Gospodarstvo

'EU se grožnjam protekcionistov ne bo uklonila'

Bruselj, 12. 03. 2018 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./STA
Komentarji
0

"Ponekod trgovino obravnavajo kot krivca za slabe strani globalizacije ali grešnega kozla, ob tem pa mislijo, da lahko živimo za zidovi in mejami," meni evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Iz EU medtem prihaja vse več glasov proti protekcionizmu.

Jeklo ZDA
Jeklo ZDA FOTO: AP

Trgovina je v zadnjem času postala orožje za grožnje in ustrahovanje, a se bo EU ustrahovanju s strani protekcionistov uprla, je na konferenci v Bruslju danes zagotovila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Sobotni pogovori med predstavniki EU in ZDA glede ameriških carin na jeklo in aluminij namreč niso prinesli jasne rešitve.

"Ponekod trgovino obravnavajo kot krivca za slabe strani globalizacije ali grešnega kozla, ob tem pa mislijo, da lahko živimo za zidovi in mejami," je dejala Malmströmova. Napovedala je, da se EU grožnjam protekcionistov ne bo uklonila, temveč uprla.

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek namreč uresničil svoje napovedi in uvedel carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA. Za uvoz jekla bo po novem veljala 25-odstotna carina, za uvoz aluminija pa 10-odstotna. Carinske dajatve nekaj časa ne bodo veljale za jeklo in aluminij iz Kanade in Mehike, najverjetneje pa bodo izvzete tudi nekatere druge države.

Na sobotnem shodu pred posebnimi kongresnimi volitvami v industrijski zahodni Pensilvaniji je Trump nato napovedal tudi višje davke na uvoz nemških vozil, če EU ne bo znižala dajatev na uvoz ameriških dobrin.

Unija si sicer prizadeva, da bi jo ZDA izvzele iz višjih carin. V soboto so tako v Bruslju potekali pogovori med predstavniki unije in ZDA, ki pa niso prinesli jasnega odgovora, kako bodo evropske države izvzete iz tega ameriškega ukrepa. Pogovori se bodo nadaljevali ta teden.

Kot je danes prek Twitterja sporočil Trump, se bo o znižanju dajatev na uvoz ameriških dobrin s predstavniki EU pogovarjal ameriški minister za trgovino Wilbur Ross.

Evropska komisija je že minuli teden opredelila tri vrste zaščitnih ukrepov v primeru ameriškega zvišanja carin, in sicer dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok.

Trgovinska vojna?

Več finančnih ministrov držav v območju evra je medtem ob prihodu na današnji sestanek evroskupine v Bruslju izrazilo zaskrbljenost zaradi možnosti trgovinske vojne z ZDA ter izpostavilo, da je treba problem proizvodnje jekla in aluminija reševati v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ali skupine G20.

"Evropski odziv mora biti močan, enoten in v skladu z našimi jedrnimi vrednotami. Verjamemo v multilateralizem. O tem je treba razpravljati v okviru WTO ali G20," je poudaril francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa za zvišanje uvoznih carin za jeklo in aluminij po mnenju francoskega ministra ogroža multilateralno svetovno ureditev. "Skrbi nas možnost trgovinske vojne," je dejal ter opozoril, da bi bili v tem primeru vsi poraženci in da je protekcionizem slepa ulica.

Pred trgovinsko vojno EU in ZDA je posvaril tudi v. d. nemškega finančnega ministra Peter Altmaier, bodoči nemški gospodarski minister, ki je prav tako poudaril pomen čim bolj pravične in odprte mednarodne trgovine, saj da je to najbolje za potrošnike in državljane.

V vlogi gospodarskega ministra se bo Altmaier osredotočil na dialog z ameriškimi partnerji. "Ameriškega kolega zelo spoštujem. Verjamem, da je precej bolje prizadevati si za dobro, zaupno in odprto razpravo od začetka, kakor komentirati na televiziji ali radiu," je dejal.

"Ne maram vojn," pa je dejal evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki je obenem poudaril, da EU mora biti pripravljena na povratne ukrepe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.