Gospodarstvo

Evropska komisija Sloveniji podelila soglasje za prodajo NLB v dveh korakih

Ljubljana, 11. 05. 2017 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija je ugodila prošnji Slovenije, da proda NLB v dveh korakih. SDH bo tako do konca tega leta na prodaj ponudil najmanj 50 odstotkov banke, 25 odstotkov minus eno delnico NLB pa do konca prihodnjega leta. Po napovedih bo nadzorni svet SDH takoj odločal o začetku prodajnega postopka za NLB po metodi IPO.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Državni holding bo ponudil 75-odstotni delež
    00:48
    Iz SVETA: Državni holding bo ponudil 75-odstotni delež
  • Iz 24UR: Prodaja NLB - sploh kdaj?
    02:44
    Iz 24UR: Prodaja NLB - sploh kdaj?
NLB bo Slovenija prodala v dveh korakih.
NLB bo Slovenija prodala v dveh korakih. FOTO: Damjan Žibert

Evropska komisija je podelila soglasje za prodajo NLB v dveh korakih. SDH bo do konca tega leta na prodaj ponudil najmanj 50 odstotkov banke, 25 odstotkov minus eno delnico NLB pa do konca prihodnjega leta. Po napovedih bo nadzorni svet SDH takoj odločal o začetku prodajnega postopka za NLB po metodi IPO.

Vlada je Evropsko komisijo zaprosila za soglasje, da tri četrtine NLB, k čemur se je zavezala leta 2013 v zameno za soglasje komisije k sanaciji banke z državno pomočjo, proda v več korakih. Ocenila je namreč, da "z določitvijo možnosti, da se ta cilj doseže v več korakih, zagotovi večja pravna varnost morebitnih zainteresiranih vlagateljev, s tem pa izboljšuje možnosti glede višine kupnine".

V Bruslju so danes objavili, da so slovensko prošnjo odobrili. Ob tem so zapisali, da Slovenija ostaja v celoti zavezana prodati prvotno predvideni delež.  Komisija je na podlagi spremenjenih zavez o prodaji banke sklenila, da državna pomoč NLB ostaja skladna s pravili EU o državni pomoči.

O začetku prodajnih postopkov po metodi prve izdaje delnic (IPO) bo nadzorni svet SDH sicer odločal takoj po prejemu soglasja Evropske komisije. Nato bo SDH sprožil prodajo z objavo namere za kotacijo delnic banke na ljubljanski in predvidoma londonski borzi, ki ji običajno v dveh tednih sledi objava prospekta za IPO z razponom cene za delnico banke.

O prodajnih postopkih bo odločal nadzorni svet SDH

O začetku prodajnih postopkov po metodi IPO bo sedaj odločal nadzorni svet SDH. Predsednik nadzornikov Damjan Belič je povedal, da bo sejo sklical v najkrajšem možnem času. A neuradno je slišati, da se bo to težko zgodilo do konca tega delovnega tedna. Nato bo SDH sprožil prodajo z objavo namere za kotacijo delnic banke na ljubljanski in predvidoma londonski borzi, ki ji običajno v dveh tednih sledi objava prospekta za IPO z razponom cene za delnico banke.

Cena bo verjetno politično vprašanje, čeprav vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer meni drugače: "Prodajne procese ima v rokah SDH in to ni vprašanje za politično stranko." Ravno zaradi praks v preteklosti so po njenih besedah v SMC zavezani, da se politika ne sme vpletati v končne odločitve, ki se morajo sprejemati po pravilih korporativnega upravljanja.

Glede prodaje državnega premoženja je po današnjem sestanku koalicije pred vlado spomnila, da so se vse tri partnerice v koalicijskem sporazumu zavezale, da mora ta potekati gospodarno in po pravilih korporativnega upravljanja. To pomeni tudi v smislu gospodarne cene, torej ne prodaja za vsako ceno.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je povedal, da je koalicija na to temo danes spregovorila nekaj besed in da bo pogovore o tem nadaljevala. Spomnil je na zaveze države Evropski komisiji glede NLB ter izpostavil, da Slovenija potrebuje sistemsko banko. Lastništvo 25 odstotkov plus ena delnica v NLB je po njegovem zagotovilo, da bo banka ostala v lasti države, saj tega deleža noben od novih lastnikov ne sme preseči.

Han do prodaje zadržan

SD pa ima do privatizacije nasploh zadržke, je spomnil vodja poslancev SD Matjaž Han. NLB je ob tem po njegovem specifična zgodba, za katero se ugotavlja, ali je bila predokapitalizirana. "Ne bom se skrival za SDH, ker nima smisla," je dejal in pojasnil, da ni treba biti največji strokovnjak, da bi vedel, da bo cena približno taka, kot je bila v primeru Nove KBM, kjer si je novi lastnik v pol leta povrnil vložek.

Han je zato do prodaje NLB zadržan. A, kot je poudaril, je treba počakati na postopek. Skupščina SDH je vlada in "takrat je politična odgovornost pomembna". Njena naloga je tudi dogovor z Evropo. Če vse države dosežejo dogovor o svojih pogojih, to lahko doseže tudi Slovenija, je dejal in pojasnil: "Na Hrvaškem so z zgodbo Agrokor marsikaj dosegli. Če bi bila Evropa normalna, nekaterih zadev ne bi dovolila."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
12. 05. 2017 09.41
+3
Janezeki,se spominjate,pred leti se je ze govorilo,da bi se ta banka prodala,dokler se se izplaca,pa je politika kricala, da je ta banka stratezko vazna za republiko,sedaj ko so jo do kraja pokradli, pa jo hocejo prodati z dobickom,. . . .lumpi. . . .
ooResnicA
11. 05. 2017 21.50
-1
.....ne da kar tako leva mafija svojega bankomata na kredo kar tako iz svojih krempljev....
ooResnicA
11. 05. 2017 21.51
-1
....neplačane nevrnjene kredite bo pa itak glul narod pozlatil.....buhahahahha
Finfer
11. 05. 2017 20.08
-1
Zanimivo bi bilo zvedeti koliko nas bo stalo da bodo prodali to zgubarsko banko in koliko generacij bo moralo se plačevati to državno norčevanje !!!
DonDonDan
11. 05. 2017 19.08
+4
Udbovski bankomat takoj prodat, še najboljš pa kar porušit !!! V državne banke je bilo zmetano tolk davkoplačevalskega denarja, da glava peče !!!
srebrnibreg
11. 05. 2017 18.16
+7
Neverjetni svečkarji so spet na okopih. Do sedaj so bili, ker NLB država ni hotela prodati in so zato pljuvali po vladi in Cerarju, sedaj pa spet zato, ker jo hoče prodati.
encijandupli
11. 05. 2017 16.51
+0
Naša politika noče pa noče prodati svojega bankomata.TU JE REŠITEV ZA SLO: IZVOLIMO NA OBLAST ZDRUŽENO LEVICO! Ne privatizirajmo ničesar! Dajmo vse nacionalizirati! Dajmo jest vsi iz enega kotla! Dajmo uničimo napredek in znanost, saj jo ne potrebujemo! Nasadimo krompir ter z njimi vzredimo svinje, ki jih bomo prodali zahodnim kapitalistom ter od njih kupimo Avtomobile, elektroniko,material za nove vile ter vse ostalo kar potrebujemo za luksuzno življenje!
nikhrast
11. 05. 2017 16.15
+3
Pa kje je domači kapital??? Saj ni treba da se vse proda tujjcem, samo kaj bi pričakoval, saj tako vsi udrihate po kapitalu. Poglej Kanado, država ne sme imeti niti delnice kakšne banke, samo večinski lastniki šest velikih bank je domači kapital. Pokojninski skladi sindikatov, ogromne investicije...
Elendil
11. 05. 2017 15.44
Se že držim za denarnico, hvala za obvestilo. K sreči nimam nič v NLB, ampak se že refleksno primem za denarnico, da mi kaj ne zmanjka, ko preberem, da bo država nekaj prodajala...
vezuv_
11. 05. 2017 15.38
že gledam kateri štumf mi bo služil dovolj dobro za shranjevanje denarja
murinar
11. 05. 2017 15.08
+5
Eni že iščejo vreče ,kako jih bojo nastavili!
ho?emVšolo
11. 05. 2017 14.56
+9
bi Hrvatje upoštevali mnenje komisije? Požvižgali bi se!
Razumnež
11. 05. 2017 14.50
+2
Ko se bodo prodale še banke in zadnje državne firme, bo morala vlada resno razmisliti kako naprej.... Ali se bo prodajal zrak, voda?? Morda bi v prvi vrsti začeli z lesom, potem z vodo, nevem !?
Razumnež
11. 05. 2017 14.51
+4
V ta namen bi lahko ustanovili kakšno dobro plačano agencijo, ki bi najemala strokovnjake za različne študije.
vezuv_
11. 05. 2017 15.37
+1
Niti ne, naša vlada se misli hraniti z davki
Razumnež
11. 05. 2017 14.47
Morda kdo ve, katera banka je najbolj ugodna?
BildiTheEmperor
11. 05. 2017 14.24
+1
Evo. Pa spet prodajajo našo srebrnino tujcem, ki bodo ogromne profite naših bank odnesli v tujino :) p.s. Realno se pa s tem prekine krog korupcije in preneha izčrpavat narod
F55
11. 05. 2017 15.03
+1
Do sedaj so bili samo dolgovi, ki so se pokrivali z posojili in davkoplačevalci. Kje ti vidiš profit, mal razloži.
Tempus Fugit
11. 05. 2017 13.55
+1
Naši politiki so res hlapci Bruslja. Lastno banko smo dokapitalizirali z lastnim denarjem in sedaj jo zaradi nekih obljub moramo prodati. Koliko nemških, francoskih, italijanskih... (državnih) bank so do sedaj prodali pod diktatom Bruslja? Hvala bogu, da bodo kmalu volitve. Bomo pa spet nove stranke volili. Ni hudir, da nam v 1000 letih ne bo uspelo najti politikov, kot se spodobi.
Razumnež
11. 05. 2017 14.48
+3
Al83
11. 05. 2017 13.53
+1
Kaj rabimo že za vsako stvar odobritev Bruseljskih diktatorjev. Jaz sem na referendumu glasoval za vstop v ekonomsko unijo in v politično, za integracijo in ne za unifikacijo.
brezveze13
14. 05. 2017 18.01
napaka da si sploh glasoval Nisem glasoval za odcepitev z yu še manj pa za vstop v eu bilo bi neumno če bi se odločil da grem z dežja pod kap v vsakem primeru si moker to je navada današnjih politikov da se selijo od stranke do stranke kot podgane če ladja tone
tone7
11. 05. 2017 13.34
+4
Brusel je na prošnjo Slovenije odobril prodajo NLB??????? In zakaj se Slovenija imenuje NEODVISNA IN SUVERENA država, če nam tujci ukazujejo?????? Res je, da nikoli nismo bili samostojni in suvereni, žal je taka resnica
Skunk Works
11. 05. 2017 13.14
+14
Vlada JJ je želela leta 2012 sprejeti zakon o nezastaranju in razkritju teh bančnih malverzacij....ampak cirkuško občinstvo, ki si pravi narod, volilci, je klovna, ki ni bil za nadaljevanje teh običajnih hecov, zbcalo in izžvižgalo iz cirkuške arene.....cirkuško občinstvo si pač ni dovolilo kvariti lepe cirkuške predstave. Za svoje vedno dražje predrage vstopnice in odprte denarnice, želijo dobiti vsaj lep cirkus, če je že realnost kruta in njim vedno bolj neperspektivna.......
tone7
11. 05. 2017 13.32
-4
Vlada JJ, je ustvarila v zelo kratkem času enormno veliko bančnjo luknjo, tako, da nehajte zavajati narod z lažnivimi podatki
PS2Xministri
11. 05. 2017 13.37
+6
www.jaz
11. 05. 2017 13.45
+3
tone7 si ti pomočnik narodnega heroja :) ?
sagesse
11. 05. 2017 13.46
+7
tone7// vlada je v času janše edinkrat naredila v 4 letih plus.Toda vi v svojem znanjem ekonomije mešate vse skupaj,, vlado-banke-državno-privatna podjetja....... vlada skrbi izključno za proračun.. za ostalo so zadolženi drugi,janša je naredil samo eno katastrofalno napalo,da ko je prevzel vlado ni zamenjal čisto vseh rdečih direktorjev,kateri so pokradli vse nas....... pojdite si pogledat posnetje iz sej proti zlorabam v bančnem sistemu,,, niti enkrat več ne boste napisali nič temu podobnega..... in se boste čudili,zakaj po teh zaslišanjih ,policija ne čaka pred prati in vse zapre....
kaslc 1
11. 05. 2017 13.04
+7
zdele bo treba poskrbet denar za razne priveze na obalah j.morja,pa zdele bodo po dva al tri mesece frej!predlagal bi edino da njim se postne nabiralnike en zastopnik prazne,pa to
DuhSaSjekirom
11. 05. 2017 12.56
+20
Vlada je 2013?decembra in dalje - če se amatersko izrazim - vložila 1.5 milijarde eur v NLB da poplačamo kredite brez pokritja ki so si jih potalili ljudje katerih nikjer ni, niti je država potem zasegla to premoženje, nikjer nobenga, kot opice smo ki jim gospodar vrže banano. A bo od prodaje vrnjena 1.5 milijarde eur v proračun?
Skunk Works
11. 05. 2017 13.04
+15
+++ he he, s to pripombo, da opice ne bi mogli tako dolgo nategovati, kot slovenske volilce......one imajo vsaj naravno prvobitno inteligenco......
sagesse
11. 05. 2017 13.05
+22
Vse skupaj je država v NLB dala skoraj 3 milijarde,toda če bi hoteli,ta denar nazaj,bi morali obtožiti tiste kateri so krivi za vse to... to pa ne bo šlo.Nekdanji udbaški direktor NLB frankfurt ima samo vikendico v vrednosti 2 milijonov,pa ga tožilstvo še nikoli ni poklicalo od kje mu premoženje,katero mu striže za 10 milijonov..kako ste nekateri hecni ali naivni.... sedaj že 4 leta pucajo bančne arhivein ko bo vse spucano jo bodo prodali.Če bi jo prodali pred 5 leti bi tujci naredili revizijo poslovanja in bi padla ven vsa lopovska imena,, in to je cerar moral preprečiti,,nenazadnje je tudi zmagal na volitvah,da popuca NLB...
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.08
-6
najbolj swoje wolilce pa komunistična partija sds nateguje da blodjo s swečkami okol w letu 1945 : )))
sagesse
11. 05. 2017 13.10
+8
cyber//ko so švedi-američani obtožili assanga-wikileaks,izdaje se je zatekel na tujo ambasado...v londonu,Njegovi podporniki že 5 let prižigajo sveče pred ambasado,kot znak podpore... potem so tudi oni svečkarji??
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.14
-7
mešaš hruške pa jabuke : ))) assagne ni bil nikol politik itd : ))) še manj pa snowden itd : ))) janšot sam spretno iskorišča podobno taktiko da zawaja swoje owce : )))
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.15
-6
assagne kje kandidira al ma pa swojo stranko ?? : ))
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.16
-7
naj grejo še w awstrijo swečke pržigat zarad riedla itd : )))
sagesse
11. 05. 2017 13.19
+9
Ridl je bil obtožen zatadi tistega bissnisa z tajcem,ker je pral denar in ni plačal davka..........za to je obtožen.........vse ostalo je vaše nakladanje in laži..... kar se zadeva patrije kot take ni bil obtožen nikjer nobeden in so vse sodbe padle.... v tujini potrebuješ direktne dokaze,,tok denarja.... obljuba nagrade,, ne drži vode...
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.21
-6
industrijsko špijunažo pa namerno spustiš kle al kok? : ))) industrijsko je pa špijuniral pr načelniku gasilskega društwa awganistan : )))
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.24
-4
da ti nakratko napišem k se mi neda romanou kle pisat : ))) general dynamics se bocka s patrijo po europi kdo bo meu monopol nad oklepniki : ))) googlej : ))) patria kot firma ni prwič podkupowala da so pršli w špil : ))) mislim da blo w egiptu pa na hrwaškem : ))) general dynamics je kupu pucha w awstriji k so pol bli naprej delni lastniki systemske tehnike : ))) pol je pršu pa riedel haha
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.26
-3
ameriškemu orožarskemu lobiju so spelali posu : ))) z podkupninami : ))) sam ok kriw je kučko : )))
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.31
-4
zakaj že je pol robertson ameriški ambasador pisal depeše da so dobli stranka sds pod mizo 2.1 miljona al kolk že : ))) zato k se je to tut njih zadewalo k je pol puch oz. lastnik general dynamic zgubu spet posu itd : ))
sagesse
11. 05. 2017 13.41
+7
teh depeš ni videl nihče,,niti se zda uradno niso odzvale da so njihove.... hipotetično,,reciva da je sds dobila teh 2 milijona eu,,in... zemljarič je z enim poslom,mimo javnega naročila zaslužil 6 milijon eu,in se o tem sploh ne govori.Večkrat sem vam že rekel da janša ni noben svetnik--še nikoli ga nisem volil,ker mi je tip antipatičen,toda gre mi na jetra ker je janša kriv kar za vse rabote,, ja hallo forum 21--njihovi člani so nam ukradli 30 milijard..30.000.000.000 eu,, pa nič,,, a razumete point.......
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.44
-4
nism nč reku da to ni drobiž w primerjawi z ostalim : ))) hotu sm ti nek druzga powedat da janšot manipulira s swojimi owcami da je wse kriw kućko itd : ))) močne weze bi mogu met da bi lohk sproži preiskawe w 3h držawah : ))) drgač pa če nebi blo awstrijcou sploh wedli neb za afero patria : )))) tam se je začelo wseskup k je en hotu dwignt 900 jurjeu na banki : ))) pol so pa začel awstrijci pošiljat depeše pa so jh kle pr nam skriwali pa blablabla
CyberWorm90
11. 05. 2017 13.48
-4
goworim zdej o interpolowih depešah k so jh awstrijci pošiljali w slowenijo pa so jh pometal pod preprogo janšisti : ))) tist je pa robertson pošiljau w ameriko swoji wladi : )))) pa še to je raskriu wikileaks itd : )))