Gospodarstvo

Evropska komisija predlaga nova pravila pomoči letalstvu, na mariborskem letališču zadovoljni

Bruselj, 06. 07. 2013 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je v javno razpravo poslala predlog o podeljevanju državnih pomoči v letalskem sektorju. Na mariborskem letališču menijo, da bi bil vpliv ukrepov pri njih pozitiven.

Mariborsko letališče
Mariborsko letališče FOTO: Mia Media

Evropska komisija je ta teden začela javno posvetovanje o pravilih podeljevanja državnih pomoči v letalskem sektorju. Komisija je v svojem predlogu upoštevala spremenjeno poslovno okolje, hkrati pa želi oblikovati smernice, na kakšen način lahko države članice podpirajo letališča in letalske družbe, ne da bi s tem kršile pravila o podeljevanju državnih pomoči.

Predlog predvideva, da bo državna pomoč za investicije v letališko infrastrukturo dovoljena, če bo za to obstajala resnična potreba v luči prometne povezanosti in dostopnosti neke regije. Glede pomoči za operativno delovanje letališč, ki v skladu z zdaj veljavnimi pravili ni dovoljena, komisija v osnutku novih smernic predlaga, da bi bila takšna pomoč dovoljena za prehodno obdobje desetih let in pod določenimi pogoji. Pri letalskih družbah pa je predvidena začetna pomoč pri zagonu novih linij, ki bi jih želele uvesti letalske družbe.

Borba za državne subvencije je med evropskimi letališči že zdaj velika, največjo korist od tega pa imajo predvsem nizkocenovni prevozniki, kot je irski Ryanair.

Komisija želi s prenovljenimi pravili urediti to področje in poskrbeti, da bo v prihodnje v ta namen odtekalo manj davkoplačevalskega denarja. Trenutno sicer preiskujejo okoli 60 primerov domnevno nedovoljene državne pomoči evropskim letališčem.

Sprejetje novih smernic bi sicer vplivalo tudi na slovenska letališča. Na mariborskem Letališču Edvarda Rusjana so prepričani, da bi potem lažje izpeljali nekatere projekte, ki so že v fazi dogovarjanj, saj bi se tudi letalske družbe lažje odločile za sodelovanje z letališčem.

V Aerodromu Ljubljana pa prednosti in slabosti še preučujejo. "Financiranje izgradnje novega terminala v letih 2013–2015 pa bo realizirano po obstoječih smernicah za dodeljevanje državne pomoči," so zapisali v pojasnilu.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
08. 07. 2013 10.38
+3
Zak nebi SLovenija imela pomožno letališče v MAriboru za potniški promet. V priemru nesreče ali zapore na Ljubljanskem letališču bi lahko letala pristajala v MAriboru. Sočasno pa bi lahko ob organizaciji prometa taiste potnike pripeljali po AC v Ljubljano. Pri tem pa bi lahko služilo za razvoj turizma na Štajerkem koncu: ROGLA, Rogaška Slatina, Atomske Toplice in ostali zdraviliški kraji. Tukaj je potencial neizmeren. Potniki pridejo do tega letališča in se z avtobusi peljejo do končnih destinacij. Oddaljenost je okrog 60 minut. Vendar vidim drugi problem in ta je v vodstvenem kadru, ki je vzgojen koruptivno in ne domoljubno.
quantum
11. 07. 2013 20.02
Res briljantna ideja. Zakaj ne bi že tako zdesetkana država imela pomožnega letališča o tem ko primarno letališče oskrbi samo okoli dva milijona potnikov. Zakaj ne bi država cepnila še enih dvajset milijončkov v letališče ki nikoli ni in ne bo imelo finančne perspektive. Nesreče se dogajajo tako pogosto da zakaj ne bi na njih čakali kar z obratovanjem mariborskega letališča. Glede na to da je prevoznik dolžan priskrbeti potniku prevoz na končno destinacijo v primeru alternacije in ker se vsi prevozniki valjajo v denarju, zakaj jih ne bi vmes še malo peljali v toplice. Imate povsem prav spoštovani Darko! Potencijal v Sloveniji je neizmeren. Žal ga je največ v neumnosti.