Gospodarstvo

Križanič: Slovenijo čaka postopek zaradi primanjkljaja

Bruselj, 04. 05. 2009 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Bruslju so Sloveniji prvič napovedali recesijo, bistveno pa naj bi se zvišal tudi javnofinančni primanjkljaj. Križanič zato pričakuje, da bo Evropska komisija proti naši državi uvedla postopek.

Finančna in gospodarska kriza v Sloveniji in celotni EU bo hujša in daljša od pričakovanj, izhaja iz danes objavljene spomladanske gospodarske napovedi Evropske komisije. Glavni razlogi so poglabljanje svetovne finančne krize, krčenje svetovne trgovine in razmere na stanovanjskem trgu, ugotavljajo v Bruslju.

Zelo slabi so tudi obeti za Slovenijo, ki ji Komisija celo prvič napoveduje zdrs v recesijo. A prav veliko prostora za ukrepanje ni, meni finančni minister Franc Križanič. Slovenija je naredila, kar je lahko, poudarja. "Več se ne da narediti. Mi krize v Sloveniji ne moremo obrniti, je svetovna in prevelika," je dejal.

V Evropi kar desetina brezposelnih

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia
Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia FOTO: Dare Čekeliš

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra in celotni EU se bo letos zmanjšal za štiri odstotke, je v Bruslju napovedala Evropska komisija. "Evropsko gospodarstvo je sredi najgloblje in najbolj razširjene recesije v povojnem obdobju," je ocenila. To naj bi imelo tudi resne posledice na trg dela.

"Trg dela bo resno prizadet," ugotavlja Evropska komisija v spomladanski gospodarski napovedi, objavljeni danes v Bruslju, in za prihodnje leto napoveduje rekordno zvišanje stopnje brezposelnosti v območju evra na 11,5 odstotka, v celotni EU pa na 10,9 odstotka.

Glavni razlogi za takšno recesijo so po navedbah komisije poglabljanje svetovne finančne krize, krčenje svetovne trgovine in razmere na stanovanjskem trgu. Poleg naraščajoče brezposelnosti Evropska komisija za naslednje leto napoveduje tudi strm porast javnega primanjkljaja, in sicer na 7,25 odstotka BDP.

V prihodnjem letu naj bi se razmere umirile

Ambiciozni ukrepi, ki so jih sprejele vlade in centralne banke v teh izjemnih okoliščinah, bodo po pričakovanjih letos stabilizirali gospodarsko dejavnost in omogočili okrevanje prihodnje leto. Da bi se to uresničilo, pa je treba hitro očistiti slaba sredstva v bilancah stanja bank in banke po potrebi dokapitalizirati. Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Jaoquin Almunia

Letos bo težko leto, toda v prihodnjem letu naj bi se razmere umirile, ocenjuje Evropska komisija, ki za prihodnje leto območju evra in EU napoveduje zmanjšanje BDP za 0,1 odstotka.

Današnja napoved je precej slabša od januarske, ko je komisija ocenila, da se bo obseg BDP v EU letos zmanjšal za 1,8 odstotka, nato pa se bo rast v prihodnjem letu zmerno okrepila in bo znašala 0,5 odstotka. Za območje evra pa je komisija januarja napovedala zmanjšanje obsega BDP za 1,9 odstotka, prihodnje leto pa zmerno okrepitev za 0,4 odstotka.

Komisija je tudi za Slovenija napovedala krčenje BDP

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se bo letos zmanjšal za 3,4 odstotka, je napovedala Evropska komisija. To je občutna razlika v primerjavi z januarsko napovedjo, ko je komisija ocenila, da bo gospodarska rast 0,6-odstotna, in sploh prvič, da so v Bruslju Sloveniji napovedali recesijo.

Komisija je Sloveniji napovedala tudi bistveno zvišanje javnofinančnega primanjkljaja, na 5,5 odstotka BDP letos, prihodnje leto pa na 6,5 odstotka BDP. Januarja je ocenila, da naj bi se gibal okoli treh odstotkov.

Brezposelnost v Sloveniji se bo po navedbah komisije letos zvišala na 6,6 odstotka, v prihodnjem letu pa na 7,4 odstotka, kar je še vedno pod povprečjem območja evra in EU.

Inflacija bo po napovedi 0,4-odstotna, prihodnje leto pa 2,0-odstotna, kar je nekoliko nad povprečjem v območju evra, kjer naj bi bila letos 0,4-odstotna, prihodnje leto pa 1,2-odstotna, ugotavlja komisija v današnji napovedi, medtem ko je januarja Sloveniji za letos napovedala 0,9-odstotno inflacijo.

V letu 2010 naj bi Slovenija sicer spet beležila gospodarsko rast, in sicer 0,7-odstotno, ocenjuje Evropska komisija.

Evropska komisija bo zaradi javnofinančnega primanjkljaja sprožila postopek proti Sloveniji, pričakuje Križanič.
Evropska komisija bo zaradi javnofinančnega primanjkljaja sprožila postopek proti Sloveniji, pričakuje Križanič. FOTO: Reuters

Križanič pričakuje postopek proti Sloveniji

Finančni minister Franc Križanič je napovedi o 5,5- oziroma 6,5-odstotnem javnofinančnem primanjkljaju Slovenije označil za nerealne. Kljub temu pa pričakuje, da bo Evropska komisija proti naši državi uvedla postopek zaradi kršitve pakta o stabilnosti in rasti. "Zelo verjetno bo do tega postopka prišlo," je menil minister, saj pakt dopušča največ triodstotni primanjkljaj BDP. Vlada je doslej zatrjevala, da ga bo Sloveniji uspelo obdržati v teh okvirih.

Na vprašanje, kdaj pričakuje uvedbo postopka proti Sloveniji, je minister odgovoril, da se bo do konca leta pokazalo, kolikšen bo dejansko primanjkljaj, in da bo Slovenija prihodnje leto začela izvajati izhodno strategijo, od katere bo odvisno, kakšen bo postopek. Minister ob tem tudi dodaja, da bodo postopka "zelo verjetno deležne vse države članice".

V Makedoniji bo po napovedih 35-odstotna brezposelnost

V Bruslju so objavili tudi gospodarsko napoved za kandidatke za članstvo v EU - Hrvaško, Makedonijo in Turčijo. Hrvaški letos napoveduje padec BDP za tri odstotke, v prihodnjem letu pa 1,5-odstotno rast. Makedoniji za letos napoveduje padec za 0,3 odstotke in enako rast v naslednjem letu, Turčiji pa letos padec za 3,7 odstotka in 2,2-odstotno rast v letu 2010.

Brezposelnost na Hrvaškem bo po napovedih Evropske komisije letos 9,6 odstotna, v prihodnjem letu pa 9,4 odstotna. Številke za Makedonijo so gromozanske: za letos ji Bruselj napoveduje 35-odstotno brezposelnost, za prihodnje leto pa 36-odstotno. V Turčiji pa naj bi brezposelnost letos znašala 13,1 odstotka, v letu 2010 pa 12,9 odstotka.

Evropska komisija celovito gospodarsko napoved objavlja dvakrat na leto – spomladi in jeseni, februarja in septembra pa objavi tudi vmesno napoved za sedem največjih gospodarstev v EU. Zaradi gospodarske krize je vmesno gospodarsko napoved izjemoma objavila že januarja in za vse države članice Unije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justice1
05. 05. 2009 21.31
Ima pripravljen načrt že izdelan za rop državljanov stoletja.....izdal bi za 300 mio obveznic in za iztržek kupil nasedle investicije gradbenih špekulantov po 3 x ceni v primerjavi z tisto, če bi država gradila sama . s tem zaposlila gradbene firme, prišla do 3x več kvadratnih metrov stanovanjskih površin, špekulante, ki so se v preteklih letih na račun navadnih državljanov debelo obogatili pa prisilila da svoje nasedle investicije prodajo po normalni tržni ceni ( v Mariboru je jasen primer da se da prodajati in zaslužiti tudi če je cena 900 Eur/m2). Koliko se bo pri tem sam obogatil lahko samo ugibate. Mislim da bo to še speljal potem pa otežen z milijoni zaradi pritiska javnosti odkrumpal z ministrstva...
cekson
05. 05. 2009 18.59
Hvala Bogu, da vam bo vsaj EU malo po prstih udarila, da neboste v nedogled kr...
danaaajaaa
05. 05. 2009 09.54
Torej je tudi EU v recesiji in sedaj hočejo še Hrvaško v EU da bo recesija še večja!!!
mac4_m
04. 05. 2009 22.21
mac4_m
04. 05. 2009 22.21
mschumacher nekateri imajo problem z domačim jezikom.. Pač danes so merila za nekatere službe prirejena, da jih dobijo 'pravi' ljudje.. Nemara bo naslednji slovenski pravopis od toporišiča prevzelo društvo izbrisanih, v sedanjem namreč grobo kršimo pravice sedanje manjšine - bodoče večine...
LazniviZares
04. 05. 2009 22.20
A ni slovenija naj naj v Eu? Tudi celih 400€ dobijo delavci za cel mesec garanja.... slovenija i love you....
MSchumacher
04. 05. 2009 22.06
Komisija je tudi za Slovenija napovedala krčenje BDP Koliko takih pravopisnih napak vidim vsak dan na tem portalu...
RADO62
04. 05. 2009 22.00
Križanič je totalka zavozil javne finance in posledice bodo vidne že v naslednjih mesecih... To je ekonomski analfabet, ki je služil denarce na račun davkoplačevalcev in se mu o sodobnih ekonomskih prijemih niti sanja ne... Ta partijski stručnjak ni preživel še enega dneva v gospodarstu in zato so njegovi ukrepi naravnost patetični in odraz popolnega diletantizma.... heh
RADO62
04. 05. 2009 21.44
Če bo imela EU 4% primanlkljaj BDP-ja bomo imeli mi gotovo mnogo večji, ker imamo Pahorja na oblasti, ki se mu ne niti sanja o tem kaj BDP pravzaprav je..... heh
vikica11
04. 05. 2009 21.35
Mislim, da se Križaniču ni potrebno bati postopka zaradi primanjkljaja, verjetno ne bomo edini. Kot vem, se tudi doslej ni zgodilo nič tragičnega državam, ki so bile v tem postopku, oz. zoper nekaterim ga sploh niso uvedli.
mac4_m
04. 05. 2009 21.18
samo toliko, da pomagam malo amaterjem na vladi. Torej brezvezno vezana miljardna sredstva v tajkunske 'kredite' (beri : prilaščanje parih posameznikov velikega dela slovenskega gospodarstva) vložite v podjetja, ki ne bojo propadla (mip, pomurka, labod, lth), ta se bojo pobrala, ponovno izvažala in bdp bo porastel. A je treba tem visoko 'študiranim' 'strokovnjakom' vse narisat al se jim pošle kakšnga osnovnošolca, da jim razloži osnovne pojme....
bron
04. 05. 2009 21.10
Če komunajzarji gospodarijo volkovi mesarijo uboga gmajna hehehe.
bnam 2707
04. 05. 2009 21.04
ljepa naša : nehaj že z hrvati,ki so mnogo slabši,saj jim grozi bankrot. Oni imajo dost svoje godlje,ker so do kolen v dreku in upajo,da se bodo rešili z pomočjo EU.Težka njim.
vikica11
04. 05. 2009 21.01
Saj tudi prejšnja vlada se ni kaj posebej trudila s šparanjem. Če bi se bi pustila kaj v malhi, da bi lahko sedaj lažje prebrodili recesijo.
Buena Vita
04. 05. 2009 21.01
VIKICA11 TE IMA NA SPISKU KRALJICA PREBRISANIH,IN VIDI ZLOMKA TAKO JE PRIDNA,JEH KR SAMA ZA ROKO VODI PO FIRMAH KAM JEH MORJO ZAPOSLIT----POD NUJNO, KRALJIČNI DEKRETI
Buena Vita
04. 05. 2009 20.59
PAHORJEVI KRALJEVSKI VLADI NIČ NE KAŽE DA KAJ ŠPARA MEČEJO ŠOUDE NA VSE VETROVE,TAJKUNOM IN KRIMINALCEM ,SKORUMPIRANCEM IN LENUHARJEM SAMO ZA DELOVCE JE PRIMANKLJAJ
vikica11
04. 05. 2009 20.52
Nekje sem prebrala, da bi nam poleg spiska pedofilov zelo prav prišel spisek direktorjev oz. menedžerjev in članov nadzornih svetov, katerih firme so propadle. Teh bi se morali izogibati kot kuge, če hočemo, da se bo gospodarstvo pobralo.
Frosty
04. 05. 2009 20.44
LORD FEBO ftw ...
Replica
04. 05. 2009 20.33
ŽIVELA EU....le kaj nam je tega treba bilo
marko30
04. 05. 2009 20.33
Zapret meje, carino nazaj postavit in fertik. Kar je naše je naše, kar je vaše je vaše! Prepričan sem da bi Slovenci komot preživeli s svojim delom! Je pa nekj res tajkunov ne bi blo več in to se eni najbolj bojijo! Evropa propadi čim prej, jst od nje nimam nič, oz. samo slabo, pa me noben ne prepriča!!!