Gospodarstvo

Finančni ministri pozivajo k hitrim ukrepom

Tokio, 13. 10. 2012 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančni ministri so ob koncu jesenskega zasedanja IMF in Svetovne banke pozvali k hitrim in učinkovitim ukrepom za spodbujanje gospodarske rasti ter povrnitev zaupanja. Slovenski finančni minister Šušteršič pa je v okviru zasedanja opravil tudi več dvostranskih srečanj.

Finančni minister Janez Šušteršič je opravil tudi več dvostranskih srečanj.
Finančni minister Janez Šušteršič je opravil tudi več dvostranskih srečanj. FOTO: Damjan Žibert

Finančni minister Janez Šušteršič je v okviru letnega zasedanja Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada v Tokiu opravil tudi več dvostranskih srečanj. Predstavnike investicijskih bank, s katerimi se je srečal, je po njegovih besedah zanimala predvsem izdaja dolarskih obveznic, medtem ko so bile na formalnih srečanjih v ospredju reforme.

Odzivi sogovornikov na predstavljene vladne ukrepe so bili po njegovih besedah pozitivni. "Mislim, da prevladuje splošno mnenje, da bodo to pravi ukrepi," je dejal. Nekaj vprašanj se je sicer pojavljalo glede časovnice izvedbe ukrepov in verjetnosti, da bodo tudi izpeljani. Sogovornike je tudi zanimala, kakšna so politična tveganja, če reforme ne bodo sprejete, je pojasnil Šušteršič.

Na večerji, ki so jo organizirali na slovenskem veleposlaništvu na Japonskem, se je Šušteršič srečal tudi s predstavniki japonskih podjetij. Kot je pojasnil minister, je bil izkazan "kar velik interes za sodelovanje", japonski podjetniki pa imajo dober vtis o Sloveniji in si želijo okrepiti sodelovanje.

"Veliko interesa je bilo izkazanega tudi s strani predstavnikov investicijskih bank, predvsem glede izdaje dolarskih obveznic v ZDA in Londonu," je dejal minister. Več informacij o izdaji omenjenih obveznic bo sicer znano prihodnji teden, ko bodo interesentom predstavljene v ZDA in Londonu, zato minister tudi ni želel komentirati podrobnosti izdaje.

Na Japonskem je Šušteršič opravil tudi nekaj sestankov, na katerih se je seznanil z izkušnjami držav pri izdajanju obveznic na azijskih trgih. "To je ena od možnosti, ki jo bomo morda realizirali, vendar zagotovo ne letos," je dodal.

Ravnotežje med varčevanjem in ukrepi za spodbujanje rasti

V Tokiu se je na jesenskem zasedanju finančnih ministrov in guvernerjev držav članic IMF in Svetovne banke zbralo približno 20.000 gostov in 188 držav.
V Tokiu se je na jesenskem zasedanju finančnih ministrov in guvernerjev držav članic IMF in Svetovne banke zbralo približno 20.000 gostov in 188 držav. FOTO: Reuters

Finančni ministri so ob koncu jesenskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke pozvali k hitrim in učinkovitim ukrepom za spodbujanje gospodarske rasti ter povrnitev zaupanja. Ob tem so opozorili, da mora biti doseženo ravnotežje med varčevanjem in ukrepi za spodbujanje rasti, da bo svetovno gospodarstvo lahko okrevalo.

"Globalna rast se je upočasnila, ostaja pa še precej negotovosti in negativnih tveganj," se je glasilo končno sporočilo zasedanja. Razvite države so zato ministri pozvali, naj izpeljejo potrebne strukturne reforme in oblikujejo "kredibilne fiskalne načrte".

Poudarili so, da so potrebni odločni ukrepi za prekinitev negativnih trendov in okrevanje svetovnega gospodarstva. Prav tako so finančni ministri v končnem sporočilu države v razvoju pozvali k prilagajanju svojih politik upočasnjeni rasti v Evropi in ZDA. Letno zasedanje IMF in Svetovne banke je izpostavilo tudi frustracije nekaterih držav zaradi upočasnjene rasti, ki je posledica evropske dolžniške krize.

Medtem ko je bila večina pozornosti namenjena gospodarskim težavam največjih gospodarstev, pa sta IMF in Svetovna banka izpostavila tudi potrebo po zavarovanju najrevnejših držav pred posledicami upočasnjene gospodarske rasti najvplivnejših držav.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
18. 10. 2012 09.47
+1
Ja ukrepati hitro, da si ljudje ne pridejo gor kako se jih nateguje in zavaja !!!!!!!!!!!
T_one
16. 10. 2012 13.23
+3
Srečanje demonov... biblijskih "menjalcev denarja"...
olyca
15. 10. 2012 20.54
+3
Zanima me samo eno ali upa naš finančnik povedati, da je Slovenijo zadolžila predvsem kradljiva politika in kam naj bi šel denar.
Geronemo
14. 10. 2012 00.12
+5
Finančni ministri si ga lahko med seboj samo malo potegnejo.. Poglejte, vidite te obraze??? To vam je srce mehanizma za to zbirokratizirano diktaturo ki nas molze iz dneva v dan bolj. 125 člen Lizbonske pogodbe pravi, Vsaka država poskrbi sama za svoje dolgove..... Kaj bo ali je že Slovenija nakazala ta teden in v preteklosti??? Vprašajte se, kdo jih je volil??? Naši pa se slinijo poleg, kot da ima slovenija neki vpliv.
Treff
13. 10. 2012 17.08
+8
Bla,bla šušteršič. Moje mnenje je da se je skril ko bi se moral pogovarjati in povedati resnico.
24Petelinov
13. 10. 2012 14.04
+11
Naši pametnjakoviči so namesto dviga gospodarstva, razumeli dvig DDV-ja ...kar pa bo učinkovalo ravno obratno
Taipei 101
13. 10. 2012 13.27
+11
Zalostno je, da teli potujejo po svetu s trdo zasluzenim denarjem davkoplacevalcem, anglesko pa se vedno ne znajo govorit..