Gospodarstvo

'Fakulteta podaja le osnovno znanje, dodatno pa zahteva precej proaktivnosti'

Ljubljana, 07. 07. 2017 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gašper Jordan
Komentarji
13

Zadnji teden … Kako se je mesec hitro iztekel! Na zadnjem rednem ponedeljkovem sestanku kot CEO za en mesec sem predstavil svoj projekt, ki so mi ga v podjetju naložili poleg delovnih izzivov.

Cilj projekta CEO za en mesec ter moje projektne naloge je predstaviti pogled milenijcev na zaposlitev: kaj nas motivira, kako nas pritegniti in nas pridobiti na svojo stran ter kako naj se Adecco odzove na prihajajoče spremembe na trgu dela.

Seveda me je zanimal pogled mojih bolj izkušenih kolegov, torej, kako oni gledajo na moje predloge za izboljšave. Ker več glav več ve, mi je njihova povratna informacija pomagala k večji kakovosti mojega zaključnega projekta, ki ga moram poslati v Švico. Neštetokrat ga moram pregledati in pretehtati, ko bo poslan, namreč ni več poti nazaj. Projekt pa je eden od pomembnih kriterijev izbora CEO-ja za en mesec na globalnem nivoju.

Gašper Jordan je zmagovalec razpisa CEO za en mesec in mesec dni preživlja ob boku direktorja slovenske kadrovske agencije. Svoje izkušnje v blogih deli z bralci 24ur.com.

Z obiskovanjem različnih poslovnih enot in iz pogovorov s podjetji sem dojel, da je razkorak med kompetencami, zaželenimi s strani delodajalcev, in kompetencami, ki jih pridobimo tekom študija, ogromen. S tem imajo manj težav na naravoslovnih smereh, izstopa pa družboslovje. Tako kot sta za prepir potrebno vedno dva, tako tudi tu vzrok za nastalo neskladje na trgu dela ni le na strani podjetij niti samo na strani študentov. Da bi bili oboji zadovoljni, pa bo treba marsikaj spremeniti že v miselnosti.

Pa bom najprej naslovil stran študentov, saj je treba na začetku pomesti pred svojim pragom. Veliko študentov vzame delo, ki je najbolje plačano, ne glede na vrsto dela. Razlogi so različni in zavedam se, da ima marsikdo za to utemeljene razloge. V mislih imam predvsem tiste, ki študirajo določeno smer, pa dela v  »svoji panogi« zaradi nizke urne postavke ne želijo opravljati. S tem si delajo medvedjo uslugo, saj ne pridobivajo potrebnih kompetenc, nimajo vpogleda v dejansko stanje v poslovnem svetu ter ob zaključku študija težko prepričajo delodajalca, da jih vzame v službo.

Blog CEO
Blog CEO FOTO: Blog CEO

Vsak študent se mora zavedati tudi, da fakulteta podaja le osnovno znanje, dodatno pa zahteva precej proaktivnosti. Obstajajo številni portali in spletne učilnice, ki ponujajo najnovejša znanja brezplačno. Potrebna sta le volja in čas, s tem pa boste delodajalcu dokazali tudi svojo samoinciativnost. Bodite aktivni in zbirajte izkušnje, saj vam bodo odprle nove priložnosti.

Na drugi strani pa imamo podjetja, ki bi lahko uvedla pripravništvo oziroma vajeništvo, kot ga poznajo npr. v Nemčiji in Švici. Skupina Adecco ga v določenih državah že izvaja v okviru projekta GAN (angl. Global Apprenticeship Network), vendar mora biti želja za to na obeh straneh. Seveda to od podjetij terja strošek za  usposabljanje zaposlenih za mentorstvo, torej za prenašanje znanja na mentoriranca, vendar je na dolgi rok to vsekakor potencialna zgodba o uspehu. S tem bi se podjetja izognila težavam razkoraka med kompetencami, mladi pa bi dobili priložnost za delo ter pridobili ustrezna znanja za uspešen preboj na trg dela.

Želim si in upam, da se bodo zadeve v Slovenije začele obračati v tej smeri, saj bomo s tem bolje reševali brezposelnost med mladimi na eni strani ter potrebo po kadru z ustreznimi kompetencami na drugi. Treba je le stopiti skupaj, si začrtati pot in začeti!

Milenijci
Milenijci FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lemur
12. 07. 2017 09.09
Brez zamere novinarji, ampak ste skrajno zaljivi do nase generacije. Kar nekaj ljudi iz mojih krogov je pri tej starosti bodisi na vodilnih polozajih ali imajo svoja podjetja in ne na neki kadrovski firmi! S tem projektom sugerirate, da je CEO pri tej starosti nekaj presenetljivega in se dodatno tlacite generacijo v podrejen polozaj starejsim. Kako bi se pocutili, ce bi podjetniki omogocili eksperiment z naslovom "Novinarji 24 ur za en mesec delajo pri resni tiskovni agenciji."?
Uporabnik565636
10. 07. 2017 13.44
To je osnovna naloga fakultet. Da ti da osnovna znanja, osnovno logiko, splošno razgledanost, ostalo pa je na tebi. Da iz znanega sklepaš na neznano, pri tem pa uporabiš logiko. Ni odgovorov, ki bi se lahko nanašali na vse možne situacije, ki bi lahko nastale v prihodnosti. Stvari niso nikoli tako predvidljive.
BŠK
09. 07. 2017 12.03
+5
Kaj spet težite z nebulozami? Če nimaš vez in poznanstev se lahko samo obrišeš pod nosom! Nikjer na svetu ni toliko nepotrebnih izobraževalnih ustanov in razmetavanja z denarjem Sramota!
ferencz 1
09. 07. 2017 08.40
+3
1,6 milijarde damo za slovenske šole in fakultete. To je skoraj 20 % proračunskih sredstev.
ferencz 1
09. 07. 2017 08.39
+2
Ti CEO-ti pa te slovenske fakultete (b vsako vas), to je pa res en svetovno-slovenski nateg!
NoExit
08. 07. 2017 14.58
+8
Toliko kot imamo mi enih fakultet ..univerz ..itd ..itd ...bi morali imeti že standard višji od Švice .. Koliko denarja smo v teh letih izgubili na ta račun z prodajo tako imenovanih možganov ,nobeden ne ve .... nikome ništa ....ni pomembno....delavec pa lahko trga v fabriki za njih za mizerno plačo ... to je slo ..banana republika ...
ONniON
07. 07. 2017 18.38
+11
dodatna znanja so obvezno veze in poznanstva , to vas reši !
trdovrat
08. 07. 2017 11.39
+4
Večina še osnovnega nima, kaj mu bo dodatno? Da bo lažje brskal po telefonu in snemal selfije!
DeBill
07. 07. 2017 13.23
+11
tegale za notebookom bi še ko bi štenge pucal preverjal. je forma, ni vsebine, on bi s formo prekril vsebino.
tedoVV2HCmedo
07. 07. 2017 11.45
+5
Koristna je samo osnovna šola. Vse od srednje naprej so koristne samo učiteljem.
NoExit
08. 07. 2017 14.59
+1
mlamat
07. 07. 2017 09.45
+7
Članek/oglas
rossi66
07. 07. 2017 11.41
-1