Gospodarstvo

EU in azijske države za obnovitev pogovorov za sklenitev trgovinskega sporazuma

Bruselj, 11. 03. 2017 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je z gospodarskimi ministri desetih držav članic Asean govorila o obnovitvi pogovorov za sklenitev trgovinskega sporazuma med regijama. EU in Asean bosta v prihodnje usmerili več moči v težnje za sklenitev sporazuma.

EU in Združenje držav jugovzhodne Azije (Asean) sta se dogovorila o obnovitvi pogovorov za sklenitev trgovinskega sporazuma med regijama. Dogovorila sta se tudi za preučitev skupne pobude EU in Kanade za ustanovitev večstranskega sodišča za naložbe, ki bi delovalo kot enotni globalni sodni organ za reševanje naložbenih sporov.

Skupnosti sta odločitev sprejeli po srečanju evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström in gospodarskih ministrov desetih držav članic Asean v filipinski prestolnici Manila, piše na spletnih straneh Evropske komisije.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström
Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström FOTO: Reuters

Malmströmova je izpostavila, da letos obeležujemo 40 let "plodnega sodelovanja" med EU in Aseanom. "Še vedno je treba narediti veliko za uresničitev polnega potenciala razmerja med povezavama in hitro spreminjajoče se mednarodno okolje nas zdaj še bolj spodbuja, da se usmerimo v Azijo," je dejala.

EU je v preteklosti že sklenila dvostranske trgovinske sporazume z nekaterimi članicami Aseana, denimo Singapurjem in Vietnamom. Z Indonezijo in Filipini se še pogaja o trgovinskih sporazumih, z Mjanmarom pa o naložbenem sporazumu.

Malmströmova je že februarja ocenila, da ameriško nasprotovanje prostotrgovinskim sporazumom, ki ga je sprožil ameriški predsednik Donald Trump, koristi EU. Kot je pojasnila, se številne države obračajo na unijo, saj verjamejo, da protekcionizem ni pravi odgovor. Unija se že dogovarja s skoraj vsemi, je dodala.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
12. 03. 2017 15.15
+0
Cecilija ( Cilka) ne razume ničesar. Vidi poslovno priložnost potem ko so ZDA sporazum zavrgle.Ne poskuša razumeti razlogov zakaj se Zahod ne strinja s tem sporazumevanjem..Zopet išče pot za ustvarjanje nekakšnih nadsodišč v mednarodni sferi, ki bi odločala o tem koliko morajo plačati davkoplačevalci, da bo mednarodna korporacija obdržala visoke dobičke.Če imajo tržne viške in hočejo izvažati v EU, potem bodo pač morali preučiti naša pravila, ne pa kupce voziti na sodišče ker nočejo njihovega blaga..
ServerAUTOMATIC
11. 03. 2017 15.09
+4
Naj škart robo iz EU izvozijo v Azijo in se raje prilagodijo njihovem okusu, nam pa naj pustijo prvorazredno robo, da ne bomo hodili v Avstrijo in Italijo po nepotrebnem.