Gospodarstvo

Evropska unija se bori za preživetje

Bruselj, 16. 11. 2010 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Van Rompuy je opozoril, da je EU v ''krizi preživetja''. Ob tem je posvaril, da si moramo skupaj prizadevati za preživetje območja evra, saj bo le v tem primeru preživela tudi Evropska unija.

Evropska unija je zaradi težav z zadolženostjo evroobmočja v ''krizi preživetja'', je posvaril predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Povedal je še, da bo v primeru padca evra, padla tudi EU.

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy FOTO: Reuters
Irska se nagiba k temu, da bi privolila v evropsko pomoč svojim bankam in se tako izognila finančnemu reševanju celotne države, je danes pisal irski časnik Irish Independent. S pristankom na injekcijo bankam bi finančni minister Brian Lenihan po navedbah časnika pripomogel k umiritvi tečaja evra in pomiritvi trgov. Irski premier Brian Cowen je sicer še v ponedeljek vztrajal, da Irska ne daje nobene vloge za finančno pomoč državi, se pa s partnerji konstruktivno pogovarjajo o tem, kako čim bolje podpreti finančno in bančno stabilnost.

Članice, kot sta Irska in Portugalska, so pred novim natančnim pregledom, pojavljajo pa se že vprašanja, ali jima bo uspelo upravljati s svojo zadolženostjo brez pomoči evropskih skladov. Irska sicer vztraja, da ne potrebuje pomoči EU, vendar številni špekulirajo, da bosta tako Irska kot Portugalska prisiljeni uporabiti denar iz evropskih skladov.

Portugalski finančni minister Fernando Teixeira dos Santos je povedal, da investitorji verjamejo, da bo njihova država primorana poiskati nujno pomoč, predvsem zaradi skrbi, ki se širijo na trgih. Dos Santos je tudi Dublin pozval, naj stori pravo stvar za evro in sprejme pomoč.

Rehn: Treba je ohraniti trezno glavo

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je danes v Bruslju povedal, da bo zasedanje evroskupine osredotočeno na resen problem irskega bančnega sektorja in da pričakuje podporo držav v območju evra pri reševanju tega problema.

"Z Evropsko centralno banko, Mednarodnim denarnim skladom in irskimi oblastmi si prizadevamo za rešitev resnega problema irskih bank. Pričakujem, da bo evroskupina ta prizadevanja podprla," je dejal komisar.

"Ne gre za preživetje evra, gre za resen problem bančnega sektorja na Irskem," je še poudaril Rehn ob prihodu na zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra.

Ob tem je komisar izrazil zaskrbljenost zaradi prevladujočega tona v javni razpravi in vse odgovorne Evropejce pozval, naj se vzdržijo alarmizma in ohranijo trezno glavo, saj je treba sedaj predvsem poskrbeti za enotnost in odločnost.

Rehn poziva k treznosti.
Rehn poziva k treznosti. FOTO: Reuters

Po Rehnovih besedah je najbolj pereč problem Irska; čeprav je njen dolg do poletja prihodnje leto pokrit, je resen problem bančni sektor. Težav Portugalske in Grčije komisar ob prihodu ni komentiral.

Propad pogajanj o proračunu

Predsednik Evropskega sveta je komentiral tudi propad pogajanj o proračunu EU za prihodnje leto, prvih po uveljavitvi lizbonske pogodbe. Opozoril je, da mora biti Unija zelo previdna glede spreminjanja načina financiranja proračuna, ki se zdaj napaja v glavnem iz bruto nacionalnih prihodkov držav članic, kar izraža njihovo sposobnost plačevanja.

Z uvedbo kakršnega koli evropskega davka bi se namreč to po njegovih besedah spremenilo in rezultat te spremembe je lahko "manj solidarnosti". A kljub občutljivosti te teme je po Van Rompuyevem mnenju o njej treba razpravljati. To je v pogajanjih o proračunu za leto 2011 zahteval Evropski parlament, a se peščica držav članic ni strinjala.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v odzivu na propad pogajanj poudaril, da je "izjemno razočaran". Ob tem obžaluje, da se peščica držav ni bila pripravljena pogajati v evropskem duhu, in meni, da bi glede na dosežen napredek dogovor sinoči moral biti sklenjen.

"Tisti, ki mislijo, da so dosegli zmago nad 'Brusljem', so se ustrelili v nogo," je še poudaril Barroso ter vse vpletene pozval, naj ravnajo odgovorno in si prizadevajo za čimprejšnjo rešitev.

Pogajanja o proračunu so propadla.
Pogajanja o proračunu so propadla. FOTO: Reuters

Z uveljavitvijo lizbonske pogodbe imata svet, ki združuje države članice, in Evropski parlament enakovredno vlogo pri sprejemanju letnega proračuna Unije.

Evropska komisija je konec aprila predlagala dejanska plačila v višini 130,1 milijarde evrov oziroma 1,05 odstotka bruto nacionalnega dohodka EU, kar je 5,9 odstotka več kot letos.

Evropski parlament je predlagal podobno kot komisija, medtem ko so države članice v prvem branju izglasovale manjši obseg teh sredstev.

Ker so se stališča parlamenta in sveta razhajala, se je v skladu z lizbonsko pogodbo konec oktobra začel 21-dnevni spravni postopek.

Proti 5,9-odstotnemu zvišanju se je več držav, med njimi Slovenija, zavzelo tudi na vrhu Unije konec oktobra. Te države so poudarile, da je 2,9-odstotno zvišanje zgornja meja.

Evropski parlament je bil pripravljen sprejeti "skromno zvišanje", če bi v zameno dobil razne politične koncesije, in sicer sodelovanje v razpravi o evropskem davku in na vsaki stopnji priprave naslednjega večletnega proračuna.

Vendar so temu nasprotovale nekatere države članice, po navedbah virov so bile te države Velika Britanija, Švedska in Nizozemska.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
23. 11. 2010 17.01
in kdo jo rabi? EU mislim? Kaj nam je dala? Samo vprašam ...
benta
18. 11. 2010 10.35
Jernej88_ 17.11.2010, 16:51 6 Razturuli smo Jugoslavijo in ni vrag da ne bomo tudi EU. Pol pa še naj kdo reče da smo HLAPCI
bnam 2707
18. 11. 2010 10.21
Ne daj Bog da nam crkne EU,ne daj Bog..(podobnost iz tv reklame je zgolj naključje)
MiroF
18. 11. 2010 09.29
Samo bedaki in konji !!!
JanezNovakJohn
18. 11. 2010 08.59
BANKE - Satan je v njih. Očitno tudi RKC ni to dojela. Sklicati bo potrebno konferenco EKSORCISTOV, najboljša lokacija je NLB.
Tonček Balonček
18. 11. 2010 07.39
Hrvaška še ni zrela za vstop v to eminentno družbo Ircev, Portugalcev, Bolgarov, Romov in Romunov!
drahnreb
17. 11. 2010 18.27
Herman nea ga seri
noone00
17. 11. 2010 18.18
vsi dnar ven iz bank vzet ker bojo hekerji udarl in sesul se bo finančni sistem
porota
17. 11. 2010 17.57
polhi debeli, naj rajš zmanšajo proračun za 5,9%
Madkupe
17. 11. 2010 16.58
NEEEEEEEEEEE Sam EU da mi ne crkne. V katero skupnost narodov nas bojo pa pol sprejel. Še v afriško unijo nas ne bodo več spustil.
Slava_Rusiji
17. 11. 2010 16.51
Razturuli smo Jugoslavijo in ni vrag da ne bomo tudi EU.
JanezNovakJohn
17. 11. 2010 14.46
Za začetek reševanja krize, naj si vsi funkcionarji EU krepko znižajo plače. Predlagam sledeče. Če BDP v EU pade za 1% padejo plače vsem funkcionarjem EU za 2%. In tako gor in dol.
pika poka ježek
17. 11. 2010 14.14
Če propade EU bomo morali zopet zgraditi pravkar porušene mejne prehode in zapsliti nove carinike in policaje. In to tik pred vstopom Hrvaške v razpadajočo EU.
MIZANTROP
17. 11. 2010 12.37
A že tiskajo nove evre in upajo da kriza mine sama od sebe, ne da bi odpravili razloge, ki so nas pripeljali v krizo. Kriza je nastala zaradi zmanjšanja potrošnje zaradi prenizkih plač. Nekaj časa je sistem še tekel z najemanjem kreditov, sedaj pa so plače zaradi protikriznih ukrepov še nižje, pa še kredite za nazaj je treba povrniti, zato se bo kriza še podaljševala. Moje mnenje glede EU in Evro pa je da nima smisla staviti na konja, ki ne zmaguje več.
modri11
17. 11. 2010 12.35
Enkrat je komentar gor, pol ga ni...
X-XY
17. 11. 2010 11.17
Pred 4 leti sem dobil mail iz Zagreba na temo, kdaj bo EU propadla oz razpadla. Ko pride Srbija, zadnja država Balkana v EU. Takrat mi je bilo hecno, sedaj pa je že bolj realnost.
Mariborcan007
17. 11. 2010 09.20
hendl 17.11.2010, 08:38 2 TO JE ZAČETEK KONCA EVROPE to pomeni da se NWO bliža namerno bodo uničili Euro in Dolar da bodo pol uvedli svetovno valuto
pumedvedek
17. 11. 2010 09.11
tak je pa google translate :)
pumedvedek
17. 11. 2010 09.10
Rothschildi "Bo nekaj, ki razumejo sistem, bodisi tako zanima iz njega dobičkov ali tako odvisna od to prednost, da ne bo nasprotovala navedeni razred." - Rothschild Brothers of London, 1863 "Daj mi nadzor denarja naroda in me briga kdo ne naredi, da je zakone" - Mayer Amschel Bauer Rothschild
Sahib
17. 11. 2010 09.05
Evropska elita rešuje svoje banke (beri riti), revna raja naj pa to plačuje. Vsaj glede tega imamo v naši preljubi deželici več izkušenj kot zahod.