Gospodarstvo

Fiat želi ustvariti nov globalni avtomobilski koncern

Milano/Berlin, 04. 05. 2009 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
13

Fiat bi z združitvijo z Oplom in s Chryslerjem rad vzpostavil globalnega avtomobilskega velikana. Z združitvijo računa na sinergijske učinke in pomoč nemške vlade. Sindikati združitvi nasprotujejo, saj se bojijo ukinjanja delovnih mest.

Prvi mož Fiata Sergio Marchionne ob Fiatu 500
Prvi mož Fiata Sergio Marchionne ob Fiatu 500 FOTO: Reuters

Glavni izvršni direktor avtomobilskega proizvajalca Fiat Sergio Marchionne je danes na obisku v Nemčiji, kjer bo s predstavniki vlade razpravljal o lastniškem vstopu v Opel (sicer del General Motorsa – GM), sestal pa se bo tudi z vodstvom Opla.

Marchionne je še pred obiskom za Financial Times povedal, da bi Fiat in Opel lahko oblikovala javno podjetje s prihodki v višini okrog 80 milijard evrov ter letno prodajo vozil v višini šest do sedem milijonov. Tako Fiat kot Opel bi zaradi združitve letno pridobila približno milijardo evrov več, meni direktor Fiata.

Po Marchionejevi napovedi o novem koncernu so delnice Fiata na borzah poskočile v nebo, na Milanski borzi so že dopoldne zrasle za 6,5 odstotka.

Novo podjetje, ki bi se imenovalo Fiat/Opel, bi združilo oba segmenta majhnega B razreda in srednjevelikega C razreda in vključila Fiatov ultra majhen A razred in Oplov zgornji srednji D razred avtomobila, pišejo v Financial Timesu.

Fiat naj bi prevzel tudi 20-odstotni delež v tretjem največjem ameriškem avtomobilskem proizvajalcu Chryslerju. Ta je v petek, kot je znano, pred zveznim sodnikom Arthurjem Gonzalesom začel postopek prisilne poravnave oziroma stečaja.

Sindikati nasprotujejo združitvi

Opel je del podjetja General Motors, ki je v prisilni poravnavi.
Opel je del podjetja General Motors, ki je v prisilni poravnavi. FOTO: Reuters

Zaradi združitve bi službo predvidoma izgubilo 9000 zaposlenih. GM ima v Evropi skupno 10 tovarn, Fiat pa 11, večinoma v Italiji.

Armin Schild iz sindikata IG Metall, sicer tudi član nadzornega odbora Opla, pravi, da je Fiat pripravil ponudbo za Opel v višini manj kot 750 milijonov evrov. Schild je v pogovoru za časnik Taggespiegel izrazil nasprotovanje poslu, saj je mnenja, da s tem ne bi okrepili Opla, prej nasprotno, prevlada nad Oplom pa bi se le preselila iz Detroita v Torino.

Nemška vlada je pripravljena pomagati kateremu koli novemu vlagatelju v Opel, ki v Nemčiji zaposluje skoraj 26.000 delavcev.

Marchionne želi dogovor z GM doseči do konca maja, nato pa v roku treh mesecev ustanoviti novo, združeno podjetje. Za uresničitev svojega načrta bi Fiat potreboval podporo nemške vlade.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
04. 05. 2009 20.27
piksna pa res grejo v socializem.. Mene samo zanima od kod italjanom denar. Ta dežela je vedno bogata pa ničesar praktično nikoli ustvarili. V tem grmu tiči zajec zahodne 'civilizacije'...:)
Ranunculus
04. 05. 2009 18.40
Ko je Fiat nazadnje želel ustvariti konglomeat družb, je šlo to na račun razvoja in v nekem trenutku niso imeli prodajnega hita, kar je bilo skoraj usodno. Zdaj se je nekako pobral in se bo poskusil ponovno širiti v svoji panogi. Verjetno je to bolj smiselno...
yarrick
04. 05. 2009 18.35
@theJudge hehehe, še en malo bolj razgledan človek. Res je, obstajajo tehnologije pri katerih bi imel avtomobil boljši izkoristek goriva( pa neglede na to ali je to bencin/nafta(malo verjetno sicer) ali pa so to gorivne celice(ki so sicer še v fazi prototipa), vodik,biodizl,ali pa celo VODA).Res je tudi da se večji avtomobilski koncerni in pa države članice združenja OPEC ter arabskih emiratov prizadevajo prodati zadnje kapljice nafte po visoki ceni in s tem obogateti. Saj le ti dobro vedo da bodo njihove države propadle, če se neha izvažati nafta (predvsem v ameriko in kitajsko;rusi jo precej predelajo sami), to pa ne morejo dovoliti. Zato pa ne moreš uspeti na tržišču, če ti za vratom visijo takšne multinacionalke. Poglejte samo kdaj je prišel ven prvi električni/hibridni avto. Pa poglejte tudi koliko se jih je takrat prodalo....Počasi se razmere spreminjajo, vendar pa imam občutek da se ne bo veliko spremenilo( vsaj za dobo 5-10 let ne).Povrh vsega pa bi morali biti hibridi/električni avti dosti cenejši( ne vem sicer točne cene za hondo civic hibrid ali pa za toyoto prius), ker so dosti dražji od standardnih modelov na bencin/nafto.Po logiki bi morali biti ti avti cenejši, že zaradi manjšega obremenjevanja zraka z izpusti. Mogoče bi pa lahko država dala 5.000 pomoči vsakemu ki si bo kupil hibridni avto? Toliko govorijo o teh ekoloških zakonih in standardih, držijo pa se jih ne ravno.... :((
Covidus
04. 05. 2009 18.32
wonn: kaj pa ferrari?
yarrick
04. 05. 2009 18.22
Saj ne rečem da so Italjanski avti zanič( poglejte ferari in lamborghini; če p to ni dovolj je pa tu še Lancia. Pa tudi motorji niso kar tako;aprillia, MV, Ducati....)je pa res da ne vem kako si lahko privoščijo nakup 20% deleža GM-a (mogoče so pa tako malo vredne delnice nekoč največjega proizvajalca avtomobilov v US?) in opla. Če jim uspe bravo VENDAR pa se lahko zgodi da vse skupaj propade.V tem primeru pa bo na cesti veliko več kot 26.000 delavcev. Se pa strinjam da jo končno napočil čas da se cene mao normalizirajo, ker so "bavarci" nenormalno dragi avti. Npr BMW serije 3( mislim da je 320 ali 325) so dosegali cene 30.000€ ! če je to normalno ne vem, ampak osebno bi si za tak denar raje kupil MAzdo3 MPS ( mazdaspeed3) ali pa Ford focus ST-ja. Šele sedaj se bo videlo koliko so potrošniki preplačali določene modele avtomobilov.
wonn
04. 05. 2009 16.36
Kako lahko FIAT z milionskimi izgubami kupuje konkurenco,zaradi takšnih je glih recesija????!!!!!!!Če hočeš biti veliko na servisih kupi Italijana,več kot dizaineri nikoli ne bodo!!!
CorseFiat
04. 05. 2009 13.40
Kakšni el. avti, lepo vas prosim, čar avta je v zvoku :)
Tartaradra
04. 05. 2009 13.39
Kar se Opla tiče, pa že kr nekaj časa uporablja FIAT-ove motorje tako, da je združitev samo vprašanje časa.
Tartaradra
04. 05. 2009 13.35
Dragim nemškim avtom je odklenkalo, bo treba malo bolj po ekonomskih rešitvah posegat in FIAT ponuja ravno to. Seveda se je treba zavedati, da to ni isti FIAT kot pred leti, nove serija njihovih avtomobilov kljub svetovni recesiji žanjejo uspeh prav zaradi nizke cene in tehnološke inovativnosti ter italjanskega dizajna. Poglaviten pogoj obstoja takega podjetja je prevetritev vodilnega kadra in pravilna politika podjetja, ki se prilagaja potrebam trga.
manco-capac
04. 05. 2009 13.33
Opel dela odlične avte, neumni so Nemci, če ga bodo prodali.
TheJudge
04. 05. 2009 13.27
Runkl1 - tehnologija, ki omogoča da se izdelajo avtomobili z lastnostmi, ki si jih naštel, obstaja že vsaj 10 let. problem je samo v "voditeljih" držav, ki imajo velike dohodke od trošarin na gorivo in pa seveda, američani hočejo najprej vso nafto prodat (po čim višji ceni)
Runkl1
04. 05. 2009 13.04
Globalni avtomobilski velikan bo postal tisti, ki bo začel proizvajati poceni lahke električne avtomobile za 4 osebe, ki bodo z enim polnjenjem zmogli prevoziti 700 kilometrov pri hitrosti 130 km/h.
Covidus
04. 05. 2009 13.03
BRAVO FIAT!!!!!!!!