Gospodarstvo

Slovenija: Znižanje bonitetne ocene pretiran ukrep

Bruselj/Dunaj/Pariz/Berlin, 14. 01. 2012 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na znižanje bonitetnih ocen devetim članicam evroobmočja se je ostro odzvalo več evropskih članic, tudi Slovenija. Na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da je odločitev S&P pretirana. Analitiki sicer večjih posledic na finančne trge ne pričakujejo.

Evropski komisar Rehn obžaluje odločitev bonitetne hiše S&P.
Evropski komisar Rehn obžaluje odločitev bonitetne hiše S&P. FOTO: Reuters
Kot ključen dejavnik za razrešitev evropske dolžniške krize je po Rehnovem mnenju potrebno doreči značilnosti stalnega evropskega mehanizma za zagotavljanje stabilnosti v območju evra (ESM) in ga v skladu z nedavnim dogovorom uveljaviti že julija letos, torej leto prej, kot je bilo sprva načrtovano. ESM bo imel svojo kapitalsko osnovo in bo tako manj ranljiv za spremembe bonitetnih ocen članic evroobmočja.

Na petkovo znižanje bonitetnih ocen devetim članicam evroobmočja se je ostro odzvalo več evropskih članic. Nekatere, med njimi Italija, so izrazile odločenost nadaljevati reforme. V Španiji, Avstriji in Franciji so se okrepile kritike na račun vlad, kot prvi pa je svojo kritiko izrekel evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn, ki odločitev S&P obžaluje. Njegov hiter odziv potrjuje resnost razmer, saj se komisija doslej na odločitve bonitetnih hiš v glavnem ni želela odzivati.

"Potem ko smo preverili, da tokrat ne gre za nesrečo, obžalujem neprimerno odločitev glede bonitetne ocene več držav v evroobmočju, ki jo je danes sprejela bonitetna hiša Standard & Poor's, in to v času, ko evroobmočje na vseh frontah odločno ukrepa v odzivanju na krizo," je poudaril Rehn.

Rehn je dejal, da si evroobmočje z ukrepanjem prizadeva za potrebno fiskalno konsolidacijo in strukturne reforme v članicah Unije, rešuje ranljivost bančnega sektorja ter krepi mehanizme za zaščito evra in gospodarsko upravljanje. "Nedavne odločitve EU, skupaj z ukrepanjem Evropske centralne banke, so ključne za rahljanje napetosti na trgu državnih obveznic," je menil komisar.

Poleg tega je Rehn spomnil, da komisija vztrajno poziva h krepitvi mehanizmov za zaščito evra, tako pri obsegu njihovih dejavnosti kot pri sredstvih. Ustreznost vrednosti začasnega in stalnega mehanizma, sedaj določena pri 500 milijardah evrov, bo preučena do marca letos. Da je S&P znižal bonitetne ocene prav v času, ko Unija zaostruje proračunska pravila, je presenetilo tudi evropskega komisarja za notranji trg Michela Barnierja.

Slovenija: Znižanje bonitetne ocene pretirano

Na novico o znižanju bonitetne ocene se je odzvala tudi Slovenija. "Znižanje bonitetne ocene ne samo Sloveniji, temveč tudi še osmim evropskim državam, se nam zdi pretirano in ne upošteva vseh doslej izvedenih ukrepov tako na ravni EU kot tudi v Sloveniji," so poudarili na ministrstvu za finance. Kot so dejali, obžalujejo, da bonitetna hiša S&P ne upošteva vseh naporov voditeljev držav z evrom in ECB za preprečitev nadaljnje krize. "Slovenija navkljub sestavljanju nove vlade izvaja vse ukrepe, ki so potrebni za stabilizacijo javnih financ," so dejali.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo tudi nova vlada nadaljevala oziroma okrepila javnofinančno konsolidacijo med letoma 2012 in 2013, ko naj bi Slovenija skladno s programom stabilnosti znižala primanjkljaj pod tri odstotke ter izvedla vse potrebne strukturne reforme, na nujnost sprejema katerih je v preteklosti večkrat opozarjala vlada.

Na odločitev S&P se je odzval tudi premier Borut Pahor, ki meni, da je dvom v upravičenost odločitve v bistvu nepomemben, saj se bo upravičenost pokazala v naslednjih dneh in tednih v odzivu finančnih trgov. Kot pravi, je pri mnenju bonitetnih hiš v primeru Slovenije odločilen zastoj reform in podaljševanje procesa oblikovanja nove vlade.

Socialist Francois Hollande, ki velja za največjega tekmeca sedanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja na prihajajočih predsedniških volitvah, je izpostavil, da je Sarkozy svoj ugled krepil prav z zagotovili, da bo Francija pod njegovim vodstvom obdržala oceno AAA, ki pa mu jih očitno ni uspelo uresničiti. Nižja ocena Franciji je bila tako po njegovem mnenju dodeljena Sarkozyjevi politiki in ne francoskemu gospodarstvu.

Nižanje ocen močno odmeva v Franciji

Francoski premier Francois Fillon je poudaril, da je bilo znižanje bonitetne ocene pričakovano in da ga ne bi smeli "niti dramatizirati niti podcenjevati". Ob tem je izrazil prepričanje, da je francoska vlada sprejela zadostne ukrepe za zmanjšanje dolga, a je dopustil tudi možnost prilagoditve proračuna, če bi se to izkazalo za potrebno.

Fillon je zagotovil, da ni "nobenega razloga" za spremembo v odnosih med Francijo in Nemčijo, potem ko so prvi znižali bonitetno oceno, druga pa jo je ohranila.

V bran Franciji se je postavil tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. "Francija je na pravi poti," je poudaril. S finančnega ministrstva v Berlinu so v petek zvečer še sporočili, da bo načrtovani fiskalni pakt stabiliziral javne finance držav evroobmočja ter pripomogel k obnovitvi in ohranitvi zaupanja trgov.

Večina članic evroobmočja je prepričanih, da bonitetna hiša S&P niža ocene, čeprav si evropske članice prizadevajo izpeljati reforme in zaostriti boj proti zadolževanju.
Večina članic evroobmočja je prepričanih, da bonitetna hiša S&P niža ocene, čeprav si evropske članice prizadevajo izpeljati reforme in zaostriti boj proti zadolževanju. FOTO: Reuters

V Rimu bodo nadaljevali reforme

Iz Rima pa so sporočili, da so po znižanju bonitetne ocene še bolj odločeni nadaljevati reforme v boju proti dolžniški krizi. Vlada naj bi si tako še bolj prizadevala uravnotežiti proračun ter izvesti strukturne reforme in ukrepe za okrepitev rasti. Kot so pojasnili po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, S&P ni upošteval prizadevanj vlade za izboljšanje finančnega stanja države. Da ocena bonitetne hiše ne odraža realne slike, so prepričane tudi portugalske oblasti.

Merklovo odločitev ni presenetila

Nemška kanclerka Angela Merkel pa meni, da znižanje bonitetnih ocen članicam evroobmočja predstavlja "dodaten pritisk, da je treba proračune v teh državah kmalu znova postaviti na noge". "Zdaj moramo čim prej uresničiti fiskalni pakt," je dejala Merklova, ki je odločitev S&P sicer ni presenetila. Ob tem je poudarila, da se je za znižanje bonitetnih ocen odločila le ena od treh vodilnih bonitetnih agencij

Zaradi nižanja bonitetnih ocen in izčrpavanja moči evroobmočja upada tudi politična moč evropskim voditeljem.
Zaradi nižanja bonitetnih ocen in izčrpavanja moči evroobmočja upada tudi politična moč evropskim voditeljem. FOTO: Reuters

Avstrija bi omejitev dolga zapisala v ustavo

V Avstriji se je vlada po znižanju bonitetne ocene znova zavzela za to, da bi omejitev dolga zapisali v ustavo. Kot je preko družbenega omrežja Facebook sporočil avstrijski kancler Werner Faymann, je zdaj pomembneje kot kadar koli, da v to privoli tudi opozicija. Faymann in podkancler Michael Spindelegger sta sicer odločitev bonitetne agencije v petek označila za "nerazumljivo".

Predsednik avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache je odgovornost za znižanje ocene Avstrije pripisal Faymannovi vladi. "Če se zvezni kancler Werner Faymann in vicekancler Michael Spindelegger v prvem odzivu na dogajanje ne moreta odzvati drugače kot z izrazom svojega 'nestrinjanja', je skrajni čas za konec njune vladavine," je poudaril Strache.

Španija se poteze "zaveda"

Konservativna vlada novega španskega premierja Mariana Rajoya je v odzivu sporočila, da se poteze S&P "zaveda". Rajoyeva vlada sicer meni, da je za to kriva prejšnja vlada socialističnega premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera, saj je Rajoyeva vlada na oblast prišla šele 21. decembra, poročajo španski mediji, ki se sklicujejo na neimenovan vir na španskem finančnem ministrstvu.

Kako hud bo domino efekt tokratnega znižanja bonitetnih ocen?
Kako hud bo domino efekt tokratnega znižanja bonitetnih ocen? FOTO: Thinkstock

Evropski domino efekt le ne bo tako hud?

Petkova odločitev bonitetne hiše S&P po mnenju analitikov ne bo imela večjih posledic na finančne trge. Vlagatelji so imeli namreč dovolj časa, da so se na to pripravili, saj je S&P z znižanjem 15 članicam območja evra zagrozil že decembra.

Italija je v petek s prodajo državnih obveznic uspešno zbrala 4,75 milijarde evrov, obrestne mere pa so se v primerjavi z zadnjimi podobnimi izdajami znižale. Italija je bila zadovoljna tudi s četrtkovo avkcijo obveznic, prodaja državnih obveznic pa je bila ta dan uspešna tudi v Španiji.

Luksemburški premier in vodja evroskupine Jean-Claude Juncker je poudaril, da je evroobmočje odločeno ohraniti bonitetno oceno AAA za svoj začasni mehanizem za stabilnost evra (EFSF).

Evropske borze in newyorški Wall Street so sicer petkovo trgovanje v luči znižanja – S&P je odločitev sicer sporočil po zaprtju borz – sklenile s padci. Vendar pa so bili padci precej manjši kot poleti in jeseni, ko je evropska dolžniška kriza začela vznemirjati trge.

Bolj kritični so do znižanja bonitetne ocene Franciji, saj bo na preizkušnji začasni evropski mehanizem za zagotavljanje stabilnosti v območju evra – ta je namreč tako močan, kot so države, ki vanj prispevajo, in Francija je za Nemčijo druga največja vplačevalka. Sklad utegne zaradi tega za posojila plačevati višje obrestne mere, zaradi česar bi višje obresti lahko plačevale tudi države, ki črpajo iz tega mehanizma.

Analitiki so sicer pojasnili, da so nove evropske vlade, potem ko je S&P decembra zagrozil z znižanjem, opravile bistvene spremembe za krotitev dolžniških težav. Zaradi varčevalnih ukrepov v Italiji in Španiji so vlagatelji bolj pripravljeni kupovati njihove državne obveznice, kar je povzročilo tudi padec obrestnih mer.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
16. 01. 2012 13.14
+1
... Borutek udari po mizi ... kaj se pa gredo te bonitentne hise ... saj smo samostojna drzava, oni pa kar nekaj znizujejo ocene ... he he he ...
Alen Slemenšek
16. 01. 2012 11.47
+0
kdo pa daje oceno tem bonitetnim hišam? kr neki
vukobrat
16. 01. 2012 09.41
Kriminalci tudi do zadnjega ne priznajo krivde .Mar jo bodo moralno pokvarjeni kapitalisti ? Krivdo prizna le tisti , ki ve , da za zločin ne bo odgovarjal in se ima kam skriti .Pri nas se jih vse preveč skriva za zakoni in obljubami .A enkrat bo vseeno POČILO !
cepec22
15. 01. 2012 19.35
+3
Knjigovodja, ki ve natancneje, koliko smo dolzni, kot mi sami sebi priznamo, je nekje zunaj nase dezele in vidi in ve, kar mi ne vidimo in ne vemo. Skrivanje resnice pred ljudmi je poteza, ki ne velja za dolgo, saj bo resnica prisla na dan. Zakaj je american rekel par besed nasim v oblasti? Vsi so zaskrbljeni, nad dejanskim stanjem v nasi drzavi. Mi lahko protestiramo, a to ne pomeni, da bo stanje dolga kaj boljse. Poleg tega gledajo tudi nase igre politike, ki ni na zdravih temeljih. Igrice levih in desnih izgledajo kot zelja veterinarja, da pozdravi konja, ki je pravkar izdihnil. Ljudje se igrajo na drzavne stroske z denarjem, ki ni nas. Upniki pa seveda skepticno gledajo na dolznike, ki se neodgovorno obnasajo in nonsalantno ignorirajo stanje. V vsemu je prikrita resnica, sicer se to nebi zgodilo. Z znizanjem bonitetne ocene, se povecujejo obrestne mere novih kreditov in zmanjsujejo moznosti za njihov najem. To je dejansko opozorilo pred alarmom. Nobeden protest ne pomaga, velja le resno delo, brez politicnih igric in povecanje zaupanja v zdravo gospodarsko rast, dobro ekonomsko politiko, katere pa pri nas kot vsi vemo ni. Brezposelnost in zapiranje firm, zamuda s placilom anuitet vse to potencialne investitorje odvraca od vlaganj in za svoj denar zelijo vec obresti, hkrati pa limitirajo biznis z nami v prihodnje. Vse to seveda ni dobro in vsi moramo narediti nekaj za ponovno zaupanje v nas in naso drzavo. Pa brez zamere!
TheGreatRusia
15. 01. 2012 22.28
+1
ABSOLUTNO DRŽI, NAŠA GOSPODA MISLI, DA SE O NAŠIH PROBLEMIH NE ČENČA V BRUSLJU. PRAV JE, DA NAM NIŽAJO OCENO, KER SI TO ZASLUŽIMO PO ZASLUGI NAŠIH MANAGERJEV IN DIREKTORJEV, KI SKRBIJO ZGOLJ IN SAMO ZA SVOJ LASTEN ŽEP-ČAST IZJEMAM, PRI NAS NI NOBENE SPODBUDE ZA PODJETNIKE, VSAK POSEL KI GA ZAČNEŠ PROPADE, NIHČE NE SPOŠTUJE ROKOV, TO JE TREBA PREVETRIT NAŠE GOSPODARSTVENIKE, KI IMAJO POTUHO PRI POLITIKIH. ČE NIMAŠ DENARJA ZA DELAVCA, SI GA SPOSODI TAKO KOT SI GA MORA DELAVEC, DA PREŽIVI. PRAVILA MORAJO BITI STROGA IN STROGO SANKCIONIRANE KRŠITVE
minister
15. 01. 2012 15.20
+9
še preveč smo ocenjeni, glede na to kaj se gredo naši klovni v parlamentu.....za takšne bi morala imetu EU v Bruslju dodatne sankcije
TheGreatRusia
15. 01. 2012 22.24
+1
Zoran Župevec
15. 01. 2012 10.27
+5
Nehajte se zadolževat. Če ni denarja, pa naj kakšna cesta počaka še kako leto (mogoče bo pakak projekt bolje zastavljen, izbran boljši in cenejši ponudnik, itd).
Frane Šajn
15. 01. 2012 08.59
+0
BOSTE VIDELI KAK VIK IN KRIK BO ZAGNALA SLOVENSKA POLITIKA KO BO PREJELA OCENO, SEVEDA NEKJE V SKRITEM KOTIČKU VSAJ DSETKRAT PREVERJENO , DA JH JA KDO OD ZAHODNIH GOSPODARJEV NE SLIŠI!
BojanMahr
15. 01. 2012 04.29
-2
HA HA HA HA HA....kere farse....
abndbn
15. 01. 2012 04.29
+14
ma te smešne ocene bonitetnih hiš so verodostojne kot drek na drsališču. Če se spomnimo, da je Islandija en dan pred bankrotom imela najvišje ocene vseh bonitetnih hiš, vidimo, da bonitetne hiše nimajo pojma o pojmu in so same sebi namen. Porušiti vse, bonitetne hiše so zlo sistema.
fakin77
15. 01. 2012 01.59
+4
Znižanje bonitetne ocene Sloveniji, je nekomu "pretiran ukrep" zato, ker še vedno dobi 3000€+ iz državnega proračuna.
TheGreatRusia
15. 01. 2012 22.29
TAKO JE, TAK NE ČUTI NOBENEGA POMANJKANJA
siFBI
14. 01. 2012 22.52
+5
Kako pa kaj Ameri stojjijo s temi namišljenimi bonitetami? Zmeraj slišim samo za EU države. Kaj pa druge, ki so tudi na stari celini pa niso v EU?
Jožajoža
14. 01. 2012 20.52
+11
jasno, da je v sloveniji vse v najlepšem redu, bonitetne hiše pa pretiravajo. dokler imajo upokojenci visoke pokojnine, ostali javni uslužbenci visoke plače ,ni panike, mali človek, realni sektor pa do državnega denarja tako in tako ne more in njegov glas se ne sliši. a je kdo poslušal delavce SCT-ja,mure,vegrada..................vsi poslušate samo sindikate javnega sektorja,šolnike,policaje, delavce elektra......
hrast66
15. 01. 2012 01.12
+1
Jožajoža manjka ti življenskih izkuženj beri "Klasika" z njim se strinjam.
Sandra Skubic
15. 01. 2012 12.59
-2
od kdaj ven so pa pokojnine v višini 450 eur visoke, tole mi pa zaj ni nič jasno!!!!!!!!!!!!! Ker meni se zdi da smo vsi v enem velikem dreku, potrdili bi bli Jankoviča pa tega nebi blo
njofra47
15. 01. 2012 16.29
+0
Jožajoža , ko človek prebere takšne komentarje kot je tvoj ima občutek da sploh ne veš o čem pišeš. Saj izgleda da nimaš pojma o tem kakšnij je 90% pokojnin, pa tudi o plačah v javnem sektorju pišeš kar tako na pamet. Ali sploh veš kaj vse spada v javni sektor ? Občutek imam da ne veš o čem pišeš, pomembno je le da se lepo bere ...........
Uporabnik113189
14. 01. 2012 20.29
+10
Vse skupaj bi bilo smešno, če ne bi bilo res. Že več let opazujem borze in opazil sem zanimiv fenomen. Če na Wall Streetu gredov minus, gre cel svet naslednji dan navzdol, če gredo tam v plus se zgodba ponovi tudi drugje. Skratka, kakor Wall Street tako tudi mali Mujoti. Da ne bi krivil samo ZDA, zam je pač svetovni center, ki je seveda odločno na strani ZDA. Čeprav je Evropa vložila miljarde v ameriške trge in jih tudi izgubila, so se sedaj omislil še način, kako bodo preložili breme obresti in inflacije na Evro, da pa bi zo šlo kot namazano, so napadli še z bonitetnimi ocenami. Le kje se skriva ta Soros & Co, Putin ima neiznerno željo po njegovi koži. Toliko dolga kot ga imajo ZDA in toliko tiskanja novega denarja bo moralo povzročiti razmerje 1:2 v korist evra. Sta pa valuti v resnici vedno bolj izenačeni. To je najmanj nenavadno če že ne nelogično. Kaj bi šele bilo, če bi ECB lahko izdajala evropske obveznice kot so si nekateri špekulanti želeli.
Uporabnik113189
14. 01. 2012 21.01
+3
Ali po domače, ameri veselo kupujejo poceni evre s še cenejšim dolarskim papirjem do vrha napolnjenim z inflacijo, ki čaka svoj trenutek v naslednji ulici. Ko bodo vse te "varne" državne obveznice postale lanski časnik bo še zanimivo. Koliko je pravzaprav vredna valuta neke države, če vso pokupiš z ničvrednim papirjem?
Brabus
14. 01. 2012 19.58
+7
Kdo pa plačuje te bonitetne hiše? Morda CIA?
nono1
14. 01. 2012 19.53
+3
Ja poslanci stari in novi še napej se igrajte pa boste to našo državo zafurali do kraja. Vendar vedite, da vemo kdo ste in zakaj smo vas izvolil???!!!
Maancy
14. 01. 2012 19.30
+12
Nobenih kreditov več, nobenega zadolževanja že iz Pahorjeve Vlade bi morali najmanj tri javno obesit za 8.5 milijard dodatnega pufa. Če administracija ni sposobna delati brez kreditov naj odstopi ali pa pred zid.
odprioci
14. 01. 2012 19.03
+4
Vsak bi moral razumeti kako monetarni sistem deluje. To bi morali učiti v šolah. Vpiši v brskalnik "FIAT Monetarni Sistem: Obrazložitev".
odprioci
14. 01. 2012 20.19
+2
Bi bil vesel če bi tisti, ki mi dajete minise napisali komentar in argumentirali zadevo.
Braavos
15. 01. 2012 17.33
+1
Saj tisti ,ki dajejo minuse živijo v svetu kakršnega so jih naučili v šoli ,ter v vsaki kontraindikaciji vidijo zaroto. Tistim,ki so jih učili očitno uspelo ;)
wawer
14. 01. 2012 17.41
+10
Pa kaj tej američani zdaj že vsak teden znižujejo to blesavo bonitetno oceno. Če ne bi pred nekaj meseci oni dodali nekaj 0 (ničel) k svojemu dovoljenemu dolgu bi se sami utopili v lastnih pufih. Tako pa se še vedno samo utapljajo. Prav smešno je, da država, ki je zakuhala svetovno recesijo zdaj s palico tepe po riti cel svet češ joj joj kaj bo z vami. A z Ameriko ni pa nič narobe al kaj? Očitno njihove bonitetne ocene rastejo in rastejo in...
lolipoly
14. 01. 2012 17.49
-7
Amerika je spet nazaj na nogah, 4% rasta, kar je vec kot so pricakovali vsak mesec 250.000 novih delovnih mest... Sedaj je vse odvisno samo od Evrope, da pospremi pod kontrolo.
wawer
14. 01. 2012 18.24
+4
Ja samo kako dolgo bo takšna rast. Tudi Nemčija je imela v letu 2010 okrog 4% gospodarsko rast zdaj pa je le še okrog 0,5%. Ne spomnim se točnih številk, lahko pa jih poiščem. Ko ZDA en mesec rata obrnit kazalce navzgor pljuvajo po celem svetu kako je zanič, ko pa jim gre slabo pa so tiho kot miši.
matic cad
14. 01. 2012 20.05
+8
250.000 novih delovnih mest je bilo samo zaradi praznikov in potrošniških exstremov v Ameriki............KO VIDIM OVCE NA DELU POSTANEM TAKO ŽIVČEN, DA BI ,M,,,
yarrick
15. 01. 2012 10.26
+3
@lolipoly In ti verjameš da je teh 250k delavnih mest PERMANENTNIH? koliko teh ljudi je danes že an cesti in koliko jih še bo? Amerika pa gospodarska rast? SAMO NA PAPIRJU !!!
Domen Dolenc 1
14. 01. 2012 17.24
+8
ja, pekmurje slovenija, naštel si tovarne .. kakor pravitš da so levi vse zafurali! levi smo gradili tovarne, delali udarniško, desni ste pa cmavkali, da ni kavbojk in kave za dobit! zdaj imate vse to na razpolago, delovna mesta so pa desni razcefrali, kakor so prišli h koritu! bravo janez ivan in njegovi somišljenikli!bravo!!!!
odprioci
14. 01. 2012 17.13
+11
To pomeni da se nmoremo več zadolževati in kaj je tu slabega? Vask mesec se zadolžimo za 100 milijonov samo za plače v javnem sektorju. A ni nobenemu jasno da je to potrebno vrniti? Mogoče ne bomo sedaj to vračali ampak naši otroci pa bodo, zakaj jim mečemo ves ta dolg na njih? Se vam zdi to pravično da vzamete prihodnost VAŠEMU otroku?
asul
14. 01. 2012 17.34
+7
Kaj bomo brez zadolževanja? Probaj kupiti stanovanje s svojo plačo brez kredita.
wawer
14. 01. 2012 17.35
+4
Kako se vsak mesec zadolžimo za 100 milijonov za javni sektor? Včeraj je bilo v oddaji Svet rečeno, da je potrebno prihraniti v letu dni 700 milijonov od tega bi zamrznitev plač v javnem sektorju nanesla 250 milijonov. Po tvojih izračunih bo potem javni sektor z zamrznitvijo plač že v treh mesecih presegel pričakovano varčevanje. Bravo naši.
odprioci
14. 01. 2012 17.53
+0
To niso moji izračuni, to je izjava ministra, da se zadolžimo za 100M namesec za plače. To kar pa oni govorijo je pa znižanje deficita, kar pa ne pomeni da se ne zadolžujemo ampak manj, ker za plače velja da se uskalajujeo z inflacijo, si pogledal kašna je inflacija (prava)? Ves denar ki ga imamo je DOLG, ker takoj ko ti prejmeš denar od ECB zraven še obresti ki jih moraš ampak denar za obresti ne obstaja. Sposodiš si 10000€ moraš vrniti 12000€, ECB je natiskala 10000€ ki ti jih je dala ampak tistih 2000€ pa ne, ne obstaja in zato se moraš spet zadolžit da plačaš obresti in spet in spet. Vtipkaj te v brskalink "FIAT Monetarni Sistem: Obrazložitev" mogoče vam bo po tem malo jasno. Namesto ljudje končno spoznajo kakšen monetarni sistem imamo jokajo da si ne morejo nič privoščiti brez kredita a točno ta kredit fila žepe vašega suženjstva. A nimate nobene slabe vesti da svojmu otroku uničujete prihodnost?