Gospodarstvo

Februarske podražitve

Ljubljana, 01. 02. 2008 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V./N.Š.K.
Komentarji
20

S februarjem so se podražile nekatere poštne storitve, v prihodnjih tednih pa se bodo podražila tudi določena živila.

Februarja se bodo podražila tudi številna živila, najbolj testenine in določeni siri.
Februarja se bodo podražila tudi številna živila, najbolj testenine in določeni siri. FOTO: Kanal A

Februarja in marca se bodo spet podražile testenine, in sicer do 30 odstotkov, olje do 26 odstotkov, riž do 13 odstotkov ter peciva in keksi od 10 do 22 odstotkov. Dražji bodo tudi nekateri mesni izdelki do 15 odstotkov, določeni siri pa kar do 32 odstotkov. Cene bodo poskočile tudi pri brezalkoholnih pijačah. To so podražitve, ki so jih napovedali dobavitelji in so jih objavili na Mercatorjevi spletni strani. V Mercatorju so že zagotovili, da se bodo z dobavitelji še pogajali in da bodo v primeru, da se ne bodo izpogajali za primerno ceno, izdelek umaknili s polic.

Dražji tudi boni

Pri Slovenskih železnicah načrtujejo dvig cen v marcu za 3,5 odstotka za vozovnice po Sloveniji.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) je na svoji spletni strani objavila nov cenik bonov za študentsko prehrano, ki je v veljavi od 1. februarja dalje. Višina subvencije se je povišala za 8 centov. Tako bodo študentski boni v 85 gostinskih lokalih na območju, kjer izvaja prodajo bonov ŠOU v Ljubljani, cenejši za 8 centov, v 59 gostinskih lokalih pa se bodo podražili v povprečju za 7 centov. Največja podražitev znaša 13 centov.

Dražja je tudi pošta

Najbolj, za 13,8 odstotka, je s 1. februarjem poskočila cena pri izredni dostavi in prevzemu pošiljk, dražji je prenos poslovnih paketov in reklam. Cene pisem in dopisnic ostajajo enake.

Za skoraj 14 odstotkov so poskočile cene dostave in prevzema izrednih pošiljk.
Za skoraj 14 odstotkov so poskočile cene dostave in prevzema izrednih pošiljk. FOTO: POP TV

Vzrok za spremembo je usklajevanje cen z rastjo stroškov, ki so neposredno povezani z izvajanjem posamezne storitve, so sporočili s Pošte Slovenije, kjer so še zapisali, da so bile prilagoditve cen nujne, saj nekaterih cen niso spremenili že od leta 2004.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
03. 02. 2008 20.28
krrneki Ti pa si res človek, ki nima družine in vsak dan nekaj naklada. Pa sploh nisi realen in slediš nekaterim besedam , ampak svoje logike pa nimaš. Totalna ==== krneki Kaj si pa nabavljal za 90 € , ker faširano meso je 6,7 € .
maraton62
03. 02. 2008 20.03
operator; si ti mogoče kaj takega jedel, da si sedaj nekaj zmišljuješ in tukaj s svojimi izmišljotinami dobesedno žališ ljudi?
operater
03. 02. 2008 13.11
Dragi JBT. Potem pa je vrečkica tako draga... Zanimivo. Js sm tud včeraj nakupoval. In sem dal za dve sparovi vrečki (ta veliki) 80€. Kaj pa si ti nakupoval pa nimam po
operater
03. 02. 2008 13.11
Dragi JBT. Potem pa je vrečkica tako draga... Zanimivo. Js sm tud včeraj nakupoval. In sem dal za dve sparovi vrečki (ta veliki) 80€. Kaj pa si ti nakupoval pa nimam pojma... Če pa ti govoriš za prejšnjo vlado, pol pa res nisi mogu tolk zapravit, ker nisi imel kaj kupit. Ne razumem, kaj res tak hiter pozabljate tiste čase, ki pa niso tako daleč nazaj, k smo moral po osnovne stvari hodit v avstrijo in švercat čez mejo. Vse to po zaslugi tistih veljakov, ki so zdaj v opoziciji... Dajte, mal premislite predno kaj zinete. Res so cene visoke, ampak kdo pa je kriv pa iščite odgovore drugje...
Mr.Nice1
03. 02. 2008 08.32
Mislim, da sem že vse povedal v prejšnjih podobnih postih...tak da itq brezveze ponavljat dejstva, da se bo slovenija v roku par let spremenila v garaško državo, kjer bo 80% prebivalstva živelo na kreditih in brez osnovnih pogojev. In vi ki sprašujete kdo je kriv??? Vi ste krivi sami, zato ker se pustite takole lužit. A ste zaradi podražitev prenehali kupovati drage izdelke? Mislim da ne, v vseh anketah kolikor sem jih bral, se fulk baha kako podražitve nič ne vplivajo na njihove navade. Ja HALO golazen neumna slovenska, kreteni ste taki da vas je za iskat, da bi se pa malo okoli sprehodili, pa preverili cene še v drugih trgovinah, to pa ne....Kupujte z glavo, pa bodo tudi cene počasi začele stagnirati.... Rad bi pa še dodal eno majhno primerjavo: cena ene vrečke vanili kreme v lidlu ja cca 15 centov nižja kot pa v merkatorju (gre pa za isti izdelek). Pa zdej ne rečem, da ima lidl vse ceneje, ne , ima pa določene izdelke cenejše, prav tako kot imajo druge trgovine pač nekatere druge izdelke ceneje, temu se pa pravi konkurenca, tega pač mi ne znamo izkoristit zato smo pa tukaj in imamo tako draga osnovna živila. Bodite pametni in ne tako lakomni. ne sami sebe slepit, da na vas ne vplivajo podražitve, ker lahko, da se boste morali že jutri odreči kakšni dobrini. VSI SMO V ISTEM DREKU (EU MY ASS)
JBT
02. 02. 2008 23.38
Danes sem šel v trgovino in kupil eno majhno vrečko seveda samo življensko pomembne stvari. kot so kruh, jajca, mleko in druge drobnarije. IN DAL SEM ZA TO 70 EUR SRAMOTA prejšni vladi sem za 16000SIT nakupil dva polna nakupovalna vozička. Naj mi nekdo objasni, kdo je za to kriv?
fmunih@email.si
02. 02. 2008 19.26
TRGOVCI IN VLADA IŠČEJO VIŠJE PRIHODKE IZ ROKE V ROKO, NASTRADA PA REVNO PREBIVALSTVO. KJE JE FINANČNO MINISTRSTVO EU IN EU CENTRALNA BANKA, DA DOVOLITA NAŠI VLADI TAKŠNO INFLACIJO, KI JI NI NE KONCA NE KRAJA?? GOSPODARSTKA RAST NA RAČUN VIŠANJA CEN GRE V ŠKODO VSEH DRŽAVLJANOV EU.
est
02. 02. 2008 09.04
Če je to kriza naj kar traja.Gostinski lokali polni , V bližini nakupovalnih centrov obsedno stanje. Nakupuje se, kot da bo jutri vojna in moramo imeti polne "špajze".Edina rešitev za podražitve je bojkot predragih izdekov.Prepričan sem, da bodo trgovci in dobavitelji čudežno našli notranje rezerve.Dokler pa nas lahko odirajo bodo to počeli brez milosti in do skrajne meje.
LiuMb
01. 02. 2008 15.27
Sigurno bodo umaknili izdelek s polic, če s ene bodo izpogajali...pa kdo tu koga nateguje...mi slovenci pa ovce, vse lepo in tiho prenašamo...
lukovec
01. 02. 2008 13.50
ribič23 .... če nimaš za KRUH kako lahko pozidaš kmetisko zemljo???Upam da 23 ne pomeni tvoje starosti... in da ti še mamica gobec fila!!!
spacepan
01. 02. 2008 13.23
hinko.murovec, nevem zakaj toliko politiliziraš, če kdo izrazi svoje mnenje še ne pomeni da je pripadnik JJ, ali koga drugega, jaz govorim tisto kar skozi oči doživim, vidim podražitve odkar sem prvič kupil kruh več dest let nazaj, še predobro se spomnim cajtov ko smo za zavese u bajti dali toliko kot za celo bajto. Lahko pa povem da prihajam iz mesteca kjer imamo 2k prebivalstva, ter imamo Mercator, Špar, Hoffer, Lidl, Hardi, center-e in par lokalnih veljakov, in imajo čist vsi od petka do svetka polne trgovine folka. In Medtem ko nekateri tle po forumih jamrate in nad podražitvamm in tolčete po eni in drugi politični strani, se zamislte, tisti ki v teh trenutkah res živijo v stiski jih jih te podražitve najbolj prizadanejo, niti slučajno ne grejo ob 11:43 uri na net malo komentirat zadeve, saj si ga niti privoščit ne morejo, oz. delajo na svojem delavnem mestu. Pa čas inflacije je venomer, razen kadar je deflacija, letna raven inflacije 5,6 % za lansko leto, že res da je bila leto in dve prej 2,7% ampak leta 2000 kar ni tako dolgo nazaj je ta inflacija znašala 8,9 %. In ne plače se ne zvišujejo avtomatsko s stopnjo inflacije--> ker to dejansko vodi v spiralno inflacijo. To si niso le politiki izmislili, to so ekonomska dejstva. Kar si tiče JJ niti slučajno nisem pripadnik, sploh nisem politično opredeljen. Ampak hrana se draža na svetovnih trgih, in naša mala država ki je zelo odvisna od uvoz to čuti veliko bolj kot recimo nemčija ki prav tako jamra zaradi podražitev, 2. kar se tiče pa kartelnih dogovorv med trgovci tle bi se pa moglo kaj postorit..-> ampak če bi se še to ni garancija za nižjo inflacijo.
ribic2
01. 02. 2008 12.18
Če mene vprašate je hrana še za kakih 50% prepoceni. Dokler se bo najboljša kmetijska zemlja uporabljala za pozidavo, asfaltiranje, betoniranje itd. in dokler se bo hrana uporabljala za proizvodnjo goriv in podobnega je ta še vedno preveč poceni. A ste se mogoče sploh vpršali koliko ostankov ostane v restavracijah in trgovinah robe s pretečenim datumom, ki gre v odpad. V glavnem le tako naprej... LP
hinko.murovec@siol.net
01. 02. 2008 11.43
KRRNEKI, 11:25, no vsaj nadimek si si izbral ustrezen, si pa pravi JJ cepec. Seveda so se vedno stvari dražile, toda dragi Janšist, dražile so se za tako visok odstotek samo v času inflacije in z njimi tudi plače . Sedaj imamo visoko gospodarsko rast. Inflacija je po besedah JJ & Bajuk samo trenutna, plače ne mignejo nikamor. Nikar mi sedaj ne vtikaj pod nos menda cca 4-5 procentno dogovorjeno povišanje, ki je predvideno menda. To ne bo pokrilo niti lanskega realnega upada kupne moči, kaj letošnja norija po 10 - 20 procentov????. Dejstvo je in to neizpodbitno, da je JJ vse všlo iz rok, dejstvo je, da je Bajuk res " finančnik leta " samo vprašati se moraš v kakšnem smislu. IN DEJSTVO JE , da nas bo JJ pokopal bolj temelito in globje od tistih, katerih kosti je izkopaval namesto, da bi uporabil svoje obramboslovno znanje za pošteno vodenje države in preprečevanje tega kar se sedaj dogaja. Dejstvo je tudi, da se mudi vse prodati zato, ker bomo drugače kot država še pred zaključkom te vladavine bankrotirali. Priznate ali ne , Vaš idol , veliki osvoboditelj je kljub uvozu strokovnjakov državo privedel na rob. Očitno je tem strokovnjakom bliže " Kanonsko pravo " od poštennega gospodarjenja in resničnega dobrobita naroda. LP
ecoliqua
01. 02. 2008 11.43
Umetne podražitve, podjetja in upravniki želijo večji dobiček, te podražitve nimajo veze z inflacijo ali večjih stroškov izdelave. Kratko malo iz enega miljona bi radi naredili dva. Povišanje plač nima smisla 20 eur več po vseh podražitvah je poniževanje delavca. Slovenci smo postali (se opravičujem čehom) čehi in ko se voziš poleti po magistrali vidiš boge Slovence k paradajz žulijo ob cesti in se bahajo z novo evropsko nalepko na avtu. Glede na podražitve bi mogla biti penzija minimalno 1000 eur in plača tam okrog 1700 eur.
apolon
01. 02. 2008 11.32
hahahahahahahhahahaa
spacepan
01. 02. 2008 11.25
Mislim kje pa so bli novinarji prejšnih deset let? sej stvari se niso začele podraževat v zadnjem letu, sej se čist vsak let, bencin se vsak let, hrana se vsak let, boni se vsake dve leti.... a zdaj smemo pričakovat za vsak izdelek ki se bo podražal članek? Pol vam bom jaz olajšal delo za en članek in vam povem da so se podražile tudi zobne ščetke. To vse skup je samo orodje za podpihovanje naroda. Dražitve so bile vedno, kar je za rastoče gospodarstvo normalno. Pirc-baloh slabo spremljaš novice, ali pa se sam osredotočiš na tiste ki ti pašejo, namreš sindikati so pršli do dogovora z državo in povišanje plač sledi.
bonsai9@email.si
01. 02. 2008 11.19
Morali bi bolj podražat otroško hrano, pa otroška oblačila. Vrtci so tko skor zastojn. Ukinit bi moral plačane bolniške na račun otrok. Saj smo vendar v EU.
pirc-baloh@volja.net
01. 02. 2008 11.08
ampak ena stvar se pa se ni podrazila od evra naprej --------to so nase PLACE (te se pa k za hudica nocjo podraziti )
strelka23
01. 02. 2008 10.35
minnaema veš tistih ljudje ne bi kupovali ker niso nujno potrebne.Vedno se žanje tam kjer je žito ne kjer je plevel.
minnaema@yahoo.com
01. 02. 2008 10.13
Oj kako bi b`lo lepo, da bi se dražile tiste stvari in reči, ki niso nujno potrebne za vsakodnevno življenje!