Gospodarstvo

Evropska komisija preiskuje davčne prakse Appla, Fiata in Starbucksa

Bruselj, 11. 06. 2014 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Apple, Fiat in Starbucks naj bi bili na Irskem, Nizozemskem in v Luksemburgu deležni posebnih davčnih olajšav, ki bi lahko bile neskladne s pravili Evropske unije, zato je Evropska komisija sprožila poglobljeno preiskavo. Apple trdi, da plačuje vse davke.

Podružnica Appla na Irskem
Podružnica Appla na Irskem FOTO: Reuters

Evropska komisija je sprožila poglobljene preiskave o posebnih davčnih ugodnostih, ki so jih na Irskem deležni Apple, na Nizozemskem Starbucks in v Luksemburgu Fiat Finance and Trade. Ugotavljala bo, ali so odločitve držav v skladu s pravili EU o državnih pomočeh.

Preiskave komisije se nanašajo na odločitve davčnih organov v omenjenih treh državah. Zainteresirane tretje osebe ter države članice imajo možnost, da pošljejo pripombe, še dodaja komisija.

"V trenutnih razmerah krčenja javnih proračunov je še posebej pomembno, da velike multinacionalke plačajo pošten delež davkov," je začetek preiskav komentiral evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia.

V primeru, da bodo preiskave ugotovile nedovoljeno državno pomoč, bodo podjetja to morala vrniti. Podrobnosti o posameznih primerih sicer komisija ni navedla.

Evropski komisar Joaquin Almunia na današnji tiskovni konferenci.
Evropski komisar Joaquin Almunia na današnji tiskovni konferenci. FOTO: Reuters

Apple zagotavlja, da plačuje vse davke

Med prvimi se je na novico odzval Apple. Ta je sporočil, da z irsko vlado nima nobenega posebnega davčnega dogovora. "Apple je podvržen enakim davčnim zakonom kot številna druga mednarodna podjetja, ki poslujejo na Irskem," so zapisali. Dodali so, da plačajo prav vsak evro davka.

Irska vlada je že nekaj časa pod mednarodnim pritiskom, naj zakrpa luknje v zakonodaji, ki multinacionalkam omogočajo izogibanje plačevanju davkov. Ameriški senat je v preiskavi maja lani ugotovil, da se je Apple z uporabo zapletenega omrežja podružnic izognil plačilu davkov v višini več deset milijard dolarjev. V tujini je ustanovil številna podjetja brez davčnega rezidenstva, v katera je prelil na milijarde dolarjev.

Poleg tega si je na Irskem, kot so ugotovili v ZDA, Apple izpogajal izjemno nizko davčno stopnjo - manj kot dva odstotka v primerjavi z zakonsko določenimi 12 odstotki - državo pa uporablja kot sedež za svojo mrežo offshore podružnic. Irska vlada je sicer obtožbe zavrnila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
16. 06. 2014 00.00
Razlika je velika med neplačevanjem davkov in davčnimi "loopholes". Normalno je da vsak davčni nasvetnik išče "loopholes" v davčnih zakonih.
MaTakoKotJama
12. 06. 2014 23.13
+1
Evropska Komisija cigar predstavniki ne placujejo davkov o utajevanju davkov ! Zelo dvolicno ! Naj pometejo najprej pred svojim pragom !
pingvinislo5
12. 06. 2014 15.27
+3
voda z okusom kave, komercjalno se temu reče starbuck....ne hvala.
nikhrast
15. 06. 2014 23.53
don corlleone
11. 06. 2014 22.02
+5
Ma naj našo bando raziskujejo,tud mi že delamo za pest riža,pa še to bi nam rad uzel.
me987
11. 06. 2014 14.40
+0
ja definitivno ne kupim nobenega njihovega produkta.. bašejo se z denarjem, da je že kar bolano, vse izdelke pa dela (med odraslimi) veliko otrok s plačilom v valuti riž.
AtomskaMravljica
11. 06. 2014 15.01
+6
Ma dej nehi nakladat, a potem ne boš nobenega izdelka tujih firm več kupoval in uporabljal ... Enako davčno prakso imajo Google, Microsoft, Apple, ... Enako delovno prakso imajo pa Nike, Samsung, Huaweii, Apple, Google, Motorola, ...
me987
11. 06. 2014 15.10
+6
mam gmail, priznam, to je pa to od googla... doma imam linux, v službi pa microsoft (ne po moji želji).. nimam nič od apple, nič od nike (mam slovenske ročno izdelane čevlje), nič od samsung, huaweii, motorola,... moj telefon pa je Nokia 6210. pač nisem materialist v kar so vas večino napravili..
vrtojb
12. 06. 2014 08.27
+6
A zdej si materialsit ce maš jabučico ali nike čevlje - jao, to pa je nazadnjaško razmišljanje. Važno je, kaj ti te stvari pomenijo, glede na to si ali nisi materialist.