Gospodarstvo

Finančni komentar: Strah pred stagflacijo

Ljubljana, 30. 04. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
85

Gospodarske razmere v ZDA čedalje bolj spominjajo na obdobje stagflacije v sedemdesetih letih. Stagflacija nastane, ko se gospodarska rast ustavi ali celo upade, medtem ko inflacija raste. Gre za najslabši ekonomski scenarij, ki ustvari visoko stopnjo brezposelnosti.

Državni dolg ZDA je tik pred tem, da doseže novo zgodovinsko rekordno raven 35 tisoč milijard dolarjev (32,7 bilijona evrov). V petek je ameriški državni regulator prevzel propadlo banko Republic First Bank. Visoka obrestna mera šibi gospodarsko rast in ni videti, da bo centralna banka v kratkem začela rezati obresti. V največjih težavah so majhna in srednje velika podjetja, kar dve tretjini vseh delniških družb beleži nižjo vrednost kot leta 2021. Ekonomist Adam Kobeissi v tedenskem poročilu opozarja na prihod stagflacije.

Nižji BDP in višja inflacija v prvem letošnjem kvartalu. Pričakovanja analitikov iz Goldman Sachs so precej zgrešila napovedi.
Nižji BDP in višja inflacija v prvem letošnjem kvartalu. Pričakovanja analitikov iz Goldman Sachs so precej zgrešila napovedi. FOTO: Kobeissiletter

V ZDA je minuli teden skoraj polovica družb iz osrednjega indeksa S & P 500 poročala prve letošnje poslovne rezultate. Najbolj sta minuli teden navdušila tehnološka velikana Microsoft in Alphabet, ki ima Google, ter povrnila optimizem na delniških trgih. Tudi v tem tednu precej pomembnih družb, kot so Amazon, AMD, Apple in mnogi drugi, poroča prve četrtletne rezultate, zato je na trgih pričakovati precej volatilnosti.  

Od tehnoloških velikanov je minuli teden poslovne rezultate najprej objavila Tesla. Tečaj delnice TSLA je letos padel že za 32 odstotkov. Rezultati so bili slabi, promet je bil za 4 odstotke pod pričakovanji, dobiček pa so zgrešili za dobih 8 odstotkov. Vendar Elon Musk je kljub slabim številkam vlagateljem prodal zgodbo o uspehu, ko je omenil samovozeča električna taksi vozila ter napovedal prihod avtonomnih robotov Optimus, ki naj bi jih začeli proizvajati že naslednje leto. Tako je delnica po objavi slabih poslovnih rezultatov pridobila kar 16 odstotkov. Naslednji tehnološki velikan, ki je poročal rezultate, je bila družba Meta, ki ima poleg Facebooka v lasti tudi Instagram in WhatsApp. Predsednik upravnega odbora Mark Zuckerberg ni bil tako uspešno prepričljiv kot Elon Musk. Tečaj delnic META je v tem letu dosegel 53 odstotkov in minuli teden so postregli z dobrimi poslovnimi rezultati, ki so presegli pričakovanja, vendar je delnica kljub temu padla za 10 odstotkov.

Meta je izgubila 10 odstotkov, kljub temu da je družba presegla pričakovan dobiček za 9 odstotkov.
Meta je izgubila 10 odstotkov, kljub temu da je družba presegla pričakovan dobiček za 9 odstotkov. FOTO: TradingView

Hladen tuš je minuli teden med poročanjem poslovnih rezultatov povzročila napoved nižje gospodarske rasti v ZDA, kot so ekonomisti pričakovali. Realni ameriški BDP je v prvem četrtletju na letni ravni znašal 1,6 odstotka. V zadnjem četrtletju je BDP znašal 3,4 odstotke in ekonomisti so pričakovali, da bo 2,5-odstoten. Še bolj zaskrbljujoča je bila rast osnovnih cen za 3,7 odstotka, pričakovana rast je bila 3,4-odstotna. Zaradi strahu pred stagflacijo so spet začeli nevarno naraščati donosi na ameriške obveznice.  

Enoletni donosi so teden končali pri stopnji 5,2 odstotka. Dvoletni donosi so dosegli mejo 5 odstotkov in 20-letni donosi so tik pred tem, da dosežejo nevarno mejo 5 odstotkov.
Enoletni donosi so teden končali pri stopnji 5,2 odstotka. Dvoletni donosi so dosegli mejo 5 odstotkov in 20-letni donosi so tik pred tem, da dosežejo nevarno mejo 5 odstotkov. FOTO: TradingView

Ključna obrestna mera ostaja visoka, ker inflacija narašča. Morda letos sploh ne bo nižanj, čeprav trg še vedno pričakuje vsaj enega ali dva po 25 bazičnih točk. Ameriški državni dolg se hitro povečuje in predsednik Joe Biden je minuli teden vseeno namenil dodatnih 95 milijard dolarjev (88,8 milijarde evrov) za pomoč Izraelu in Ukrajini. "Naši zavezniki v Evropi in svetu se sprašujejo, če bomo vztrajali. Skrbi jih, da ne bi odnehali. Na mednarodnih srečanjih so precej zaskrbljeni, ker če nismo sposobni zagotoviti pomoči, je vprašanje, kaj se lahko zgodi z zavezništvom in Natom. Tudi oni pošiljajo pomemben del pomoči v Ukrajino. Skupaj moramo nastopiti proti škodljivemu diktatorju."

Dodatno skrb je minuli teden povzročil padec japonskega jena, ki je dosegel najnižjo vrednost od leta 1990.
Dodatno skrb je minuli teden povzročil padec japonskega jena, ki je dosegel najnižjo vrednost od leta 1990. FOTO: Barchart

V zaskrbljenem gospodarskem okolju sta konec tedna četrtletne rezultate poročala še dva pomembna tehnološka velikana, Microsoft in Alphabet. Microsoft je največje podjetje na svetu, ki je glede na tržno kapitalizacijo vredno 3000 milijard evrov, če bi kljub dobrim rezultatom tečaj delnic padel podobno kot pri delnicah Meta, bi to na trgu lahko povzročilo večji preplah. Objavljeni rezultati so presegli pričakovanja in delnica MSFT je rahlo poskočila. Google (Alphabet) je tudi dostavil izjemne rezultate in prvič v zgodovini napovedal dividendo, zato je delnica GOOG v petek poletela za 10 odstotkov.

Alphabet je za kar 25 odstotkov presegel pričakovan dobiček. Tržna kapitalizacija družbe je prvič v zgodovini presegla 2000 milijard dolarjev (1870 milijard evrov).
Alphabet je za kar 25 odstotkov presegel pričakovan dobiček. Tržna kapitalizacija družbe je prvič v zgodovini presegla 2000 milijard dolarjev (1870 milijard evrov). FOTO: TradingView

Prihodki od platforme YouTube so se na medletni ravni zvišali za 21 odstotkov, še bolj so se v enakem obdobju zvišali prihodki storitve Google Cloud, in sicer za 28 odstotkov. Še vedno je največji generator denarja Googlov brskalnik, v povezavi z oglaševanjem, ki je glede na lanskoletno prvo četrtletje višji za 14 odstotkov.  

Google je zvišal prihodke za 15 odstotkov na dobrih 80 milijard dolarjev (75 milijard evrov).
Google je zvišal prihodke za 15 odstotkov na dobrih 80 milijard dolarjev (75 milijard evrov). FOTO: Economy Insight

Pri Microsoftu največ prometa ustvari platforma Azure. Sledi programska oprema Office in za njo priljubljen igričarski Xbox. Po tem so šele Windowsi in za njimi omrežje Linkedin. Na koncu je brskalnik Bing.

Microsoft je v prvem četrtletju povečal prihodke na medletni ravni za 17 odstotkov na 62 milijard dolarjev (58 milijard evrov).
Microsoft je v prvem četrtletju povečal prihodke na medletni ravni za 17 odstotkov na 62 milijard dolarjev (58 milijard evrov). FOTO: Economy Insight

Za presenečenje minulega tedna je poskrbela družba Newmont, ki je veliki rudar zlata in tudi del Svet portfelja. Napovedan dobiček so presegli za 52 odstotkov in delnica je po objavi rezultatov poskočila za dobrih 12 odstotkov. Vroče so bile tudi kitajske delnice, ki so začele rasti. Alibaba, ki jo prav tako hranimo v portfelju, je minuli teden pridobila skoraj 10 odstotkov.  

Newmont (NEM) je presegel pričakovanja in poročal tako o višjem dobičku kot tudi o višjih prihodkih.
Newmont (NEM) je presegel pričakovanja in poročal tako o višjem dobičku kot tudi o višjih prihodkih. FOTO: TradingView

Kitajske delnice se po daljšem časovnem obdobju leta in pol prebujajo in morda lahko v prihajajočem obdobju beležijo celo boljšo rast kot delnice v ZDA, navaja urednik in novinar David Ingles, voditelj oddaje China Show.

Kitajski indeks produktivnosti raste.
Kitajski indeks produktivnosti raste. FOTO: Bloomberg Terminal

Število milijarderjev se je v kitajskih mestih letos znižalo, medtem ko število milijarderjev v indijskih mestih narašča. Na vrhu lestvice po številu milijarderjev, ki živijo v mestih, je še vedno New York, sledi London, na tretjem mestu je bil včasih Peking, vendar ga je letos prehitel Mumbaj.

Največ novih milijarderjev je letos vzniknilo v glavnem mestu Indije.
Največ novih milijarderjev je letos vzniknilo v glavnem mestu Indije. FOTO: Hurun Global Rich List

V četrtkovem Finančnem POPkastu sem s finančnim analitikom Nikolo Maljkovićem razpravljal o kitajskem delniškem trgu. "Goldman Sachs analitiki so rekli, da pričakujejo 40-odstotno rast za kitajske delnice in tudi UBS je omenil, da vidi priložnost za kitajski delniški trg." Tudi zlato je še vedno lahko zanimiva priložnos. Nekateri analitiki celo napovedujejo, da bi lahko letos dosegli vrednost 3000 dolarjev za zlato unčo (2800 evrov).  "Jaz ne pričakujem, da gremo na 3000, vendar me to ne bi čudilo, glede na to, koliko denarja se je natisnilo in kakšna so pričakovanja inflacije," je v zadnjem POPkastu izpostavil upravljavec premoženja Simon Skubin.  

Svet Portfelj je minuli teden poskočil za skoraj dva odstotka in je na najvišji vrednosti s 14-odstotnim donosom v sedmih mesecih. Portfelj ne predstavlja finančnega nasveta, ampak služi zgolj informiranju. Zaprli smo 5-odstotno pozicijo ETF sklada ZPRR z izgubo, ker se gospodarsko okolje v ZDA slabša in visoke obrestne mere ostajajo nespremenjene. Povišali smo za 5 odstotkov izpostavljenost v ETF, ki sledi ceni bitcoina. Od danes tudi finančne ustanove v Hongkongu vlagateljem omogočajo naložbo v spot ETF, ki sledi ceni bitcoina. Newmont corp., rudar zlata, je minuli teden po objavi poslovnih rezultatov, ki so pozitivno presenetili, uspel prevzeti vodstvo v portfelju. Od začetne naložbe pred dvema mesecema je ustvaril že 40-odstotni donos. Kitajska Alibaba je minuli teden znižala izgubo, tečaj delnic BABA je teden zaključil skoraj 10 odstotkov višje. Svetovni dividendni ETF WGVE in surovinski ETF EXXY nista beležila izrazitih sprememb. Tudi Peabody Energy, delnice BTU smo kupili konec septembra in se komaj držijo v zelenih številkah.  

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Največje slovensko podjetje Krka praznuje 70 let obstoja. Začeli so z devetimi zaposlenimi, danes jih je 13 tisoč po vsem svetu. Začeli so z 20 izdelki, danes jih ponujajo več kot 1000. Delnica Krke je šele letos dosegla nivoje pred gospodarsko krizo leta 2008, vendar poslovanje je v zadnjih dvajsetih letih zelo napredovalo. Leta 2004 so imeli 470 milijonov evrov prometa, lani so imeli 1,8 milijarde evrov prometa. Dobička so imeli leta 2004 za 65 milijonov, lani skoraj petkrat več, to je 313 milijonov evrov.  

Krka je imela v 70 letih zgolj tri predsednike uprave.
Krka je imela v 70 letih zgolj tri predsednike uprave. FOTO: Investing

Letno izdelajo 17 milijard tablet in kapsul. Uporablja jih več kot 100 milijonov ljudi. Prisotni so v 70 državah, je izpostavil generalni direktor in predsednik uprave Jože Colarič. Širili se bodo tudi v bodoče, poleg kitajskega se jim obeta še indijski trg. "Če preoblikujete 70 let v sekunde, pridete do dveh milijard sekund, in v skupini Krka imamo za cilj, da v bližnji prihodnosti prodamo za dve milijardi evrov izdelkov in storitev. In naj vam povem, mi bomo še naprej slovenska Krka."

Na Ljubljanski borzi je bilo minuli teden sklenjenih za 11,6 milijona evrov poslov. Slovenski delniški indeks SBITOP je teden zaključil pozitivno. 0,1- odstotna rast je prekinila dvotedenski padajoči trend. Najbolj je minuli teden poskočila delnica Petrola, in sicer za dobre 3 odstotke. Največ je izgubila Zavarovalnica Triglav ZVTG, in sicer 1,73 odstotka.

Tečaja delnic Cinkarne Celje in Equinoxa nista beležila sprememb v minulem tednu.
Tečaja delnic Cinkarne Celje in Equinoxa nista beležila sprememb v minulem tednu. FOTO: Ljubljanska borza

Bikovski trend nastane iz pesimizma, raste s pomočjo skepticizma in dozori na podlagi optimizma. Vedno umre zaradi evforije. - John Templeton  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Itakkk
30. 04. 2024 21.48
+1
Levičarji na oblasti .. kako pa naj bo drugače?
Mirko41
30. 04. 2024 21.01
+5
A se zavedate, da BDP je kazalnik, ki meri potrošnjo. Denarno izraženo potrošnjo. Dajte vsakemu 100k EUR in mu zapovejte, da jih leto zapravi. Naslednje leto bi vsi pisali, da je Slovenija najbolj razvita država na svetu z najvišjim BDP. Zato so tudi države z najvišjim dolgom v povprečju najbolj razvite (Japonska, ZDA). Se pa vseeno lahko vprašamo kaj bo s temi razvitimi državami čez nekaj 10 let...
Sixten Malmerfelt
30. 04. 2024 20.47
+2
Dobr nas cuzajo!
c00kies
30. 04. 2024 20.28
+3
Vojna reši vse probleme človeštva, tudi problem človeštva 😉
Sixten Malmerfelt
30. 04. 2024 20.26
+2
Sixten Malmerfelt
30. 04. 2024 20.26
+0
V vsakem primeru bamnkirji služijo!
nestabilen
30. 04. 2024 20.12
+2
Tudi EU je dobila od IMF opomin in strogo opozorilo.Bo se veliko slabse.Dolar je mrtev,Ameriske banke mrzlicno kopujejo zlato.BRICS ima pa ze zlato kot osnovo.
Bolfenk2
30. 04. 2024 19.22
+9
Sankcije delujejo. ZDA in EU gospodarsko propadata. Rusija pa živi kot da ni sankcij.
metkabetka
30. 04. 2024 18.34
+2
Nekje sem brala, da je zlato šlo gor zaradi vojne Izrael Iran. Dajte še naprej afne guncat z droni, da bo au šlo še gor, ne dol.
metkabetka
30. 04. 2024 18.32
+2
Zlato je padlo za 4 eure.
brezveze13
30. 04. 2024 17.11
-2
kavboj je bogata dežela ,če verjameš
NOVAKF
30. 04. 2024 15.34
+0
Adi Omerovič spremlja svetovne trge. Med 21. septembrom 2023 in 25. aprilom letos je s svojim bdenjem nad portfelji pridelal 14.05% profita. Med njegovim bdenjem pa so pasivni indeksi ki zgolj sledijo trgom dosegli 16.48% (ameriški pasivni ETF SXR8) in 14.68% (svetovni pasivni ETF IWDA). ADI NAREDI NAM IN SEBI USLUGO. NEHAJ FILOZOFIRAT, POVEJ LJUDEM DA JE AKTIVNO UPRAVLJANJE IZGUBA ČASA IN DENARJA. ZAPRI ŠTACUNO IN SE LOTI ČESA BOLJ KORISTNEGA. Če nič drugega namesto bdenja spi.
JK123
30. 04. 2024 18.51
+3
Redko kdo ima boljše donose od indeksov. No, tisti, ki smo profitirali na kriptu, samo to je posebna niša.
Sixten Malmerfelt
30. 04. 2024 20.27
+1
samo bitkojn je profitiral, vse ostale kriptice so šče dol!
Kollerik
30. 04. 2024 15.22
+6
Spet bojo nekaj skuhal, da jim bo še naprej fajn, mi večina pa bomo še naprej v buli.
Aleš Hartner
30. 04. 2024 15.19
+4
Vrednosti delnic so precej butast indikator zdravja gospodarstva. V nekih bolj normalnih časih cca. 25 do 30 let nazaj se vrednosti delnic ni tako zelo častilo kot danes. Resnica je taka, da zahodna gospodarstva usihajo že vrsto let, a svojim ljudem vztrajno lažejo o "gospodarski rasti", ki bi naj bila nižja, a še zmeraj prisotna. Tako kot Luka Mesec laže o rasti plač, ko ne omenja visoke inflacije v obdobju 2019 - 2024, lažejo tudi vsa poročila o gospodarski rasti, ki le-té ne prevedejo v realno gospodarsko usihanje glede na inflacijo.
HumanNOTsheep
30. 04. 2024 15.07
+4
Amerika je dokazala do česa jim je in to niso ne državljani amerike niti EU ! in spet nekateri hvalite opresorja kateri se skriva za "demokracijo" in nas ožema do zadnjega grama zlata ... mene bi bilo sram
nestabilen
30. 04. 2024 14.34
+8
"Dobre" stvari v Ameriki se pridejo.Zapirajo se banke,pride visoka brezposelnost razen v vojaski industriji kjer bojo 61 miljard ki so jih dali za Ukrajino pretvorili za obnovitev zalog tako da Ukrajina dobi samo orozje ki ga bojo Rusi v parih mesecih unicili.,Brezdomci,sguaterji,policijska drzava ki prisluskuje vsem drzavljanom,IRS nadzira vse bancne transakcije in se in se. Pred leti je za Snowden na to opzoril pa so ga proglasil za izdajalca. IMF je opozoril ZDA da tako naprej ne gre vec da malomarno razmetavjo z denarjem.Drzave BRICS-a so se ze resile dolarja,Kitajska je rekla Blinkenu odlocno NE.
Kollerik
30. 04. 2024 15.23
+6
Pozabil si naftno industrijo, pa bankirje....
Banion
30. 04. 2024 13.44
+14
ko je sadam razglasil da bo nafto prodajal samo še za evre so ga amiji takoj razglasili za satanista, terorista in ne vem še kaj, ponaredili dokaze pred ozn in ga napadli. Javni dolg američanov plačujemo vsi prebivalci sveta ker sprjemamo dolar kao za svetovno valuto
natmat
30. 04. 2024 11.29
+8
Bolj kot se bomo navezovali na amere bolj bo tonila EU z njo...
Rožice so zacvetele
30. 04. 2024 13.24
+3
natmat...na koga bi se pa ti navezoval, daj prosim objasni?
HumanNOTsheep
30. 04. 2024 15.04
-2
Dj cvetka bodi tiho ... komunizem premaguje kapitalizem pa se ti deri kokr hočš !
AbcXyz1
30. 04. 2024 11.25
+14
Na naših medijih sicer tega ne objavljajo...poglejte na mirror kaj so včeraj rekli rusi. Če ZDA in nato vstopita v Ukrajino in pomagata strateško premagati Rusijo, bo Amerika postala radioaktiven prah, Anglija pa pod vodo. Se res, da je to propaganda, čeprav pravijo, da ni, ampak Rusa v kot stiščat ne bi bilo pametno, ker ni najbolj diht.
Natoforever
30. 04. 2024 11.00
-9
Ha ha ha Konec igre pravijo rusofilcki...IGRA SE JE ŠELE ZAČELA..Reset bo 3WW...bo tudi kmalu tle.
Balki36
30. 04. 2024 11.23
+2
Seveda bo....3ww je edini nacin da se us resijo dolga.....tudi pri nas bo ja....4 bojo pa nasi potomci bili z palicami in kamenjem.....pa to
supplement
30. 04. 2024 12.52
+4
Rožice so zacvetele
30. 04. 2024 13.32
+10
Balki, če bo 3 vojna, ne bo nikjer nobenih potomcev. Ali misliš, da se bodo tako prčkali, kot sedaj Rusi in Ukrajinci....vsi, ki so odgovorni za te vojne, so krepko čez 70, že blizu 80 let. Fučkajo se njim ljudje, sicer ne bi bilo vojn. Spraznili bodo atomske rezerve, kajti večino življenja so ti akterji že doživeli, njihov EGO je pa tako močam, da jih drugo ne briga, tudi njihovi lastni potomci ne. Čez miljon let pa bodo bodoči človečnjaki pametovali, kaj se je zgodilo, enako, kot pametujejo danes, kaj se je zgodilo pred tisočletji in prej.
Ramzess
30. 04. 2024 17.11
-1
3WW teče že lep čas, na drugačen način kot prejšnji vojni. Dejanske 3WW pa se ni za bat, četudi se kaj zgodi, bo le lažna zastava.