Gospodarstvo

Finančna kriza: Kako rešiti Slovenijo?

Ljubljana, 12. 11. 2008 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Situacija je zapletena, a če bomo iskali prave rešitve, lahko Slovenija iz finančne krize izide tudi močnejša," je povedal Lahovnik, ki ga je Pahor predlagal za novega gospodarskega ministra.

Udeleženci posveta o finančni krizi, ki je danes potekal v državnem svetu, so podali vrsto predlogov, kako naj Slovenija, ki tudi že čuti posledice svetovnih finančnih pretresov in spremljajočega gospodarskega upočasnjevanja, ukrepa.

"Situacija je zapletena, a če bomo iskali prave rešitve, lahko Slovenija iz nje izide tudi močnejša," je povedal državnozborski poslanec Matej Lahovnik, ki ga je mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor predlagal za novega gospodarskega ministra. Pri tem je Lahovnik kot osnovno dilemo omenil to, ali dati poudarek samo horizontalnim ukrepom, ki so jih vsi enako deležni, torej celotno gospodarstvo, ali pa tudi parcialno pogledati, kaj se bo dogajalo v posameznih sektorjih v prihodnosti.

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Med ukrepi je na prvem mestu omenil razbremenitev gospodarstva, pri čemer je kot primer navedel investicijske olajšave. Poleg tega je izpostavil še pomembnost aktivne politike zaposlovanja, pospešitev gospodarske rasti z različnimi infrastrukturnimi projekti in kot vir sredstev zmanjšanje deleža izdatkov za obrambo. Dotaknil se je sicer tudi plačne reforme v javnem sektorju. "Po mojih podatkih je vlada porabila dodatno pol milijarde evrov za plače v javnem sektorju zato, da so vsi zdaj nezadovoljni. To je bil najslabše investiran denar," je povedal.

Slovenske banke so po Lahovnikovih besedah v precej boljši kondiciji kot drugod, nimajo na primer toliko t. i. okuženega premoženja, vendar pa tudi njih hromi nezaupanje v mednarodnem finančnem sektorju. Pri tem je Lahovnik kot največjo prednost Slovenije izpostavil to, da v preteklosti ni upoštevala nasvetov mednarodnih finančnih ustanov, češ da so slovenske banke premalo internacionalizirane in premalo uporabljajo izvedene finančne instrumente.

Mencinger: Slovenija zašla na krivo pot

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je v zvezi z odpuščanji dejal, da to, da se v tem trenutku odpušča predvsem delavce za določen čas ali delavce prek agencij, ni nobena tolažba. Zaradi zmanjševanja zaposlenih je namreč manjši prispevek v pokojninsko in zdravstveno blagajno.

Ekonomist Jože Mencinger je poudaril, da je slovenska ekonomska politika od samega začetka omogočala neko normalno in uravnoteženo rast, po letu 2004 pa je iz različnih razlogov Slovenija "zašla na krivo pot" s prehitro gospodarsko rastjo, ki je temeljila na tujih prihrankih.

Po njegovih besedah mora država v času aktualne krize poskušati reševati vsako podjetje. Socialni stroški propada podjetja so najbrž bistveno večji, kot pa bi bila državna pomoč, je pojasnil in dodal, da morajo tudi lastniki podjetij izkazati svojo odgovornost do družbe, v kateri živijo.

"Kriza se bo dotaknila vseh"

Bančno stran je med drugimi zastopal predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Matjaž Kovačič, ki je izpostavil nujnost tega, da vsi prispevajo svoj del truda in žrtve za rešitev nastale situacije, saj se bo kriza dotaknila vseh. Dosedanji ukrepi slovenske vlade so po njegovih besedah v tem trenutku ustrezni in zadostni, bodo pa v naslednjih dveh letih potrebni strukturni ukrepi države. Banke so pri tem dolžne, tako pravi Kovačič, zavarovati oziroma znižati prevelike izpostavljenosti in zagotoviti dovolj likvidnosti za ohranjanje zaupanja. Poleg tega je potrebno zavedanje, da je podporo realnemu sektorju treba nuditi tudi za ceno bistvenega znižanja kratkoročnih dobičkov bančnega sektorja. Najpomembnejše je namreč ohraniti zdrave gospodarske enote za čas po krizi.

Trgovci občutijo krizo

Žiga Debeljak
Žiga Debeljak FOTO: POP TV

Posledice finančne krize sicer že občuti slovenska trgovina. Kot je povedal prvi mož Mercatorja Žiga Debeljak, se posledice čutijo v obliki upadanja zaupanja potrošnikov in zaupanja v trgovinski dejavnosti, strukture in obsega potrošnje, oteženega dostopa do dolgoročnih virov financiranja za nove projekte in povečanja stroškov financiranja ter povečevanja plačilne nediscipline v nabavno-prodajni verigi.

Trgovska podjetja se na to, tako pravi Debeljak, odzivajo s prilagoditvijo ponudbe spremembam v povpraševanju, omejitvijo investicijskih aktivnosti, stroškovno racionalizacijo in omejevanjem tveganj. Zmanjševanja števila zaposlenih zaenkrat ne načrtujejo, pač pa omejevanje novega zaposlovanja.

Gradbeni sektor: Čim prej premagati krč

Slovenski gradbeni sektor, kot je povedal Gašper Marc iz Primorja, zaradi finančne krize in posledičnih visokih obrestnih mer ter zaostrenih meril dostopa do finančnih virov doživlja upočasnjevanje uresničevanja investicij in zmanjševanje kupne moči ekonomskih subjektov. Pri tem je Marc izpostavil, da so še posebej nepremičninski projekti zelo odvisni od virov financiranja s strani bank.

Prva dama Vegrada Hilda Tovšak pa je poudarila, da je treba sedanji krč, ko vsi čakajo, kaj se bo zgodilo, čim prej premagati. Podjetja namreč ne morejo čakati. V Vegradu se na krizo prilagajajo z zniževanjem stroškov in iskanjem novih poslov doma in v tujini. Pri tem potrebujejo kakovostne bančne garancije, zato od bank pričakujejo, da jim vsaj ne spreminjajo pogojev zanje. Do odpuščanj bo sicer prišlo, če se bo zmanjšal obseg dela, kar pa bodo poskušali preprečiti, je še dejala Tovšakova in izpostavila pomen dialoga med realnim sektorjem, finančnim sektorjem, državo in sindikati.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jože1
04. 12. 2013 22.59
Sem prepričan , da bi bilo potrebno novega vetra , brezpogojno ukiniti vse stranke take in drugačne , te nam delajo ogromno škode , država , to smo mi , jih pa plačujemo , potem pa na volitve , tisti ki bo dobil pri ljudeh zaupanje , bo izvoljen in šel v parlament , ki bi ga bilo potrebno povsem prevetriti. Ko ta izvoljeni zgubi zaupanje ljudi , se ga enostavno odstavi , ustrezno proti njemu ukrepa in tako naprej. Čas bi se našel za postopno reševanje gospodarstva , tako ga pa ni , kajti imajo ogromno dela sami s sabo.
SS311
16. 12. 2008 21.38
eden od receptov naj bi lahko bil tudi ta. ubistvu bi država začela od začetka.. vsa podjetja in to bi se moralo začeti znova.. oz. totalka od začetka.. drugo bi lahko naredili tako da bi višji sloj in nižji sloj nekako izenačili na isti ravni.. tako bi si država lahko dokaj hitro opomogla. lp samic.
titovka
13. 11. 2008 18.26
Kako rešiti Slovenijo?---to nam bosta povedala janša in bajuk!!!!!to so tisti, kateri so jo tudi zajebali!!!!!!
Tonček Balonček
13. 11. 2008 12.46
Dejstvo je pač to, da garancija države ne pmeni prav nič, kako neki naj za denar garantira neka banana republika, ki še zase ne ve, koliko je zapufana! Danes je, jutri je ni več, gre pač za neko malo večjo firmo, kot da ne more zaspasti, po vzoru Jugoslavije, potem garanta jasno ni več in vsi s edelajo neumne, take izkušnje seveda imamo, razni guvernerji, zdajšni ter bodoči finančni ministri in špodobni se pa lahko zaradi emne razpočijo od svojuh ničvrednih garancij. Ko bom hotel svoj denar, me bodo nbapotili na sodišča, to bo vse, kar o ostalo od teh bombastičnih garancij, ki jih dajejo na podlagi našega dela in denarja, ne svojega!!!!
Adolph
13. 11. 2008 12.40
Med nami je vedno vec zelo pametnih Slovencev,bi bil cas ,da koncno izumejo osla ki bo cekine sral,to lahko resi Slovenijo . . . . .
cau-curaku
13. 11. 2008 08.31
Vse Belouške, ki so furale prejšnjo vlado in seveda Bajuka bi bilo treba javno... kakor v deželah vzhodneje od nas !!!
resslovenka
13. 11. 2008 08.09
G. Lahovnik se zaveda da je položaj sila težaven. V nasprotju z g. Bajukom, ki je tako vehamentno zatrjeval, da Sloveniji ne grozi recesija. Sem imela dostikrat občutek, da se dela norca iz ljudi. No pa, vseeno mu želim dobro, karkoli že počne sedaj. G. Lahovnik je v zelo nezavidljivem položaju, ker mu bo opozicija močno metala polena pod noge . Je pa sicer zelo enostavno, čarobne formule pravzaprav ni. Ker žal nismo odvisni sami od sebe. Vredno pa se je potruditi in plavati proti toku. Malo bo že pomagalo.
neptun1980@email.si
13. 11. 2008 07.34
Lepo, to da znajo lepo govoriti zdaj že vemo. Ampak počasi bi bilo dobro če bi se spravili k delu. Da ne bodo v primeru neuspeha iskali izgovore v stilu, da je bilo prepozno....
Spes
12. 11. 2008 22.40
pravjo, da ps ki laje ne grize... upam, da to ne vela za Lahovnika... če ne bo res problem. pa sej je svet že navajen, da vsake tolk cajta mal zaškripa, zato pa pol bol cenmo dobre čase...
kriss714@amis.net
12. 11. 2008 20.08
Odpustit vse parazite v javnem sektorju, zmanjšati proračun in znižati obdavčtev gospodarstva, da ne crkne v recesiji. To je edini recept, ostalo je samo blebetanje.
laufer
12. 11. 2008 19.44
Dejstvo je, da z razvojem vlada ne bo rešila finančne krize Slovencev. Od razvoja do njegovega učinka mine več let. Zelenci....
etul
12. 11. 2008 18.48
naši vrli politiki lahko pametnujejo kolkor hočejo dejstvo je da je večina gospodarstva vpeta v evropske trge in samo dogodki tam nas lahko rešijo ali potopijo,naše gospodarstvo je v evropskem ali svetovnem merilu tako majhno da ga statistike niti ne zaznajo.Janša je pač imel srečo da je imel vlado v času svetovne rasti,Pahor pač nima te sreče saj se obeta par suhih let.
baj.d.wej
12. 11. 2008 18.26
sej mamo levico zdej na oblasti, tako da brez veze sploh omenjat slovensko krizo... Bo nova vlada vse rešla in vse bo v najlepšem redu.... (kao)... :)
fantodfare
12. 11. 2008 18.14
Prava se je oglasla.he,he.
fantodfare
12. 11. 2008 18.13
Danes bo pretežno oblačno. Ali sem prvi?