JFK in LaGuardia, ki sta manj kot pol ure narazen...
johanca123
02. 03. 2017 21.09
+3
Bruh fištra!
BURGA
02. 03. 2017 21.02
+8
Kitajci imajo denar in če se česa resno lotijo tudi naredijo. Lokacija je dobra in ne vem zakaj nebi Maribor postal največji v tem delu Evrope. Letališče leži poleg avto ceste, ki povezuje vse države v Evropi.
revolucija_mb
02. 03. 2017 21.36
-1
nikhrast
02. 03. 2017 20.27
+17
Poslušam to, pa sem pomislil če je že prvi april.
mare.florida
02. 03. 2017 19.54
+7
bla bla bla...
VSEZNALECno1
02. 03. 2017 19.53
+2
U Ulan Bator ...... pa to.......
Ministry of silly walks
02. 03. 2017 19.37
+15
Spomnimo se kaj je bilo z Golden air z dvema DC-9,kako so delali.Promocijsko so vozili upokojence iz doma starostnikov nad Slovenijo.In kaj je od tega...en DC-9 ždi v grmovju zraven športnega letališča.problem pač je,ker so v krogu 100km tri mednarodna letališča,Graz,Pleso in Brnik.
revolucija_mb
02. 03. 2017 21.37
+1
Ampak prostora in možnosti je veliko, ne letijo od vsepovsod vsi. Interes je pa drugo vprašanje...
JApajaDAja
02. 03. 2017 19.35
+2
o, super, sedaj pa bomo letali-upam, da ne leteli!
Ministry of silly walks
02. 03. 2017 19.32
+18
Napovedujejo 300mil evrov vlaganj in tritisoč delovnih mest.Kaj bo te nastalo..Heathrow II ?Pa več linij kot jih ima Graz flughafen.dvomim pač,kaj je bilo z toliko opevano kitajsko tovarno baterij v Mariboru.
JApajaDAja
02. 03. 2017 19.40
+7
fištra jih je skuro za telefonijado v brazilijo,
vertex
02. 03. 2017 19.24
+3
Bravo maribor
biggbrader
02. 03. 2017 20.40
+0
Fifi 24
02. 03. 2017 19.09
-1
Kaj bo invazija rumenih ker se jih pametni otepajo ali pa želi škilavi fištra namesto obljubljene tovarne baterije dostavljati kar z avioni ?
vertex
02. 03. 2017 19.21
+14
Rumeni so 100 let pred nami,kdo je pameten?
Aijn Prenn
02. 03. 2017 19.24
+7
A ne laufa ena tovarna kjer sestavljajo avtobuse?? A niso podpisali pogodbo z Magno?? Zna biti, da te bo doletelo, da te bodo z zavoda poterali delat...
Fifi 24
02. 03. 2017 20.42
+2
vertex ko boš ločil kitajske kapitaliste in navadno kitajsko rajo ki se seli boš že na pol poti do povprečno intelegentnega
Fifi 24
02. 03. 2017 20.45
+4
pazitir se ti opravičujem ne kadiš naraven zadetek si al pa na plačilni listi škilavega kar je v bistvu še huje.....magna bo v DRUGI občini in Šikalvi nima zveze s tem kot prvo, kar se tiče mikro proizvodnje avtobusov v TAM tudi tam Škilavi NIMA NIČ zraven.. IMA pa pri FANTOMSKI tovarni baterij
vertex
02. 03. 2017 20.52
-2
Fifi,kitajci se vec ne selijo,ostal boš neinteligenten
krohotalo
02. 03. 2017 19.02
+2
očitno računajo kitajci, da bo adria dokončno crknla.
LLLEPI
02. 03. 2017 20.00
-1