Gospodarstvo

Evro zaradi negotovosti zopet izgublja

London/Frankfurt/Pariz, 13. 05. 2010 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evro proti ameriškemu dolarju na finančnih trgih zopet nekoliko izgublja. Trenutno je vreden 1,25 dolarja. Še v ponedeljek je bila vrednost nekoliko nad 1,3 dolarja za evro.

Vrednost skupne evropske valute v primerjavi z ameriškim dolarjem je padla celo pod raven, kjer je bila pred ponedeljkovim zgodovinskim dogovorom o mehanizmu za stabilizacijo evra. Vlagatelji so pod lupo vzeli počasno gospodarsko okrevanje evrskega območja in posledice pospešene javnofinančne konsolidacije. Trenutno je vreden 1,2547 dolarja, pod mejo 1,26 dolarja pa se nahaja že večji del popoldneva.

Evri
Evri FOTO: Reuters

Finančni trgi so se v ponedeljek, ko so finančni ministri EU sprejeli mehanizem za zagotovitev stabilnosti valute v vrednosti 750 milijard evrov, na to novico pozitivno odzvali in vrednost evra je takoj narasla nad 1,3 dolarja za evro. Nato pa je začela vrednost evro valute zopet padati. Danes je padla celo pod raven, na kateri je bila pred sprejetjem omenjenega mehanizma.

Tuji mediji pišejo, da med vlagatelji še vedno prevladuje dvom, ali se bo Grčiji kljub posojilom evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada uspelo izviti iz dolžniške krize. Prevladujoče mnenje je tako še vedno, da bo Grčija večino svojega dolga morala prestrukturirati. Vse več je tudi pomislekov glede mehanizma, saj njegove podrobnosti še vedno niso znane, posebej glede pogojevanja pomoči in njegove finančne konstrukcije.

Kakšna bo vloga ECB?

Prav tako ni znano, kako bo k problemu pristopila Evropska centralna banka (ECB). Ta je namreč istočasno s sprejemom mehanizma napovedala več ukrepov, s katerimi želi zagotoviti stabilnost na finančnih trgih. Med ukrepi je odkupovanje državnih in zasebnih obveznic v območju z evrom. Če bo potrebno, naj bi banka prvič v zgodovini kupila obveznice od zelo zadolženih držav v območju evra in zadolženih zasebnikov iz teh držav. Izvedla naj bi tudi posebne operacije za ponovno vsrkanje likvidnosti.

Jean-Claude Trichet
Jean-Claude Trichet FOTO: Reuters

Vlagatelje bega tudi dejstvo, da se je ECB za ta korak odločila, saj je nekaj dni pred tem njen predsednik Jean-Claude Trichet zatrjeval, da Svet ECB o tem sploh ni govoril, nasprotujoča mnenja o smiselnosti takšnega ukrepa v luči njegovega potencialnega vpliva na dvig inflacijskih pritiskov pa je bilo slišati tudi znotraj same ustanove.

Bo hitrost prehitela uspeh?

Trgi se bojijo tudi, da utegne pospešena stabilizacija javnih financ v območju evra, glede katere so se minuli teden dogovorili voditelji držav z evrom in naj bi dodatno stabilizirala skupno valuto, negativno vplivati na gospodarsko okrevanje evrskega območja.

Potem ko so trgi s pritiskom na ceno zadolževanja ranljivih članic območja skupne valute izsilili tovrstno ukrepanje držav z evrom, pa jih sedaj skrbi, da hitro varčevanje in umik fiskalnih spodbud ne bosta dobra za gospodarsko rast. Zaradi tega naj bila ECB po nekaterih ocenah prisiljena dlje kot druge osrednje centralne banke ohraniti nizko obrestno mero, to pa naj bi dodatno zmanjšalo interes trgov za evro.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
14. 05. 2010 12.22
@spartanec_90 13.05.2010, 18:33 . Imaš prav.... vendar banke niti tiskajo ne več.... samo vtipkajo v računalnik... in glej ga zlomka.... spet par miliard več na računu..... . Denar je že zdavnaj izgubil vlogo menjalnega sredstva.... Če bi bil denar zgolj menjalno sredstvo (kot tule gor nekateri zmotno menijo in to celo trdijo v svojih komentarjih) ga (teoretično in praktično) ne bi moglo (niti smelo) biti "v obtoku" več, kot je vrednost celotnega premoženja v ekonomiiji določene valute.... To pa že dolgo ne drži več..... In to odkar so ZDA (kot prve) ukinile zakonodajo, ki je ZAHTEVALA, da ima vsak natisnjen dolar kritje v zlatu ali srebru..... in je začel FED (ki kljub besedici Federal v imenu... ni nič drugega kot privat banka ene parih židov) nekontrolirano tiskati dolarje oz. ustvarjati "MENJALNO VREDNOST" iz nič...... .
v1j0lcA
13. 05. 2010 18.50
ja še malo pa bo šla cela EU v ....
spartanec_90
13. 05. 2010 18.33
bankirji ne rabijo več denarja ampak rabijo rabijo delovno silo sužnjev to smo pa mi...kdo proivzaja hrano in ostale materialne dobrine ?? MI sužnji !! denar je del sistem prevara in mi hlepimo po denarju....oni ga ne rabijo ker ga natisnejo in to brez kritja če želijo to je prednost privat banke kjer država nima tega pod kontrolo ampak banke imajo ZDA ter ves ostali svet pod kontrolo.
krivulja
13. 05. 2010 17.51
Meni se kolca po sit.
Audy
13. 05. 2010 17.34
Bolj realen podatek je ta, da je unča zlata že skoraj 1000€ (987).
Jezek_MF_030
13. 05. 2010 17.27
Sem že zaslužu ... :)
ivo55
13. 05. 2010 17.25
Mi tudi.....!
tito-idol
13. 05. 2010 17.21
Ja in?Saj je bilo že tudi 1:1