Gospodarstvo

Februarska inflacija 0,1-odstotna

Ljubljana, 28. 02. 2014 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cene življenjskih potrebščin so se februarja zvišale za 0,1 odstotka. Prav takšna je bila tudi inflacija na letni ravni. Na mesečni ravni so bila dražja predvsem oblačila, cenejša pa goriva in zelenjava.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin februarja zvišale za 0,1 odstotka. Prav takšna je bila tudi inflacija na letni ravni. K februarski inflaciji, ki je bila nižja kot v prejšnjih letih, so prispevale predvsem nove kolekcije obleke in obutve, navzdol pa so jo potiskala cenejša goriva in maziva ter zelenjava.

Mesečno rast cen so znižala cenejša goriva in zelenjava, ki se je pocenila za 3,7 odstotka.
Mesečno rast cen so znižala cenejša goriva in zelenjava, ki se je pocenila za 3,7 odstotka. FOTO: Thinkstock

Oblačila so bila februarja za 3,4 odstotka dražja kot januarja, obutev pa za 1,9 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu. Mesečno inflacijo so zvišale tudi višje cene cvetja in izdelkov za vrtnarstvo (za 5,3 odstotka), med podražitvami pa so izstopale še višje cene storitev za šport in rekreacijo, kanalščine in prevoznih storitev.

Na drugi strani so se goriva in maziva v tem mesecu pocenila za 1,1 odstotka, zelenjava pa za 3,7 odstotka.

Potem ko je bila januarja letna rast cen 0,8-odstotna, je bila februarja le še 0,1-odstotna. V enem letu so se storitve podražile za 1,7 odstotka, blago pa se je pocenilo za 0,6 odstotka.

Povprečna letna rast cen je bila najopaznejša v skupini alkoholne pijače in tobak, prve so se podražile za 2,2 odstotka, tobak pa za tri odstotke.

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se v letu dni v povprečju zvišale za 0,9 odstotka. V tej skupini so se izraziteje zvišale cene mleka, mlečnih izdelkov in jajc (za 3,6 odstotka) ter kruha in izdelkov iz žit (za 2,5 odstotka), znižale pa so se zlasti cene zelenjave (za 2,6 odstotka) in sadja (za 1,5 odstotka).

Gostinske in nastanitvene storitve so se na letni ravni podražile za 0,9 odstotka, cene v skupini stanovanje so bile višje za 0,4 odstotka, v skupini rekreacija in kultura pa za 0,3 odstotka.

Skupno letno inflacijo so na drugi strani znižale nižje cene naftnih derivatov (goriva in maziva so se pocenila za 6,1 odstotka, tekoča goriva za 4,2 odstotka). Dodatno so letno stopnjo inflacije znižale nižje cene obleke in obutve (za 2,8 oz. 4,3 odstotka).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ho?emo spremembe!
28. 02. 2014 14.43
-1
SEJ NISI PAMETEN.VSE SE NA PAPIRJIH DRAŽI,KO GREŠ PA V GOSTILNE,PA PO OBLEKE,PO MLEKO... PA MISLIM,DA JE VSAK DAN CENEJŠE.KER ČE HOČEŠ PRODAT BOŠ MORAL IMETI CENEJŠE STVARI,KER JE VSAK DAN MANJ DENARJA IN S TEM JE TUDI MANJŠA POTROŠNJA. NE VEM ,KJE VIDIJO ,DA SE DRAŽA. KER PO NJIHOVI STATISTIKI BI MORALE OBLEKE,KI SE NON STOP DRAŽIJO NAPRIMER HLAČE PO TOLIKIH PODRAŽITVAH BIT ŽE OKOLI 500 EUR. DOBIŠ PA KAVBOJKE ŽE PO 8 EUR.
luckyss..
28. 02. 2014 12.36
+0
Ja, politika in statistika sta iz istega pokvarjenega gnezda...