Gospodarstvo

EU piše pravila: tako bomo v prihodnje reševali propadle banke. Zanimivo, bankirji so kar tiho

Ljubljana, 23. 05. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pot k bančni uniji se počasi tlakuje, enotni bančni nadzor naj bi dejstvo postal že kmalu. Vprašanje pa je, zakaj se, če jim bančna unija končno stopa na prste, ko gre za poslovanje "malo po domače", bankirji sploh ne razburjajo.

Evro
Evro FOTO: Reuters
Ko so klecnile ciprske banke in so mednarodni posojilodajalci v zameno za milijardno pomoč zahtevali vrsto ukrepov, je bilo za varčevalce veliko presenečenje, ko so ugotovili, da naj bi bili z delom depozitov tudi oni del rešitve.

Takšna presenečenja se v prihodnosti očitno ne bodo več dogajala, saj bo nekoliko popravljen ciprski model reševanja bank postal dejstvo.

Odbor Evropskega parlamenta za gospodarske in denarne zadeve je potrdil pogajalsko izhodišče parlamenta za pogajanja o novih pravilih za reševanje bank v EU.

V njem je zapisano, da bodo po letu 2016, če banka zapade v hude težave, pri njenem reševanju sodelovali tudi njeni komitenti z denarnimi vlogami, višjimi od 100.000 evrov, zaščitene vloge do tega zneska pa naj bi še naprej ostale zaščitene, je povedal tiskovni predstavnik odbora Philippe Lamberts.

Odločitev odbora tako predvideva, da glavni plačniki reševanja finančnih institucij, ki so "prevelike, da bi propadle", ne bodo nosili izključno davkoplačevalci.

Ko za svoje početje plačajo tudi banke ...

Izvirni predlog Evropske komisije je predvideval štiri glavne načine reševanja bank, od ustanovitve premostitvene banke do prodaje dela ali cele propadajoče banke, ustanovitev slabe banke in mehanizem "bail in", s katerim bi delničarje in upnike prisilili, da sprejmejo del izgub in prispevajo k reševanju bank.

Parlamentarni odbor je zdaj kot svoje stališče postavil jasno zahtevo po nedotakljivosti zavarovanih vlog do 100 tisočakov, tudi nezavarovane vloge pa naj bi bile le izhod v zadnji sili.

Banke bi morale vplačevati v državne sklade, ki naj bi v desetih letih razpolagali s sredstvi v višini 1,5 odstotka vrednosti denarnih vlog sodelujočih bank.

Člani odbora so nasprotovali predlogu, da bi se za reševanje bank lahko uporabil tudi del sredstev iz nacionalnih jamstvenih shem za denarne vloge. Predlagajo pa, da bi mehanizem "bail-in" uveljavili že leta 2016.

Če bodo predlogi prestali še vsa glasovanja, ki jih čakajo, bi v skladu z novimi pravili davkoplačevalci končno nehali nositi vse posledice neodgovornega ravnanja bankirjev. Banke bi morale prevzeti svoj del odgovornosti. Država bi pri tem pomagala z jamstvi, začasno nacionalizacijo ali lastniškim vstopom v banko, davkoplačevalci pa bi se vključili le, če bi šlo za zaščito finančne stabilnosti države.

Po odboru so na potezi države članice EU. Ko bodo sprejele stališča, se bodo začela pogajanja o novih evropskih pravilih. Druga faza vzpostavljanja bančne unije pa naj bi postregla tudi s predlogom komisije za skupni evropski sklad za reševanje bank.

Skupni bančni nadzor bo doletel tudi slovenske banke, v katerih se je dolga leta poslovalo po precej prirejenih pravilih.
Skupni bančni nadzor bo doletel tudi slovenske banke, v katerih se je dolga leta poslovalo po precej prirejenih pravilih. FOTO: Reuters

Evropski poslanci skeptično do ECB kot glavnega nadzornika

Pok k ustanovitvi bančne unije se medtem počasi tlakuje. Evropski poslanci so tako potrdili osnutek pravnega okvira za vzpostavitev enotnega bančnega nadzora. Končno glasovanje bodo opravili šele po pogovorih z ECB glede demokratične odgovornosti novega nadzornika.

Evropski poslanci menijo, da ECB "ni znan kot rojstno mesto demokracije, mora pa se navaditi demokratične odgovornosti". Parlament zato poziva k večji odgovornosti novega nadzornika tudi s tem, da bi evropski poslanci imenovali imenovanega predsednika in podpredsednika nadzornega sveta in imeli možnost razrešitve predsednika.

ECB bo v evroobmočju neposredno nadziral od 150 do 200 bank z več kot 30 milijardami evrov bilančne vsote ali banke, ki predstavljajo 20 odstotkov bruto domačega proizvoda države oziroma vsaj po tri največje banke v vsaki članici. Če bo zaznal težave, pa bo lahko posredoval v kateri koli od 6000 bank v območju evra. Enotni bančni nadzor naj bi zaživel prihodnje leto in predstavlja prvo fazo vzpostavljanja bančne unije.

Kako pomaga suverenost za slabe odločitve?

V razpravi o enotnem bančnem nadzoru so sodelovali tudi slovenski evropski poslanci. Mojca Kleva Kekuš je prepričana, da bo bančna unija prekinila začaran krog, ki nastaja, ko težave bank ogrožajo samostojnost in suverenost držav članic.

Lojze Peterle pa zavrača kritike, da se s tem posega v suverenost držav. "S tem vzpostavljamo možnost sistemskega preprečevanja vprašljivega bančništva v območju iste valute, ki je praviloma rezultat vprašljive politike. Kaj nam pomaga suverenost, če suverene bančne odločitve ene države zamajejo ves sistem oziroma oslabijo suverenost celote?" se sprašuje.

Opozarja pa tudi, da bi bilo treba natančno določiti, katere vrste bančnega poslovanja so lahko predmet pomoči oziroma solidarnosti in katere ne. Drugače povedano: za katere zadeve se račun lahko pošlje v Bruselj oziroma Frankfurt. "Za stroške sistemske korupcije upam, da ne," pravi.

banka Ciper
banka Ciper FOTO: Reuters

Zakaj se banke ne tresejo od strahu?

Ima pa načrt bančne unije tudi svoje pomanjkljivosti, ugotavljajo njegovi kritiki. Če je namreč bančna unija popolna, zakaj se potem tisti, ki naj bi jih najbolj stisnila v kot – bankirji – ne tresejo od strahu in ne zganjajo glasnega protesta?
Namesto tega banke, ki leta kričijo proti kakršnemu koli nadzoru, načrt podpirajo. Edini odgovor je lahko – ker jim takšna rešitev ustreza.

Predvsem naj bi jim bil po mnenju kritikov po volji nadzorni organ v podobi ECB, ustanove, ki ima sama precejšnje težave z natančnim delom. Še slabše pa je, da bo moral ECB nad osnovnimi pravili nadzora upoštevati pravila, ki jih postavljata evropski svet in Evropski parlament. Ko bo ta hierarhična lestvica končana, naj bi nadzorna pravila banke v državah članicah komajda še oplazila, zaradi oddaljenega nadzornega organa pa naj bi si banke privoščile še večja tveganja, kot si jih v državah, v katerih nacionalni nadzorni organi vsaj približno delujejo, privoščijo zdaj.

Potem pa kritiki še dodajajo, da so številne zahteve Evropske unije le nekoliko modificirana oblika baselskih pravil, med njimi na primer zahteva o tem, koliko kapitala morajo imeti banke, da preživijo v primeru recesije. Ta baselska pravila so bila dokončana že sredi leta 2010, EU pa je potrebovala skoraj tri leta, da jih prevzame.

Poleg tega je meja kapitalske ustreznosti predvsem po zaslugi uspešnih bančnih lobijev postavljena precej nizko, pri osmih odstotkih premoženja, čeprav institucije, kot sta Mednarodni denarni sklad ali Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj, govorita o številkah med 15 in 25 odstotki.

Bančnemu lobiju pa je uspelo še nekaj – v baselskih pravilih je kapitalska ustreznost postavljena kot minimalna vrednost, v verziji EU pa države članice nimajo možnosti postaviti višje meje.

Poleg tega je po novih pravilih kapitalsko ustreznost še težje meriti. Od leta 2004 velike finančne institucije možnost, da same ocenijo svoje premoženje, na podlagi te ocene pa se nato določi znesek rezervnega kapitala. Samoocena je torej ključnega pomena. A ko je izbruhnila finančna kriza, je postalo jasno, da je ta samoocena ponavadi napačna. Kljub številnim opozorilo, da je takšen sistem samoocenjevanja poln lukenj, pa je v nova pravila prešel skoraj nepredelan.

Na veliko zadovoljstvo bankirjev lahko torej banke tudi v prihodnje računajo na precej velik manevrski prostor. Skrb vzbujajoče pa bi bilo, če bi se izkazalo, da so resnični zmagovalci postavitve bančne unije pravzaprav kar bankirji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonimus23
23. 05. 2013 17.40
+10
eu bo propadla
ONniON
23. 05. 2013 18.11
+7
lepota in zdravje
23. 05. 2013 17.06
+7
Normalno da so tiho,ko pa preštevajo evrčke za talanje na lepe oči
ONniON
23. 05. 2013 16.12
+3
češka republika pa nima €€€
Vinnur
25. 05. 2013 23.49
-2
PEJD NA ČEŠKO PA BOŠ VIDE L RAZLIKO MED REVNIMI IN BOGATIMI -TAKO KOT V ZDA.....
ONniON
23. 05. 2013 15.37
+5
hvalabogu švica da nisi v evropski uniji , referendum načrtujejo tudi na islandiji vendar je javnost temu nenaklonjena se pravii da bodo zavrnili predlog na referendumu
Vinnur
25. 05. 2013 23.50
antonino
23. 05. 2013 12.29
+10
GOVORIJO, DA JE V SLO ŽE 150.000 LAČNIH - KO BODO RES LAČNI, JIH BOMO VIDELI PRED PARLAMENTOM, NE PA NA FORUMU. NA ŽALOST SE MORAŠ ZA SEBE BORIT, NE ČAKAT MILOSTI.
Machenes
23. 05. 2013 12.36
+5
pritisni tipko "caps loock",boš vidu čudež
attack
23. 05. 2013 12.40
+7
ne bojo, slovenceljni bodo tiho in trpeli...NAROD HLAPCEV na vekomaj obsojen!
antonino
23. 05. 2013 12.27
+5
Zanimivo, bankirji so kar tiho ZAKAJ BI PA GALAMILI - ONI ŠE NA POLNO DELAJO ZA SEBE, DOKLER ŠE LAHKO - OVCE PA BLEJAJO IN ČAKAJO HRANO - TO SO DEJSTVA.
24vohomurckov
23. 05. 2013 12.09
+3
....kljub temu pa eu poka po šivih!!
24vohomurckov
23. 05. 2013 12.08
+8
realnost: kradli bodo ,raja bo plačevala njihov, nezemeljsko visok standard
Princ Vegeta
23. 05. 2013 12.08
+10
eu unija naj se fuka pa vsi tisti tukaj ki so volili za EU ;)
Princ Vegeta
23. 05. 2013 12.21
+7
pa zafukal ste prihodnost mladih v slo, d e b i l i volneni
aobri2
23. 05. 2013 11.38
+13
PObegniti iz evro območja??? Kaj mislite da bo to rešitev za nas??? če se še zdaj dogajajo kraje in vse ostalo četudi evropa gleda pod prste, kaj mislite da se bo dogajalo potem???
Migremonadob
23. 05. 2013 11.51
+1
Brez EU mi ne moremo preživet pa to ... Trava bi končala rast, vode bi zmanjkalo, pridelovalne površine bi se zarasle, ekonomija bi propadla ker ne boš moral več prodati v članico pa to ... Je bolje da smo noter in da uživajmo dokler se da, naj stane kar hoče pa to ...
Uporabnik113189
23. 05. 2013 11.29
+1
Glede na navedena dejstva, sem se dokopal do sklepa da nimamo druge izbire, kot pobegniti iz evra v svojo valuto..To mora bi eden najbolj pomembnih projektov v naši državi za prihodnjih nekaj let.. Banke si bodo z precej bolj ohlapnim nadzorom kot je bil do sedaj s s strani državne centralne banke privoščile marsikaj..Trikrat lahko ugibamo kdo bo plačal zapitek. Pravijo da je v kalni vodi najlažje loviti ribe.. Najbolj uspešna metoda ustvarjanje megle je, da sta na trgu dva, ki eden drugega ovirata ( na primer centralna banka v državi in nadzor iz Bruslja) in se izgovarjata eden na drugega o krivdi..medtem pa se v ozadju dogaja kar se pač dogaja..Zgodbo poznamo že dvajset let upam da smo se že kaj naučili?.
Uporabnik113189
23. 05. 2013 11.33
+5
Peterle pa je zopet naiven in misli, da bo to za našo državo dobro..Ali res kdo verjame, da velike nemške francoske in italijanske banke delajo v naše dobro?
zdrava.pamet
23. 05. 2013 11.44
-2
Verjetno si med tistimi, ki bi še radi naprej po malem kradli oz. milo rečeno šušmarili...ne bodi smešen.... potrebujemo boljše zakone in to, da se jih vsi držijo...
Migremonadob
23. 05. 2013 11.52
+2
grmstrm
23. 05. 2013 11.57
+2
@zdrava pamet. Za zdravo pet rabš najprej pamet. Ti jo pač nimaš!
suckers
24. 05. 2013 13.42
+1
Ce pobegnemo iz eura, potem najbolje da ne vzamemo tolarja nazaj temvec thalerja. Imeli bi najmocnejso valuto. 1 Thaler = 100 000 €
d888
23. 05. 2013 10.39
+10
Ha ha zakaj se bankirjem ne tresrjo hlače?Pa saj to je bil namen te finančne krize,da spravijo vse banke pod eno streho in potem je krog sklenjen.Dobrodošli v World federal reserve bank,ki bo seveda v lasti in upravljanju korporacij.
_LF_
23. 05. 2013 10.19
+27
Kako smo mi navadna raja dobesedno neumni. Vemo, da nam kradejo, vidimo to, spremljamo, beremo o tem, delajo se iz nas norca, da je kar že smešno vse skupaj.....mi pa lepo sedimo doma in to prenašamo. Jah očitno smo si sami krivi, pametni in vodilni to našo neumnost samo lepo izkoristijo sebi v prid! Dogaja se največji rop v zgodovini človeštva, ki postaja legalen. Mi vemo to pa še vedno nič ne naredimo! Se jim bomo sploh kdaj uprli? Kaj se nam mora zgodit še, da naredimo temu konec, se sprašujem?!
Priap
23. 05. 2013 11.03
+8
Bomo - ko bo vojna. Ve se kako je končala Juga, ko se je vse stekalo v Beograd,ve se kako bo končala EU. Potem pa jovo na novo…
Migremonadob
23. 05. 2013 11.21
+0
Hilda Vas ima rada in Vas podpira z pivo v levi roki in čikom v desni roki pa to ...
zdrava.pamet
23. 05. 2013 11.45
-1
ne bo evropa šla narazen...ampak upam da bodo lopove v sloveniji priškrnili, da bodo nehali krasti
Migremonadob
23. 05. 2013 11.58
+1
Če ni lopovov ni pravega razmerja pa to ... Meni vse tebi nič, kar je pošteno pa to ...
Foen
23. 05. 2013 09.55
+1
lojze kako kej tesna prijateljica hilda? enaki z enakimi.
Shisui
23. 05. 2013 09.48
+6
NWO is comming. Izgleda, da bomo 6,5% plačevali večno, če bomo hoteli obstajati.
odprioci
23. 05. 2013 09.46
+34
A je nekdo res toliko naiven, da verjame da to delajo zaradi nas, da nas zaščitijo? Pomislite malo, bančni sektor je eden najbolj reguliranih sektorjev na svetu (če misliš da ni si breberi zakone) in kljub temu banke še vedno kradejo ljudem. Davkoplačevalci plačajo vse izgube bankam, to veste? Banke koristijo politikom zaradi "poceni denarja" da lahko financirajo svoje projekte in kampanje in se jih ne bodo dotaknili. S temi "ukrepi" pa samo hočejo centralizirat zadevo, da jo lažje kontrolirajo. TO NE DELAJO ZARADI NAS TO DELAJO PROTI NAM.
Migremonadob
23. 05. 2013 11.23
+0
Dokler je tako, da so proti siromaku se strinjam, ko bo proti elitam se pravi nam se ne strinjam pa to ...
M74R
23. 05. 2013 09.38
+5
še predno je sloh prišlo do krize so bankirji vedeli da bo bančna unija končni produkt, zato se ne tresejo
peresni
23. 05. 2013 09.26
+6
bankirji imajo posparavljenega že toliko denarja da lahko trikrat kupiji zemljo..:(..zakaj bi se pritoževali...pri novem poslovanju bodo pa itak zraven..:(
KORUPCIJA
23. 05. 2013 09.34
Sputnik
23. 05. 2013 09.18
+6
se še kdo spominja časov ko so poštarji pokojnine nosili domov v kuvertah in bili velikokrat tarče roparjev? zdej pa pomislite zakaj so si zmislili da morajo bit te nakazane na TRR, enako plače itd itd. ker je to bolj varno za poštarje? pa da ne bi res. reševat propadlo banko? kako pa rešiš bajto ki je pogorela do tal??? če mi zna to kdo odgovorit mu plačam večerjo
antonino
23. 05. 2013 09.22
+1
prodaš obveznice po 6.5% obrestni meri, ha,ha
Mars
23. 05. 2013 09.17
+17
Čimprej iz EU vn. Ker tile vampirji nam bodo kmalu spili še zadnje kaplje krvi.
antonino
23. 05. 2013 09.23
+19
pa človek božji, kdo te je obkradel - eu ali domači lopovi.
antifa4321
23. 05. 2013 09.32
+4
Od kar smo v EU gre samo še v maloro. Cene gor, plače dol, vedno več brezposlenih, vedno več stečajev,....
rapsic
23. 05. 2013 10.21
+6
Pokradli so obojni lopovi! Tako domači kot tisti iz eu!!
Migremonadob
23. 05. 2013 11.24
+2
Meni je všeč, lidl in hofer delata na polno paro pa to ...