Gospodarstvo

Facebook strmoglavil, tisti, ki so vanj preveč verjeli, so se pognali v beg

Paolo Alto, 19. 08. 2012 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Večja, kot je Facebookova borzna polomija, delnice družbe so namreč strmoglavile pod 20 dolarjev, bolj glasne so govorice, da je čas, da ustanovitelj najbolj priljubljenega spletnega socialnega omrežja Mark Zuckerberg direktorski fotelj prepusti komu drugemu.

Investitorji Zuckerbergu očitajo celo pomanjkanje okusa za primerna poslovna oblačila.
Investitorji Zuckerbergu očitajo celo pomanjkanje okusa za primerna poslovna oblačila. FOTO: X17 Agency
Bi moral Mark Zuckerberg, vizionar in tisti, ki je pravzaprav ustvaril novodobno spletno zabavo – spletno socialno omrežje Facebook, odstopiti kot direktor multimilijonske družbe in vodenje prepustiti kakšnemu bolj izkušenemu direktorju?

V tem scenariju bi Zuckerbergu ostalo mesto, ki mu je najbrž tudi precej bolj pisano na kožo, vodenje kreativnega in razvojnega dela Facebooka. Med investitorji in finančniki se namreč ne znajde najbolje, menijo pri Los Angeles Timesu.

"Začenja prevladovati mnenje, da Zuckerberg, ne glede na to, kako talentiran je kot programer in oblikovalec, kot direktor stoji v veliko prevelikih čevljih, ki jih nikakor ne more zapolniti," meni analitik Sam Hamadeh. "Pogosto sicer ustanovitelji podjetij izpilijo svoje direktorske spretnosti v daljšem časovnem obdobju, a Facebook enostavno nima več časa, da bi bil Zuckerbergov peskovnik," še dodaja.

V tednu, ki se izteka, so namreč Facebookove delnice prvič zdrsnile pod 20 dolarjev. Pristale so pri ceni 19,87 dolarja, kar je nov neslaven rekord, ki samo nadaljuje padajoč trend, ki se je začel pred tremi meseci, ko je družba javnosti prvič ponudila svoje delnice.

Kljub temu je bilo četrtkovo trgovanje s Facebookovimi delnicami izjemno veliko, po mnenju analitikov pa kaže predvsem na to, da se želijo tisti, ki so delnice po 38 dolarjev kupili med prvimi, teh čim prej znebiti.

"Šlo je za eno najbolj pričakovanih javnih ponudb delnic v zgodovini. Prvi kupci delnic so bili prepričani v njihovo rast. Menili so, da bodo obogateli bolj, kot so si kdaj koli predstavljali. Zdaj pa so potegnili kratko," jezo investitorjev opisuje analitik Barry Ritholt.

Ritholt tudi svari, da bi lahko nadaljnje padanje cene Facebookove delnice iz podjetja začelo odganjati oglaševalce, kar bi vodilo v počasen zaton.

Facebookove težave so sicer skupek več faktorjev. Najprej so tukaj nerealna pričakovanja investitorjev, potem pomanjkanje strategije družbe, kako mobilno aplikacijo narediti prijaznejšo oglaševanju, pa tudi napake, ki jih je zagrešila borza Nasdaq.

Slabih obetov, ki se držijo Facebooka, ni rešilo niti poročilo o 32 odstotkov večji prodaji v zadnjih mesecih. Namesto da bi se borza odzvala pozitivno, je cena delnice še naprej padala.

Del težave pa je tudi alfa in omega podjetja, 28-letni lastnik Mark Zuckerberg, ki je obenem tudi največji delničar podjetja. Brez njegove privolitve se tako v podjetju ne zgodi prav nobena sprememba.

Največja napaka, ki naj bi jo zagrešil Zuckerberg, je ocena IPO na astronomskih 100 milijard dolarjev. Prav ta visoka ocena pa je pustila le malo manevrskega prostora za napake.

Poleg tega ga poslovni svet, čeprav mu priznavajo, da je njegov izum briljanten, ni sprejel. Investitorji so mu zamerili, da je na prvi sestanek prišel v supergah in jopici s kapuco, kar so tisti, ki jih je pravzaprav želel navdušiti, označili za nespoštljivo.

"Ima težavo. Hoče ugajati uporabnikom svojega servisa, ki seveda so bolj mladi in sproščeni, a zavedati bi se moral, da se giblje v krogih, kjer mora dajati vtis resnega, zanesljivega poslovneža," ocenjuje investitor tveganega kapitala Chris Whalen. In dodaja, da je tudi Applov Steve Jobs, sicer velik pristaš majic in kavbojk, na pomembne sestanke prihajal urejen, kot pričakuje poslovni svet.

Facebookove delnice
Facebookove delnice FOTO: Reuters

Bolj prizanesljiv do Zuckerberga je Dan Alpert iz newyorške investicijske banke Westwood Capital, ki meni, da bi morali dati finančni trgi Zuckerbergu še nekaj časa, da se navadi na vlogo direktorja tako velike družbe.

So se pa nekateri, ki so že bili na Zuckerbergovem mestu, v preteklosti odločili odpovedati direktorskemu stolčku. Primer je Google, ki ga je na začetku vodil Larry Page, a sta, ko je družba začela rasti, s soustanoviteljem Sergeyjem Brinom poiskala izkušenega direktorja tehnoloških podjetij Erica Schmidta. Sama pa sta se posvetila razvoju produktov.

Mnogi menijo, da bi bila to odlična rešitev tudi za Facebook, ki ima že skoraj milijardo uporabnikov. Analitiki pa menijo, da bi bilo dobro, da Zuckerberg odločitev sprejme čim prej, saj Facebook za jesen napoveduje nove ponudbe delnic.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
21. 08. 2012 22.18
+1
Lačni, žejni in bosi fantje iz Facebooka v nobenem primeru ne bodo. Če se pa Zukerberg slučajno sekira okrog tega ali si bo lahko kupil 3.000 ali pa 50.000 ferrarijev, mu pa tako ni pomoči.
User416781
21. 08. 2012 18.40
+1
Za to, da bi predvidel kaj se bo zgodilo s ceno delnice, ni potrebno bilo biti finančni guru in ravno to me čudi, da so nekakšni finančni strokovnjaki v finančni meki vsekali tako mimo. Očitno tudi tam, kakor tudi povsod drugje v teh časih, manjka enostavne kmečke logike. Prepirčan sem, da bo Facebook čez 5 let zgodovina.
lolipoly
21. 08. 2012 19.42
+0
vsaka rec je kratkocasna, nic ni za vecno, zato je potrbno izkoristiti pravocasno.
alterego
21. 08. 2012 11.31
+3
me prav zanima, koliko kitajskih firm je kupilo delnice tega fejsbuka? po moje niti ena, ker Kitajci kupujejo rudnike, pristanišča in podobne realitete! kazino kapitalizem je za zahodne butlje..
lolipoly
21. 08. 2012 06.40
+1
Facebook ni strmoglavil, se vedno je uspesen in njegove delnice nebi smele biti visje , kot pa 15USD, so od zacetka jih precenili, ker vse je odvisno od reklam; Ce kdo nemara FB, mu ni treba odpirat, nihce ne sili nobenga,,je pa fanj , da visis prijatelje in sorodnike kaj pocnejo..od casa do cas!
lolipoly
21. 08. 2012 06.42
-4
Se to, tisti, ki ne razumete delnic Stock Market je boljse da res kupite lotto..
kleopatra-1
21. 08. 2012 00.02
+2
Ali ljudje res še niso spregledali teh delniških na te go valnic? Podjetje da delnice na trg, ponavadi s ponarejeno bilanco, narod kupi (za delnice NKBM so celo kredite jemali!), podjetje dobi denar, objavi realno bilanco, delnice padejo, narod denarja ne vidi nikoli več. Raje pojdite vplačat loto, tam vsaj veste, da je vse odvisno od sreče.
hollywoodpuncek
20. 08. 2012 22.10
+4
Jaz sem za to, da se ukine vsa družabna omrežja, da se nehamo pretvarjati in siliti z virtualnimi prijatelji, da gremo na ulice in uživamo lepote "resničnega sveta". Ali ni veliko lepše, da nekomu v živo povemo, da nam je všeč njegova frizura. Ali pa bomo dopustili, da nam ukradejo resnični svet in brezosebno še naprej klikali LIKE gumb.
Zakon1
20. 08. 2012 22.24
+2
binglec123
20. 08. 2012 15.04
+5
fejsbuk? hm, če nima kdo kaj bolj pametnega za počet se lahko špila v virtualnem svetu. jaz nimam profila pa ga tudi ne bom imel... se spomnite euforije jutubi. vsak bo posnel filmček pa ga dal gor. kaj se je zgodilo z mladino?
Sodnik_Kriv
20. 08. 2012 14.29
+4
Na FB sm se prijavu samo zarad tistega pokera da pa še to nism biu kak mesec gor sm se kr zbrisu ker to je tak bedno sploh nevem kaj tu vidite dobrega? ljudem se življenja uničujejo, vsak piše ka kej dela kot da me zanima, 14 letnice devajo gor slike v tangicah pa nevem kake še kar je ful ogabno so še mlajše! bog sam dragi ve kaj vse vaši otroci devajo gor da vi nevete! pa plus tefa FB bo propadu mogoče nasledno leto! skratka res nevidim nč dobrega na tem FB! sam folku daš neki malega novega na net pa so že čist nori usi! katastrofa v kaki skupnosti živimo!
Elias47
20. 08. 2012 17.18
+2
Facebook je bil nared samo za špijonažo in zbiranje osebnih podatkov zombijev in čl-ovc... Software je razvil ameriški vojaško-industrijski sektor, lastništvo pa so podarili David Rockefellerjevem nečakecu z nickom "Mark Zuckerberg", s pravim imenom Jacob Greenberg... Me res zanima od koga nečakec je Bill Gates...
SilverBullet
21. 08. 2012 09.04
@elias Ti bi res moral kdaj pogledat ven iz Mikijevega zabavnika.
Elias47
22. 08. 2012 08.41
@SilverBullet verjetno ti še prej, že tvoj vzdevek je iz stripov kapetana Mikija....
brgnt
20. 08. 2012 13.57
-2
Khm. Kako lahko prodaš vse delnice POTEM pa borzo sesuješ?Kako pa to narediš? A tako da drage delnice kupuješ? :))Mislm, za take ki nimate pojma pa res sam še teorije zarote obstajajo.Podobni ste praljudem, ki so si izmislili bogove, duše in duhce, ker niso vedeli kaj hudiča so narobe naredili, da npr. kar naenkrat grmi in se bliska. Ja eden MORA biti vedno kriv, pa naj bo bogec hudiček ali pa Bilderberg.
janez6bb
20. 08. 2012 14.00
+2
bogec je izmišljena oseba, bilderbergi pa dejstvo, no ja samo še za največje naivce ne:)
brgnt
20. 08. 2012 15.48
-3
jaja ti že veš ;)) znalac, se tolk oglašaš tle, kot da si že vso pamet tega sveta pojedu ejga
brgnt
20. 08. 2012 15.55
+3
Bilderbergi so dejstvo, ne vodijo pa celega sveta, tako kot bog ne pošlje strele in groma, štekaš?
pehtaa
20. 08. 2012 13.15
-1
sej je bilo jasno da bo padel kaj pa prodaja FB kaeri je njihov produkt? hehe zrak prodajat ne gre v nedogled
HumanNOTsheep
20. 08. 2012 13.52
+0
pehta vrne se nazaj u gozd pa naberi cvetlice drugo itak nimaš pojma
pehtaa
20. 08. 2012 13.14
+0
janez6bb
20. 08. 2012 11.18
+4
SOROS JE PRODAL DELNIC ZA 150 MILIJONOV, TER KUPIL ZLATO ALI SE NEKAJ PRIPRAVLJA:) zastonj že ni storil tega, in če ima kdo inside informacije je to prav gotovo on. iz dneva v dan je jasno da nobeni ukrepi ne pomagajo, ker niti nameni teh ukrepov niso takšni:) JA TREBA BO SPREJET FISKALNO UNIJO:)
Elias47
20. 08. 2012 13.35
+2
FISKALNA UNIJA = GENOCIDNI FAŠISTIČNI SUŽENJSKI NOV SVETOVNI RED
Elias47
20. 08. 2012 17.08
+2
You-Tube: "U.S Banks Told To Prepare For Total Collapse!" Zanimiv video; morda bo pa res... Vsaj vse stvari očino kažejo v to smer. Naši politiki pa tudi očitno igrajo na karto "počakaj do jeseni", zato pa nenehno zavlačujejo.... vojska, policija in tajne službe pa se tudi že pripravljajo...
Elias47
20. 08. 2012 17.11
+2
Soros je pa itak že pred meseci rekel, da "pričakuje" propad evra nekje na začetku jeseni...
rogerrabbit
20. 08. 2012 11.07
Le kaj mu je tega treba bilo???
hoco
20. 08. 2012 10.02
+8
Evforično nakupovanje delnic firm, ki so na svojem vrhuncu je za naivneže. Nekako je logično, da je vrednost takšnih delnic vedno precenjena in da večinoma sledi padec. Kakšna evforija je bila pri nas za delnice NKBM. To je kapitalizem:) Zavedati se je treba, da denar, ki je bil vložen ni zgorel, ampak ga je nekdo pobral. Živel KAPITALIZEM!
Prophet
20. 08. 2012 10.42
+3
Včasih je tako včasih pa tudi naprej raste google,apple,yahoo
bs612
20. 08. 2012 09.19
+2
Meni osebno ta "facaknjiga" nikoli ni bila všeč in ne vidim razloga zakaj bi jo kdaj sploh uporabljal. Me sploh ne gane, kaj se z njo dogaja, sama virtuala nč konkretnega, raje delam zemljo bom vsaj mel kaj od tega, tole pa, ne hvala !
jcl2010
20. 08. 2012 10.23
+4
SilverBullet
20. 08. 2012 10.28
+1
Kako pa delaš zemljo? Ti boš prišel prav našim politikom oziroma nam, ko bodo pozidali vse, kar je rodovitnega in poniknili. Ostani na vezi.
rogerrabbit
20. 08. 2012 11.08
+6
Kako delaš zemljo, če si pa tukaj... ???? Zemlja potrebuje celega človeka in SKOZI VES DAN...
SilverBullet
20. 08. 2012 12.14
+0
Se pravi, cel dan nekaj gneteš z golimi rokami in na koncu dneva ti uspe narediti zemljo? Ali kako to gre? Ne razumem.
Tago
20. 08. 2012 09.10
+8
Tako vseeno mi je.....Bolj mi je bedno, neumno,da se naši politiki,ministri oglašajo po raznih fb,twiterjih in tam komentirajo aktualno dogajanje.Njim,ki so v službi nas državljanov bi prepovedal oglašanje na medmrežju.Kaj pa ima pametovat en minister tam gor.Naj dela in z državljani komunicira kot je treba.In to med sejo parlamenta,vlade ko da je to oglasna deska.Izpadejo pa bedno,vsaj zame.Zunaj si kaj takega ne privoščijo,pri nas pa...
tron3
20. 08. 2012 09.50
+5
Ko uporabljajo fb, twiter se predstavljajo javnosti kot intelektualici, izobraženci vse tisto lahko tam počnejo kar bi radi bili, vse pomanjkljivosti osebne so zakrite in dobro skrite
Elias47
20. 08. 2012 08.55
+24
Sem vam pred meseci lepo rekel, da je Mark Zuckerberg nečak Rockefellerja, in da to ni njegovo pravo ime. Povedal sem vam tudi, da je dal Facebook na borzo samo zato, ker je dobro vedel, da kmalu sledi popoln zlom ekonomije, in da je dal Faceebok na borzo samo zato, da iztrži iz tega šita kolkor še lahko. Pred drugo svetovno vojno so J.P. Morgan, Rockefeller in Rothschila, preden je borza padla, prodali vse svoje delnice za mastne denarce, nato so borzo namerno zrušil, nato pa pokupili firme za drobiž. Nekaj podobnega pa se dogaja dandanes... "elita" vas ropa na vsakem koraku, prodajajo vse kar imajo in vse pretapljao v stvari, ki bodo še med krizo nekaj vredne, vam pa prodajajo šit, ki kmalu ne bo nič več vreden.... Kdaj vas bo izučilo??!!???
Dzinks
20. 08. 2012 09.51
-1
Mater je folk naiven. Mislim seveda vse Bilderberg teoretike zarot.
janez6bb
20. 08. 2012 09.56
+3
ELIAS SLIŠAL DA JE SOROS PRODAL ZA 150 MILIJONOV DOLRAJEV DELNIC IN KUPIL ZLATO, nekaj velikega se res pripravlja:)
janez6bb
20. 08. 2012 09.57
+3
dzinks to kar piše elias se je zgodilo že nekajkrat v zgodovini, preberi na bbc da boš verjel:) Družina, ki je oropala evropo:) upam da boš znal prevesti:)
enoh
20. 08. 2012 09.59
+0
če se, v moji običajni beznici kjer pijm kavo, zviša cena kave, seveda takoj pomislim na bildreberge
janez6bb
20. 08. 2012 10.11
+4
ubogi ste s temi provokativnimi komantarji, ubožčki se sploh ne zavedate kakšen vpliv imajo, in to vse zaradi naivnosti in nevednosti:) se sploh ne čudim da je kot je, in še slabše bo:) bilderbergi so pa dejstvo, no ja samo še za tiste z Iq<0 ne:)
SilverBullet
20. 08. 2012 10.23
+0
Bilderbergi so dejstvo, ampak še vedno ste smešni v tem, da postajate na trenutke presenetljivo podobni tistim, na katere, menda, gledate tako zviška... To je hecno, verjemi.
janez6bb
20. 08. 2012 10.25
+1
nozdej se pa lahko prepričate še o njihovem vplivu, preberte intervju z DAvignonom Etienom na BBC-jevi strani, kakšen vpliv so imeli pri uveljavitvi eu in evra:)
janez6bb
20. 08. 2012 10.31
+1
2 leti nazaj je bil za tiste, ki danes govorijo da so dejstvo največja teorija zarote, sam obstoj, danes so za vse dejstvo:) ubog narod:)
Dzinks
20. 08. 2012 10.36
+0
Janez, treba bo brati še kaj drugega od bilderberg fan fiction, da ti bo uspelo razumeti svet.
janez6bb
20. 08. 2012 11.15
+1
fan fiction, hehe, a res ne premorete kaj drugega v odgovor na dejstva:) ubožčki, iq <0 pa to ejga:)
SilverBullet
20. 08. 2012 12.16
+0
Meeee. Kako ste ubogeee, ve ovceee. Je rekla črna beli. Znan dialog?
janez6bb
20. 08. 2012 12.37
+0
res drugega ne preostane, ubog folk z iq <0:)
wild.spirit
20. 08. 2012 08.48
+11
facebook naj raje UKINEJO!!!! z njim samo prodajajo informacije o uporabnikih cii in drugim vladnim agencijam in potrošniškim družbam! s facebookom imajo tisti 'ta vrhnji' samo nadzor nad prebivalstvom... pa se naj vam zdi to še tako nemogoče, tako pač je... Še najbbolj neverjetno neumno je pa to, da za prijatelje skorajda ne obstajaš će nisi na fejsbuku:S čisto poneumlanje prebivalstva
SilverBullet
20. 08. 2012 09.59
+2
matic cad
20. 08. 2012 08.46
+1
Ljudje se sprašujejo, če je vse zarota ZAKAJ TO NE SLIŠIMO NA TV. Ja, veste, če večina ljudi verjame v TV poročila in velike medijske novice (rtv, 24 ur) na internetu potem samo kupiš te dve hiši in nadzoruješ točno kaj hočeš, da slovenija ve. Ker večina ljudi je navajena da verjame samo velikim medijem alternativnim in večinoma pravilnim medijem pa se izogibajo kot kuge, ker resnica preveč boli.
SilverBullet
20. 08. 2012 08.58
+6
Res je! Zato berem samo še Misterije. So dosti bolj verodostojni. In povejo tisto, kar si drugi ne upajo.
Dzinks
20. 08. 2012 09.52
+2
Mar ni to slogan Demokracije? No, resnice je glih en tolk notri.
JAGANATH
20. 08. 2012 09.53
+0
SilverBullet
20. 08. 2012 10.00
+0
matic cad
20. 08. 2012 08.42
+9
Zakaj je beseda BIZARNA DRUŽBA premila za opis današnjih časov: - preden je FB odprl borna vrata za 38$ vredne delnice so vsi lastniki in bližnji prijatelji (elite) kupile delnice za 10$ in še isti dan ko je prišel FB na borzo prodali delnice z skoraj 400% zaslužkom. A pa je kateremu mar za vsakodnevne finančne prevare NE !!! ker ljudje samo še gledamo kako nam uničujejo prihodnost
SilverBullet
20. 08. 2012 09.06
+2
To, da nekaj kupiš čim ceneje in prodaš čim dražje, ni finančna prevara. Temu se reče trgovina. Če prodaš po isti ceni kot kupiš, se temu početju reče nesmiselno početje. Če pa po manjši, pa izguba.
matic cad
20. 08. 2012 09.19
-1
SilverBullet.................... kaj pa tebi ni jasno??? Nekateri so kupili delnice za samo 10$ še preden so prišli na borzo in s ceno 38 $ so odprli borzo
SilverBullet
20. 08. 2012 10.25
-1
Vratarji jo odprejo s ključem, Haso s sekiro.
kren77
20. 08. 2012 15.09
Nekateri so jih kupili še ceneje, takoj na začetku, ko facebook ni bil niti približno takšen kot je sedaj, niti f od facebooka, pa so zaupali v projekt, da ima možnosti da uspe, da niso denarja vrgli stran, ko so kupili opc-je, za smešno nizko ceno. Takrat so se jim smejali vsi ostali, ki niso zaupali, sedaj po osmih letih pa udari fovšarija, ko so videli, kaj je iz tega ratalo. Zato pa treba vlagati v stvari, ki imajo dobre načrte, vizijo, so na realnih tleh in na začetku razvoja, ker imajo največjo možnost rasti skozi leta, potem ko so že vsi tam si prepozen. In tudi če vložiš na začetku, pa stvar propade ne izgubiš veliko, če pa na koncu, pa ogromno. Za facebook smo prepozni, treba iskati nove stvari.