Gospodarstvo

Evropski parlament potrdil Ceto

Strasbourg, 15. 02. 2017 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Evropski parlamentarci so potrdili celoviti gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado. Ceta bo s tem stopila v začasno rabo, dokončno pa jo bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic unije. Za Ceto je glasovalo tudi pet slovenskih evropskih poslancev. Pred odločanjem o Ceti bodo v slovenskem parlamentu analizirali učinke.

Pred parlamentom so spet protestirali proti sporazumu.
Pred parlamentom so spet protestirali proti sporazumu. FOTO: AP

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdil celoviti gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado (Ceta). Za Ceto je danes glasovalo 408 poslancev Evropskega parlamenta, proti jih je bilo 254, 33 pa se jih je pri glasovanju vzdržalo. Ceta bo s tem stopila v začasno rabo, dokončno pa jo bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic unije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razpravi je bilo sicer danes slišati tako svarila pred gradnjo zidov kot tudi pred uničujočimi posledicami Cete. Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je denimo spomnila, da razprava poteka o dveh sporazumih: o trgovinskem sporazumu Ceta ter o sporazumu o strateškem partnerstvu med EU in Kanado. "Ta sporazuma krepita gospodarske odnose in geopolitična zavezništva," je menila.

"Od Cete bodo imeli koristi državljani in podjetja," je zagotovila Malmströmova. "Globalna trgovina je nekaj dobrega. Seveda pa jo moramo ustrezno regulirati v trgovinskih sporazumih," je dejala. Izpostavila je odpravo carin, dvojnih postopkov certificiranja in birokratskih postopkov ter zaščito evropskih geografskih označb. To je koristno predvsem za mala in srednja podjetja, je poudarila komisarka: "80 odstotkov od 70.000 podjetij, ki izvažajo v Kanado, je malih in srednjih podjetij."

'Sporazum ne spodkopava pravic vlad, da po svoje urejajo zakonodajo'

Navsezadnje je Ceta povezana tudi z vrednotami in pravicami, je prepričana Malmströmova. "Vlade imajo pravico, da zadeve regulirajo, da ohranijo visoke standarde, delavske pravice, trajnostni razvoj, da zaščitijo tudi okolje," je zagotovila.  Kot je zagotovila, nič v sporazumu ne spodkopava pravice vlad, da urejajo zakonodajo v interesu državljanov, prav tako ne živilskih, okoljskih ali delovnih standardov. Države bodo imele še naprej pravico zagotavljati javne storitve, je dejala.

Evropski parlament je imel pomisleke glede mehanizma za reševanje investicijskih sporov med vlagatelji in državo ISDS, "zato smo ga spremenili", je poudarila Malmströmova. "Smo v trenutku, ko so številni proti temu, za kar se Evropejci zavzemamo," je opozorila komisarka. Zato mora EU sodelovati z isto mislečimi partnerji, "da povemo, da protekcionizem ne pelje v prihodnost".

Večina podjetij, ki izvažajo v Kanado, je malih in srednje velikih, pravi evropska komisarka za trgovino.
Večina podjetij, ki izvažajo v Kanado, je malih in srednje velikih, pravi evropska komisarka za trgovino. FOTO: AP

Ceta je po besedah poročevalca Artisa Pabriksa (EPP) "lakmusov test" za politike EU: "Smo na razpotju in lahko se odločimo za eno od dveh smeri: protekcionizem, provincializem in graditev zidov. Druga smer je ta, da se odpremo svetu." Sam je predlagal drugo pot, ki bi EU omogočila tudi vodilno vlogo v mednarodni skupnosti, gospodarsko rast in krepitev blaginje državljank in državljanov.

Različna stališča v razpravi

Poročevalec iz vrst zmerno evroskeptičnih konservativcev (ECR) Charles Tannock je poudaril, da Ceta temelji na skupnih vrednotah, partnerstvu in spoštovanju mednarodnega prava. Spomnil je na izvolitev Donalda Trumpa v ZDA, odločitev Britancev za izstop iz EU ter porast desničarskih gibanj v Evropi. V takšnem okolju se "moramo boriti za takšen sporazum", je dejal o Ceti.

Sicer je bilo v razpravi slišati zelo različna stališča. Ceti so podporo med drugim izrekli v največji politični skupini v Evropskem parlamentu EPP, pa tudi v tretji in četrti največji, ECR in liberalcih (Alde). "S kom se bomo sploh lahko pogovarjali, če ne s Kanado, ki je zelo demokratična, partnerska država?" je vprašal Manfred Weber (EPP). "Bitka je bila huda, rezultat pa je vreden vsega dela," je menila Marietje Schaake (Alde).

Glasovanje o Ceti je spremljal protest – pred poslopjem parlamenta se je zbralo okoli 700 ljudi, ki so izrazili nasprotovanje sporazumu. Nekateri so tudi zaprli dostop do parlamenta, preden so jih odstranili policisti. Pred vhodom v stavbo se je namreč zbralo nekaj sto nasprotnikov Cete ter na tleh oblikovalo živi zid. Zaposleni v parlamentu so tako morali stopiti preko teles protestnikov.

Razdeljeni pa so bili glede Cete v drugi največji skupini v Evropskem parlamentu, skupini socialistov in demokratov (S&D), kjer so priznali, da je razpravo znotraj skupine zaznamoval močan "pluralizem idej". Gianni Pittella (S&D) je tako denimo poudaril, da je ta razdeljenost prispevala k številnim izboljšavam Cete, med drugim pa je izrazil željo po več preglednosti v trgovinskih pogajanjih in željo po bolj ambicioznih standardih pri delavskih pravicah.

Veliko pa je bilo tudi ostrih besed. Anne-Marie Mineur iz skupine skupine evropske levice (GUE/NGL) je tako izpostavila več kot tri milijone podpisov evropskih državljanov proti Ceti in številna območja oziroma občine po Evropi, ki so se razglasile za območje brez trgovinskih sporazumov. "Ceta je slab sporazum, dober je le za multinacionalke," je menila.

Da Ceta ni prostotrgovinski sporazum, ampak institucionalna reforma in "tihi državni udar", je dejala Tiziana Beghin iz evropskeptične Evropske svobode in neposredne demokracije (EFDD). Da bo Ceta uničila sto tisoče delovnih mest in bo pogubna za evropsko kmetijstvo, pa je menila Marine Le Pen iz skupine Evrope narodov in svobode (ENF). "Ljudje bodo prepoznali laži in vam ne bodo nikoli več zaupali," je zagrozila podpornikom sporazuma.

Juncker zadovoljen z izidom glasovanja

Zadovoljstvo z izidom glasovanja je izrazil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Ta napredni sporazum je priložnost, da skupaj oblikujemo globalizacijo in vplivamo na vzpostavljanje pravil globalne trgovine," je poudaril. Kot najboljši primer tega je izpostavil že doseženo pri vzpostavljanju multilateralnih pravil pri naslavljanju investicijskih sporov.

Seja Evropskega parlamenta se je sicer danes začela z nekajminutno zamudo, ker je pred poslopjem parlamenta potekal protest, zaradi katerega nekateri poslanci niso mogli v razpravno dvorano.

Današnje glasovanje je v Evropskem parlamentu spremljal kanadski minister za mednarodno trgovino Francois-Philippe Champagne, v četrtek pa bo parlament nagovoril kanadski premier Justin Trudeau.

Krepitev gospodarskega sodelovanja med EU in Kanado je na pomenu še pridobila po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Pod Trumpovo administracijo je namreč podobni prostotrgovinski sporazum med EU in ZDA, znan pod kratico TTIP, praktično mrtev. Nekateri pa Ceto vidijo tudi kot možen model za urejanje odnosov med Veliko Britanijo in EU po brexitu.

Pred odločanjem o Ceti v slovenskem parlamentu analiza učinkov

Sporazum, znan pod kratico Ceta, odpravlja carine za več kot 99 odstotkov tarifnih postavk - izjema so občutljivi kmetijski izdelki, za katere so določene kvote, predmet liberalizacije pa ne bodo perutnina in jajca. Znižal bo tudi stroške testiranja proizvodov in pridobivanja produktnih certifikatov za izvoznike.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pozdravili današnjo odločitev Evropskega parlamenta o potrditvi trgovinskega sporazuma med EU in Kanado. Ob tem pa so ponovili zavezo, da bo pred pripravo predloga za ratifikacijo sporazuma v slovenskem parlamentu izvedena nova študija učinkov na Slovenijo – vendar ne letos.

Zelena luč Evropskega parlamenta "predstavlja bistven korak EU k začetku začasne uporabe sporazuma, ki bo tudi slovenskim podjetjem omogočil lažje poslovanje s Kanado", so poudarili na ministrstvu poudarili.

Del sporazuma, ki sodi v pristojnost držav članic EU (tudi del, ki vsebuje sporni mednarodni arbitražni tribunal za investicijske spore – ICS), se kljub potrditvi Evropskega parlamenta še ne bo začel uporabljati. V veljavo bo namreč stopil šele po ratifikacijah v nacionalnih parlamentih držav članic, so zapisali na ministrstvu.

Kanada bo tehnične predpise s področja vozil prilagodila predpisom ZN (UN/ECE), kar bo zmanjšalo stroške izvoznikom. Sporazum bo olajšal carinske postopke, odprl se bo trg javnih naročil v Kanadi, tudi v provincah, oblikovana bo skupna internetna stran, kjer bodo zbrani vsi razpisi, naštevajo na ministrstvu.

"Pred pripravo predloga za ratifikacijo Cete v Sloveniji bo narejena analiza izvajanja sporazuma in učinkov na Slovenijo, česar pa še ni smiselno izvesti v letošnjem letu, saj le-ti še ne bodo v celoti izraženi," so še zapisali na ministrstvu. Prav tako vlada čaka še na odločitev Sodišča EU o skladnosti sistema ICS s pravnim redom EU.

"Državni zbor bo nato na podlagi pridobljenih informacij samostojno odločal, ali bo sporazum tudi ratificiral," so zagotovili.

Pred evropskim parlamentom se je zbralo okoli 700 protestnikov.
Pred evropskim parlamentom se je zbralo okoli 700 protestnikov. FOTO: AP

Gnezda: S potrditvijo Cete zamudili priložnost za reformo evropske trgovinske politike

Današnja potrditev celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) v Evropskem parlamentu po mnenju vodje projektov na Umanoteri Andreja Gnezde pomeni dvojno izgubljeno priložnost. Poslanci so zamudili priložnost za resno reformo evropske trgovinske politike, pa tudi, da zares prisluhnejo državljanom, je dejal.

Poslanci v Evropske parlamentu bi lahko na primeru Cete pokazali, da so pripravljeni prisluhniti legitimnim pomislekom, ki jih državljani izražajo, in da so jih pripravljeni upoštevati pri svojih odločitvah. S tem bi, kot je izpostavil Gnezda, lahko zaustavili "pohod desnega nacionalizma, ki bo očitno vodil v nadaljnjo dezintegracijo EU".

Kot je dodal, gre za dve pomembni področji, ki pa jih Evropski parlament danes ni upošteval. "Bojimo se, kakšne posledice bo to pustilo na prihajajočih volitvah na Nizozemskem, kot tudi v prihodnjih letih za EU," je dejal.

Napovedi po njegovem mnenju kažejo, da bo imela Ceta skoraj nične gospodarske učinke za Slovenijo. "Govorimo o tisočinki odstotka rasti bruto domačega proizvoda na letni ravni, medtem ko po drugi strani Ceta za Slovenijo prinaša kopico tveganj," je dejal. Med temi je naštel vpliv na kakovost prehrane, raven samooskrbe, ekonomski položaj slovenskih kmetov in zaščite vodnih virov.

Greenpeace: Evropski parlament na napačni strani zgodovine

Podobne pomisleke so danes izrazili tudi v okoljevarstveni organizaciji Greenpeace. "Podpora kontroverznemu sporazumu je postavila Evropski parlament na napačno stran zgodovine," so zapisali.

Njihova svetovalka za trgovinsko politiko EU Shira Stanton pa je ocenila, da je kljub današnji potrditvi v parlamentu nemogoče napovedati, kakšen bo končni rezultat, saj morajo dogovor potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic.

Skrbi jo, ker se poslanci ne zavedajo skrbi, ki glede sporazuma skrbijo državljane, pri tem pa je izpostavila vprašanje življenjskih standardov, zdravja in okolja.

"Milijoni na obeh straneh Atlantika na ulicah nasprotujejo kršitvi njihovih socialnih in okoljskih pravic. Kljub temu politiki večajo privilegije multinacionalkam," je dodala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
18. 02. 2017 20.06
+1
Ja vse hvale vredno, kako se lahko tako podelajo volilcem na glavo!?
nikhrast
18. 02. 2017 16.25
-7
Pa spet, če ne gre po tvoji volji, pa demokracija ne dela. Nobeden pa ne omenja da je treba biti malo bolj ambiciozen, podjeten, sposoben, brihten... Pa kako boš preprečil nekoga da je manj ambiciozen, pa manj priden, manj inovativen..., pa da boš ti potem bolj uspešen?
Frane Šajn
18. 02. 2017 20.08
+9
Ja , ja , kot vi v Kanadi , smo že slišali , spelji kufre pokat pa se obesi na kakšen Kanadski portal.
LLLEPI
17. 02. 2017 20.44
+4
A niste vstopili v EU in volili da bo demokracija prevladala.Sedaj vas pa vasi izvoljenci nic ne poslusajo in so naredili kakor zahteva kapital seveda so za to prejeli demokraticne podkupnine ki jih bo placal delavec. Demokracija je za bogate bol si bogat vec demokracije si lahko kupis ali obratno za delavca je v demokraticnih svobodnih drzavah EU vse manj demokracije oziroma postaja suzenj bogatih in demokraticnih voditeljev
User1063544
18. 02. 2017 08.49
LLLEPI: Kaj se vrtite okoli demokracije in tem podobnim etiketam. Sploh ne vidite širše slike. Kaj je bila EU v začetku? Prosto trgovinska in ekonomska unija evropskih držav. Vse članice so glasovale o skupni trgovini med tem pa obdržale svojo valuto in pred vsem suverenost meja. Pač so na daljši rok skozi zakone in ukrepe pretvorili to trgovinsko unijo v Združene države Evrope (ampak to dejstvo zavestno ignorirate). Koga posluša in uboga naša vlada? CETA je korak naprej, najprej trgovinski dogovor ki se bo čez las spremenil v monetarno in državno unijo, itd itd. Konec poti je: EN SVETOVNI NAROD pod ENO VLADO. NWO.
Frane Šajn
18. 02. 2017 20.10
Lllepi se je navzel levičarskega mišljenja, ali gre za petokolonaša z njegovim imenom!
tron3
16. 02. 2017 18.28
+0
Nč hudga, so pač izglasovali, saj do konca leta EU v takšni obliki več ne bo!!!
nikhrast
16. 02. 2017 16.11
-9
Pomirite se, malo bolj ambiciozni morate biti, pa bo šlo. Ne vem pa zakaj je folk ki pride v Ameriko, Kanado tudi, tako ambiciozen. Imam sosede, pa prijatelje, Slovence, Avstrijce, Hrvate, Poljake, Ukrajince..., vsi so ambiciozni, zgradili so si bajte, nekateri ustanovili podjetja, imajo investicije, delajo s polno paro, nadure niso problem, v privatnem biznisu pa tako stalno delaš. Vidim pa tudi da ne stokajo, ne krivijo državo, demokracijo, kapitalizem... za vsak problem, res pa je, da če se ne prilagodiš, boš crknil.
Frane Šajn
18. 02. 2017 20.13
+9
Samo tja v Kanado tam se cedita med in mleko za gasterbajterje, prenešeno v Kanadske razmere!
nekdonekje
16. 02. 2017 11.20
+1
Pa so tok cajta drekal, da so nas z nečem podrekal... Če ne gre z enim sporazumom, bo šlo pa z drugim... Tko k smo šli mi v NATO. Če ne gre zlepa, gre pa zgrda...
Frane Šajn
18. 02. 2017 20.13
+1
Značilno za prodane posrance v eu parlamentu!
ochi
16. 02. 2017 11.12
A ni ena državs v eu blokirala ceto?al je biu tist ttip
LLLEPI
17. 02. 2017 20.46
Oni so si izpogajali posebne pogoje. Da se lahko ostale ovcice postrize do kosti
Frane Šajn
15. 02. 2017 22.56
+16
Evo pa so prodali zakodiranci EU in njene ljudi. Ven iz tega čim prej ljudje ven iz te zanke za vratom! Samostojnost pa čeprav bomo kakšno leto tolkli le suh krompir ampak svobodni to si zapomnite.
nikhrast
15. 02. 2017 22.59
-15
Ti sauerkraut in krompir, mi pa sushi, udon noodles...
trdovrat
16. 02. 2017 08.09
+10
Spodaj je sejbobol napisal, da tisti ki pokasira je vedno ZA, kajne HRAST?
HorstWiesel
16. 02. 2017 14.19
+10
Frane Šajn
18. 02. 2017 20.15
+9
nik hrast ti si sauerkaruta in krompirja v Kanadi lačen, zato se sliniš po domovini!
SEJBOBOL
15. 02. 2017 22.05
+2
zato ker se gleda danes samo za svoje žepe , kdor pokasira tist je vedno ZA .....
tali?ni tom
15. 02. 2017 21.45
+7
slovenski poslanec bi za lepo plačo,za kaj se gre se večini niti ne sanja potprl vse samo da je dnar za učinkovitost! upam da so vsaj v neverjetnem parlamentu bolj pametni! ni mi pa jasno zakaj se na vse kriplje trudi da se folk pokorava nekim korporacijam! to je pa odvisno kake hrbtenice majo ljudje ki jih naivno volimo!
Uporabnik113189
15. 02. 2017 21.04
+15
Najprej je potrebno jasno povedati, da ni velike razlike med TTIP in CETA. Oba sporazuma prinašata skozi mala vrata v EU zniževanje standardov, možnost tožbe korporacij s trojanskim konjem poseganja v sfero, ki jo mora obvladovati država (s strani korporativnih barab ki se požvižgajo na državljane). Merilo je samo dobiček. In to so podpisali poslanci v EU. Ali so to prevarantsko pogodbo prinesli iz Kanade ali iz Japonske mi je popolnoma vseeno. Še en žebelj v krsto te propadle zveze. Za Slovenijo ta sporazum ne prinaša ničesar, predviden EKONOMSKI učinek je pozitivna ničla. HKRATI PA PRINAŠA VRSTO TVEGANJ. Bi mi prosim nekdo razložil zakaj naj se lotim hoje po vrvi na višini 100m brez varovanja, brez vsakega pametnega razloga, iz čistega dolgčasa? To bi bilo eno tveganje, govora pa je o vrsti takšnih dejanj. Kdo jim je dal mandat da gredo tvegat življenja državljanov na celotnem kontinentu? Podpis takšnega sporazuma pa hkrati pomeni, da so na ta način hkrati zavrženi vsi procesi preverjanja ali je EU na pravi poti s strani demokratične javnosti, in še revizije ali ta (skorumpirana) zveza sploh vodi pravilno trgovinsko politiko. Dogajanje ki trenutno poteka po celotni EU in daje iskrico upanja da bo kaj od te velike idejo ostalo. Korporacije pa z naglico EU poslancev dogodke prehitevajo po levi. Zakaj zavrženi? Ker ne moreš sklepati sporazuma z veliko državo in hkrati razmišljati ali si podpisal neumnost. To moraš prej vedeti, podpis je zadnje dejanje. Na kratko, tudi tokrat so ga polomili in samo upamo lahko, da naš parlament ne bo podprl kopico novih tveganj Jih imamo že povsem dovolj brez dodatnih birokratskih umetnij preveč plačanih ignorantov v EU
LLLEPI
17. 02. 2017 20.49
Voditelji eu SO IZKORISTILI SVOJ POLOZAJ IN SI NAPOLNILI ZEPE;Saj so jim volilci dali to moznost in jih podpirajo
nevica
15. 02. 2017 20.45
+19
kakorkoli že, lep del naših evropskih poslancev ni zastopal naših interesov, pa zato se evropski poslanci - jaz bi jih takoj odpoklicala - saj so v službi ljudstva Slovenije in ne v resnici Evrope.
nikhrast
15. 02. 2017 22.58
-14
Pa če so glasovali "za", so v službi ljudstva, folk tako hoče več služb, več trgovanja, več izbire..., protekcionizem pomeni stagnacija, nekonkurenčnost, recesija...
gregolin
16. 02. 2017 17.41
+7
Za dober denar samo kimajo...prodane duše....zato pa smo kjer smo.
LLLEPI
17. 02. 2017 20.50
+3
Evropski poslanci zastopajo samo svoje interese. A vam se ni jasno da ste zanje navaden kanon futer ki se prostovolno daruje
ONniON
15. 02. 2017 19.42
+4
dobrodošli v blaginji in razodetju
nikhrast
15. 02. 2017 22.53
-14
ONniON
15. 02. 2017 19.03
+16
naj crkne EU !
nikhrast
15. 02. 2017 19.31
-23
ONniON
15. 02. 2017 19.42
+17
kiboko
15. 02. 2017 20.05
+0
nikhrast
15. 02. 2017 18.49
-34
Precej mulcev tu, niso doživeli ubogo Jugo. Se spomnite, zaprte meje, carina, pomanjkanje, višek tehnologije Yugo avto, ves svet se je delal norca z nami. Res pa, odprte meje, trgovinski sporazumi..., vse to je za ambiciozne, podjetne, pridne... to pa večina Slovencev ni. Pa to zgražanje nad multinacionalkam, kot da bi malo gospodarstvo uspevalo v Sloveniji. Ne moreš verjeti kako je folk neambiciozen.
fiftgear
15. 02. 2017 20.06
+26
jst nisem trpel nobenega pomanjkanja v jugi, ćez mejo sem šel kadar sem hotel in kolikor vem, tudi svet si ni delal nobenih norcev iz juge, so se je preveč bali, ker je bila vojaško premočna za marsikoga v evropi. Ne vem v kateri vuko..je..ni si ti živel ampak mi smo bili siti, nismo bili bosi in ni nas zeblo v jugi.
nevica
15. 02. 2017 20.44
+11
Pameten človek ne crkne za denar in tudi skrbi za zdrav način življenja, določeni tovrstni trgovinski sporazumi pa omogočajo monopoliziranje, kar preprečuje majhnim biti hudo zelo posloven kljub velikim ambicijam si lahko samo hlapec, premalo plačan za delo, ki ne prinaša resnične kvalitete v življenje nikogar.
tali?ni tom
15. 02. 2017 22.08
+17
nikhrast,jaz sem doživel "ubogo" jugo in nekak ne razumem kaj nam je manjkalo! res,en čas ni blo kakor kave,verjemi blo jo je dost , ravno deset dek za vsakega da se država ni rabila pufat! benciboni? hja,rešljivo je bl,stari ma še danes za spomin za deset tisoč litrov goriva bonov! ne bluzi! Yugo! hja,za avto ki je plasiral na letu 1978 je bil kar soliden avto,eden boljših mestnih avtov tisti čas glede na ceno ,spomi se reno 4,pejčka,gnilih nisanov in podobno! sam sem mel dva,za moje pojme najbolša avtoa za denar ki sta stala in danes,če bi delali takega bi ga sigurno imel! da pa ne hvalimo samo Juga,v Jugoslaviji se je izdeloval še citroen,renault,volkswagen in opel,opel je imel proizvodnjo v kikindi!i9n tudi je bil model kadeta ki je bil narjen tam in je bil imenovan opel kikinda! zatem,lahko si kupil mercedesa,forda,bmw in skoraj večino avtov "zahodne" peroizvodnje če si mel dnar seveda! je bil pa ravno zaradi dnarja aktualen Yugo IN KATRA! so se pa v jugi izdelovali še odlični kamijoni tam,in fap,fapov model ki je bil na licenci mercedesa tip 1213 je imel na maski lahko celo originmal mercedesov znak ker je presegal kvaliteto izdelave mercedesa! leta 1988 so pa tam nardili tovornjak z prvim menjalnikom na tipko kar se je seveda delalo z navezo mercedes in je sovpadalo časovno z nemško firmo! napredno in napredno takrat! nato je imv razvijal res zanimiv vojaški terenec,nekje v osnovi če bi ga pogledal kot prototip slavnega ameriškega huumerja! en primerek je v okolici nm! ladjedelničtvo,odlične železarne,cenjene tudi v tujini! v kragujevcu so izdelovali odličen tank t 72,zadnje letomn tud t90!nato dobi avijoni super galeb g4,helikopter gazela,orožje,celo kontaktne leče so izdelovali že nekje leta 78 se mi zdi! zato ga ne farbat o Jugoslaviji kdor ne ve kako je bilo res in posluša folk ki v večini primerov laže da kar piska! in če vztrajno ponavljaš laž počasi postaja resnica! zanivo,celo ne glede na flancanje določenih politikov,Juga niti v sanjah ni bla tako policijska država kot je slovenija danes pa se v sloveniji zadeve še zaostrujejo v to smer! je pa res da je imela po titu zlo slabo politiko in da je na koncu ratalo kar je! in ne glede na vse smo slovenci ki smo dopustili da nam zavladajo ljudje ki so zafurali eno državo,skupina ki je nastrojena k podpiranju negdanjih pomagačev napadalcem ki so napadli rajnko kraljevino jugoslavijo in s tem slovenijo smo kjer smo! lahko pa z gotovostjo zatrdim da tako lepega otroštva kot sem ga mel jaz in moji vrstniki,pač se včasih debatira o preteklosti ob kakem pivi ne bo imel nihče več v tej državi! na žalost ! in to drži ne glede na vse laži o "slabem" v Jugi!
nikhrast
15. 02. 2017 22.48
-21
Če ste v Jugi živeli dobro, potem se mi pa smilite. Spomine imam tudi jaz dobre, samo zavedali smo se kaj vse nam ponuja zahod. Pa ubogi ambiciozni, podjetni, pridni... nobene šanse niso imeli da bi kaj ustvarili.
komarec
15. 02. 2017 18.43
+22
Dobro je vedeti kdo od naših poslancev je bil za in kdo proti. To se tudi splača zapomniti.
BURGA
15. 02. 2017 18.48
+12
nikhrast
15. 02. 2017 18.51
-12
Luterani, calvanisti... vsi so ambiciozni, poglej Nemce, Švicarje...
kiboko
15. 02. 2017 20.06
-9
V čem je problem? Saj nas Kanada ne ogroža.
ONniON
15. 02. 2017 18.36
+15
udeležba na evropskih volitvah je najnižja na slovaškem, češkem,poljskem in madžarskem skratka v višegrajski četverici so najmanj naklonjeni politiki evropske unije ! malo za zamislit se in razumeti zakaj imajo prav !
kiboko
15. 02. 2017 20.07
-5
Zato ker imajo politike vzgojene v komunizmu.
ONniON
15. 02. 2017 18.33
+11
super izdajalci
kiboko
15. 02. 2017 20.07
-7
izpolni polje vzdevek
15. 02. 2017 17.46
-10
CETA odpira vrata tudi vinarjem, proizvajalcem sira, finemu rokodelstvu (mizarji, kovaštvo...) in pekarstvu. Kanadčani so dobri potrošniki, ki se zadnja leta zavedajo pomena naravno pridelane hrane. Samo kraški pršut bi lahko celoten pridelek izvažal v Kanado, ker je občutno cenejši od ostalih ponudnikov in tudi boljši.
komarec
15. 02. 2017 18.14
+14
Bomo pa lahko tudi mi jedli kanadsko hrano, to si pozabil omenit.
Aijn Prenn
15. 02. 2017 18.35
-8
Jaz obožujem kanadski fižol, pa nedavno sem uporabljal konopljino olje iz v kanadi pridelanih konopljinih semen... Same dobre stvari, vam povem... ;-))
kiboko
15. 02. 2017 20.08
-5
nevica
15. 02. 2017 20.53
+3
Veliki vedno "po si-lijo" trg in izpodrinejo majhne - to je kapitalizem. Me prav zanima kako zelo poslovni bomo sploh lahko.
izpolni polje vzdevek
15. 02. 2017 17.43
-11
CETA je odlična priložnost za slovenske podjetnike, še posebej kmetijstvo. Sporazum pomeni olajšanje izvoza v Kanado, kar bi vsaj nekaj firm lahko zelo dobro izkoristilo, npr. Gorenje. Steklokeramične plošče in vgradne pečice prodaja v normalenm cenovnem razredu samo Ikea, ostalo je vse izjemno drago. Kanada trenutno doživlja nepremičninski boom in Gorenje bi se lahko povezalo s proizvajalci kuhinj, ki jih je na stotine in začelo na veliko izvažat.
kiboko
15. 02. 2017 20.09
-6
Putin ni v to prepričan, njegovi obveščalci zahtevajo, da protestiramo.
nevica
15. 02. 2017 20.48
+6
Prav kar nakladajte, če je res kaj na tem bomo v dveh letih Švica. Nič nimam proti - vseeno bom jedla kaj domačega. Če pa ne bomo, bi pa vse tele ploskače s klinčki na štirk pripela.