Gospodarstvo

Je afera o pranju denarja vplivala na ustavitev prodaje NLB?

Luxembourg, 16. 06. 2017 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je predstavnike evropskih institucij in mednarodnega denarnega sklada seznanila z dogajanjem v NLB, tudi s privatizacijo naše največje banke. Sogovorniki naj bi bili razumevajoči in se strinjajo, da gre za specifično situacijo.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je v Luksemburgu visoke predstavnike evropskih institucij in IMF seznanila z dogajanjem v povezavi s privatizacijo NLB. "Vsi sogovorniki so izrazili razumevanje za to, da gre za primer, ki ima zelo specifične okoliščine, ki jih je treba v tem primeru upoštevati," je poudarila ministrica.

Ministrica je je v Luksemburgu visoke predstavnike evropskih institucij in IMF seznanila z dogajanjem v povezavi s privatizacijo NLB.
Ministrica je je v Luksemburgu visoke predstavnike evropskih institucij in IMF seznanila z dogajanjem v povezavi s privatizacijo NLB. FOTO: Damjan Žibert

Vraničar Ermanova je ob robu četrtkovega zasedanja evroskupine in današnjega srečanja finančnih ministrov EU s položajem NLB v dvostranskih pogovorih seznanila podpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa, predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija in predstavnika IMF za Evropo Poula Thomsna.

Finančno ministrstvo je v sporočilu za javnost izpostavilo, da je Vraničar Ermanova sogovornikom pojasnila, da je vlada postopek prodaje NLB ustavila zaradi dolgoletnega nerešenega problema prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem in dejstva, da se je tik pred odločitvijo o nadaljnjih postopkih prodaje znova izkazal prevelik vpliv te okoliščine na možno višino kupnine za prodani delež NLB.

Ob tem je opozorila, da je prodaja NLB zaradi specifičnega problema s prenesenimi deviznimi vlogami na Hrvaškem poseben primer in da ostali privatizacijski postopki niso vprašljivi.

Preostalih dveh argumentov vlade za zaustavitev privatizacijskega postopka - v povezavi z navedbami o pranju denarja in razpravo o višini dokapitalizacije banke leta 2013 - ministrstvo v sporočilu za javnost ni omenilo.

Ministrica je sicer po pogovorih v Luksemburgu poudarila, da so se z vsemi sogovorniki strinjali, da je prava pot za iskanje rešitev v sodelovanju med slovensko vlado in Evropsko komisijo, konkretno s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager in njeno ekipo, ter da je treba o dogajanju obveščati ECB.

Na vprašanje, ali sogovorniki razumejo slovenske argumente za zaustavitev postopka privatizacije, je ministrica odgovorila, da gre za zelo kompleksna vprašanja, ki jih je težko podrobno preučiti na kratkih sestankih, vendar pa so vsi sogovorniki izrazili "razumevanje za to, da gre za primer, ki ima zelo specifične okoliščine, ki jih je treba v tem primeru upoštevati".

"Zame je pomembno, da vse relevantne sogovornike sproti obveščamo o položaju in razvoju dogodkov. Na ta način se lahko nadejamo tudi razumevanja za slovenske argumente," je še izpostavila ministrica.

O podrobnostih glede iskanja alternativnih rešitev ni želela govoriti, češ da so trenutno še v zelo zgodnji fazi pogovorov z Evropsko komisijo in da še oblikujejo različne alternativne predloge. Informacije, ki krožijo v javnosti, je označila za "nepopolne". Poudarila je tudi, da v tem trenutku o tem ne more javno razpravljati.

Spomnila je, da je njen mandat, da skupaj s komisijo preuči možnosti. Šele ko jih bodo preučili in videli, kakšen je konkreten odziv komisije na posamezne predloge, bodo lahko vladi predlagali, v katero smer naj Slovenija formalno predlaga spremembo zavez za privatizacijo banke.

Pri tem je ponovno poudarila, da je temeljni cilj ohraniti NLB kot močno regionalno finančno skupino s hčerinskimi družbami v jugovzhodni Evropi. "Ocenjujem, da je to z vidika varovanja vrednosti državnega premoženja in zagotavljanja možnosti za nadaljnji razvoj banke ključnega pomena, in temu bomo podredili vse druge dejavnosti," je izpostavila.

Slovenska ministrica je visoke predstavnike evropskih institucij danes seznanila tudi z zadnjimi spremembami zakona o Banki Slovenije, ki je v parlamentarnem postopku. Ministrstvo je pred dnevi dobilo novo mnenje ECB, ki ga bo podrobno preučilo in državnemu zboru predlagalo ustrezne amandmaje. Tudi ECB in Evropska komisija si želita, da bi se vprašanje kmalu zaprlo, poudarjajo na ministrstvu.

Ministrica je sogovornike seznanila s privatizacijo NLB.
Ministrica je sogovornike seznanila s privatizacijo NLB. FOTO: Damjan Žibert

O domnevnem pranju denarja prek NLB nova preiskovalna komisija DZ

Potem ko je Grimsova komisija DZ izvedla izredni nadzor v zvezi z NLB, je SMC že podala zahtevo za ustanovitev nove komisije, ki bo iskala politično odgovornost pri domnevnem pranju denarja prek NLB v letih 2008 do 2011. Preiskovalni komisiji, ki sta to že vzeli pod drobnogled, namreč po navedbah SMC nimata ustreznih pristojnosti.

SMC je, kot je napovedala v četrtek, že vložila predlog za ustanovitev nove preiskovalne komisije DZ. "Njena naloga bo ugotavljanje politične odgovornosti in vpletenost politike v domnevno pranje denarja in financiranje terorizma prek NLB v letih 2008 do 2011," je danes povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Bančna komisija DZ, ki pod vodstvom Anžeta Logarja (SDS), raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, je v pridobljenih dokumentih našla nakazila iranske banke Export Development Bank of Iran, ki naj bi prek NLB oprala za približno milijardo dolarjev. Te je odstopila komisiji DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb pod vodstvom Branka Grimsa (SDS), ki je to razkrila javnosti.

Logarjeva bančna komisija je na to temo že opravila zaslišanja nekaterih vodilnih bankirjev NLB, ki so sicer prišli odgovarjati na vprašanja, povezana z vzroki za nastanek bančne luknje, Grimsova pa je o tem govorila z direktorjem Urada za preprečevanje denarja Darkom Muženičem in direktorjem urada v tistem času Antonom Ploštajnerjem. Specializirano državno tožilstvo je medtem v zvezi s tem potrdilo, da poteka predkazenski postopek.

Grims je v začetku meseca javnosti razkril, da naj bi bila v letih 2009 in 2010 prek NLB oprana milijarda dolarjev, da je šlo za nakazila ene iranskih bank pod embargom na nekaj čez 9000 naslovov v tujini, da so tuje banke NLB opozarjale na spornost teh nakazil, da bi morala NLB v teh poslih obračunati provizijo med 50 do 300 milijonov dolarjev itd.

Na vprašanje, zakaj nova preiskovalna komisija DZ, je Jani Möderndorfer (SMC), odgovoril, da zato, ker delujoči komisiji "nimata polnih elementov za preiskavo". "Sem izredno zadovoljen z vsem materialom, s katerim razpolagata obe komisiji," je dejal ter dodal, da se že veseli vseh rezultatov, ki sta jih in jih še bosta pridobili.

Torej je na zaslišanjih med drugim pričakovati takratnega predsednika vlade, danes predsednika republike Boruta Pahorja, takratnega finančnega ministra Francija Križaniča, guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, predsednike uprave NLB - Marjana Kramarja, na čelu NLB do leta 2009, Draška Veselinoviča, na čelu NLB v letu 2009, ter Boža Jašoviča, na čelu NLB od jeseni 2009 do konca leta 2011 ter vsaj takratne predsednike nadzornih svetov.

Siol.net pa danes med drugim piše, da v obdobju, ko se je prejemalo ta denar prek računov NLB, iranska banka ni bila pod embargom EU, da so tuje banke opozarjale NLB v veliki večini primerov zaradi neprave valute ter da je običajna poslovna praksa v vseh slovenskih bankah ta, da svoje večje stranke oprostijo plačila za transakcije pri prilivih.

Ministrica povezave med afero in prodajo ne vidi povezave

Zaradi afere s pranjem denarja bodo ustanovili še eno parlamentarno komisijo.
Zaradi afere s pranjem denarja bodo ustanovili še eno parlamentarno komisijo. FOTO: Thinkstock

O predlogu za vzpostavitev parlamentarne komisije za preiskavo navedb o pranju denarja prek NLB je ministrica dejala, da zakon o parlamentarnih preiskavah jasno določa, v katerih primerih se lahko ustanovi parlamentarne preiskovalne komisije. Če so poslanci ocenili, da je to potreben korak, imajo po njenih besedah možnost v skladu z zakonom to predlagati.

O prepričljivosti samega argumenta v povezavi s pranjem denarja pri odločitvi za ustavitev privatizacije pa je dejala, da ne vidi povezave med afero o pranju denarja in prodajnim postopkom - razen tega, da je mogoče kdo želel doseči točno to, kar se zdaj dogaja.

Ob tem je naštela več dejstev: da gre za posle v letih 2009 in 2010, da so se pristojni organi odzvali na pridobljene informacije in ukrepali v skladu s pooblastili, da je NLB opravila določene korekcije v internih pravilih nadzora sumljivih poslov in da se ti posli danes ne dogajajo.

"Zame je pomembno, ali je posamezna banka udeležena v sumljivih transakcijah kot zavesten akter ali je uporabljena kot sredstvo," je izpostavila kot ključno vprašanje in ocenila, da je bila NLB le sredstvo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
20. 06. 2017 12.26
+2
Mafija, kamor pogledaš, zdravstvo, banke, drugi tir, parlament!
Jožajoža
19. 06. 2017 22.52
+2
kaj si nor, koliko provizij so dobili naši politiki. samo, smo edina država na svetu, v kateri provizije in podkupnine niso dokazljive in ne kaznive. če pa bi bile , pa bi morali prejem denarja overit pri notarju. na neznanem kraju,neznan znesek in neznana oseba, ki vam izroči torbo z denarjem, je dejanje, ki ni kaznivo.
ROMELS
19. 06. 2017 09.55
+4
barbara rob, kočevski rog, NLB, teharje....................državni proračun, TEŠ6, avtocestni križ.................itd, itd.. Čedna partijska nadaljevanka.
walter2
18. 06. 2017 11.37
+1
Na račun pranja tega denarja je vlekla provizije celotna politična garnitura RSlovenije zato pa je SDS šele sedaj dala informacijo v javnost,ker ji to odgovarja zaradi lastnih interesov.Kdo je kasiral in koliko pa državljani nikoli ne bomo izvedeli,ker vrana vrani ne izkoplje oči!Za nas male je le delna informacija o pranju!
misterbin
18. 06. 2017 11.30
+3
To se je dogajalo v času vlade manekenčka .
VSEZNALECno1
17. 06. 2017 22.05
+2
ves čas bančne luknje, milijardnih pranj, kraje in razprodaje premoženja , tajkunov, se je Slovenia 12 let ukvarjala z 35.000 ERU težko kvazi afero državnega sekretarja .....kva vas vlečejo za nos...mediji, tožilci, sodišča......
brabusednet
17. 06. 2017 16.38
+3
Vsi naši funkcjonarji,ko jim poteče mandat postanejo dementni.Noben nič ne ve ali se ne spomni.Ko so kradli so se pa vsega mogočega spomnili kako in kje krast.
Fifi 24
17. 06. 2017 16.03
+1
Slovenci po običaju (bečkega konjušarja) za en treplaj po ramenu nekega tujca nastavljajo vse odprtine!! In za to sesujejo drugega slovenca !! V tej aferi NI PROBLEM pranje če bi bilo Švica, Luxemburg, Monako..... in pol Avstrije !! Da da ovce Avstrije !! ne bi obstajali ampak je PROBLEM da so tukaj polnili žepe po običaju posamezniki ne pa država
ecnarf
17. 06. 2017 15.08
+4
saj jo noben noče kupit ,jo lahk samo šenkajo pa še zraven ene 1000 podkupljivih politikov zraven
Uporabnik113189
17. 06. 2017 14.10
+4
Sem pozorno poslušal omizje in razna mnenja različnih strok glede tega pranja denarja v NLB. Bojim se, da je to še ena afera, s katero nas neka stranka poskuša očrniti pred celim svetom, kot že nekajkrat doslej. Ko pa se spustimo v zakon o pranju denarja, potem lepo piše, da moraš najprej dokazati da denar, ki ga "pereš" izvira iz kriminalnega početja, torej na primer prodaje drog, prostitucije. Mislim da bodo Iranu oziroma temu poslovnežu težko dokazali prostitucijo, ali kaj drugega kriminalnega. Bilo bi pametno o tej veliki aferi malce počakati, da se izkaže resnica. Bolj me moti, da so se naši v NLB odpovedali provizijam. No, to pa je nedvomno ZELO sumljivo. Banka se proviziji NIKOLI ne odreče, zagotovo je bila in to mastna. Le da je očitno šla mimo banke NLB. To pa je kriminal, isto kot če bi v gradbenem podjetju peljal zidake k sebi domov.. No, in teh zidakov je bilo kar nekaj. Še ena megalomanska kraja vsem na očeh, naša oblast pa nič..
dostojevski II
17. 06. 2017 12.00
-1
1.) Kdaj so v ZDA, EU uvedli sankcije proti Iranu? 2.) Kdaj je potekalo domnevno pranje denarja v NLB ?....... Ko se bosta Grims in Logar nehala skrivati za zaupnostjo podatkov, ko bodo javnosti znani datumi spornih transakcij v NLB, potem bomo lahko z gotovostjo rekli ali je šlo v NLB za pranje denarja ali gre za še en predvolilni prdec s Trstenjakove.
ho?emVšolo
17. 06. 2017 11.58
+0
Torej so pretekli dogodki glede pranja denarja bili poslani v javnost z namenom.
dostojevski II
17. 06. 2017 12.47
-2
Vsekakor je bil datum odkritja 8 let starih transakcij tempiran. Vse kar javnost ve danes, so izjave Grimsa in Logarja, ki pa sta povedala zelo malo DEJSTEV, večina njunih izjav vsebuje komentarje, obsodbe.... Ko novinarji zastavijo konkretna vprašanja, Grims in Logar pravita, da gre za zaupne podatke, ki jih ne moreta razkriti javnosti.
slovenija981
17. 06. 2017 10.06
+9
Razkritje poslovanja elite, pomeni razpad države, ker so vsi ti kradli in so vsi na pomebnih položajih republike slovenije .........,ko bi to prišlo na dan in bi imeli pravno državo brez mafije, bi ljudski vrt in stožice napolnili do zadnjega kotička pa še ne bi bilo dovolj, da bi vse pozaprli,,,,,,,,, kdor ne ve, je to edini razlog, da se bojijo kot hudič križa, da bi kdo drug prišel do teh podatkov, ki bi bili razkriti od prodaje.......................
DonDonDan
17. 06. 2017 09.33
+4
NLB je eden od tisočih primerov, ki točno kažejo na to, kdo pri nas obvladuje banke. Kučanistični režim !! Komur to ni jasno, mu ni jasno nič !!!!!!!!!!!!
DonDonDan
17. 06. 2017 09.34
+1
In točno ta režim je obkradu Zlovenijo in njene državljane !!! Ampak Zlovenci in tisti malo manj so prebutasti, da bi spoznali koga podpirajo !!!!!!!!!!
TistoPravo
17. 06. 2017 12.27
+1
Mislim da nikoli ne boste točmo vedeli, kdo je imel vse prstke v medu...kdor jih je imel priložnost imeti, in to so bli vsi razen malih poštenih delavnih ljudi. Imejte pokončno hrbtenico, in jih ne omenjajte imensko, ker jim samo reklamo delate.
TistoPravo
17. 06. 2017 12.29
+0
....k šolarčki izgledate, ki ne uspešno vsi naenkrat dvigujete roke.,,,da bi učiteljci povedali, on mi nagaja ta je biu ....vile vile ta prave vile prpravte in špikat začnite in gate slačit z njimi........
TistoPravo
17. 06. 2017 12.30
+1
... ne bit prpe in slabiči....smešite se, zaukurte ogenj in zmečite transparente gor...pa vileee vsak ene sabo in zauzet firmo-e. In naj potem oni, ki so to zakuhali pridejo z transparenti nazaj vas prepričat...kako se bo delalo naprej! Slabiči
ROMELS
17. 06. 2017 09.29
+5
EU TROJKA je bila rešitev za delovne slovence, a so ji lopovi-zombiji s podporo butastih protestnikov, preprečili prihod v slovenijo.
DonDonDan
17. 06. 2017 08.33
+0
Zlovence je vladajoči neo-pro-komunistično-balkanistični režim skregal med sabo, sedaj pa lahko dela kar hoče in bo od režimskih zavedencev vedno dobil podporo !!!!
TistoPravo
17. 06. 2017 08.18
+4
Neznačilno in nekarakterno vzgajanje otrok....in ti so danes odrasli ljudje, polnih ust besed, ki nimajo nobene smiselne predvsem pa iskrene povezave z možganskimi celicami. Uglavnem je imeti ogromno laži na zalogi postala glavna "etična" lastnost tistih, ki upravljajo naša življenja SloveNiji. Neizmerna ljubezen v laž je posledica naše preteklosti, in nikakor si nismo zalužili živet "na skupnem naslovu". Ta "ženska" z imenom Slovenija nam je podivljala, zato pametni papa....kajti kar se vzgoji, se ponavadi poje do konca. Tistim, ki pa ta načrt papa ne bo uspel, bo pa lekcija podivjane "ženske" še večkrat ponovljena...vse do trenutka prave odločitve
marston
17. 06. 2017 08.13
-2
ne, ne, ah kje pa, ne ni, sigurno ni. :)
TistoPravo
16. 06. 2017 22.00
+4
Celo politika je močno z prstki v medu bilq, zadnjih 25 let. Torej, kdo si jih bom obliznu pred vami....če so pa lahko lepo tiho, in lapajo nekaj za glodanje v parlamentu in tv oddajah za uboge slovence. To je tako, če si sčabič in pustiš da ti ukradejo državo. In pustili ste jo tisti, ki ste bli leta 90 v najlepših 30 in 40 letih. Ali ste sodelovali in imate tud kj medka na prstkih, ali pa ste slabiči. Ampk je blo ogromno slabičev, in ljudi ki mislijo samo nase....pa čeprou niso uspešni in s tem škodijo še sosedu. Slabiči, ni kej....pravijo da je potrebno napako odpraviti čimprej ko se jo odkrije, ker drugače pride do nepopravljive škoda. Slovenski narod ima nepopravljivo napako
TistoPravo
16. 06. 2017 21.48
+7
Lepo se vedno izgovarjat za krajo....enkrat je biu Beograd, zdej je Bruselj....ampk saj dejansko je tako....kriv je bil Beograd, ker se je iz tm dovoljevalo lar se je delalo...in tudi sedaj je Bruselj kriv neposredno....nič se ni naredilo, kar se tudi v drugih evropskih državah ni....vse na očeh tisti, ki šahirajo z nami. Torej nič drugega, kot uradna mafija...ki se je ne sme pregajanjati..,,sploh pa jim niti odgovarjat ni treba, pa tudi če ve o kdo in kaj...brez da on sploh kaj reče. Farsa, ki je še marsovc nebi prenašou....vi pa slabiči